Války bez konce

Války bez konce https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224219/bmid_valky-bez-konce-224219.jpg 4 37 8

Římské války série

< 2. díl >

Války bez konce jsou druhým svazkem projektu o vojenské historii antického Říma, znovu plným příběhů o vojevůdcích a vojácích, o taženích, které prodělali, o vítězných či prohraných bitvách na souši i na moři, o pochodech, táboření, útocích, obranách, obléhání, o slávě a strádání za válek s Jugurthou v Africe, Mithridatem v Malé Asii a s invazí Kimbrů i Teutonů v Galii. Pojednávají ale i o tom, jak v krutých i neznámých letech občanské války mezi Mariem, Sullou, Cinnou braly za své vojenské ctnosti, místo nichž vystupovaly do popředí zrady, vraždy vlastních velitelů a přeběhlictví a dezerce. Přesto šlo o léta, v nichž se legie jako občanská armáda změnily v profesionální vojsko a takticky prošly reformami, nepřesně přisuzovanými Gaiu Mariovi. V nich se manipulární legie změnila v kohortovou. Druhý svazek Římských válek končí Crassovým vítězstvím nad Spartakem a třetí zahrne dobu triumvirátu, čas největší vojenské slávy Caesara, jeho boje v Galii i občanskou válku s Pompeiem. Bude pokračovat až do vítězství nad Caesarovými vrahy a do Octaviánova boje s Marcem Antoniem.... celý text

Přidat komentář

hetzerjoke
05.03.2024 5 z 5

Po prvním dílu další zajímavé popisy historie starověkého Říma, ve které se mísí antičtí autoři s lehkým a zasvěceným komentářem. Kniha se zabývá skutečně turbolentní dobou občanské války populárů s optimáty, která dala vzniknout nejen vynikající Římské armádě, ale také tyranům a obstojným nepřátelům říše, mezi kterými lze nálezt nejen nesympatického Yughurtu numiďana, ale také Sertoria, kterému bych úspěch celkem přál. Knížka krásně podává tehdejší morální šedost většiny nobility a rozehrává vztahovou hru, jejíž vyvrcholení v dalším díle si rozhodně nenechám ujít.

ondra2
22.05.2023 5 z 5

Původně jsem byl již před prvním dílem série skeptický stran použití výňatků z děl antických autorů při popisu děje, nicméně to docela funguje. Oproti Napoleonovým tažením naštěstí nezabíhá do příliš podrobného popisu výzbroje a výstroje vojska, možná pro příliš velký časový odstup, možná proto, že těžiště jeho zájmu bude asi v Napoleonově době, což neznamená, že by i tuto problematiku zcela pominul. Obě série jsou kvalitní, tato mi nicméně přijde lepší.


bleekemolen
28.03.2022 4 z 5

Opět poctivě odvedená práce při kompilaci klasických pramenů. Už se pomalu blížíme k mému oblíbenému období - principátu, zde tak můžeme sledovat postupný úpadek pozdní republiky - občanské války, mizerná morálka legionářů atp.. Velmi jsem si četbu užíval.
Kromě poměrně častých překlepů mi přišlo poněkud úsměvné, že autor (editor?) použil fotografii busty císaře Tiberia a přidal k ní popisek "Tiberius Gracchus".

Akana
13.03.2020 5 z 5

Ve svém líčení vojenských dějin antického Říma se Jiří Kovařík tentokrát věnuje období, které je dost skoupé na spolehlivé prameny, to mu ale nijak nebrání pokračovat ve svém výkladu stejně čtivým i zevrubným způsobem jako obvykle. Někdy je nucen postupovat jako cimrmanologové při rekonstrukci hry Němý Bobeš, tedy snažit se z kusých a často odporujících si zmínek sestavit alespoň pravděpodobný obrázek o průběhu té či oné bitvy, ale možná právě v těchto případech je kniha nejpoutavější.

Richie1
25.02.2019 5 z 5

Druhý díl tak trochu válečné historie starověkého Říma. V 2. až 1. století př. l. se postupně stal Řím říší, která ovládla celé Středomoří. Své výsadní postavení musela neustále hájit nejen proti vnějším nepřátelům (např. nájezd barbarských kmenů Kimbrů a Teutonů), ale bohužel i proti vnitřním nepřátelům (vleklá a krvavá občanská válka). Že Řím toto období nakonec přežil a nevykrvácel, je téměř neuvěřitelné. Blíží se však konec republiky - silní generálové, kteří své legie už víceméně ovládají bez ohledu na římský senát, budou nyní bojovat o hegemonii v říši. Těším se na třetí díl a na mého oblíbeného Gaia Julia Caesara.
Kovařík opět podal výborný výklad dějin - pro mě navíc z období, které mě snad nejvíce baví. 90%

DavidGreňa
31.01.2017 5 z 5

Tak ako som napísal chválu pri prvom diely.Ani tu mi nedá nenapisat,ako je táto časť nabitá informáciami,ktoré sú veľmi zaujímavo podané.Vrele odporúčam.

Centurion
13.06.2016 5 z 5

Výborná kniha, druhý díl zabývající další kapitolou římských legii. Čtenáře zabyvajicí se dějinami Římské říše, tato kníha potěší, je pro něj nutností! Vřele doporučuji

vrgulnik
05.04.2016 5 z 5

Autor nadále pokračuje ve vysokém tempu a nijak nesnižuje laťku z prvního dílu. Jen je tato historická epocha méně barvitá a více nepřehledná - za což samozřejmě autor nemůže. Vysoce oceňuji také časté citace antických autorů doplněné o komentář, výklad či autorův kvalifikovaný názor. Celkově výborná literatura.