Bod zlomu

Bod zlomu https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25974/bmid_bod-zlomu-whT-25974.jpg 4 165 24

Jak je možné, že se některé změny ve společnosti odehrávají neuvěřitelně rychle? Proč v nějakém městě náhle klesne kriminalita? Jak se z nějakého výrobku nebo knihy stane módní hit? Americký novinář Malcolm Gladwell se na takové změny dívá optikou epidemií. Některé změny se šíří společností jako virus, pokud k tomu najdou vhodné prostředí a nositele. V knize nabité pozoruhodnými výsledky psychologických a sociologických výzkumů autor vysvětluje, proč jsou některé nápady a myšlenky nakažlivé, a popisuje typy lidí, díky nimž se mohou rozšířit rychlostí sociální epidemie.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Ekonomie a obchod , Sociologie, společnost

Vydáno: , Dokořán
Originální název:

The Tipping Point: How Little Things Can Make a Big Difference , 2000


více info...

Přidat komentář

michal2601
24.01.2021 5 z 5

Velmi poučné čtení, doporučuji. :-)

osman111
16.11.2020 2 z 5

Za mě zklamání. Prvotní nadšení po pár kapitolách vystřídala nuda ze stále se opakujicích myšlenek. Opakování je matka moudrosti, já vím, ale tohle uz bylo trochu moc.


lazarus
23.12.2019 1 z 5

Nebudu se raději moc rozepisovat, knížka mě zřejmě nesedla. Mraky teorií, přehršel fantastických experimentů a průzkumů s "překvapivě neuvěřitelnými" výsledky.
Na můj vkus až moc objevné plky jejichž význam je minimálně pochybný. Pokud bych pracoval v reklamním průmyslu pak bych možná autorovi teorie viděl v lepším světle. Pro mě šlo jen o prázdné kecy.
Objevného jsem tady neobjevil nic, objektivního už vůbec.

Janek
17.12.2019 4 z 5

Originální a velmi podnětná kniha přináší, přibližuje a propojuje řadu postřehů a průzkumů, které nám umožní nahlédnout docela nové souvislosti. Autor Nepůsobí tak sebevědomě jako N. N. Taleb v Černé labuti, jeho texty ovšem nejsou tak podrobné, nejdou tak do hloubky jako Signál a šum. Každopádně stojí za přečtení, nejen kvůli teorii rozbitých oken.

Helena176
10.10.2019 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, která nutí čtenáře přemýšlet o nových a nových podnětech.. na první pohled nesouvisející témata jako kriminalita v NY, boty pro skateboardisty z devadesátek, pořad pro děti Sezame, otevři se nebo třeba rodinná kultura v jedné technické firmě - jsou spojeny zajímavými souvislostmi a rychle měnící se témata a objevování nových teorií nutí čtenáře zběsile otáčet stránky a hltat další a další teorie.

Kulturnice
28.07.2019

Zajímavá kniha a ještě zajímavější teorie, např. teorie rozbitého okna. Určitě by seriózní vědci jeho závěry rozcupovali, ale já myslím, že na tom něco je. Neotřelá a čtivě napsaná.

felia
19.11.2018

Zajímavý úhel pohledu na běžné věci, čtivá kniha. Gladwellovy knihy milují příznivci konspiračních teorií

konstelanski
06.04.2018 5 z 5

No, kniha občas vyžaduje se nad některými hypotézami zamyslet i sám, a těžko ji brát jako návod k rozpoutání epidemie. Ačkoliv je protkaná spoustou různých studií je velice zábavná a čtivá, obsahuje spoustu faktů u kterých je člověk někdy opravdu překvapen. Rozhodně jedna z těch knih, které člověku rozšíří obzory.

tatereza
04.03.2018 4 z 5

chvílema je to to takový povídavý, což může působit neodborně, ale tím se nenechte odradit, kniha je naopak postavená na řadě velmi podrobnejch a zajímavejch výzkumů. koho by to přecejen nechytlo, tak minimálně kapitola o kriminálním chování a kouření/sebevraždách stojí stoprocentně za to

DriftBooks
11.12.2017 3 z 5

Gladwell je především novinář. To z knihy dělá umně poskládanou a šikovně vypointovanou záležitost. Otravné jsou vsuvky, které mají knihu zařadit do kategorie „osobní rozvoj“. Otravné je opakování a jakási sumarizace vždy na konci kapitol. Ale jinak se kniha čte opravdu lehce. Je zábavná. Chytrá a plná zajímavých informací. Ne nejsou nové a převratné. Ale jsou dobře pospojované, propletené a nakynuté.

Že svět – a život v něm – funguje v jakýchsi neustále se obnovujících vzorcích, podvědomě cítíte. Fungujete podle nich. V rodině. V práci. Většinou nevědomky. Automaticky. V knize Bod zlomu jsou některé tyto vzorce (zákonitosti, pravidla) velmi jasně pojmenovány, zařazeny do správného kontextu a vysvětleny. Čtivým způsobem. Kniha vyšla v originále v roce 2000. V Česku v roce 2007. Ale vše funguje i dnes. A fungovat bude pravděpodobně dále. Dnes díky téměř nekonečným sociálním sítím o to více.

Knišíl
30.10.2017 4 z 5

Zajímavá kniha s velkým množstvím dobře převyprávěných sociologických experimentů nebo událostí, jenž potvrzují autorovo přesvědčení o sociálních epidemií. Slabina knihy je datum jejího vydání, ale to autorovi těžko mohu vyčítat. Kniha nenudila, akorát nelze vše v ní řečené brát vědecky exaktně. Gladwell je především publicista a ne vědec.

Jana_Z
29.10.2016 5 z 5

Pro mě naprosto fascinující čtení. Malcolm Gladwell nám zprostředkovává pohled na svět kolem nás z velmi neobvyklých úhlů. Doporučuji.

healing
15.05.2016 3 z 5

Z velké části popularizačně (a laicky) přepsaná The Diffusion of Innovation od E. Rogerse doplněná o několik konceptů mimo teorii difúze inovací. Sem tam Gladwellovi ujede nějaký ten detail, ale přiblížení konceptů veřejnosti splňuje se ctí.

angloumene
20.11.2015 3 z 5

Kromě řady zábavných a poučných příběhů z praxe šíření informací je kniha podána natolik populárně a nevědecky, že jsem chvílemi měla pocit, že čtu motivační agitky :)

iva23
29.09.2015 3 z 5

Některé části mě bavily víc, jiné méně, ale rozhodně stojí knížka za přečtení.

hanocri
03.08.2015 5 z 5

Pro mě zatím jediná kniha, kterou jsem od tohoto populárního intelektuála četl. Dodnes rád cituji efekt rozbitého okna (nebo skla?) a vzpomínám na další příklady nápadů a chování, které se jako epidemie rozšířilo dál a udělalo ve společnosti významnou stopu. Gladwell je čtivý a má skvělé postřehy, které vám více otevřou oči ve vnímání světa kolem sebe. Trochu se bojím, aby se v ostatních svých dílech příliš neopakoval.

Alma5
10.08.2014 5 z 5

Kniha byla velmi zajímavá a obsahovala hodně pro mně nových informací např. o síle kontextu a o kouření.

martin3683
20.03.2014 4 z 5

Plno přelomových událostí ve světě, ať už tím myslíme svět technologický, společenský či obchodní, se neděje ze dne na dne, i když to kolikrát z povzdálí může tak vypadat. Můžete se roky snažit budovat kvalitní obchod, ale nárůst je jen velmi pozvolný až do okamžiku, který nazývá autor Bodem zlomu, od kterého je vše jinak. Autor zde řeší plno konkrétních příkladů: nárůst jedné modní značky, kde se ze společnosti před krachem stane módní ikona; začátek Americké války o nezávislot; vzestup kriminality v Baltimoru v USA a plno dalších. Jak takový Bod zlomu vznikne a co mu pomůže? Jaké měly všechny tyto rozdílné události společného jmenovatele? Autor hledá odpovědi v mnohých sociologických a psychologických výzkumech, ale čtenáře naštěstí nezahlcuje přemírou informací a je to vše napsané velmi čtivě.

jarmik
26.02.2014 4 z 5

Skutečnou podstatou Bodu zlomu pro mě bylo představení několika témat především z oblasti psychologie, ale i ze sociologie. V tom musím tuto práci porovnávat se svou osobní kultovní knihou Social Animal. Na Social Animal samozřejmě Bod zlomu nemá ani náhodou, už proto, že Bod zlomu je útlá brožura, která – pokud se nepletu – asi vznikla rozpracováním námětu z magazínu New Yorker, kam p. Gladwell píše.

P. Gladwell v Bodu zlomu popisuje některé legendární psychologické a jiné podobné experimenty téměř za poslední století. Myslím, že i laik (tedy i já) o řadě z nich už někdy slyšel. Já slyšel tak o půlce, o půlce zatím ne. Ale i ty, které jsem znal, tak jsou představeny velice poutavě – p. Gladwell reprezentuje zkrátka naprosto špičkovou publicistiku.

Kniha je velice zajímavá, člověk je překvapen, co všechno se v oblasti psychologie zkoumá a někdy dokonce i prakticky využívá. Hlavní poznatky bych viděl v linii toho, co se píše v Social Animal, totiž že při bližším zkoumání se ukazuje, že naše jednání často není vedeno racionální úvahou, ale jen nápodobou jiných.

lushi
12.06.2013

Bod zlomu na konkrétních sociálních epidemiích vysvětluje jejich vznik a průběh a skvěle ilustruje momenty, kdy se z průměru stane nadprůměr - tedy onen bod zlomu.

Znalosti získané četbou jsem se pokoušela aplikovat na jeden aktuální trend, ale samotná kniha Bod zlomu nestačí, je potřeba hlubší studie.

Bod zlomu spíše než zkoumání aktuálních trendů slouží lidem, kteří se snaží o rozšíření inovací, myšlenek, produktů. Není přesným návodem, protože vždycky bude záležet na náhodě nebo kontextu, který nemůžeme pokaždé ovlivnit.

Ocenila jsem závěrečnou pasáž o kouření. Byla mi inspirací, jak bych v budoucnu řešila kuřáctví svého nezletilého potomka :)