Caesarovy legie

Caesarovy legie https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260606/bmid_caesarovy-legie-rimske-valky-iii-260606.jpg 5 36 9

Římské války série

< 3. díl >

KATASTROFA U CARRHAE, GALSKÁ VÁLKA, VÁLKA CAESARA S POMPEIEM, ALEXANDRIJSKÁ, AFRICKÁ A HISPÁNSKÁ VÁLKA Caesarovy legie jsou třetím svazkem projektu o vojenské historii antického Říma, tentokrát věnovaným poměrně krátkému, leč bitvami a klíčovými událostmi nabitému úseku římských vojenských dějin, tomu nejproslulejšímu, a přece neznámému. Krom porážky římských legií u Carrhae, kde přišel o život Crassus, vítěz nad Spartakem, sledují výhradně čtyři velké války Gaia Iulia Caesara, tu s Galy, téměř ukončenou vítězstvím nad Vercingetorigem, občanskou válku s Gnaeem Pompeiem, válku v Egyptě, která Caesara přivedla do blízkosti Kleopatry, válku v Africe se stále nezlomenými stoupenci už mrtvého Pompeia a poslední válku Gaia Iulia proti Pompeiovým synům v Hispánii.... celý text

Přidat komentář

Akana
16.02.2022 5 z 5

Takže tentokrát jde víceméně o monografický díl, věnovaný téměř výhradně válečným dobrodružstvím Gaia Julia Caesara (s výjimkou úvodní pasáže popisující bitvu u Karrh). Protože o jeho vojevůdcovských schopnostech není sporu a protože Kovařík se zaměřuje výhradně na vojenské dějiny, nepřekvapí, že Caesarovu osobnost vykresluje v docela příznivém světle. A to nejen co se týče válčení, ale i mocenských ambicí a charakteru jako takového. Kontrastuje to s vžitým pojetím sebestředného tyrana, který nemilosrdně pohřbil ideály republiky. Z Kovaříkova podání vychází spíš jako bystrý pragmatik, snažící se republiku, která už byla stejně v troskách, přetvořit v něco fungujícího. Přičemž určité míře arogance nebo ješitnosti se člověk takového formátu těžko ubrání. No a mně tenhle pohled celkem vyhovuje. Jinak samozřejmě vysoká úroveň Kovaříkovy římské edice přetrvává.

J.P.S.
26.10.2021 5 z 5

Z celé série "Římské války" zahrnuje tento díl časově nejkratší období čítající jen necelých dvacet let (ostatní díly mají přesah nejméně jedno století), přesto jde paradoxně o nejobjemnější svazek. Je to dáno mj. i tím, že jde o jedno z nejlépe zmapovaných období římských dějin, neboť narozdíl od jiných období nejsme odkázáni jen na zprostředkované zápisy antických letopisců (Seutonius, Tacitus, Dio Cassius...), ale máme zprávy od samotného aktéra událostí – Gaia Iulia Caseara, jehož válečným tažením se tento díl takřka výhradně věnuje (jedinou výjimkou je první část popisující Crassovo fiasko u Karrh) a z jehož Zápisků o válce galské a občanské velmi hojně čerpá.

Caesar byl bezesporu mimořádnou osobností, i když charakterově byl zřejmě dost narcistní povahy, a nepochybně i dost manipulativní, čehož mistrně využil při přebírání moci. V této knize se však dočteme především o jeho vojenských úspěších, jež jsou skutečně ohromující. Nejvíce oceňuji podrobné vylíčení válek v Galii, což je část Caesarovy politicko-vojenské kariéry, která mě vždy velmi zajímala, ale která zároveň bývá v jiných dílech občas upozaďována na úkor jiných období jeho života (holt románek s Kleopatrou či atentát na foru bude pro literární a filmové tvůrce asi vždy větším lákadlem než řežba s Galy : )).

V souvislosti s čtením této knihy (konkrétně druhé části o galských vlakách) mi rovněž došlo, na jak reálném historickém pozadí jsou vystaveny komiksové příběhy o Asterixovi. Například jsem se dozvěděl, že náčelník Cassivelaunus, který se objevil na začátku příběhu „Asterix v Británii“, byl skutečně žijící postavou! A také jsem po mnoha letech pochopil, proč se v příběhu „Asterix a slavný štít“ galští náčelníci vždycky tak hněvali, když se jich někdo dotázal "kde je Alesia?" : ))
A poslední překvapení: Reálný základ mají i hlavní protagonisté z TV série „Řím“ od HBO Titus Pullo a Lucius Vorenus (legionáři těchto jmen byli zaznamenáni samotným Caesarem v souvislosti se střetnutím s kmenem Nerviů v roce 53 př. Kr.).

Kniha, kterou mohu doporučit všem milovníkům římské historie.


Igor1311
29.04.2021 5 z 5

Podľa mňa sa jedná o zatiaľ najlepšiu knihu zo série /posledný diel som zatiaľ nečítal/. Celá sa venuje krátkemu obdobiu republiky, no bohatému na udalosti. Ústrednou postavou je samozrejme Caesar, ktorý viedol dlhé a úspešné vojny najmä voči Galom. Bezpochyby je jednou z najväčších postáv nielen rímskych dejín, ale aj staroveku. Na svoju dobu bol Caesar rozhodne vojenským géniom, ktorý celé vojenstvo posunul na vyššiu úroveň.

Sebastian1989
21.03.2021 5 z 5

Moje první kniha od Kovaříka, jsem nadšen.

Richie1
11.04.2019 5 z 5

Gaius Julius Caesar - můj nejoblíbenější státník, vojevůdce, historická osobnost. Už jen díky němu a době, v které se tento díl římských válek odehrává, činí z knihy pro mě vynikající dílo. Caesar byl génius, předběhl svou dobu o staletí. Jeho válečná tažení, všechna do nejmenších detailů promyšlená strategická rozhodnutí, jeho skvělá a často překvapivá a inovativní taktika v bojích, jeho diplomatická jednání i mediálné kampaně - to vše z něj dělalo nepřekonatelného vojevůdce a vítěze mnoha desítek utkání. Dobytí obrovské Galie plné bojovných galských i germánských kmenů během 8-leté kampaně je neuvěřitelné, i následující výhry v občanské válce, včetně porážky tak skvělého vojevůdce jako byl Pompeius Veliký.
Kovařík mi udělal radost, když Caesarovi a jeho tažením a válkám věnoval celý jeden díl historie římských válek. Ačkoliv mám tuhle historii z jiných děl dobře nastudovanou, čtení jsem si nadmíru užíval - jsem s tímto dílem 100% spokojen.

Harold
27.07.2018 5 z 5

o Caesarovi a jeho době existuje množství publikací, ovšem jeho tažení do detailu zpracovaná se zaměřením na římskou vojenskou taktiku, Caesarovo strategické uvažování a přesné popisy bitev a dějů v českém podání v této podobě tu rozhodně ještě nebyly. Když se zamyslím nad rozsahem schopností římské armády pod Caesarovým vedením mohu říci, že vrcholem římské vojenské mašinérie byla pozdně republikánská armáda s generálem včele jako byl Caesar.

DavidGreňa
09.04.2017 5 z 5

Kvôli Caesarovi asi najlepšia časť, keďže vďaka Caesarovým zápiskom je veľmi podrobne nabitá informáciami o stavbe rímskej armády, jej stratégii a taktike s opisom jednotlivých bojov.
Jednoznačne odporúčam.

vrgulnik
04.12.2016 5 z 5

Stále vysoký standard. Kdo se o žánr zajímá, těžko najde ucelenější a čtivější sérii na dané téma. Kovařík je prostě jen jeden... ;-)

braunerova
10.10.2015 5 z 5

Knihy Jiřího Kovaříka se čtou jako beletrie a tato není vyjímkou. O Caesarovi se toho napsalo mnoho tak jen pár informací. Vyhrál kolem 30 významných bitev, v jeho válkách padlo kolem
1 250 000 nepřátel a počet římských občanů poklesl z 320 000 na na necelou polovinu.

"V té poloze ho však někdo jiný bodl dýkou do boku, napjatého k otočení, Cassius ho bodl do obličeje, Brutus do stehna, Bucolianus do hrudi. Caesar se ve hněvu a křiku ohnal jako šelma na každého z nich a teprve po Brutově ráně boj vzdal, zahalil se pláštěm a padl upravený u Pompeiovy sochy. Ani když klesl, nepřestali spiklenci běsnit a zasadili mu třiadvacet ran."