První pravidlo: nezamilovat se

První pravidlo: nezamilovat se https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482161/bmid_prvni-pravidlo-nezamilovat-se-rKO-482161.jpg 4 79 28

Nick je okouzlující zloděj a mazaný znalec umění. Je vždy přesný, nepřipouští si city a nikdy neselže. Když ho kontaktuje jeden z nejslavnějších sběratelů umění na světě, aby získal tajný Casanovův deník, je odhodlán provést další mistrovskou loupež. Tentokrát však nebude sám. Po jeho boku má stát Silvye, rozená podvodnice, která ovládá devět jazyků a proslula improvizací a hbitýma rukama. Jenže ti dva se nemohou vystát.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Prima regola: non innamorarsi , 2020


více info...

Přidat komentář

TVer
04.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Čekala jsem romantickou slaďárnu, dostala jsem napínavý román ve stylu Dana Browna s romatnikou spíše v pozadí. I tak se mi ale kniha líbila. Obě hlavní postavy mi byly celkem sympatické a když jsem myslela, že to neskončí úplně dobře, tak jsem z toho byla trochu smutná. Každopádně, kniha se četla moc hezky, akorát jsem nechápala, jak může být Sylvie tak krásná a štíhlá, když pořád doslova žere. Z popisu všeho, co snědla by měla vážit tak 300kilo a mít ošklivou pleť a nezdravé vlasy, takže to mě osobně trochu vytáčelo.

Knihochod
14.01.2023 4 z 5

Už po prečítaní anotácie som vedela, že táto knižka bude minimálne fajn. Povedala by som však, že iba slovíčko "fajn" by ju mohlo uraziť.

Ak by ste chceli, aby som dej prirovnala k nejakému filmu, ako prví mi napadnú Pán a pani Smithovci, akurát v tomto prípade ide o dvoch profesionálnych podvodníkov, ktorí sú zvyknutí pracovať samostatne, avšak pre úspešné splnenie jednej úlohy, na ktorú sú obaja najatí, sa budú musieť naučiť spolupracovať.

Obaja hlavní protagonisti sú skrátka a jednoducho perfektne vykreslení a moje sympatie voči nim boli počas čítania na veľmi vysokej úrovni, čomu iste pomohlo aj mnou veľmi obľúbené rozprávanie z pohľadu jedného i druhého.

Humor príbehu nechýba a ja som sa mnohokrát pristihla, ako sa pri určitých pasážach nahlas pochechtávam. Romantická linka, ktorú v tomto príbehu už len podľa názvu treba očakávať, nie je žiadnym spôsobom silená a i napriek tomu, že už od samého začiatku čitateľ vie, ako to celé dopadne, sama som si čítanie veľmi užívala.

Nie je to síce jedna z tých úplne najlepších knižiek, ktoré som kedy čítala, avšak od priemeru má taktiež ďaleko.


Laf
30.10.2022 4 z 5

Kniha mne mile překvapila. Je skvěle a humorně napsaná, takže mne příběh bavil od začátku do konce. Hlavně se mi líbil nápad dosadit za hlavní postavy zloděje. Je to originální a díky tomu byla kniha zajímavější i co se týče všech zápletek. Za mne rozhodně dobře napsané a dobrodružné. Jsem ráda, že se mi kniha dostala do ruky :) Mohu jen a jen doporučit.

biki
08.08.2022 2 z 5

Začátek byl velmi slibný, vtipný a svižný. Jenže poměrně rychle to s dějem a jednáním hrdinů začalo jít od desíti k pěti. Na to, jaká to měla být zlodějská esa, se oba často chovali nelogicky a hloupě a děj se mi moc napínavý taky nejevil. No a ten závěr - to jako vážně? Pokud by to ale autorka zamýšlela jako parodii, tak to potom jo.
Tudíž jedna * za začátek a jedna * za onen (podle mého názoru) parodický konec.

SBH
08.08.2022 odpad!

Tak tohle se nepovedlo, ale jako hodně nepovedlo. Jako jediné plus bych viděla zdánlivě zajímavý námět. Netvrdím, že originální, ale něco na tom mohlo být.
Mohlo...
Nikdy si nestěžuju na obehraná schémata a žánrové postupy. Takže jasně, nesnášejí se, musejí spolu pracovat, stanoví si první pravidlo: nezamilovat se (už to je strašlivé klišé, ale budiž) a následně...
Aby něco takového bylo stravitelné, musí mít text jiné přednosti, především chytré, zábavné a charismatické postavy. Vtipné zápletky a neokoukaná řešení. Nebo zkrátka něco navíc, třeba humor nebo fakt sexy erotické scény.
Tady scházelo úplně všechno. Skutečnost, že je Nick světaznalý perfektní lupič umění, nestačí jenom stokrát zopakovat, on se tak musí i chovat. Jenže místo dokonalého borce nám na stránkách řádí zmatený a přitroublý puberťák. Se Silvyí je to ještě o deset příček horší, lehkovážná, neohrabaná, úplně blbá. Už při první akci těchto lupičských es jsem tloukla hlavou o zeď a situace se postupem doby jenom zhoršovala.
Následovaly klišé situace obšlehnuté ze všech možných konspiračních thrillerů promíchané s upocenými, dýchavičnými „žhavými“ situacemi zazděné úmornými výlevy autorčiných rešerší o Casanovovi. A do toho projevovali hlavní hrdinové inteligenci gumové kachničky. Běhají po Benátkách pronásledováni „muži v černém“, konečně dorazí do hotelu a střih! v tu ránu jim nehrozí nejmenší nebezpečí, následuje nákup drahého oblečení, kadeřník, manikúra, než se zase vydáme do víru honiček a rádoby dobrodružství. Vittorio je zabit těsně před tím, než Silvyi sdělí klíčovou informaci, vědátor Maggi (to jméno bylo dobrý, asi jediná pozitivní věc v knize) padne otráven k zemi, ehm, ehm, těsně předtím, než sdělí klíčovou informaci. BTW který jed způsobí po požití (nikoli nitrožilně, anebo autorka něco hodně utajila!) smrt do tří minut? Správná odpověď – žádný.
Ve chvíli, kdy si Silvye ve spolupráci s Nickem bere na tajnou misi náhrdelník, který jí Vittorio vnutí večer před svou vraždou (jak byl prozíravý!), přičemž je Maggi upozorní na jakýsi tajuplný „klíč“, jsem vzdala boj. Něco tak hloupého nejsem schopna číst, natož abych si u toho dokázala odpočinout.

andrea0221
07.08.2022 3 z 5

No přečetla jsem, ale jelikož miluji Šifru mistra Leonarda, tak tohle byla její chudší ošklivější sestra, dočetla jsem jen, bych věděla jak to dopadne, ale věřit se tomu moc nedá.

JankaV80
21.07.2022 5 z 5

Nemůžu než nesouhlasit s hodnocením LenRan a Ešína :) Co k tomu dodat víc opravdu nevím, snad jen, že pokud chcete nějakou ne úplně standartní romantickou knihu na dovolenou, určitě si nezapomeňte zabalit právě tuto :)

Ešína
06.07.2022 5 z 5

Perfektní ! Čtenář neměl šanci se nudit. A ještě se možná něco přiučil. Příběh se mi moc líbil, byl vtipný, čtivý a hlavní dvojce byla úžasná. Nemohla jsem se odtrhnout. Jen v té historii jsem se trochu motala a konec mi přišel trochu zvláštní. Možná bych varovala před posunem o pár let později, ale i tak jsem si čtení užila.

Renike
06.06.2022 5 z 5

Naprosto souhlasím s LenRan..super vtipné čtení, stejně jako i ta druhá kniha autorky. Historie a Casanova byli bonus, dokonce jsem i více o něm vygooglila :) Benátky, Burano i Murano jsem navštívila ne jen jednou a to byl naprostý vydařený návrat do těch krásných míst Evropy.

LenRan
30.05.2022 5 z 5

Paráda! Toto jsem si teda užila od začátku do konce. Velmi zábavné, hlavní hrdinové úžasní, prostředí neskutečné, Benátky miluju a Casanovův příběh to krásně doplnil. Prostě super :)

Kešu1981
23.05.2022 3 z 5

Nebyl to špatný příběh... zápletka fakt vydařená. Jen mi tam ten konec nějak nesedí. Ale joo...dobrý to bylo.

petusska01
18.04.2022 2 z 5

Týmto kým som sa prekúsala...Celý príbeh sa niečo deje, v podstate je plný akcie, samá zápletka a predsa som sa nudila. Myslím, že minimálne treba byť milovník histórie, trochu cestovania a zaujímať sa o to, koľko toho zjedla hlavná postava, lebo inak tam je romantiky a erotiky veľmi málo. Na začiatku to bolo aj vtipné medzi Sylviou a Nickom, potom už sa naháňali hore dole a ten koniec v skole sa mi vyslovene ani nepáčil, neviem čo som čakala, ale teda toto veru nie. Skôr teda ten epilóg...Som taká na rozpakoch z tej knihy, za mňa asi veľmi neodporúčam. Aj keď bolo to také iné a originálne.

Mondaika
16.04.2022 4 z 5

Příběh Vás okamžitě pohltí. Určitě za ocenění stojí námět příběhu, protože přece jen nekopíruje to, o čem čteme ve většině oddechové literatury. I když autorka měla originální nápad s dobrými zapletkami někdy lehce spadla ke klišé situacím, které byly naprosto předvídatelné.... Příběh však provází ,občasné napětí.... Ke konci mi vadil zniceho nic posun o cca 7-8 pozdeji.

_Lucie_97
02.04.2022 4 z 5

Knížka má dokonalou hate-to-love zápletku. Obě postavy jsem si neskutečně zamilovala. Cely příběh mě bavil a velmi jsem si čtení užila. Dala bych 5⭐️ ale to by tam nesmělo být posledních asi 10 stránek ty mi do příběhu už nesedí a nevěřím jim. Jinak úžasná knížka a určitě si ji někdy rada přečtu znovu :)

akinomV
26.03.2022 3 z 5

Zápletka zajímavá, líbilo se mi prostředí příběhu, ale nějak jsem si nenašla vztah k hlavním hrdinům. Chladný Nick až moc rychle pookřál, totálně změnil své zvyky a to jsem mu moc nevěřila. Asi jsem čekala víc a tak mě to zklamalo. Bohužel z romantické sekce u mě vede série "Romantické útěky", která mi je zatím stále bližší.

2688
26.03.2022 4 z 5

Překvapení pro mě samou knížky z historie nebo dějin mě moc nebaví
ale když k tomu přidáte chytrého, vtipného, důmyslného, šikovného a sexy zloděje s trošku ztřeštěnou ale chytrou zlodějkou ……

zuzana4291
23.03.2022 4 z 5

Romantický příběh, který je příjemná oddechovka. Za mne 3/4 knihy super, konec už mi připadal spíše vlažný.

Hatshepsut
20.03.2022 4 z 5

Velmi zajímavý námět v tomto žánru, ikdyž samozřejmě neuvěřitelný. Ale to vám vůbec nebude vadit, protože vtipné přestřelky a chemie mezi Nickem a Silvyí vás budou bavit. Určitě si od této autorky přečtu i její další knihu, která u nás vyšla.

Ralemo
09.03.2022 5 z 5

Za mě super změna oproti klasickým tématům románů. Moc hezky napsané, čtivé, nešlo se od knihy odtrhnout. Moc se mi líbilo téma zlodějů- vtipné přestřelky mezi hlavními hrdiny, zajímavé prostředí umění, Benátek a dalších měst. Autorka musí mít velký přehled co se týká dějin umění, kolikrát jsem se ztratila. Každopádně velice propracovaný román se vším všudy- neshody mezi hlavními hrdiny, zápletka, drama a šťastný konec.

Moc doporučuji.

JessieEx
07.03.2022 4 z 5

4,5*
Moje očekávání od této knihy byla obrovská a nebyla tak docela naplněna, i přesto jsem si příběh užila. Autorka přichází s něčím celkem novým nebo alespoň ne tak častým v tomto žánru a jsem za to moc ráda a doufám ve více podobných (a třeba i lepších) příběhů.

Co se mi moc líbilo bylo prostředí Benátek a celkově všchna místa, kde se ústřední dvojice pohybovala. Stejně tak romantická linka - chemie mezi nimi byla super. Trošku mě nudily popisy původu/historie uměleckých děl a umělců, o kterých byla řeč. Na jednu stranu to sice bylo zajímavé, na stranu druhou bych to v tomto typu literatury nečekala v takovém množství.

Dalším malým mínusem je neuvěřitelnost příběhu, samozřejmě už z anotace je jasné, že se tu nebude dít nic, co by se vám mohlo stát v reálném životě :) ale těch náhod tu bylo tolik, že jsem opravdu měla potíž uvěřit tomu, co čtu :) A to platí i pro brutálně přeslazený konec.

Na druhou stranu jsem si knihu fakt skvěle užila, bavila mě, oceňuji ten námět a jak už jsem řekla, podobných příběhů chci víc!