Vraždy na čínském jezeře

Vraždy na čínském jezeře https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44210/mid_vrazdy-na-cinskem-jezere-bvq-44210.jpg 5 193 29

Příběhy soudce Ti série

< 3. díl >

Soudce Ti přijíždí do města na břehu horského jezera, které je obestřeno tajemnými pověstmi. Při slavnosti na uvítanou se dozvídá od krásné kurtizány, že se ve městě chystá nebezpečné spiknutí. Vzápětí dojde ke dvěma vraždám a soudci zůstane jen jediné vodítko k vyřešení záhadných případů – stará šachová úloha.

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Odeon , Perseus
Originální název:

The Chinese Lake Murders , 1960


více info...

alabra
alabra
21.12.2023 5 z 5

Už poněkolikáté se setkávám se soudcem Ti, tentokrát to beru postupně od prvního dílu, opět jen spokojenost. Je zajímavé, že někteří autoři si dokáží čtenáře udržovat i opakovaně a po letech. A tady se kvalita potvrzuje určitě,

Usire
Usire
25.10.2023 5 z 5

Začátek se mi moc líbil, pak se to natáhlo nečekaným směrem a závěr byl už mírně fantaskní. Množství postav bylo pro mě mírně nepřehledné, ale zase zde byl zobrazen brutální systém moci staré Číny. Takže rád odpustím i nedostatky, jako jsou některé málo rozepsané pasáže.


mataj
mataj
08.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Soudce Ti musí odhalit podivnou smrt krásné kurtizány, která je zavražděna při velkolepé plavbě na jezeře, chvíli potom, co sdělila soudci, že má informace o tajném povstání ve městě. Soudce se svými vynalézavými pomocníky se pustí do komplikovaného pátraní. Nápaditý a promyšlený příběh.

Nelly
Nelly
21.06.2021 4 z 5

Brilantní - soudce Ti opět vyřeší velmi zapeklitý případ. Ráda jsem se vrátila ke svému oblíbenému hrdinovi a ujistila se, že i starší autoři to se čtenáři opravdu uměli. Jako bonus jsem se v tomto díle dočetla, jak přišel k soudci Tao Kan. (Jen ta čínská jména na mne už moc nejsou, tedy na mou paměť)...

LadyKopřivA
LadyKopřivA
30.05.2021 5 z 5

Perfektní detektivka. Skvělá atmosféra, spád, výstižně vykreslené charaktery. Tedy stejně jako u všech knih se soudcem Ti. Mám velké uznání pro zachycení pohnutek lidské mysli, jak to autor dokázal, všechna čest.

Pavelpi
Pavelpi
12.05.2021 5 z 5

Tak jsem se díky covidu dal mimo jiné znovu do příběhů soudce Ti. Bezvadný příběh, kde si mohu představit atmosféru města ve staré Číně Chan - jüanu, příběh, který se postupně rozdělí na tři případy, které soudce bravurně s logikou jemu vlastní vyřeší. Navíc v této knize přibere třetího pomocníka Tao Kana. Tady můžu dát jenom plný počet hvězdiček do hodnocení knihy.

haki34
haki34
02.12.2020 4 z 5

posloucháno jako audiokniha - načetl Jiří Kadlec. Poslouchalo se skvěle..atmosféra starověké Číny, Gulikovo obvyklé misttrovství se slovy a příjemný hlas pana Kadlece...akorátže rozposloucháno počátkem mé izolace, kdy jsem ještě byla marná a v úvodu příběhu u až relaxačního předněsu 2x usnula a mírně se v příběhu ztratila. Ale příběhy soudce Ti jsou tak vrstevnaté a zamotané, že jsem se pak vpravila zpět bez větších obtíží...
Potěšilo, že jsem zjistila, jak se soudce seznámil s Tao-Kanem..
Příběh jsem si vychutnala. Obdivuji konspirace a cesty myšlenek souce (potažmo autora), jak vždy případ dokáže zamotat a ukrýt pointu. Vše zaobalit do atmosféry, čítající drobnosti jako správné oblečení, pařící miska rýže ke snídani, člun na jezeře, potemnělá hrobka, šachovnice. Láska a nenávist, spiknutí a exotické prostředí kurtizán s poetickými jmény, které opakovaně hrají v případech soudce Ti velkou roli. Jen těch postav a motivů bylo místy příliš...

Zhrnu : líbila se moc. Jak ostatně všechny Ti-ovky. Akorát možná je lepší příběhy soudce Ti číst - nehrozí ztráta pozornosti a v knihách bývají vždy zvlášť uvedené jména postav, pomáhající udržet přehled v ději svým kdo je kdo...

Kontryhelka
Kontryhelka
30.11.2020 5 z 5

Výborná detektivka ze staré Číny. Jako velká milovnice dynastie Tang, pro mně soudce Ti a jeho příběhy byly jako zjevení. Čtivé, napínavé a laskavé vyprávění geniálního detektiva dob dávno minulých. Pan Gulik výborně vykresluje postavy, každodenní život lidí a zvyklosti staré Číny. Když čtu jeho knihy mám pocit, že jsem součástí jeho příběhů. Ihned si člověk udělá představu o lidech,životě a prostředí jako celku.

martin_aston
martin_aston
03.09.2020 5 z 5

Van Gulikov Sudca Ti je neúplatný, odvážny sudca a hodnostár z obdobia čínskej ríše/dynastie Tchang, ktorý so svojimi pomocníkmi (najmä Chung, Ma, Ťiao, Tao, v rôznych kombináciach :)) rieši rôze zločiny. Sudca tu nie je iba sudca, ale zároveň aj vyšetrovateľ aj prokurátor/žalobca.
Knihy vynikajúco popisujú dobové čínske reálie, zvyky, postupy, atmosféru danej doby. Taká kombinácia detektívky a historického románu. Fakt nádhera.
Čo je tiež super, každá kniha má na začiatku zoznam osôb z danej detektívky, a väčšina tiež plán mesta/miesta (napr. chrám), kde sa príbeh odohráva.

HelenBarbora
HelenBarbora
01.06.2020 4 z 5

Super díl :)

Jaruš7
Jaruš7
22.05.2020 5 z 5

Audiokniha, která čínské císařství zobrazuje jako kulturní a státní mocnost, přísně střežící politické choutky k rebeliím a zvratům na panovnickém dvoře.
Ve vyšších kruzích jsou součástí společnosti i jisté dámy, které spolu s vícero manželkami a dcerami tvoří atmosféru luxusu, ve kterém jako ve zlaté kleci se odehrávají tragédie, dramata a zločiny.
Soudce Ti coby začátečník na postu, má u vrchnosti vroubek, neboť i když odhalí spiknutí proti císařství, není to dost v předstihu, " I nastupující úředník má mít přehled o tom, co se v jeho působišti děje." Tvrdý režim je zárukou pevné vlády tvrdé ruky.
Je patrný vřelý vztah autora k této zemi a době.
Jeho hrdinky ověnčil něžnými jmény - Chryzantéma, Bílá orchidej, Lotosový květ, Mandloňový květ, Sasanka, Vrbové chmýří, Měsíční víla.
Dvorské mravy byly přísné a tresty (ubičování k smrti), kruté, proto ten pocit vznešené výjimečnosti se nedá neprocítit.
Příběh je bohatý a autor hodný obdivu.

(Asi by autor měl být povinně čten na právnických fakultách, neboť pohrdání soudem, ( nový trend doby), by mělo být
řádně trestáno.)

aktijnov
aktijnov
20.01.2020 5 z 5

Opět mě zaujalo Gulikovo psaní. Pohled do staré Číny - pro mne tajemné a neznámé prostředí, zápletka, hlavolam...

Art82
Art82
20.11.2019 4 z 5

Taková průměrná detektivka přijde mi to stroze napsané. Některé pasáže by se mohly krásně napínavě rozepsat.

Chesterton
Chesterton
11.07.2019 3 z 5

Opravdu důmyslný propletenec, který ještě komplikuje nezvyk čínských jmen. Dost dlouho jsem se ztrácela, ale přesto jsem ocenila prostředí i styl autora. Je to klasická "pohodovka odpočinková" zpestřená exotikou. Překvapivě to byl můj první Ti a věřím, že další příběhy si užiji ještě daleko víc.

kyssling
kyssling
19.03.2019 4 z 5

Nadprůměrný příběh v rámci série.

Boogie007
Boogie007
13.03.2019 5 z 5

Příběhy soudce Ti mě baví svým spojením historie a inteligentní detektivky. Většinou se tu rozvíjejí ne jeden, ale víc případů, které musí soudce Ti vyřešit. A vyřeší. Ve vraždě na čínském jezeře se vyskytne přímo na místě, kde byla zavražděna prostitutka, a tím to jenom začíná. Záměna mrtvol, nevysvětlitelné mizení, podivné chování, tajemná hra, hrůzné spiknutí.

mosem
mosem
29.12.2018 4 z 5

Po poněkud zvláštně, snad až zmateně, působícím začátku první kapitoly dostává příběh typický "Tiovský" spád. Kromě samotného detektivního příběhu mně velmi upoutalo setkání soudce Ti s císařským cenzorem. Ukazuje, že i osoba požívající ve svém bezprostředním okolí vysokou autoritu, úctu a téměř neomezenou moc, je před touto postavou (poměrně nelogicky označenou pojmem "inkvizitor") zcela bezmocná a poddaná. Je to netypický pohled do zákulisí státní správy ve staré Číně.

BlackBlade
BlackBlade
11.10.2018 4 z 5

Souhlasím s většinou - dobrá detektivka je spíše bonus :D Zajímavý a čtivý popis starověké čínské kultury je natolik super, že si jdu dát šálek horkého čaje.

konicekbily
konicekbily
11.12.2017 5 z 5

Nádherný popis prostředí tehdejší Číny prostřednictvím mého oblíbeného hrdiny soudce Ti a jeho pomocníků - tentokráte jsou již v kompletním složení. Autor mne opět udělal velkou radost.

Zorro
Zorro
08.10.2017 4 z 5

No já nevím... Mám příběhy soudce Ti ráda, ale to spiknutí mi přišlo trochu přitažené za vlasy. Přísnost císařského cenzora mi zkazilo náladu. Jak se tu již někdo zmínil, taky jsem měla trochu problém se jmény a pořád jsem listovala na začátek knihy na popis :-). Nicméně kniha je hodně čtivá.