Lakový paraván

Lakový paraván https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383026/bmid_lakovy-paravan-ojr-383026.jpg 5 182 182

Příběhy soudce Ti série

< 2. díl >

Zločin a spravodlivosť v svojráznom podaní jedného z najoriginálnejších autorov kriminálneho žánru a naslovovzatého znalca starej Číny. Hlavný hrdina románov Roberta van Gulika sudca Ti – skutočná historická osobnosť - sa preslávil ako štátnik a vyšetrovateľ zločinov. I keď mnohé z jeho príbehov sú vymyslené, autor čerpal motívy z originálnych staročínskych zdrojov. Sudca Ti je hlboko vnímavý a spravodlivý človek, ktorého najväčšou prednosťou je pochopenie pre slabosti blížnych. A práve toto pochopenie a znalosť ľudskej psychiky spolu s prenikavým intelektom mu zvyčajne pomôžu odhaliť páchateľa. Nie je to inak ani na vytúženej dovolenke, kde ho namiesto oddychu čakajú tri zložité prípady...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

The Lacquer Screen , 1962


více info...

Přidat komentář

PitoR
11.12.2023 5 z 5

Sudca Ti na „dovolenke“!
„Dôležité pravidlo vyšetrovateľa zločinov, na ktoré nesmie v nijakom prípade zabudnúť, je, že nikdy nesmie priveľmi lipnúť na jedinej teórii.“

Návrat ku klasike. Robert van Gulik - holandský diplomat, vzdelaný orientalista a znalec jazykov - vytvoril hrdinu, ktorého si „požičal“ z čínskeho detektívneho románu z 18. storočia - Slávne prípady sudcu Ti. Ide o skutočnú postavu sudcu Ti Žen-ťie, ktorého vymenovali na jeho prvé provinčné miesto v meste Peng-laj v lete 663... V okrese Wej-ping, kde je sudcom Teng Kan, má stráviť týždennú dovolenku, a to inkognito, pod menom Šen Mo. Verný pomocník Ma Žung tentoraz zostal doma, spoločnosť mu robí iba Ťiao Taj, druhý z najvernejších...

„Nezabúdajte, že ste tu na dovolenke, pane! A že všetky mŕtvoly naokolo sú výlučným vlastníctvom vášho kolegu Tenga!“

Lenže človek mieni a život mení; sudca Ti sa „pripletie“ k vraždám, sprenevere i vydieraniu, takže o nejakej dovolenke nemôže byť ani reč. Veľmi ľahké čítanie, autor ide priamo na vec, žiadna omáčka okolo, na malej ploche sa toho odohrá požehnane...

„Tajomstvo úspešného vydierania spočíva v tom, aby ste svojmu človeku ponechali východisko. Nesmie prepadnúť zúfalstvu.“

Zaujímavý pohľad na Čínu v 7. storočí. O nejakej idylke môžeme iba snívať, veď každý, kto sa postaví pred súd, bez rozdielu postavenia, si musí kľaknúť na holú dlážku a znášať aj bičovanie, pretože sa pokladá za vinného dovtedy, kým nedokáže svoju nevinu. Za seba vyjadrujem maximálnu spokojnosť a už sa teším na ďalší prípad sudcu Ti, ktorý dokáže aj v ťažkých a vypätých situáciách zachovať ľudskosť.

Usire
25.10.2023 5 z 5

Líbilo se mi, jak soudce vyřešil úplně všechno jednoduchou dedukcí. Při čtení mi vůbec nedošlo, kolik je v knize záhad k rozluštění. Samozřejmě soudce nezklame ani tentokrát a je z toho dobrá detektivka.


mataj
25.12.2022 5 z 5

Vynikající soudce Ti se svým pomocníkem Ťiao Tajem si chtějí užít dovolenou. Místo toho se snaží v převlečení za zloděje odhalit podezřelé úmrtí náčelníkovy manželky i zmizení váženého obchodníka podezřelého ze sebevraždy. Příjemné čtení.

Jaruš7
17.12.2022 5 z 5

Superčtivo - audiokniha celá skvělá.
Soudce Ti je ve vrcholné formě.
Komplikovaně filigránské předstírání, lži, dedukce a logické myšlení završí vyšetřování podivných úmrtí a zmizení.
Inkognito soudce Ti je výhodou, neboť bez nesnází se k vám příležitostně přisají hordy podvodníků pro snadný výdělek na neznalosti prostředí a zneužití pro podvody.
Z pohledu z podsvětí se informace jeví jinak než oficiální verze.

Pestrá společnost, ať bohatí, či chudí, ti s postavením i ti nuzní, zamilovaní i ti bez toho vznešeného citu, všichni mají svůj boj o přízeň štěstěny v životě rozehraný velkolepě.

Bezvadnost, bravo.

Ulala
09.08.2022 5 z 5

Robert Van Gulik je velkým znalcem života ve staré Číně. Na pozadí spáchaných zločinů nám ukazuje příběhy lidí chudých i bohatých, jejich život, zvyklostí a osudy. Obdivuji autorův styl, který obsahuje vše od dedukce při řešení vražd po krásy přírody i historická fakta.

Oplak
13.04.2021 5 z 5

R. van Gulikovi sa podarila úžasná vec. U každej jeho knihy o sudcovi Ti mám pocit, že práve ona je tou najlepšou z cyklu príbehov o tomto výnimočnom predstaviteľovi spravodlivosti. Až kým nedostanem do rúk ďalšiu!

Lakový paraván je výborný príbeh. Zamotaný, napínavý, inteligentný.
Je radosť sledovať sudcu Ti a jeho spolupracovníka Ťiao Taja pri práci. Hoci mne chýbal Ma Žung. A to prostredie starej Číny a jeho realistické zobrazenie dodáva príbehom ďalší rozmer. Verím tomu, že tak nejako museli ľudia myslieť a žiť.

Vysoko oceňujem ľudskosť a pochopenie pre človeka u sudcu Ti.
A ak si obľúbite Kaprála, rozumiem vám.

P.S. Hoci si často zanadávam na dnešnú justíciu, predsa som rád za dnešné súdy. Bývalo to horšie:
- Jako obvykle, vše u soudního dvora bylo vypočteno tak, aby to na veřejnost působilo majestátem zákona a připomínalo strašné důsledky pro toho, kdo se s ním dostane do konfliktu. Všichni, kdo sem přicházejí, mladí i staří, bohatí i chudí, bez ohledu na to, zda jsou žalobci nebo obvinění, musí pokleknout na holou kamennou podlahu před soudnou stolicí; strážníci je okřikují a na příkaz náčelníka je i okamžitě na místě krutě zbijí. Neboť základním pravidlem spravedlnosti je, že každý, kdo se objeví před soudnou stolicí, je považován za viníka, dokud se mu nepodaří prokázat svou nevinu. -

kyssling
19.12.2020 4 z 5

V rámci série nadprůměrný příběh, který pěkně odsýpá. Neuvěřitelné co Ti zvládne za dva dny ...

Kontryhelka
30.11.2020 5 z 5

Výborná detektivka ze staré Číny. Jako velká milovnice dynastie Tang, pro mně soudce Ti a jeho příběhy byly jako zjevení. Čtivé, napínavé a laskavé vyprávění geniálního detektiva dob dávno minulých. Pan Gulik výborně vykresluje postavy, každodenní život lidí a zvyklosti staré Číny. Když čtu jeho knihy mám pocit, že jsem součástí jeho příběhů. Ihned si člověk udělá představu o lidech,životě a prostředí jako celku.

martin_aston
03.09.2020 5 z 5

Van Gulikov Sudca Ti je neúplatný, odvážny sudca a hodnostár z obdobia čínskej ríše/dynastie Tchang, ktorý so svojimi pomocníkmi (najmä Chung, Ma, Ťiao, Tao, v rôznych kombináciach :)) rieši rôze zločiny. Sudca tu nie je iba sudca, ale zároveň aj ako vyšetrovateľ aj prokurátor/žalobca.
Knihy vynikajúco popisujú dobové čínske reálie, zvyky, postupy, atmosféru danej doby. Taká kombinácia detektívky a historického románu. Fakt nádhera.
Čo je tiež super, každá kniha má na začiatku zoznam osôb z danej detektívky, a väčšina tiež plán mesta/miesta (napr. chrám), kde sa príbeh odohráva.

ninano
03.09.2020 4 z 5

Knihy se soudcem Ti mají slušnou úroveň.

Ava365
02.09.2020 4 z 5

Soudce Ti řeší další případ.

Art82
16.09.2019 4 z 5

Průměrná detektivka doufám že se to trochu v příštím díle vylepší.

haki34
06.03.2019 5 z 5

Opět hezký příběh ze starověké Číny...nahlédneme pod pokličku a do svědomí několika lidí...a soudce Ti opět vše, možná i s malým přispěním náhody vyřeší :))
Překvapilo mě, jak důvěřivý třeba byl Kaprál, nebo Kun-Šan, potěšila Karafiát - byla jsem přesvědčená, že v dívce je i trochu víc a ano - předvedla hezký pozorovací talent :) zkušenosti jsou zkušenosti...
A taky překvapila Ti-ova šlechetnost, zejména vůči Tengovi - nebo to nechává na karmu ?
Zajímavé je, jak odsouzenci, pohlížející pravdě do očí, často vše "napráší" i na spoluviníky a snaží se je stáhnout s sebou...lidská zášť je velká..a hněv ženy obzvláště.

Doporučuji !

P.s. lakový paraván bych ráda viděla naživo..myslím ten předmět..dle popisu vypadal nádherně...a Tengův příběh tomu dodal potřebnou jiskřičku..

elizabeth_ba
08.05.2015 5 z 5

Zákoutí lidského mozku jsou nevyzpytatelná, jak se v tomto zamotaném propletenci vražd, sebevražd a podvodů přesvědčí i samotný soudce Ti, který zde s Ťiao Tajem stráví ještě horší mnohem dovolenou, než jsem kdy měla já. A i soudce sám si už všiml, že má jeho pohledný pobočník (na rozdíl od Ma Žunga) sice dobrý vkus ale děsnou smůlu na ženský.

Marian27
21.02.2015 4 z 5

Skvele vymyslena originalna detektivka napisana bravurnym stylom Roberta van Gulika. Zasnem nad tym ze autorovi staci 150 stran na vytvorenie napinaveho a prekombinovaneho zahadneho pribehu. Knizka sa cita v podstate sama, stale sa v nej nieco deje takze nudne pasaze ani neobsahuje. Jedinu vyhradu mam k anotacii, pretoze vdaka nej som sa "dozvedel" to najpodstatnejsie z deja a ziadne prekvapenie sa na konci nekonalo. Lakovy paravan je vsak detektivka ktora by mala sluzit ako priklad ako by mala dokonala detektivka vyzerat.

wooloong
23.09.2013 5 z 5

Všechny detektivky Roberta van Gulika, jejichž společným jmenovatelem je poctivý, neúplatný, bystrý a charismatický soudce Ti jsou prostě geniální! Záhadné příběhy, tajemné zločiny, barvité vyprávění a dokonale vykreslený exotický svět staré Číny mě pokaždé dokonale pohltily a dovolily vydechnout až na poslední stránce, kde došlo k odhalení, odsouzení a také popravení bídného zločince (jak je pravidlem v čínských detektivkních románech, kterými se nechal autor inspirovat). Všechny Gulikovy detektivky jsem četla s odstupem let několikrát. I když se mi po prvních několika stránkách vybavila celá zápletka a její řešení, neodolala jsem té báječné a neopakovatelné atmosféře, kterou dokázal autor tak skvěle vytvořit.

honajz
21.04.2013 5 z 5

Zajímavé proplétání osudů několika postav, trochu tajemna a soudce Ti v utajení a inkognito. Od úvodních okamžiků vše spěje k jasnému a logickému konci, příběh je pečlivě promyšlen. Autor dokonce přiznává soudci Ti běžné lidské vlastnosti, dokonce jej nechá chybovat. Navíc je zde znát Van Gulikova vášeň pro starou Čínu a její zvyky. Třeba zvyk, kdy jde první prostitutka, a kdy jde první zákazník - a proč. Podobné detaily dodávají románu na věrohodnosti a jdou za hranice běžné detektivky.

Yalka
07.03.2013 5 z 5

Brilantní detektivka! Soudce Ti se v ní objeví inkognito v hlavním městě sousedního okresu.
To mu dává možnost pohybovat se bez omezení po městě.
Van Gulik z toho dokážel vytěžit maximum a ukazuje nám život všech společenských vrstev ve středověké Číně pěkně zblízka a tentokrát netradičně ze soudcova pohledu.

Dandulka
21.05.2012 5 z 5

Další případ soudce Ti... Moc se mi líbil, s jakým klidem dokáže řešit případy a hlavně za použití logiky.

vitavita
06.03.2012 5 z 5

Pozorovací talent, logika a zarputilost musí každého zaujmout. Mně uchvátil.