David a Goliáš

David a Goliáš https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202140/bmid_david-a-golias-ax2-202140.jpg 4 38 38

Malcolm Gladwell ve své nejnovější knize zpochybňuje naše obvyklé vnímání toho, co je překážka a co naopak nevýhoda. Zároveň nabízí novou interpretaci faktů, co pro člověka znamená trpět dyslexií, chodit do prestižní školy, přijít v dětství o rodiče nebo čelit diskriminaci.Vychází z biblické legendy o Davidu a Goliášovi a zavede nás znovu na bitevní pole ve staré Palestině. Také ale na příbězích z nedávné doby ukazuje, jak mohou obyčejní lidé čelit Goliášům nejrůznějšího druhu.... celý text

Přidat komentář

Zknihydohlavy
04.07.2021 4 z 5

Protože jsem od Gladwella četl už tři různé knihy, věděl jsem, že v knize David a Goliáš mohu očekávat další výjimečný příběh a velmi zajímavé téma. Nemýlil jsem se. Gladwell se pouští do konceptu boje s obry a tvrdí, že zdánlivá výhoda nemusí být vždy tak jednoznačná, a stejně tak to, co obvykle považujeme za nevýhodu, se může ukázat být právě tím, co převáží pomyslné misky vah ve prospěch takto znevýhodněné strany. Sotva existuje známější příběh o boji s obry než David a Goliáš. Gladwellův modus operandi spočívá v tom, že čtenáři předloží nějaká zdánlivě nezpochybnitelná fakta nebo alespoň něco, co je jako takové obecně přijímáno, a pak je obrátí naruby tím, že ukáže, že věci obvykle nejsou takové, jaké se zdají být. David a Goliáš se v tom nijak nelišil a pro ty, kdo jsou alespoň trochu obeznámeni s jinými Gladwellovými díly, by to také nemělo být překvapivé.

Thejareck
12.05.2020 1 z 5

Nezáživné


Dejvid
26.10.2016 5 z 5

Poutavá kniha, stejně jako všechny od autora. Za mě to je ideální spojení toho dozvědět se různé zajímavé příběhy o lidech slavných i méně slavných, tzn. vzdělat se v událostech dávné i nedávné historie a zároveň a zároveň v psychologii a to nenucenou formou bez odkazování na literaturu (nemám nic proti knize s kvalitním seznamem zdrojů, nicméně občas si od nich člověk potřebuje trochu odpočinout i jinde než u románu). Všechny uvedené příběhy mi přišly zajímavé.

elypsa
23.07.2016 4 z 5

Některé kapitoly jsou slabší, ale určité postřehy (především z první části knihy) jsou zajímavé. Zajímavé myšlenky: Občas je lepší být velkou rybou v malém rybníce než malou rybou ve velkém rybníce (krásně ukázáno na příkladech studia na prestižních univerzitách). Dále se mi líbila kapitola zaměřená na rozbombardovaný Londýn během druhé světové války a myšlenka "near misses". Občas jsem se nemohl ubránit pocit, že autor to vidí vše jasně až černobíle. Přečteno v originále.

momo01
06.07.2015 3 z 5

Pro mě takové rozsáhlejší 100+1. Gladwella ráda čtu, jeho knihy jsou zajímavé, čtivé a občas mě přivedou k zajímavým informacím. Jen kdyby autor sugestivně nepředkládal svůj pohled jako jediný možný.

Muhibbis
21.03.2015 5 z 5

Nuž, toto všetko som vždy tak nejako tušila, ale že by to mohlo byť vedecky dokázané... U mňa dostáva autor špeciálne ocenenie za hlavnú myšlienku: že to, čo niekedy môžeme vidieť ako výhodu, môže byť v skutočnosti niekedy nevýhoda, a naopak hendikepy dokážu človeka posúvať ďalej.

MirekUL
29.12.2014 5 z 5

Malcolm Gladwell opět nezklamal. Znovu napsal poutavou knihu, která obsahuje plno zajímavých a zpravidla i překvapivých věcí, jejichž znalost člověku rozšíří obzory.

dalimoni
13.07.2014 5 z 5

Klasická kniha od Malcolma Gladwella. Novinářský styl psaní a skutečné příběhy, na kterých ukazuje, že nemusí vždy zvítězit "klasické silové řešení", papírově silnější Goliáš nad outsiderem Davidem. Jeho knihy mě vždy dokázaly zaujmout a hrdinové jeho skutečných příběhů překvapit. Někdy píše o známých událostech (např. náboženský problém v Irsku). Někdy se naopak pouští do témat méně známých, ale neméně zajímavých....

klf76
26.05.2014 4 z 5

Opet velmi zajimava kniha od Gladwella. Pro me velmi zajimave kapitoly o americkych univerzitach, konfliktu v Irsku a poctu deti ve tridach. Pokud se radi ctete o zajimavych vecech, muzu jen doporucit.

Autorovy další knížky

Malcolm Gladwell
kanadská, 1963
2007  84%Bod zlomu
2009  87%Mimo řadu
2015  86%Mžik
2014  83%David a Goliáš
2020  81%Proč si nerozumíme