První muž

První muž https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466937/bmid_prvni-muz-fzK-466937.jpg 4 126 44

Jonáš právě ukončil prestižní soukromou školu a má před sebou poslední léto, které bude trávit s nejlepším kamarádem Michalem na chatě jeho rodičů. Jedinou vadou v prázdninové pohodě může být Michalův strýc, který tam celoročně pobývá už několik let po návratu z Anglie. Jaké je Jonášovo překvapení, když se namísto s padesátiletým strejdou setká s mladým přitažlivým mužem... I přes počáteční nedorozumění a nehezké zkušenosti z minulosti letní povyražení nenápadně přerůstá v něco víc a na konci prázdnin se Jonáš bude muset rozhodnout...... celý text

Přidat komentář

pleybe
15.01.2024 4 z 5

K Prvnímu muži jsem se dostala až po přečtení knihy Jsem tu pro tebe. Obě knihy mají několik styčných bodů, zejména co se týče autorčiny očividné obliby v zatížení hrdinů traumaty z minulosti. I zde mají své šrámy z minulosti oba protagonisté, ale opět byla pro jejich řešení zvolená vyvážená střední cesta, která se těchto problémů sice dotkne, ale neklade si za cíl je příliš podrobně rozebírat. I proto kniha působí odlehčeně.

Příběh ubíhá poměrně svižně, zasazen je do českého prostředí, což je pro autorku typické. Také je doplněn řadou adekvátně popsaných erotických scén, které jen umocňují dojem, že jde o oddechové čtení, nikoliv závažné drama.

Přesto mi První muž přijde jako slabší kniha než Jsem tu pro tebe – nejspíš je to dáno i tím, že byl tento příběh napsán dříve, ale zároveň tu na mě chování obou protagonistů působilo mnohem více dětinsky než v Jsem tu pro tebe. Jejich příběh sice staví na principu lásky (nebo spíše okouzlení) na první pohled, ale kluci spolu nejsou schopní dospěle komunikovat, a to i přesto že je jeden z nich o řadu let starší. Pořád kolem sebe krouží a nedostatek komunikace vede jen ke zbytečným nedorozuměním. O to víc mě to mrhání časem štvalo, když jde pouze o letní románek, který zkomplikují hlubší city, s nimiž je pak potřeba se vypořádat. :)

Iva095
11.12.2023 5 z 5

Od autorky jsem četla všechny tři knihy, všechny byli fajn, ale První muž byl za mě nejlepší.
Těším se na další autorčiny knihy.


Ovecka_Saki
10.12.2023 3 z 5

V pohodě, taková oddechová, která se rychle přečte. Těším se na autorčiny další knihy a doufám, že se v nich krásně rozepíše, tohle mi přišlo takové jednoduše napsané.

Slunečnice322
09.12.2023 4 z 5

Kdo má rád MM romance, tak ať se do ní pustí. Stojí za to!

Jita160
07.09.2023 5 z 5

No sakra to bylo krásné letní počteníčko.
Gay romanci já prostě žeru.
Já těm klukům tu lásku tolik věřím. Vím, že mají život na houby jak v minulosti tak teď a tak i v budoucnosti budou muset snášet posměch,narážky a odsuzování ,ale sakra proč? Copak si někdo z nás vybere jakým se narodíme? Úžasný příběh o intimním vztahu mezi Adamem a Jonášem, který mě nutil celou dobu se usmívat a sem tam se i červenat. Jonášovo poprvé nebylo vůbec pěkné ale Adam mu ukázal jaké to je když se s někým milujete z lásky.... Úžasný!!!!
Sexuální scény byly...no peprný,ale o tom to asi je :-D:-D:-D
Další česká autorka která mě ohromila ...děkuji Lenko.

Lassair
02.09.2023 4 z 5

Líbilo se mi to, oba jsem si oblíbila a Jonášovi jsem prostě musela fandit. Pohodová milá knížka :)

Luciee113
26.06.2023 5 z 5

Veliké překvapení. Příběh je jednoduchý a krásný. Přesně taková romanťárna, jakou mám ráda. Knihu jsem zhltla na posezení. Stále obdivuji autory, jak nenuceně dokážou psát o sexu. Tady je můj obdiv taky velký.

Rainbowdreamer
12.06.2023 5 z 5

Pěkný lehký příběh k nedělní siestě. Gay romance, letní prázdninová atmosféra koupaliště a kempu, báječně mi to vyčistilo hlavu a pohladilo po duši.

Mon.CouCou
11.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Na Lenku Křížovou mě upozornila moje kamarádka, a tak i já ochutnala MM romanci v podání První muž, i když obálka mě moc nelákala.
Ale! Jednoznačně patří Lenka zatím k nejlepším z české kotliny, která pomyslnou laťku nastavuje hodně vysoko!
Bavila jsem se, pukala smíchy, nechyběla romantika, erotické scény, ani napětí.

"Strejdo, osloví mě, protože ví, že to Jonášovi není po chuti, už ti tvůj přítel vyprávěl, že podle něj jsi měl tři Pé z pěti ještě předtím, než tě poznal?
Vážně? podívám se na Jonáše a všimnu si, že slabě zčervenal, ale pohledem je zavrtaný do Michala.
Ty seš někdy taková slepičí prdel.
Tohle začíná být opravdu zajímavý.
Pět Pé? Pamatuju si jen pořádný, pracovitý a poctivý, ty další dvě vždycky zapomenu.
Prachatý, doplní Michal.
Jonáš se ke mě konečně otočí. A pohledný.
Vpiju se mu do očí. A který tři Pé jsem podle tebe měl?
Jonáš našpulí pusu a pohledem sklouzne vedle. Myslím, že přesně jsem použil slova... pohledem se ke mně vrátí, ...pupkatej padesátiletej pantáta."

Toto je prostě skvělý, jednoduchý příběh z českého prostředí o kamarádech Michalovi s Jonášem, ke kterému se připlete strýc Adam. Do toho letní atmosféra na chatě a příběh, který přečtete fakt rychle, může začít.
Doporučuji!

miloslava3256
04.06.2023 5 z 5

První česká autorka, od které se mi líbí MM romance. Četla jsem zahraniční a stále nenacházela jiné, které by se tomu vyrovnali, ale tady tato ano. Skvěle se mi četla, mírné napětí, romantika. Těším se na další kousky. Jediné co, tak obálky knih mi nesedí, ale to je relativně to poslední, hlavně obsah.

SimonaA.
18.04.2023 5 z 5

Lenka Křížová je pro mne momentálně asi nejlepší LGBT autorka na českém trhu. Tuto knihu jsem přečetla s velkou chutí, stejně jako všechny její další. Je to dokonalá vyváženost děje, napětí a intimností. To české prostředí prostě vtáhne do děje daleko lépe. První knihu jsem četla jako e- knihu, ale nedalo mi to a musela jsem to mít v papírové formě do sbírky v knihovně. Všechny tři knihy jsem si objednala přímo u autorky na webu a mile mě překvapila velmi dobrá kvalita zpracování. Teď netrpělivě čekám na další autorčina díla.

Gaabii
12.04.2023 5 z 5

Moc hezký příběh, stojí za přečtení. Jen mě mrzí, že nejsou knihy delší, aby si člověk mohl příběh více vychutnat. Lenka umí psát a těším se na další její tvorbu.

maca1245
03.03.2023 5 z 5

Upřímně čtu spíše zahraniční autory knih na toto téma. V poslední době, ale začínám přicházet na chuť i našim autorům.
Kniha se četla velice dobře, děj ubíhal jak voda a já po dočtení poslední stránky, zůstal sedět s úsměvem na tváři. Adama a Jonáše si hned zamilujete, to samé i Michala a jeho šestý smysl.
Jakožto rodilý trutnovák jsem byl potěšen velice známými místy. Reálný příběh je prostě super.
Odpočinková četba k vodě a přesně vím kam si jí v létě vezmu.

Ruxandra
09.12.2022 3 z 5

Není to moje první kniha tohoto žánru, ale právě proto mám s čím srovnat a nemohu hodnotit lépe, i když bych chtěla. Rozhodně to ale není špatné, knihu jsem zhltla za jedno odpoledne, čte se dobře, příběh plynule ubíhá a hlavně je naprosto reálný, nic přitaženého za vlasy :)

zuzikis
14.11.2022 5 z 5

Čím dál více mě překvapuje naše domácí tvorba :-) tato prvotina od autorky je napsaná opravdu hezky a velmi mile překvapí, už se nemůžu dočkat dalších knih, u kterých čekám na e-knihy :-)

dooky
09.08.2022 4 z 5

Moje první zkušenost s autorkou a určitě ne poslední. Z knihy jsem byla v podstatě nadšená. Hvězdičku strhávám pouze za příliš zrychlený začátek vztahu. Já jsem spíš na slowburn, nicméně jako celek hodnotím vysoko.

TomTomis
26.06.2022 4 z 5

Asi nejvíc oceňuji to, že kniha je z českého prostředí. Mnohá místa z knihy znám. Jinak se kniha četla pěkně, byl v ní humor, trápení, láska, erotika, namixované tak nějak vyváženě, aby to ještě bylo ok. Bylo to rychlé čtení, odpočinkové.

evineckY
11.05.2022 5 z 5

Moc pěkný a čtivý příběh z domácího prostředí a od české autorky ! To je taková krása, když je láska jiskřivá, vyzrálá a opravdová, žádné obyčejné chvilkové poblouznění .

JitulHa
11.04.2022 3 z 5

Autorka představila nevšední letní romanci mezi dvěma muži - v tomto ohledu mi příběh dosti připomínal knihu Dej mi své jméno. Nicméně, zdejší jazyk nebyl tolik květnatý a popisný, jako u zmiňovaného titulu. Ač mu tedy chyběl takový ten až filosofický nadhled, První muž, byl lépe stravitelný, pokud jde o čtivost nebo ubíhání děje. I samotný Jonáš, byl pro svou povahu hodně podobný právě Eliovi. Ale tím nechci říci, že by tyto dva příběhy byly totožné. Naopak, autorka si vytvořila vlastní kulisy, včetně backstory obou hrdinů. Také, je třeba zmínit, že se toho skutečně nebála, a proložila knížku množstvím pikantních pasáží mezi ústřední dvojicí. Byť příběh sám byl poměrně krátký, trochu taková insta love romance, určitě šlo o dobré čtení na dlouhé odpoledne. Nezbývá než počkat, čím autorka překvapí v dalších knihách.

LucySmile
03.04.2022 5 z 5

Knížku mi doporučila jedna čtenářka, tak jsem si ji hned přečetla. Musím říct, že bylo těžké se od ní odtrhnout a třeba jít spát. Kniha je napsaná jednoduše, postavy jsem skvělé a příběh nádherný. Je to přesně ta kniha, při které máte neustále chuť se usmívat. Líbil se mi hlavně Jonáš s jeho pozitivním přístupem. Větší množství erotiky zde vůbec nevadilo, právě naopak. Jediné, co bych vytkla, je obálka. Kdybych knihu měla začíst číst jen podle obálky, nevzala bych si ji do ruky.