Proč si nerozumíme

Proč si nerozumíme https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440213/bmid_proc-si-nerozumime-DxI-440213.jpg 4 37 10

Podtitul: Co bychom měli vědět o lidech, které neznáme. Jak se Fidelu Castrovi podařilo vodit CIA za nos po desítky let? Proč si Neville Chamberlain myslel, že může věřit Adolfu Hitlerovi? Co stojí za vzestupem sexuálně motivovaných útoků ve vysokoškolských kampusech? Je pravda, co nám o komunikaci s ostatními říkají televizní sitkomy? To jsou jen některé otázky, které ve své nejnovější knize rozebírá autor řady bestsellerů Malcolm Gladwell. Nesází však jen na precizní vypravěčství, ale s využitím přepisů soudních líčení, rozhovorů a výpovědí odborníků nechává mluvit přímo protagonisty často tragických příběhů, na nichž ilustruje svoji hlavní tezi, totiž skutečnost, že prostředky a strategie, jimiž se snažíme porozumět lidem, které neznáme, jsou v něčem hluboce chybné. A protože nevíme, jak mluvit s cizinci, dochází ke konfliktům a neporozuměním, jež mají zásadní dopad na náš život i na svět, v němž žijeme.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Sociologie, společnost
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Talking to Strangers. What We Should Know about the People We Don’t Know , 2019


více info...

Přidat komentář

Adam84
05.09.2023 4 z 5

Nedá se než s autorem souhlasit, cizím lidem není snadné porozumět a je jen malá šance to nějakým radikálním způsobem zlepšit. Jde tedy o společenskou daň, kterou musíme platit.

Složité společenské téma, které je zde jednoduše, na konkrétních příkladech podané. Autor problém komunikace s cizími lidmi nijak neřeší, jeho snahou je spíše na problém poutavým způsobem upozornit a to se mu svým vypravěčským uměním daří, četba je místy opravdu strhující.

Namísto řešení přidává ke konci knihy jen krátkou prosbu, k níž se dá připojit:

"Nedělejme ukvapené závěry, když se díváme na cizího člověka a podívejme se raději na jeho svět."

vlkcz
10.03.2022 5 z 5

Výborné, i když je pravda, že mírné zestručnění (cca 30 stran) by vůbec nevadilo.Dobře vybrané ilustrativní případy, doplněné psychologickými výzkumy a někdy vedoucí nejenom k psychologickým, ale i sociologickým závěrům.
Tím, že jsem četl souběžně se Schacterovými Sedmi hříchy paměti, mi neodbytně naskakovala otázka, jak moc (nebo spíš málo) jsou svědectví u soudu opravdu důvěryhodná. Zejména v anglosaském soudním systému. A v obecnější rovině, že pravděpodobně opravdu každý žije ve své "realitě", která se s realitou těch druhých může krýt překvapivě málo.


IHT
04.09.2021 5 z 5

Malcolm Gladwell je mistr pera a preklad Pavla Pechacka je vyborny :)
Kniha je strhujici, nemyslim, ze by byla prilis dlouha (pouhych ca 260 stran na 6 nosnych kapitol). Jedina pro me rusiva zalezitost je spousta prepisu dialogu a spousta prime reci. To je vsak dan za autenticitu :(
Narozdil od predchozich skvelych Malcolmovych knih mi tato prisla hrozne kontraintuitivni. O to je tema nalehavejsi. A proto je to docela tezke cteni. Zakladni principy jsou pomerne jasne, ale jejich aplikace do kazdodenniho zivota demonstrovana na znamych kauzach - to je orisek. Myslim, ze se za kratky cas ke knize rad vratim :)

PietroGrencik
23.08.2021 3 z 5

Český názov knihy je méně zavádějící: Proč si nerozumíme
= opravdu so dozvíme, pár důvodů proč si jako lidi nerozumíme

Slovenský názov knihy je ale opravdu zavádějící: Ako sa vyznať v cudzích ľuďoch
= jak se v lidech vyznat se v knížce tedy rozhodně nedozvíte

POZITIVA:
+ zajímavé infromace / příběhy o kauzách ( byli čtivé, a místami dechberoucí )
+ vícero různých příběhů: kubánska špionka, Chamberlain a Hitler, vražda spolubydlící, přehnané policajní kontroly, sebevraždy atd.

NEGATIVA:
- místami zdlouhavé, a možná zbytečné pasáže
- kauzy z prostředí Ameriky, které samozřejme CZ/SK čtenář nezná
- téměř 50 stránek poznámek se zdroji a a dlouhý register, což pro poselství knihy není vůbec nutné

Dal bych 3,5 hvězdy

hu_87
22.07.2021 5 z 5

(SPOILER) Velice důležitá knížka! Autor zde vysvětluje, jak spoustu věcí prostě nejsou tak, jak na první pohled vypadají, proč jsme přednastaveni "na pravdu", proč je třeba brát v potaz i prostředí, v němž se člověk nachází (typicky třeba místa s vysokou kriminalitou) a že pocit transparentnosti je pouze iluze. Ilustruje to na různých případech, mj. i případu Amandy Knoxové, a vysvětluje, kolik dalších faktorů při vysvětlování a vykládání si záměrů a činů ostatních lidí proplouvá kolem a je třeba je brát v potaz.

OldřichHanton
23.04.2021 5 z 5

Gladwell si ve své nejnovější knize vybral velmi zajímavé a do života praktické téma, jak dobře (špatně) dokážeme odhadovat cizí lidi. V pár kapitolách se například ptá, proč si většina lidí, včetně policistů, myslí, že dokáže dobře odhadnout, jestli člověk lže? Nebo proč některým tajným agentům a podvodníkům procházela jejich činnost dlouhá léta, i když jejich utajení nebylo nijak zvlášť sofistikované a ze zpětného pohledu byli od počátku velmi podezřelí? Věnuje se i znásilněním na studentských kampusech a přidává i zajímavý a neotřelý pohled na policejní násilí v USA.
Ačkoli je knížka docela krátká, mnohé věci jsem už věděl a je vyloženě populární, mohu ji jen doporučit. Je velmi čtivá a ve svém žánru patří ke špičce.

Anie94
13.04.2021

Abych byla upřímná..U téhle knihy opravdu nevím jak hodnotit. Je to absolutně mimo můj žánr, absolutně mimo mou komfortní zónu, ale nedávno jsem se rozhodla, že se budu více zabývat těmito tématy o lidské společnosti a psychologii člověka a díky mému nově objevenému časopisu "Moje psychologie" jsem sáhla po této knížce.

Bylo to zajímavé čtení. Našla jsem tam spoustu zajímavých teorií o "přednastavení na pravdu", které jsem nevěděla a snažím se to teď i aplikovat do svého života a nebýt takhle nastavena, ale zbavit se starých a zažitých stereotypů bude asi těžké. Kniha je rozhodně náročné čtení, nebo aspoň náročné pro někoho, jako jsem já, kdo je tímhle tématem dost nepolíben. Rozhodně je to dobrá kniha, aspoň dle mého skromného názoru, pokud si jako já, chcete rozšiřovat obzory. Je to hodně o americkém prostředí a někdy mi zůstával až rozum stát, co je v této velké zemi možné. Rozhodně tedy doporučuji prokládat něčím oddechovějším, nějakou jednodušší literaturou, či vaším oblíbeným žánrem. Ale u této knihy si raději hvězdičkové hodnocení odpustim, protože opravdu nevím, kolik hvězd bych měla dát, když je to moje první kniha tohoto vzezření a žánru.

Svrdlin
02.02.2021 2 z 5

Mohl by z toho být docela dobrý článek. Ale vznikla kniha. Řada příkladů/příběhů je svým způsobem jen recyklací téhož, komentáře autora k nim de facto taky.
Začátek vytváří očekávání, ale pak se text motá v kruhu, nebo přinejlepším stojí na místě. Je to únavnější a únavnější.
Pro mě velké zklamání.

Martinmmm
23.01.2021 5 z 5

Vynikajúca, strhujúco napísaná kniha, ktorá v mnohom búra doterajšie zistenia a predpoklady o komunikácii medzi ľuďmi..

RobertVlach
24.12.2020 3 z 5

Další typická „gladwelovka“ postavená na jedné velké myšlence — zde konkrétně té, že my lidé a priori věříme jiným lidem a dá opravdu hodně práce nás přesvědčit, abychom to v některých opodstatněných případech nedělali. Pokud vám nevadí, že celá myšlenka knihy včetně podpůrné argumentace by se dala vměstnat do jednoho delšího článku, určitě stojí za přečtení a nebo ještě lépe za poslech. Takhle skvěle vyprodukovanou non-fiction audioknihu jsem už totiž hodně dlouho neslyšel — kde to bylo možné, byly citace nahrazeny autentickým záznamem rozhovoru, z médií apod. Už prvních 15 minut mě totálně dostalo!

Autorovy další knížky

Malcolm Gladwell
kanadská, 1963
2007  84%Bod zlomu
2009  87%Mimo řadu
2015  86%Mžik
2014  83%David a Goliáš
2020  81%Proč si nerozumíme

Kniha Proč si nerozumíme je v

Právě čtených5x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených7x
Knihotéce35x
Chystám se číst93x
Chci si koupit23x
dalších seznamech2x