Předvolání

Předvolání https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333760/bmid_predvolani-t7z-333760.jpg 4 135 22

V rodinném sídle v městečku Clanton v Mississippi dožívá mocný a vážený soudce Reuben V. Atlee. Když vycítí, že se blíží konec, předvolá si k sobě své dva syny - Raye, profesora práv na Virginské univerzitě, a Forresta, který se už dlouho potýká se závislostí na alkoholu a drogách -, aby s nimi probral, jak mají naložit s jeho pozůstalostí. Ray přijede do Claytonu v okamžiku, kdy je soudce už mrtev: zanechal po sobě jen jednoduchou poslední vůli - a také několik milionů dolarů v hotovosti bez nejmenšího vysvětlení, jak k nim přišel a jak s nimi mají jeho potomci naložit. Nečekané dědictví Rayovi brzy způsobí nečekané problémy...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Summons , 2002


více info...

Přidat komentář

playada
21.02.2024 3 z 5

Hojně jsem přeskakovala. Podezřívala jsem někoho jiného. Konec se dá docela pochopit . Krev není voda .

helenkan
07.02.2024 2 z 5

Nějak mi trvalo dost dlouho se touhle knihou prokousat. Pro mě docela nudné. I když rozuzlení bylo skvělé. Zase platí, co čtenář tak jiný vkus.


patricia8137
28.01.2024 5 z 5

Január ukončujem knihou SUDCA od môjho obľúbeného autora románov z právnického prostredia - Johna Grishama. Bohatá právnická a politická prax mu poskytla množstvo tém na literárnu tvorbu.
Som prekvapená, koľko čitateľov je práve z tejto knihy sklamaných. Uznávam, že dej je veľmi jednoduchý a predvídateľný, no štýl autorovho písania je taký plynulý a ľahko čitateľný, že som ju zhltla ako jednohubku. Kapitoly sú písané iba z pohľadu jednej hlavnej postavy, tentoraz to nie je právnik - autor Raya postavil do pozície dediča a vykonávateľa dedičskej pozostalosti. Dej je priamy, svižný a nepreplnený množstvom postáv - každá postava má svoje miesto a úlohu. Ja som s výberom knihy spokojná, čítanie som si užila a splnila všetky moje očakávania.
Odkiaľ sú nájdené peniaze? Sú pravé? Mal by sa Ray rozdeliť s bratom? Kto ešte o peniazoch vie? Čo s nimi Ray urobí?
Ak chcete poznať odpovede na tieto otázky, budete sa musieť začítať do tejto útlej knihy z právnického prostredia.

Luigi1
25.10.2023 5 z 5

Tato kniha nemá hluchých míst

KlariN
19.09.2023 2 z 5

Velmi, velmi líná práce. Grisham sází na rutinu a vůbec se přitom nesnaží. Promarněná příležitost.

jarda155
23.07.2023 3 z 5

Zaujal mě spíše psychologický nádech příběhu, než ten detektivní.
Co s člověkem racionálně fungujícím dokáží udělat peníze, a jak pod tlakem změní své chování.
(Jako vážně někdo dokáže nacpat do kufru Audi TT 3 pytle peněz? :) ).

madem
03.03.2022 3 z 5

Za mě skvělá kniha. Ano, hrdina občas jedná nelogicky, ale to se dá pochopit - umřel mu otec a našel 3 miliony. Kniha má spád a vy mu přejete štěstí a klid a jeho vysněné letadlo. Takže mě konec pěkně naštval.

Metroušek
09.10.2020 2 z 5

Při čtení Grishamových knížek z prvních dvou dekád 21. století si až příliš často říkám: "Ty blbečku, že sis radši zase po x-té nepřečetl Partnera, Firmu, Případ Pelikán nebo jinou z jeho starších věcí!" Stále častěji se dopouští největšího hříchu spisovatele: nudí čtenáře.

callahanh
12.01.2019 4 z 5

Naprosto neškodná a oddechová žánrová jednohubka, která za Grishamovými slavnějšími a také lepšími díly v mnohém zaostává, ostudu jeho jménu určitě nedělá. Jednoduchý námět je rozvinut docela solidně a nejzajímavější na celé knize je rozpor hlavního hrdiny mezi tím, zda si peníze nechat a zatajit, nebo je přiznat, rozdělit se s bratrem a polovinu odvést na daních. Román je čtivý, svižný, má solidní tempo, nikterak se nezdržuje a je věcný a nezabývá se příliš dlouhými popisy. Ano, je pravda, že psychologie postav je minimální a ústřední charakter mohl být propracovanější a jeho dilema trochu hlubší a sžíravější. Vesměs to ale nevadí, protože Grisham je dobrý spisovatel, základní rutinu zvládá a ví, jak čtenáře zaujmout. Hvězdičku navíc přidávám za lehce nečekanou pointu, která mi došla až tam, kde mi dojít měla, což je jedině dobře. Nenáročná záležitost, ke které se moc čtenářů asi vracet nebude, ty, kteří mají Grishama trochu načteného, by ale zklamat určitě neměla. 70 %

konicekbily
06.12.2018 3 z 5

Autor napsal příběh ze zcela jiného prostředí a o jiném tématu, než jsme u něho zvyklí. Místo hájení pravdy hodnými právníky nyní vystavil právníka do složité pozice dědice. V příběhu je dost nepřesností a nedotažených věcí - předchozími knihami si nastavil laťku vysoko a nyní je to pod ní!

Wladimirski
17.09.2018 4 z 5

Pohodově čtivá kniha, má spád, žádné liché pasáže, nekomplikovaná množstvím postav. Přímý vývoj děje, do kterého je čtenář rychle "vtažen".

1amu
01.05.2018 4 z 5

U mne rozhodně lepší Grisham. Ona už ta představa najít nečekaně balík prachů - a co teď s tím ? V Česku by si s tím "zlaté české ručičky" samozřejmě poradily. Ale chudák intelektuál v USA. Ani jsem se mu nedivil, jak to převážel z místa na místo a ještě k tomu hrůzou bez sebe, zda nemá někoho v patách.
Originální námět, čtení odsýpá jedna radost. Pan Grisham mi dělá radost.

vojaksvejk
01.05.2018 5 z 5

Prekvapivo veľmi dobrá kniha. Mierne predvídateľná, ale veľmi príjemné čítanie pred spaním. Jasné, Firma ani Pelikán to nie sú, ale i tak som bol napätý. Som síce amatér a žiaden kritik, ale pre mňa veľmi solídne dielo.

jarkamet
06.04.2018 2 z 5

Tato kniha nebyla dobrá volba. Po přečtzení Firmy a Případ Pelikán jsem tak nějak předpokládal, že to bude podobné. Bohužel ani zdaleka tato kniha nedosahuje na výše zmíněné. Žádná akce, nic zajímavého, prostě nuda. Byl to zázrak, že jsem to dotáhl až do konce.

orinka3
04.01.2018 3 z 5

Nijak zvlášť mě to nenadchlo. Četla jsem v přesvědčení, že za odměnu mé píle dojdu k překvapivému konci. Místo toho jsem přemýšlela, proč jede náš hrdina ukrývat pytle s penězi, aby ho nikdo neviděl, do společných garáží, kde jsou jistě všude kamery. Pak mě zarazilo pátrání v kasinech, kde hledal svého otce podle jména. Dá rozum, že tam hrál v utajení a nedával své poctivé jméno všanc! No a ten konec...tak ten mi připadal dost násilně naroubovaný. Jinak jsem si vzpomněla na Nerudův fejeton Kam s ním/ní:)

LutherKing
15.08.2017 2 z 5

Grisham má i lepší kousky, ale nezklamal.

Kerberos
18.06.2017 4 z 5

|Otec a syn zase dobrý Grisham

janadibelkova
01.05.2017 1 z 5

Asi jsem sahla po špatné knize..děj mě absolutně nebavil. Opravdu jen pár kapitol mě zajímalo, kde se vzaly peníze v domě soudce. Konec snad raději komentovat nebudu. Možná je to kniha pro chlapy. Nic proti panu Grishamovi, ale k jeho knihám se vracet nebudu.

tulip131
22.06.2015 5 z 5

Grisham opět nezklamal, přečetla jsem téměř obratem, stále se něco dělo, nebyla mista, kde by se jen tlachalo aby se naplnil počet stran.

Kate84
11.03.2014 3 z 5

Hezky napsané a dobře čtivé. Ale pointa veskrze žádná.