Reborn

Reborn https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426982/bmid_reborn-5YC-426982.jpg 4 147 45

Remade série

< 2. díl >

Mysleli si, že je to mrtvé. Mýlili se. Před dvěma lety udeřil v Londýně virus, který zabil tisíce lidí a přeživší zahnal do úkrytů. Leonovi se podařilo přežít a přečkat dvě kruté zimy. Teď ho drží naživu křehká naděje, že mrazivý sníh a led anglického podnebí virus nadobro vymýtily. K Leonovi se donesla zpráva o blížící se záchranné lodi. Nic však není takové, jak se zdá. Virus nezahálel…... celý text

Přidat komentář

nycol
09.02.2024 5 z 5

I druhý díl je hodně dobrý.

KapitánSmrt
30.01.2024 4 z 5

Musím uznat, že druhý díl mě bavil více, než ten první. Dílem je to tím, že jsem již věděl co očekávat. Tedy postapo oddechovku bez nějakých výraznějších ambicí. Prostě takové spotřební zboží na dlouhé zimní večery, myšleno v dobrém slova smyslu. Ne vždy má člověk náladu na vysokou literaturu že ano. Proto musím konstatovat, že co jsem očekával, to jsem i dostal. Děj má spád, nápady a zvraty. Zda vše dává dokonalý smysl, o tom bych polemizoval. Jisté je, že poslední díl si nenechám ujít.


barush_books
26.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Trochu jiný pohled než v prvním díle, nebylo to zlé. Po pravdě jsem si i užívala jak to skákala do minulosti a k Leonově otci než jen, aby se držel u Leona. Udržel si i onu laťku vysoko, co se týče očekávání, a stále se krásně plynulo pod očima. Četlo se opravdu jedním dechem, občas jsem měla VÁŽNĚ problém - drželo mě to až do noci abych se dostala do takové "klidnější" akce.
Ovšem i přes to všechno mi to přijde slabší než první díl, ano, první díl byl bomba a neskutečně jsem si jej užívala, ale zde mě neskutečně iritovala Grace, nebo spíše její klon a její jednání. Doufala jsem, že se zde konečně dozvíme hlavní úmysl viru, protože (ruku na srdce - to že chce osvobodit lidstvo a pomoct mu se zbavit streo typu umírání a nežití, nežereme to).
Tak jako v prvním díle, každá postava, kterou jsem si oblíbila mě iritovala - protože "Grace". Doktorka Hahnová, Ryba... jsou perfektní příklady.
Co musím ale vážně vytknout tak poslední třetina knihy se mi zdála občas hoodně natahovaná a lehce se mi do toho nechtělo. Přišlo mi až nastrčené z donucení, než z vlastní vůle. Trochu mě i mrzí, že na samém konci jejich skupiny z hradu byla zasažena virem, ale nebyl tak žádný konkrétní pohled jediného přeživšího, kterému se podařilo utéct. I kdyby to byla otravná Daniele.
Samotný konec knihy, její vyvrcholení, bylo předvídatelné, ale ne tak úplně jak by se dalo čekat. Čekala jsem, že se virus objeví a pohltí v přístavišti spoustu lidí, ale to, že rozdělí hlavní skupinu nikoli.
Leon zůstává v Anglii, Freya je na cestě do nový Ameriky a Grace je na čínské lodi. Nejvíce mě ale štve, že se Leon a jeho táta, Tom, minuli. Doslova. Doufám, že v tom třetím díle se alespoň uvidí, a také doufám, že Leon bude mít možnost zlikvidovat "Grace", protože mě vážně, ale VÁŽNĚ vytáčí.
Celkové moje hodnocení je 4/5 a to jen, že mě to chvílemi ke konci vážně nudilo. Nový pohled, se kterým Scarrow přišel, je dobrý, ale ne tak dobrý, aby to plně zachránil.

Satyrka
21.01.2024 3 z 5

Hm... Asi mě to bavilo víc než první díl, ale musím tedy říct (napsat), že to bylo úplně jiné než první díl. Stále to bylo velmi čtivé, kdy vás to nutilo číst dál, odsýpalo to, ale jak kdyby se autor najednou rozhodl to celé pojmout jinak. Což byl možná i jeho záměr.
Upřímně jsem od celé série čekala něco jiného, asi klasický postapokalyptický román, a ono ne. Ale baví mě to, přestože mám radši trochu jiný postapo svět. A jak už bylo kolikrát psáno, je to občas dost předvídatelné.
Co se týče postav - dost jsem si oblíbila Freyu.
Co ale naprosto nechápu, SpOilER, je ten Leonův táta?? Já totiž v prvním díle pochopila, že zemřel. "Je mi to líto, Leo, Grace." Musela jsem se po dočtení Reborn podívat znovu do Remade, zda jsem si to nespletla, ale ne, pořád to chápu stejně. Napsala bych, že to možná osvětlí třetí díl, ale... Neřekla bych. No uvidíme. Pokračuji posledním dílem. Ale prosím, už méně toho "zlatíčko"...

Alena_S
19.10.2023 3 z 5

Mnooo... <- A to je asi můj celkový dojem z knihy.
Dám tři hvězdy za čtivost, pořád to odsýpá a pořád je to napínák. Ale zatímco u jedničky jsem se fakt příjemně bála, tohle už je prostě fantasmagorie, sorry. Dám šanci třetímu dílu a snad to zase začne dávat smysl.

Annkag
23.09.2023 2 z 5

Řeknu úpřimně že jsem se v tom mírně strácela a místa a se nudila ke čtení.

mareksevc
03.05.2023 4 z 5

za mňa dvojka lepšia ako jednotka , autor je asi fanušikom filmu - the thing z roku 1982 :)

RadimB.
03.04.2023 2 z 5

Mám knížky s postapokalyptickým scénářem docela rád, ale nevím tahle mě nechytla za srdce. Většinou to poznám u knih, kde se musím nutit ke čtení a nedokážou vtáhnout do děje. Nemůžu vyloženě říct, že by kniha byla špatná spíš slabší průměr. Nakonec mi to stačilo aby mě to odradilo od přečtení dalších pokračování.

Ma1keL
01.02.2023 3 z 5

(SPOILER) Chtěl bych se tu s vámi podělit o takový můj osobní fail, který se mi stal při čtení druhého dílu této série.

Otevřel jsem si knihu s tím, že už se hrozně moc těším na pokračování, jelikož první díl jsem četl asi měsíc nazpátek a nebyl na to moc čas ..
První stránka: "Aha, aha, fakt jo"
Třetí stránka: "Jo oukej, ale počkat určitě to bylo takhle .. hmm .."
Pátá stránka: "A dost, já si musím asi přečíst zase konec prvního dílu, tohle mi nezapadá"
*o pár vteřin později, kdy mi to konečně došlo*
"NO TO SNAD NE ! Opravdu jsem si začal číst třetí díl ? Aaaaa, tak teď jsem si to celý spoilnul a mám zkažený celý druhý díl ... buhuuu"

Každopádně ne, nevzdal jsem to a knihu jsem přečetl. A tímto příběhem chci poukázat na to, že i přes ohromný spoiler, jsem si knihu hrozně užíval i tedy navzdory domu, že byla obecně slabší než první a třetí díl.

Marry123
20.01.2023 2 z 5

(SPOILER) Nevěděla jsem jestli se do druhého dílu pustit nebo ne, a neměla jsem to asi dělat. Spíš jsem se rozčilovala... *SPOILER* Měla jsem za to že Tom, táta Grace a Leona umřel. OK, tak neumřel. Návrat Grace? Jako vážně to nikomu nepřijde divný po dvou letech? OK. Proč se všichni ti dospělý chovají jak děcka? OK. Vážně se vir nedostal až na Kubu? Ani jediná zmínka že by tam s ním měli problém? Blbost. Potkáme bandu děcek, ale hned je neotestujeme, vůbec není divný, že tak malé děti přežily dva roky úplně samy, protože oni měly dost rozumu na to aby pochopily jak se bránit, jasně. Blbost. Ještě včera jsem uvažovala i o přečtení třetího dílu, ale už asi ne. Nechce se mi kupovat v pevné vazbě, a ekniha nějak nikde není. Doufám, že další kniha po které sáhnu bude lepší.

Danago
27.10.2022 4 z 5

V dalším díle se dozvídáme , jak děj pokračuje po dvou letech.
Na začátku knihy se zdá, že se nic moc neděje, ale děj se potupně graduje.
Tentokrát sledujeme tři linie příběhu.
Jednu s Leonem a Freyou jejich osud a boj.
Druhou s virem samotným, který se mění a vyvíjí.
Třetí linka se odehrává v minulosti , když virus propukal, tady sledujeme Toma a vládu USA , jak se zachovala a jak pracuje až do současnosti.
Všechny tři linky se ke konci knihy propojí.

V tomto díle není tolik dramatických scén, které mě v minulém díle docela vadily. Více se tu jedná o samotnou logiku viru a boje s ním.

Celkově pro mě asi zůstává hodnocení stejné jako u prvního dílu.

ElessaRiverbow
04.10.2022 3 z 5

Po skvělém prvním díle bohužel lehké zklamání. Bylo to nudnější a někdy se to strašně táhlo. Hrozně mě během čtení iritovalo skákání v čase. Freya a Leon jsou úžasní, dokonce jsem si i více oblíbila Grace a na kapitoly z jejího pohledu jsem se těšila. Mnohem více se zde seznamujeme s virem a díky tomu jsem mu začala fandit více než přeživším. Jsem zvědavá na pokračování a jak nakonec celá tahle triologie dopadne.

~ 3,5/5 ~

Veve721
04.07.2022 3 z 5

Excelentní Remade jsem četla už dvakrát a v obou případech mě nadchnul. Po druhém dílu jsem sáhla s velkým očekáváním a no... zůstala jsem jaksi zklamaná. Mým hlavním problémem byl neutuchající pocit, že jde o nastavovanou kaši - sice akční, čtivou a dobře napsanou, přesto maličko zbytečnou.

Děj se soustředí na ústřední dvojici hrdinů, s nimiž jsme se seznámili v jedničce - melancholického puberťáka Leona a jeho neohroženou kámošku Freyu. Taky je nám přiblížen způsob, jakým mimozemský virus komunikuje se svými "oběťmi". Jasně, to byl velmi zajímavý vhled a celkově se příběhu nedá upřít čtivost i spousta skvělých akčních scén připomínajících populární zombie filmy. Jenže...

Při svém hodnocení nemůžu opomenout pocit nadbytečnosti, který na mě z knížky sálal během celého jejího čtení. Autor sice píše stále skvěle, ale jakoby se vytratila údernost prvního dílu a nahradilo ji více popisných částí. Taky musím vytknout absurdní chování postav - všichni se chovali jako banda neschopných pitomců a dost jsem se divila, že je virus neskolil už dávno. Jednička pracovala s momentem překvapení, který působil mnohem přijatelněji, než nepochopitelná naivita lidí v druhém díle.

Takže co říct o druhém dílu? Je to jen poutavě napsaná zbytečnost? Tak trochu asi ano, ale to neznamená, že mě čtení nebavilo, protože bavilo. Každopádně jsem zvědavá, s jakým finálním rozuzlením přijde třetí díl a na základě toho se rozhodnu, nakolik bylo nutné příběh skvělého Remadu rozšiřovat o další díly. Dvojka mi takový důvod bohužel nenabídla, přestože nelituju času, který jsem jí věnovala.

Terva
16.04.2022 4 z 5

„Umřít,
protože člověk nic neudělá,
se zdálo horší,
než umřít kvůli tomu,
že něco udělá“.

„Stačily dva roky a příroda si od lidstva všechno převzala zpátky.“

Jak jsem se již zmínil v předešlém komentáři ke knize Remade, strašně mi to připomíná trilogii „Jižní zóna“ od Jeffa VanderMeera z roku 2015 respektive 2017. Anihilace (Remade), Autorita (Reborn) a Adaptace (Rebuilt). Přesně i tady se v dalších dvou knihám hodně vracíme do minulosti, a prožíváme s hlavními aktéry ty doby, před virem a nebo těsně po jeho příchodu. Musím však uznat, že Alex Scarrow v Rebornu nezasahuje až tak do hluboké minulosti, ale spíše se věnuje postupu, vývoji a možným cílům mimozemského „viru“

Malá ochutnávka:
A pak, Tome, starý brachu, tady budou ty zatracené následky. Miliony mrtvých. Stovky milionů, možná miliardy. Zhroucená infrastruktura. Ohrožené sítě zásob. Nestabilní vládní systémy. Nějaké země si s tímhle poradí mnohem lépe než jiné. Bude chaos. Labilita. Oportunistické zabírání země a zdrojů. A to končí jak? Atomovkami.....

Čekal jsem trochu úpadek ve vyprávění, ale je to stále podmanivé a plné nových a staronových překvapení. Pravda je taková, že tu vlastně sledujeme nejen Leona, ale i jeho otce Toma. Děj se tudíž střídá. Je to trochu nepřehlednější, ale dá se to vstřebat. V příběhu se objevuje baseballová pálka opletená ostnatým drátem (Zdravím Negana), jen škoda, že nedostane víc prostoru, a v jedné hororové scéně určitě každý pozná podobu z příběhem Thing (Věc). Ano, je tu pár věcí, posbíraných z různých příběhů, ale tomu se už asi žádný spisovatel nevyhne.
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡ )

Citát: Tak šílené to tam venku je, když je kulka do hlavy tou „lepší“ možností.

Atlantis
22.03.2022 4 z 5

Tahle série je prostě béčko se vším všudy. A nejspíš proto se tak skvěle čte. Než se nadějete, jste na konci a celou knihu si rozhodně užijete. Příjemně drsné postapo, kde se Scarrow nebojí zabíjet postavy na potkání, včetně velmi detailních popisů jejich skonů.
Ale tady se dostávám k důvodu, proč nemůže Reborn dostat plný počet. Jednička totiž byla ve všech ohledech lepší. Umrtí zajímavější, děj byl rychlejší a těch zapamatovatelných momentů! Tady tak možná jeden?
Reborn je ve svém žánru povedená záležitost, která bývá často ve slevách za pár korun. Nenechte si ji ujít.

ZuzikBubu
21.02.2022 4 z 5

I nadále znepokojující a děsivé, ale stále čtivé dobrodružství. Opět mě děj pohltil, takže jsem četla opravdu každou volnou chvíli.
Trochu více se seznamujeme s virem, ač stále nevíme, co má přesně za lubem. Vyprávění ze strany viru dává příběhu šmrnc. Ačkoli my díky tomu víme více, než hlavní hrdinové. Myslím, že autor mohl některé postupy viru více promyslet, někdy jsem měla pocit, že to až tak logické není, ale i tak je to zábavné čtení.
Jazykově takové normální, ale opravdu je nutné v takové míře i nadále používat slovo "zlato" a "zlatíčko"? To mi bylo chvílemi už nepříjemné.

ZuzanaZ83
03.02.2022 3 z 5

(SPOILER) Pokračování putování Leona a Frey k záchraně. Cestou potkávají další skupinu lidí, s nimiž přežívají a rozhodnou se vydat na místo, kde by měla být pomoc zvenčí. Setkají se i s překvapením.
Sledujeme i další nakažené, kteří ale umí dokonale replikovat lidi. Díky infekci mohou cestovat mezi vnějším a vnitřním světem, který je spojen jimi všemi. "Je to jako virtuální realita, jen mnohem lepší."
Také sledujeme příběh Toma, otce Grace a Leona. Dostal se díky současnému prezidentovi Trentovi na Kubu, která jim pomohla. Trent ale chce zemi ovládnout. Tom dostane loď, která má zachránit přeživší.
V táboře, kde se testují a rozřazují lidé k záchraně, dojde po odhalení nakaženého k panice.
Oproti prvnímu dílu mě tolik kniha nebavila, ale otevírám třetí díl, aby se kruh (snad) uzavřel.

stanislav0373
16.01.2022 4 z 5

Perfektní pokračování dobře našlápnuté série. Sice je tu trošku méně akce, přesto se toho děje tak nějak víc. Krom známé skupinka hlavních postav se dostaneme hlouběji pod kůži "viru", který nepřestává překvapovat svým vývojem.

Čemu se ale člověk nevyhne, je jistá šablonovitost a předvídatelnost jednotlivých charakterů, které jsou přímým zosobněním generalizace předsudků. U některých postav je pak škoda, že nejsou popsány či rozvíjeny trošku více. Bylo by zajímavější vidět jim více do karet.

(SPOILER)
Jen mě trošku vadí, že osud Toma v prvním a druhém díle spolu příliš nekonvenuje. V prvním díle je nám naznačeno, že se zastřelil a nechal vzkaz pro děti a ve druhém je z něj čiperný zachránce lidstva... Kdyby alespoň bylo napsáno, že napsal ten vzkaz a pak utekl ven, ale takto mi to přijde trošku nešťastné...

MonaR0se
23.11.2021 4 z 5

Po výbornej jednotke, ktorá sa mi páčila, no zároveň bola extrémne znepokojujúca, mám za sebou aj jej druhé pokračovanie.

Ide o postapo trilógiu o inteligentnom víruse, ktorý doslova skvapalňuje ľudí. A v dnešných pandemických časoch je to doslova aktuálne čítanie (aj keď po takomto príbehu si človek uvedomí, že vždy môže byť horšie).

Jednotka nastavila laťku pomerne vysoko a dvojka ju síce (podľa môjho názoru) neprekonala, no minimálne si udržala rovnakú úroveň. Opäť to bolo znepokojujúce čítanie s mierne hororovou atmosférou a brutálne nechutnými scénami. Autor totiž nemá so svojimi postavami zľutovanie, takže je tých nechutných scén v knihe pomerne dosť.

Páčilo sa mi, že je dej miestami dosť nepredvídateľný a nestojí na jednom mieste. To, čo sa mohlo v jednotke zdať celkom priamočiare, sa v dvojke vyvinulo úplne iným smerom a autor tak dokazuje, že sa ešte máme na čo tešiť . Čo ma, naopak zamrzelo, bolo správanie postáv. Bolo jednoducho predvídateľné. Ocenila by som, keby sa občas zachovali iracionálne, respektíve mimo svojej škatuľky good guy - bad guy.

Napriek tomu, že "Reborn" prvý diel neprekonal, pre fanúšikov jednotky (alebo celkovo postapo sérií) určite nebude sklamaním. Je to drsné, čítavé, znepokojivé a celkom originálne čítanie, pri ktorom si ani neuvedomíte, že patrí do žánru young adult.

Pixx-73
03.11.2021 5 z 5

Stejně kvalitní jako první díl, hned jsem si koupil i ten třetí.

Štítky knihy

nebezpečný virus

Autorovy další knížky

Alex Scarrow
britská, 1966
2019  83%Remade
2011  82%Jezdci časem
2020  78%Reborn
2021  82%Rebuilt
2010  83%Tisíc sluncí

Kniha Reborn je v

Právě čtených7x
Přečtených191x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených10x
Knihotéce245x
Chystám se číst74x
Chci si koupit22x
dalších seznamech2x