Rituál

Rituál https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417036/bmid_ritual-HW5-417036.jpg 4 164 45

"Může se princezna zamilovat do draka? Knižní předloha k filmu Legenda o drakovi." Během královské slavnosti přilétl strašlivý drak a unesl princeznu na svůj hrad. Její život se rázem změnil. Jediné, co teď s jistotou ví, je skutečnost, že má sehrát roli v prastarém Rituálu. Světlým bodem jejího života v zajetí jsou návštěvy záhadného mladíka jménem Arman. Jak se na opuštěný ostrov dostal a co je vlastně zač? Když na to přijde, je už příliš pozdě... Láska k dračímu princi je totiž hořká a velmi nebezpečná.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Ритуал , 1996


více info...

Přidat komentář

cestina_s_linus
11.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Jak už sama obálka napovídá... tak tato kniha je předlohou filmu: Legenda o drakovi. No... kdo viděl film, tak bude z knihy zaskočen, protože kromě draka a mořské příšery nepojí tyto dvě věci skoro nic. Což je i na druhou stranu dobře.

Co se mi na knize líbilo? Přišlo mi úsměvné, jak se z drakova “omylu může vyklubat jeho předurčený osud. O to více jsem si užívala jednotlivé dialogy, kdy se Juta a Arman navzájem rozčilovali, ale zároveň šlo z nich cítit, že to jednoho k tomu druhému (pomalu, ale jistě) táhne. O to více jsem byla naštvaná z konce, protože to bylo něco strašného!

Musím uznat, že oproti filmu mě překvapila angažovanost draka, aby byla princezna zachráněna. Udělat z prince hlupáka a sehrát na něj takové divadlo... Arman si zaslouží Oskara!

Kdybych byla mladší a neznala film, tak bych knize dala 5/5 z fleku... vzhledem k tomu, že mohu obě provedení srovnat (i když to není fér)... tak si myslím, že film je mnohem lepší...

PosPol
16.12.2023 4 z 5

Princezna Juta díky svému křivému nosu a ne příliš krásné tvářičce žije ve stínu mladší nádherné sestry. Je zahořklá a tajně sní o krásném princi Austinovi, i když ví, že by si jí nikdy nevšiml. Osud ale lehce zamíchá kartami ve chvíli, kdy na oslavu ve městě přiletí strašlivý drak a unese Jutu na pustý ostrov, kde ji čeká zchátralý hrad a Rituál, který stál život tisíce dívek před ní. Jenže Arman není typický drak a bojí se sežrat princeznu a Juta není typická princezna, ale tak trochu ošklivé kačátko.

Miluji film Legenda o drakovi! Rituál mu má být předlohou, ale lišit se od sebe snad už víc nemohou. Společné mají jenom jedno - Arman se mění v draka a unesl mladou dívku. Možná je to dobře, protože není důvod srovnávat s filmem.

Juta je skvělá! Taková malá ošklivka, co si není jistá sama sebou, ale to jí nebrání cpát ten svůj obří frňák do všeho s takovou vervou, že Armanovi činí docela potíže neproměnit se v draka a nesežrat ji rovnou. Smála jsem se, když ji honil po hradě, že jí nařeže. Že musí být na opuštěném ostrově nuda? Ani nápad, Juta každou chvíli nalézá tajné skrýše, rituální místnost, zdi popsané proroctvím a leckdy jí jde i o život.

Jde o starou knihu a tomu odpovídá pohádkovost celého příběhu - žádný toxický vztah, linka je předvídatelná, mnohdy až knižní mluva, z princezny se na konci nestane krasavica, ale víme jak - láska je slepá a tak ztupí některé rysy, kupříkladu orlí nosík... Zároveň Juta i Arman hledají cestu k sobě samým, učí se přijmout takoví, jací jsou, bojují s osudem, proroctvím, předsudky a lidskou záští.

Konec jsem považovala za otevřený, ale až teď při psaní recenze mi došlo, jak bestiálně geniální je a můj ty draku! Hodnotím 3,5/5, občas se děj přeci jen trochu vlekl. Taky jsem nepochopila to nekonečné putování Armana a chování Juty ke konci knihy, kdy jako by zapomněla na vše předtím. Jinak ale mohu jen doporučit, atmosféra dračího příběhu je kouzelná a kdo miluje draky, Rituál by neměl vynechat!


SáraR.
06.12.2023 4 z 5

Rituál. Hned na začátku si nemůžu odpustit, abych nezmínila tu nádhernou obálku. Prostě ten drak vypadá ÚŽASNĚ!!!
Příběh pro mě nebyl úplnou neznámou. Naprosto miluju film Legenda o drakovi a jen díky tomu jsem si chtěla přečíst i knihu. Všimla jsem si velkých rozdílů, které mě občas i překvapovali. Ale myslím, že se mi to takhle líbí. V knize je Juta, no... inteligentnější? Ve filmu je to taková dívka s řekla bych až dětským myšlením, ale v knize mi přijde, že tam má mnohem více prostoru na to, aby ukázala, co v ní je. Jsou tam sice chvíle, kdy se chová, jako naivní slípka, ale ve filmu bych ji vyloženě občas propleskla. ;) Arman je trochu více gramotný a tím je kniha mnohem záživnější. Za mě má každá verze svoje plusy a mínusy, ale za pozornost stojí obě! Každopádně se na film musím hned zase podívat! ;)

Fortuna7
30.07.2023 3 z 5

Celkem průměrná pohádková YA fantasy. Myslím, že když bych byla mladší, tak bych Rituál ocenila víc :-). Celý dojem z knihy mi kazila naivní hlavní hrdinka a romantická linka, která mi nepřišla moc dobře propracovaná. Atmosféra knihy je ale vážně kouzelná a líbila se mi lehkost s jakou byla napsána. Nebýt čtecí výzvy, tak se do knihy asi nepustím, ale jsem celkem ráda, že se budu moct podívat na film a zhodnotit ho s jeho předlohou.

spiderlily
17.07.2023 3 z 5

Oddechovka, ale moc mě to nezaujalo. Film se mi asi líbil více.

Tess_BooksNerd
25.06.2023

Dříve jsem viděla film inspirovaný právě touto knihou. Doufám, že bude brzy k dostání i jako ekniha a budu si ji moci zakoupit.

Arkagas
01.06.2023 4 z 5

Legendu o drakovi znají všichni drakomilci, ale věděli jste, že je dle knižní předlohy ukrajinských autorů? Já taky ne, dokud se neukázala v nabídce do čtenářské výzvy.
Rituál se od filmu prý diametrálně liší a zachovány snad byly jen jména postav, což si už nevybavuji, takže na co budu koukat v nejbližším čase je celkem jasné.
Příběh princezny Juty, které nebyla do vínku dána krása, ale chytrost a bystrost a draka Arm-Anna, který ji unese je vcelku předvídatelný, ale nic to nemění na poetice příběhu, do kterého se dostává láska postupně a právě díky vlastnostem princezny. Příběh zasazený do prostředí starého hradu a moře nabírá o to víc na svižnosti, když zjistíme, že největším nepřítelem draků je mořská příšera - potomek prastarého Jukky.
Je to velmi milá a vcelku svižná fantasy kniha, která je pro milovníky draků asi povinností a já jsem ostuda, že jsem se k ní dostala teď, ale jsem za to moc ráda.

Moje hodnocení: 7/10

Etule
21.04.2023 3 z 5

Knihu jsem četla jen kvůli čtenářské výzvě, ale četla se celkem fajn. :-) Příběh se mi líbil, postavy vcelku taky, ale ten konec bych přece jen aspoň trošku zakončila. Ale je pravda, že si to může každý odprezentovat podle sebe.

Stanas513
10.04.2023 5 z 5

Krásná pohádka o princezně a drakovi z říše fantasy. Čte se velice dobře a je to taková pohádková romantika střižená novodobým jednáním postav.

M.C.SMITH
10.04.2023 3 z 5

Většinou dávám přednost knihám před filmy. Knihy byly vždy napsané lépe. Bohužel, zde musím říci, že mne více zaujal film.
Kniha je naprosto jiná, jediné, co je stejné je jméno draka.
Příběh se četl dobře, svižně, dokázala jsem knihu přečíst za pár hodin.
Bylo to příjemné čtení, které jsem i užila, ale film mi přišel o trochu lepší.

tami1
21.03.2023 4 z 5

Milé překvapení. Naprosto jiný příběh než ve filmu. Víc syrový, ne tak pohádkově dokonalý. Občas je poznat, že ho napsali dva autoři, mírný nesoulad.

Malinali
20.03.2023 5 z 5

Odlišné od filmu a přeci tak krásně napsané. Moc se mi kniha líbila, konec je otevřený - a proč ne,fantazii se meze nekladou ;-)

Alexxxka
13.02.2023 4 z 5

Mě se to líbilo. Jutu i Armana jsem si oblíbila a byla jsem zvědavá jak to dopadne. Sice je tam hodně otevřený konec - me srdce věří tomu , že žili spolu šťastně dokud neumřeli:-)

Ticiana
14.01.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila, ale za ten konec strhavam hvězdičku dolu. Je to spis pohádka, tak by tak měla končit. Bohuzel konec si musíme tak nejak domyslet.

LexiS
30.12.2022 3 z 5

Přiznám se, že jsem knihu kupovala kvůli filmu, který sice není žádná hitparáda, ale čím víckrát ho vídám, tím víc se mi líbí.
První zklamání přišlo snad hned s první kapitolou, kdy mi rychle došlo, že film je teda naprosto mimo. Jediné, co film a kniha mají společného je snad jméno Arman, jinak naprosto nic. Nevadí.
Začala jsem to brát tedy jako úplně jiný příběh a bylo to lepší... Teda skoro.
Prvních asi 90 stran bylo neskutečné utrpení, nevím který z těch dvou se choval víc jako totální idiot.
Potom už to celkem šlo, některé pasáže jsou opravdu hezké. Některé zase úplně zbytečné.
Největší kámen úrazu za mě byl ten, že některé pasáže byly neskutečně rychlé (svatba? konec? To bylo jako co?) a některé zase neskutečně pomalé (myslela jsem, že Arman snad v životě nedoputuje).
Chvíli jsem si myslela, že knihu ani nedočtu, ale většinou se donutím.
S otevřeným koncem jsem už počítala, ale až takhle otevřený jsem ho stejně nečekala.
Takže ve finále bych dala necelé tři hvězdy. Úplně špatné to nebylo, ale už se ke knize nejspíš nikdy nevrátím.

AgnesChoi
28.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Samozřejmě jsem knihu začala číst kvůli filmu. Nicméně jsem hned pochopila, že s filmem to nemá nic společného. To mi nevadilo, bylo příjemné to číst. Je to velice krátký příběh, bohužel. A pro mě je otevřený konec utrpením, jelikož netuším, co se dělo dál. Doufala jsem, že najdu druhý díl, ale bohužel mi nezbývá nic jen doufat, že žili šťastně až do smrti!

orangerose
13.05.2022 5 z 5

Byla akční, končí jinak než ve filmu, mně
to nevadí, mně bavila :)

jitka_dankova
04.05.2022 3 z 5

(pozor spoilery!) Zvláštní netypická ukrajinská pohádka. Neschopný drakodlak, který selhává v jediném svém poslání - žrát princezny - omylem unese jinou dívku, než jakou chtěl. Potřeboval nádhernou, získal hodně ošklivou. A většina knihy je potom o zvláštním vztahu dívky, která nezapadala do svého světa, a muže draka, který zas nezapadal do toho svého. Tohle byla ta půvabná část, která mne nalákala, tohle se mi na pohádce líbilo. I když je to psáno v er-formě a tím pádem tak nějak odosobněně, ich forma by byla lepší.
(pozor spoiler!) Ze závěru mám ale hodně rozporuplné pocity. Drak se jí z lásky vzdá, ona se s klidem jen tak provdá za prince, co ji "zachránil". Opravdu? To zapomněla na vše, co se tam stalo? A pak ten useknutý dramatický závěrečný boj o život... vždyť ani není jasné, jestli opravdu přežil, jestli přežije, jestli můžou být spolu, když je vdaná? Teda, no pár stran navíc by fakt knize prospělo. Mám raději uzavřené a jasné závěry.
Za nestandardní a zajímavý příběh si kniha hvězdičky zaslouží, ale pocity z ní mám teda dost rozporuplné.

PS: S filmem "Legenda o drakovi" (2015, režie Indar Džendubajev) to nemá skoro nic společného. Opravdu se to liší snad ve všech podstatných věcech. Jsou to dvě naprosto rozdílná díla, byť se uvádí tato kniha jako předloha.

Zuzi04
09.04.2022 5 z 5

Tak toto bylo krásné :D
Taková miloučká pohádka o princezně a drakovi, jejichž vztah vězně a věznitele pomalu přerůstá v něco víc.
Stejně jako většina jsem samozřejmě i já viděla film, ale vůbec mi nevadilo, že děj byl jiný, protože tohle bylo dost dobré i tak a vytrhlo mě to ze čtecí krize.
Je pravda, že ke konci se mohlo ještě pár stránek přidat, ale svým způsobem tohle zakončení mělo své kouzlo, zvlášť ta poslední věta.

ladyfromskye
04.04.2022 3 z 5

Uf, na téhle knížce je bohužel opravdu hodně znát, že ji psali dva lidé a že jeden z nich literárního talentu příliš nepobral. Navíc se mi zdá, že ani překladatel si moc dobře s originálním textem neporozuměl.
Hlavní přednosti titulu tak spočívají v opravdu povedené obálce (byť spíš než knihu reflektuje film) a pak ve faktu, že příběh knižní s tím filmovým opravdu nemá společného vůbec, ale vůbec nic.
A to je pro mě fakt málo.