Princezna klenotů

Princezna klenotů https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493757/mid_princezna-klenotu-sgR-493757.jpg 4 27 7

Rafaelova škola série

< 8. díl >

Lev se obětoval a zrodila se Marina, princezna všech živlů, Princezna klenotů. Někdy je až ku podivu, kolik srdce unese. A Marinino srdce se ve chvíli, kdy Lev padl k zemi, téměř zastavilo. Pomoc je teď vzdálenější než věčnost a mlha, která má Marinu uklidnit, zároveň však dusí Evropu, zabíjí včely. A jen naděje a živly drží Marinu při životě, zatímco fanatický obránce tabu prchá před spravedlností, rozhodnutý dokončit své dílo. Princezna klenotů, osmá kniha série Rafaelova škola, navazuje na předchozí díly Vílí křídla, Tance nág, Rohy faunů, Vlnění nymf, Vlasy dryád, Písně sirén a Pokladnice kentaurů. Rafaelova škola je tajemný romantický příběh s prvky léčitelství, ezoteriky a ekologie, z poloviny zasazený do současného světa, kde v křivoklátských lesích najdeme přírodovědné gymnázium zvané Rafaelova škola. V ní osmým rokem studuje osmnáctiletá Marina Fialková, protože si to přála její nezvěstná matka. Marina tady poznává tu druhou polovinu existence, neviditelný svět za oponou. Matku již nalezla, nyní kráčí v jejích šlépějích, svou harmonií Princezny klenotů bojuje o život své lásky, svého Lva, a proti tabu, které ji o něj připravilo.... celý text

Přidat komentář

Inugoya
26.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Asi to bude delší komentář, tak možná rovnou napíšu "spoiler", abych někoho nepřipravila o překvapení.

Předně začnu tím, kde se žádné překvapení nekonalo, a to je Marina. Za celých 8 dílů u chronické fňukny, které všichni tancují za zadkem, nedošlo k žádnému osobnostnímu posunu.
Bohužel.
Sice mám před sebou ještě jeden díl, ale už si velké naděje nedělám.
Jestli tohle má být ta vymodlená, dokonalá, reinkarnovaná mediátorka Atlantidy, tak všem lidem a elementálům pomáhej... Vesmír.

Hrdinsky se sice vzepne a zachrání svoji životní lásku i svět (který ovšem v podstatě sama ničila) obtížnou poutí (ale opět s hromadou lidí za zadkem), a vzápětí hysterčí u hrstky kamenů, ač v podstatě o nic nejde. A navíc do kterých ani nevlezla sama.

Ale abych nebyla úplně nefér, v této knize má (krom prvního dílu), konečně aspoň jeden legitimní důvod fňukat.
Mně osobně by se asi taky nelíbilo, kdyby mě celý svět z ničeho nic začal považovat za chodící reinkarnaci jakéhosi Atlantského idolu, a tím úplně vymazali můj nynější život, identitu i jméno.
Tím spíš, kdybych já si vůbec na nic nevzpomínala.

Další, kdo je k uzoufání, je Aine. Královna víl, několikanásobná matka, která se chová spíš jako starší ségra se zastydlou pubertou. Sympatické to není ani trochu.

No a do třetice tu máme věčně nedokrmeného erotomana Rowana. Sotva vstal z mrtvých, jeho jedinou mrzutostí bylo, že je dočasně dysfunkční. Nakonec mu autorka popřála, ale celý "plodivý rituál", který s Marinou provedli na zahradě domku v její vísce, jsem se regulérně prochechtala. A bylo mi trapně i za ně.

Na nervy mi lezl i jasný odkaz na dobu c*vidovou, kdy mi místy přišlo, že autorka s jistými opatřeními sympatizuje, což bych do někoho, kdo tlačí ezo horem spodem nikdy neřekla.

A teď k těm světlejším bodům:

1) Ishan. Troufám si říct, že je to jediná světlá hvězda celé série. Tou byl i Arthos, než se autorka rozhodla nám ho znechutit. Snad totéž neudělá i s Ishanem, protože by to byla fakt škoda. Ishan je skvělá postava, s mozkem v hlavě (ne v kalhotách) a srdcem na správném místě. Sympaťák každým coulem, který se neutápí ve zbytečném patosu, a radši jedná. Nejspíš taky jediný dospělák v celé knize.

2) Narážky na ezo a jiné zajímavosti. Několikrát jsem odešla googlit, protože mě to opravdu zaujalo, a to už se mi hodně dlouho u jiného dílu Rafaelky nestalo.

3) Překvapivá odhalení. I když vám teda ledacos postupně dojde (třeba kdo je Petr), tak mi to přišlo jako zajímavé zpestření děje. Ale možná byl autorčin záměr strčit do knih i témata reinkarnace.

Zbytek byl v podstatě zmatený guláš scének (proč nás má zajímat, kdo schovává lidem knížky ze skříněk?), pobíhání z místa na místo, Marinina trapného dohazování borců svým spolužačkám podle jejího výběru, a trocha té školní docházky.
K tomu nějaké ty logické nesmysly a sáhodlouhé, podrobné popisy míst, které silně převažovaly nad samotnou akcí.

Konec trochu navnadil na poslední díl, i když marně přemýšlím, co se tam bude ještě řešit, protože se zdá, že plodivý rituál Ro a Mňauríny už odboural i tu nejposlednější kletbu.

Snad to celé autorka ukončí nějak důstojně.
Ale to uvidíme...

Nelly
09.01.2023 2 z 5

Musím dát dvě hvězdičky vzhledem k hodnocení předešlých dílů - toto byl prostě pro mne nejslabší díl. Charakterizuje ho naprostý chaos, připadalo mi, že autorka posbírala všechny své poznámky a tady je nějak naházela (ne zcela dokončené kapitoly, střídání scén, hluchá a zbytečná místa ap.). Prostě směřování celé série jde dolů z kopce. Poslední díl přečtu, ale domnívám se, že kdyby autorka celou sérii věnovala pouze elementálům, udělala by lépe, tady se snaží nahustit všechna možná témata z esoteriky, mystiky, bájí a ekologie. Prostě méně je někdy více a tady to platí dvojnásob.


mrabla
24.09.2022 5 z 5

Tak jsem dočetla 8.díl a nemůžu se dočkat, až vyjde 9. !!!! Doufám, že to bude brzy!!!!! :-) Moc se těším!

Elena_Dark
03.07.2022 5 z 5

Rafaelova škola je můj život. Miluji tuhle série, už jsem jí též dočetla, a jako u každé krásně napsané knihy je mi to líto, protože je to, jako bych ztratila nejlepšího přítele. Obdivuji styl psaní paní Štulcové a jsem jí nesmírně vděčná, že tento svět stvořila. Opravdu je to krásně vymyšlený svět, úžasné postavy a všechny knihy mají pořád ten magický nádech. Přijde mi, že tyhle příběhy vás do sebe vtáhnou více, než jakékoliv jiné. Opravdu čarokrásné knihy.

zirafinec
18.05.2022 4 z 5

Přestože si celou sérii přečtu určitě znovu, tento díl mi bavil ze všech nejméně. Přišel mi takový... Nedotažený? Zmatený?

barbb8k
14.05.2022 2 z 5

Na tuto knihu jsem se velice těšila, protože pro tuto sérii mám ve svém srdci zvláštní místo, neboť jsem s ní vyrůstala, ale... Jsem docela zklamaná. Shrnu to tak, jak to cítím, i když to nebude úplně nejlepší.
Už první kapitola na mě začala působit moc spirituálně. Chápu, že je to série o Elementálech a všech těchto věcech. Nikdy dřív mi to nevadilo, ale v tomto díle toho už na mě bylo moc. Naopak výuka kentaurů o horoskopu se mi neskutečně moc líbila.
Dále mám bohužel pocit, že místo toho, aby se všechny problémy vyřešily, jak by tomu mělo v posledním díle být, tak jich ještě víc přibylo a já se v tom začala motat.
Normálně šesti set stránkovou knihu přečtu jako nic, ale v tomto případě mi to dělalo trochu problém. Ne, že by byl styl psaní autorky špatný, to vůbec ne, ten mám naopak velice ráda, ale nějak jsem se nedokázala do knihy začíst. Připadalo mi, že se kniha vleče. Až posledních sto padesát stran jsem si velice užila.

Z Mariny, která mi v předchozích dílech připadala úžasná, se mám pocit stala hrozná plačka. Bylo tu i pár skvělých vlastností, jako například myšlení a emoce, ale na můj vkus ta smutná emoční stránka se projevovala nejvíce.
Rowana jsem si vlastně užila hrozně málo. Chápu, proč se tam tolik neobjevoval, neříkám, že ne, ale na to, jak jsem se do něj zamilovala... V tomto díle mi také nepřipadal charakterově úplně podobný minulým dílům.
Ishan byl ale pro mě velkým překvapením. Tuto postavu jsem si z celé knihy oblíbila úplně nejvíce. Nejen pro jeho úžasný smysl pro humor, dokonalé myšlení, ale i pro jeho lásku k Marině.


Nesmí to ale nevypadat, že je tato kniha tak hrozná. Našly se tu vážně úžasně napsané části, které jsem si zamilovala, úžasné byly i popisy všeho, jak světa, který už tak dobře známe, ale i míst, které jsme v tomto díle navštívili poprvé a za které jsem neskutečně ráda. Další úžasnou pozitivní věcí byl Ishan, naprosto kouzelná postava, kterou si z této série rozhodně odnesu v dobrém.



Snažila jsem se napsat špatné i dobré věci, ale ty horší prostě převažují...
2,5/5⭐

Jarka_rybář
04.05.2022 4 z 5

Moc pěkná kniha. Dramatická i harmonická, překvapivá, leč rovněž předvídatelná.
Tohoto dílu série jsem se dosti bála. Uvažovala jsem, že sérii vůbec nedočtu. Trošku jsem totiž tušila, kterým směrem se bude příběh vyvíjet, což jsem po přečtení sedmého dílu nebyla schopna autorce odpustit. Mé tušení se bohužel potvrdilo. Naštěstí jsem o něco moudřejší a knihu jsem si koupila. Jsem za to ráda.
Autorka dokázala i předvídatelný konec, jinak to totiž skončit nemohlo, okořenit překvapivým příběhem, novými postavami i souvislostmi tam, kde bych je nečekala. Docela mne bavilo je odhalovat.
Konec se mi sice pořád nelíbí, jelikož jednu z postav od první chvíle nesnáším a její smrt by mne nesmírně potěšila, ale což. Kniha za přečtení stojí, jen nedostane plný počet.