Rány na cti

Rány na cti https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178923/bmid_rany-na-cti-8yq-178923.jpg 4 100 24

Římané série

1. díl >

Válka na Hadrianově valu… velkolepý příběh o statečnosti a zradě v římské Británii Rány na cti jsou autentickým, poutavým a dějově bohatým příběhem bojovníka nejmocnější a nejúspěšnější armády starověkého světa. Sotva důstojník pretoriánské gardy Marcus Valerius Aquila přistane u britských břehů, je nucen prchat před potupnou smrtí, k níž ho nespravedlivě odsoudil mocí posedlý císař Commodus. V zoufalé situaci slouží mladý Marcus pod falešným jménem v nevýznamné cizinecké kohortě římského vojska na Hadrianově valu, bez sebemenší naděje na dosažení spravedlnosti. Když pak vypukne mohutné povstání severních kmenů proti římským okupantům, Marcus se jako schopný velitel centurie vyznamená v přední linii boje s nelítostným nepřítelem. Anthony Riches, který léta podrobně studoval fascinující válečná tažení, zvyky a vnitřní předpisy římské armády, dokáže čtenáře seznámit s životem prostých vojáků i vojevůdců, kteří je vedli do bojů s nemilosrdnými protivníky.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Wounds of Honour , 2009


více info...

Přidat komentář

Jiruka Kareru
11.10.2023 5 z 5

Román jsem si velice užil. Je zařazen do pozdější doby, než jsem zvyklý číst romány o Římu.
Spousta skvělé akce i zápletka...

marco026
10.10.2023 5 z 5

Marcus Valerius Aquila je novým cisárom Commodom označený za zradcu Rímskej ríše a pred vrahmi sa ukrýva na najsevernejších hraniciach impéria v rímskej Británii. Pod falošným menom tu slúži na Hadriánovom vale. Okrem toho, že sú mu cisárovi ľudia stále na stope, tak vypukne vojna so severnými kmeňmi a on ako veliteľ centúrie musí čeliť aj tejto hrozbe.

Rány na cti sú momentálne asi najlepším historickým románom s tematikou antického Ríma aký som kedy čítal. Príbeh nie je niečo nového, ale má výborné postavy, dialógy a hlavne prostredie, v ktorom sa odohráva. Hlavná postava sa musí skrývať pred oddanými mužmi cisára a dostane pod svoje velenie na Hadriánovom vale 9. centúriu. Ako cudzinec si musí vydobyť rešpekt pred ostatnými centurionmi, ale aj svojimi vojakmi. Prvá polovica knihy sa venuje hlavne vzťahom medzi Marcom a ostatnými postavami. K žiadnym bojom tu zo začiatku v podstate nedochádza, ale celý dej vrcholí vojnou proti vzbúreným kmeňom. Finálna bitka je vynikajúcim záverom knihy. Disciplinovanosť vojakov a rímsky spôsob boja je tu spracovaný parádne. Rozdiely medzi trénovanou armádou a divokými barbarmi sú v tomto diele veľmi dobre vykreslené. Napriek tomu armáda vzbúrencov vzbudzuje rešpekt a môže za to predovšetkým ich počet, ale okrem toho aj hlavný veliteľ, ktorý má pred Rimanmi určitý rešpekt.

Výborne spracovaná záverečná bitka, skvelé postavy, hrôzu naháňajúci nepriatelia a výborné dialógy robia z tejto knihy v rámci žánru naozaj vynikajúce dielo. Ešte viac ma potešilo, keď som sa dozvedel, že to je len prvá kniha zo série a má ďalších asi 10 častí, ktoré sú pokračovaním príbehu Marca Valeria Aquila.


Vojslava
27.06.2023 3 z 5

Na první zalistování se mi knížka nezdála špatná, ale v mých očích ji hodně zabila autorova záliba v historii vojenství a strategii. Příběh se zdá být budován jen kvůli tomu, aby bylo kam posouvat kohorty a legie, a popisy bitev a střetů v druhé polovině byly úmorně jednotvárné. V zásadě jsem se v pohybech vojsk přestala orientovat kolem strany 100 a nevylepšilo se to až do finále. Tuším, že tohle moje srdcovka nebude a zatím se těmhle legiím vyhnu...

RaDaR26
22.06.2023 4 z 5

Tahle série potěší všechny fanoušky Římské říše. Z mého pohledu je sice horší než Orlové ve Válce od Bena Kane či série od Simona Scarrowa, ale furt je to dobré čtení.

Heidrekr
25.10.2020 2 z 5

K autorovi jsem se dostal skrze Bena Kanea, který Anthonyho zmiňuje ve svém doslovu, takže jsem očekával, že autor je odborník na římské dějiny, osobně mi přijde, že v tom spíš tápe.
Zápletka je vcelku jednoduchá, přesto si myslím, že by se z ní dalo vytřískat mnohem víc. Hlavní hrdina mi k srdci nepřirostl, i přes jeho tragický osud, vlastně skoro většina postav mne nechala chladným a jejich osud jsem sledoval spíš nezúčastněně.
Co je ale největším problém je spousta běžných výrazů z dnešní doby a mluva legionářů, kteří mluví jak angličtí gentlemani 21. století.. Málo černého humoru, sprostých výrazů, které do vojenského prostředí prostě patří a Římané tím byli známý.
Fanouškům Římanů nebo zájemcům o římskou říši bych doporučil sáhnout spíš po jiných autorech, touto knihou by mohli mylně dojít k závěru, že legionáři nosili vojenské střevíce a legíny, člověk by si z toho mohl pomyslet, že legionáři byli takový průkopníci metrosexuálních jedinců dnešní doby.
PS: dokonce se v knize sem tam mihne i "saniťák", naštěstí bez sanitky....

Boby17
02.07.2020 4 z 5

Knížka se četla dobře a měla spád. Nakonec jsem se rozhodl pro čtyři hvězdy, protože se mi zdálo, že Marcusovi a jeho nejbližším spolubojovníkům se tak nějak až příliš zázračně daří (zejména ve služebním zařazení) a všechny nástrahy služby na vojenské hranici a válečného tažení mu tak nějak prošly bez ztráty kytičky. Jinak ale zájemcům o římské legie k přečtení doporučuji.

vincek1
23.07.2018 3 z 5

Přečteno, celou dobu jsem čekal na nějaký nápad, ale ten nepřišel. Jsem asi už z toho množství přečtených knih moc náročný. Jinak nečetlo se špatně a podívám se rád na pokračování série. Doufám, že se nápad objeví.
Ještě poznámka, porovnávání s knihami p. Scarowa se mi moc nezdá, ale ctím názor druhého.

gladya
20.02.2018 4 z 5

Mám slabost pro historické knížky, takže automaticky hvězda nahoru. Autor se pravděpodobně opravdu vyzná v římském válečném umění. Jinak je to typický dobrodružný román se všemi pozitivy i nectnostmi žánru. Mladý hrdina schopnější než ostřílení bojovníci asi patří k žánru, možná ani to, že hrdinové myslí spíš jako současní lidé není nic vyjímečného.

lugh
25.11.2017 1 z 5

Vzhledem, že většina názorů byla již napsána nezbývá než se jen připojit. Tak jen ve zkratce: Příliš mnoho jmen , která čtenáře matou a musí se pořád vracet v textu, podivné hlášky, děj podivně se vlekoucí, hlavní hrdina či hrdinové super bojovníci, kteří nemají sobě rovných především v modrých ksichtech. Celkově velké zklamání, pokusím se o druhý díl, pokud bude i nadále zachována linie knihy, končím, pro mne ztráta času.

coxx
29.07.2017

Kdybych před Římany nečetl sérii Cato a Balistu tak bych řekl že je to dobrá serie. Co mi vadilo hned od začátku je moderni "mluva" a celkově styl psani. Věty jako "Chovej se jako římský gentleman ..." apod. mě vždycky zarazí. Občas jsem čekal že se tam objevi hlasky s odkazem na Supermana nebo Spidermana :-) Nevim jestli je to problem autora nebo překladatele kazdopadně kdo už četl něco lepšího tak to hodně razí do očí.
Zapletka je takova jednodušší ale neurazí. Doporučuji to zkusit a třeba bude někdo min citlivy na moderní prvky v římském pojetí.
Přečetl jsem prvni knižku a dam šanci jeste jednomu dílu ...

trudoš
14.03.2016 3 z 5

Rány na cti nejsou špatné, jen ničím konkrétním nenadchly. Už šikovný hrdina, který se hned v prvním boji ukáže být lepším válečníkem než lety zocelení veteráni, mě na začátku lehce znervóznil. Já beru, že měl za sebou spoustu hodin šermu, jenže v bitevní vřavě bývá umění férového duelu úplně k ničemu. Následná dějová linie se pak odvíjí zcela v duchu dobrodružných románů tipu „kterak se mladík novým velitelem jednotky stal, a byl tak dobrý, až byla jeho jednotka nejlepší a jeho muži by za něj ruku do ohně dali“.
I přes povšechné rozpaky ale nemohu román hanět. Nabízí přesně to, na co se tváří a jste-li milovníkem římských válečných románů, neměli byste být zklamáni, spíše naopak. U mě Římané nezabodovali čistě ze dvou důvodů - příliš průhledná až otřepaná zápletka a nezajímavý hrdina, nevybočující z běžných standardů. Jak mi učarovali Balista Harryho Sidebottoma či Macro s Catonem Simona Scarrowa, tak mě Marcus Aquila Anthonyho Richese nechal naprosto chladným.

korela007
08.11.2015

Mar777 Já se to teprve chystám číst,knihu už mám doma. Co tady píšou tak bude asi pokračování Šípy zběsilosti: Krvavé bitvy s nelítostnými nepřáteli Šípy zběsilosti jsou po Ranách na cti druhým historickým románem Anthonyho Richese, ve kterém sledujeme osudy mladého Římana Marka Valeria Aquily.

Mar777
30.01.2015

Zdravím. Knihu mohu jen doporučit, zrovna dnes jsem jí dočetl. Chci se zeptat, jaké je další pokračování této knihy??? Chci si koupit další díl, ale od autora vidim asi dalších 5 knih. Nejsou nějak očíslované jako 1 2 3. Prosím, poradili by jste mi jaký je název pokračování????? Děkuji

svist007
30.01.2015 4 z 5

Tato kniha mě v mnoha ohledech velice zaujala. Je to zajímavě pojatý román který se snaží přiblížit lidem bojové techniky, zbraně a vojáky starověkého Říma. Nenechte se odradit pestřejším slovníčkem protože to k životě vojáků patří :) Zatím mám přečtené tři díly a netrpělivě čekám na další v knihovně :)

Richie1
16.01.2015 3 z 5

Dle mého názoru trochu neumělý pokus o historický román z prostředí starověké Británie. Autor se dlouhé roky zajímá o vojenství a speciálně o římskou armádu a historii Hadrianova valu. Nakonec se rozhodl své znalosti zúročit v románu, ale výsledek je poněkud rozpačitý. Jeho série Římané pro mě postrádá přesvědčivost - dialogy jsou umělé, bojové scény naivní (hodící se spíše do béčkové fantasy) a mám i pochybnosti o kvalitě historických skutečností.
Riches má představu, že jeho vojáci budou vypadat více vojáčtěji, když budou mluvit velmi vulgárně. Některé scény mi připomínají spíše současnou americkou armádu, než abych věřil, že se jedná o historické římské vojsko.
Pro znalce historie je tato série spíše podřadná, pro ostatní ale může být zajímavým dobrodružným čtením.

Harold
02.12.2014 3 z 5

První kniha série - skvělý nápad, skvělá doba, napětí, akce, skvělá myšlenka. Velmi zajímavé období římských dějin, říše dosáhla svého vrcholu a pokouší se vyrovnat s útoky barbarů. Popisy fungování centurií, kohort, pomocných jednotek. To vše se autorovi daří.
Velká část dialogů je věnována běžné mluvě mezi vojáky pomocných sborů. To již hodnotím poněkud kritičtěji.
Jedna kohorta proti celé armádě barbarů - ok, vojáci stáli na skvělém místě....jo možná....
Jinak opět britský autor a Británie v centru dění

adam5955
30.10.2014 4 z 5

Děj se dá předvídat, ale nic to nemění na tom, že to stále je dost napínavé a poutavé. Tato kniha není zrovna mistrovské dílo, ale rozhodně její přečtení není ztrátou času. Velmi mě zaujaly dialogy opravdu bez obalu, které tak přibližují čtenáři naléhavost situace. Za mě určitě pěkné čtení a jdu ulovit další kousky tohoto autora

braunerova
05.09.2014 4 z 5

Když jsem dočetl tenhle dobrodružný román říkal jsem si - konečně normální hrdina. Nakoupil jsem hned několik knih z této série a jak jsem dopadl napíšu v dalším dílu. Hrdinové knihy mluví žargonem moderní armády, ale to mi nevadí.

smnpka
10.03.2014 4 z 5

Po dlouhé době zase něco pořádného. Římské fungování vojska si myslím docela věrohodně popsáno. Zasazení na Hadrianův val taky super. Doporučuju.

ondrula
22.02.2014 3 z 5

Přesně jak píše Lacoste. Celá knížka je psána značně naivním a předvídatelným způsobem. Místy mi přišlo, že se jedná jen o vršení jednoho klišé za druhým. Když se tam objevila osudová žena, už jsem jen obracel oči vsloup. A jestli je A. Riches takovej znalec historických reálií, jak se všude uvádí, tak jak může napsat: "Účastnil se povstání v jednašedesátém roce"? Copak tehdy se už počítal letopočet od narození Krista?