Proč si nerozumíme přehled

Proč si nerozumíme https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440213/bmid_proc-si-nerozumime-DxI-440213.jpg 4 37 37

Podtitul: Co bychom měli vědět o lidech, které neznáme. Jak se Fidelu Castrovi podařilo vodit CIA za nos po desítky let? Proč si Neville Chamberlain myslel, že může věřit Adolfu Hitlerovi? Co stojí za vzestupem sexuálně motivovaných útoků ve vysokoškolských kampusech? Je pravda, co nám o komunikaci s ostatními říkají televizní sitkomy? To jsou jen některé otázky, které ve své nejnovější knize rozebírá autor řady bestsellerů Malcolm Gladwell. Nesází však jen na precizní vypravěčství, ale s využitím přepisů soudních líčení, rozhovorů a výpovědí odborníků nechává mluvit přímo protagonisty často tragických příběhů, na nichž ilustruje svoji hlavní tezi, totiž skutečnost, že prostředky a strategie, jimiž se snažíme porozumět lidem, které neznáme, jsou v něčem hluboce chybné. A protože nevíme, jak mluvit s cizinci, dochází ke konfliktům a neporozuměním, jež mají zásadní dopad na náš život i na svět, v němž žijeme.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Sociologie, společnost
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Talking to Strangers. What We Should Know about the People We Don’t Know , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proč si nerozumíme. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Adam84
05.09.2023 4 z 5

Nedá se než s autorem souhlasit, cizím lidem není snadné porozumět a je jen malá šance to nějakým radikálním způsobem zlepšit. Jde tedy o společenskou daň, kterou musíme platit.

Složité společenské téma, které je zde jednoduše, na konkrétních příkladech podané. Autor problém komunikace s cizími lidmi nijak neřeší, jeho snahou je spíše na problém poutavým způsobem upozornit a to se mu svým vypravěčským uměním daří, četba je místy opravdu strhující.

Namísto řešení přidává ke konci knihy jen krátkou prosbu, k níž se dá připojit:

"Nedělejme ukvapené závěry, když se díváme na cizího člověka a podívejme se raději na jeho svět."

vlkcz
10.03.2022 5 z 5

Výborné, i když je pravda, že mírné zestručnění (cca 30 stran) by vůbec nevadilo.Dobře vybrané ilustrativní případy, doplněné psychologickými výzkumy a někdy vedoucí nejenom k psychologickým, ale i sociologickým závěrům.
Tím, že jsem četl souběžně se Schacterovými Sedmi hříchy paměti, mi neodbytně naskakovala otázka, jak moc (nebo spíš málo) jsou svědectví u soudu opravdu důvěryhodná. Zejména v anglosaském soudním systému. A v obecnější rovině, že pravděpodobně opravdu každý žije ve své "realitě", která se s realitou těch druhých může krýt překvapivě málo.


IHT
04.09.2021 5 z 5

Malcolm Gladwell je mistr pera a preklad Pavla Pechacka je vyborny :)
Kniha je strhujici, nemyslim, ze by byla prilis dlouha (pouhych ca 260 stran na 6 nosnych kapitol). Jedina pro me rusiva zalezitost je spousta prepisu dialogu a spousta prime reci. To je vsak dan za autenticitu :(
Narozdil od predchozich skvelych Malcolmovych knih mi tato prisla hrozne kontraintuitivni. O to je tema nalehavejsi. A proto je to docela tezke cteni. Zakladni principy jsou pomerne jasne, ale jejich aplikace do kazdodenniho zivota demonstrovana na znamych kauzach - to je orisek. Myslim, ze se za kratky cas ke knize rad vratim :)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (50. týden)

06.12.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Proč si nerozumíme v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených51x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených7x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst93x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Malcolm Gladwell
kanadská, 1963
2007  84%Bod zlomu
2009  87%Mimo řadu
2015  86%Mžik
2014  83%David a Goliáš
2020  81%Proč si nerozumíme