Průvodce neklidným územím II

Průvodce neklidným územím II https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395870/bmid_pruvodce-neklidnym-uzemim-ii-s7R-395870.png 5 14 2

Jak srozumitelně přiblížit moderní architekturu, její historii i současnost? Průvodce neklidným územím II navazuje na úspěšný první díl věnovaný modernímu českému výtvarnému umění. Tvůrci — Ondřej Horák a výtvarník Vojtěch Šeda — se tentokrát zaměřili na oblast architektury, na nejpozoruhodnější stavby, osudy jejich autorů a příběhy, které je doprovázejí. Unikátní publikace srozumitelnou a atraktivní formou mapuje vývoj architektury na našem území ve 20. a 21. století.... celý text

Přidat komentář

grillica
10.01.2019 5 z 5

Perfektní průvodce opravdu dost neklidným územím z pohledu architektury a urbanismu. Velice povedená a kvalitně obsahově i graficky (až na pár hloupých kontrastů a z toho vyplývající nečitelnost písma) zpracovaná záležitost. A veliké a nadšené ach, architektura a architekti v komiksu od ilustrátora Vojtěcha Šedy jsou tak boží! Texty Ondřeje Horáka se čtou jedním dechem, jsou plné životních osudů, dobrodružství a napětí, přesto že tématem jsou "jenom" baráky a jejich autoři. Skvělý počin, s chutí bych si přečetla architektonický komiks. Díky!

hana1070
07.01.2019 5 z 5

Co vás v tomto Průvodci čeká? Můžete se těšit na nejznámější jména české architektury i na nejvýznamnější realizace v tomto oboru v období od začátku minulého století až do současnosti. Odborným spolupracovníkem této knihy byl Adam Gebrian, což je jméno které mluví samo za sebe.

niha je rozdělena do tří chronologických částí Ta první pojednává začíná rokem 1894, kdy se do čela vídeňské umělecké akademie dostává architekt Otto Wagner, učitel většiny velkých jmen české architektury. Jeho žáci, mezi jinými např. Jan Kotěra, Josef Hoffmann, Jože Plečnik, Pavel Janák, Josef Chochola, ti všichni najdou svá vlastní hesla na dalších stránkách knihy. Autoři se věnují jak významným mezníkům z jejich životopisů, tak nejvýznamnějším stavbám. Ty jsou představeny ve fotografické příloze, která je ale výtvarně stylizovaná - černobílé fotografie jsou doplněny jakýmsi jednotným barevným filtrem, příp. je některý detail na fotografie barevně zvýrazněn. První část knihy, která končí rokem 1937, je tak stylizovaná do oranžova. Druhá část knihy je víceméně ohraničena začátkem druhé světové války a koncem socialismu v Československu v roce 1989. Tato část se více věnuje realizovaným stavbám. Černobílé fotografie v této části jsou dokreslovány zelenou barvou. Nejkratší, třetí část knihy, mapuje uplynulých 30 let. A i když i tady se najdou velmi zdařilé stavby (Tančící dům, oranžerie na Hradě, lounská galerie Benedikta Rejta, Národní technická knihovna, přestavba Dolní oblasti Vítkovice apod.), je to spíše smutné čtení o promarněných šancích (Nouvel a další). Současnost je v barevném pojetí Vojtěcha Šedy žlutá.

Musím říct, že mě knížka hrozně bavila a přečetla jsem ji s velkým nadšením. Postřehy o vývoji architektury na našem území jsou psané lehkým perem a vtipně, kniha je jak edukativní, tak zábavná, není nutné ji číst soustavně, obstojí i jako pastva pro oči:-) Pokud Vás moderní architektura zajímá a baví, pak tuhle knížku nemůžete minout.