Pražské mordy 2 - Skutečné kriminální případy z let první republiky (1918–1938)

Pražské mordy 2 - Skutečné kriminální případy z let první republiky (1918–1938) https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481574/bmid_prazske-mordy-skutecne-kriminalni-p-1DW-481574.jpg 5 40 9

Pražské mordy série

< 2. díl

Pražské mordy, Skutečné kriminální případy z let první republiky (1918–1938) navazují jako přirozené pokračování na předcházející svazek Pražské mordy, Skutečné kriminální případy z let monarchie (1880-1918). Kniha popisuje nejen dnes již zapomenuté případy, ale také události, které se staly součástí kolektivní paměti, jsou však zkreslené nánosem mýtů a fiktivního vyprávění. Patří mezi ně příběh smíchovské vražednice se zlatým chrupem, vražda knihaře Tyla na Malé Straně (zejména pak podivné putování jeho těla starou Prahou) i tragický osud rodiny hostinského z Karlovy ulice. Čtenář zde objeví chronologii nikdy neobjasněných úmrtí pražských prostitutek (od Anny Kočové přes známý případ Otýlie Vranské až po Helenu Kindlovou), které znovu a znovu přiváděly tisk i detektivy k úvaze, že se Prahou pohybuje sériový násilník, jenž vždy s odstupem několika let udeří. K první republice a její skutečné i předstírané eleganci patří také sňatkoví podvodníci. První, o němž bude řeč, se jmenoval Karel Čapek a narodil se ve stejném roce jako slavný spisovatel, za kterého se ostatně rád vydával. Druhý hovořil anglicky, tvrdil o sobě, že je velkovýrobcem praček, a svedl vyhlášenou pražskou krasavici Mimi Hanlovou. Jiným druhem podvodníka byl Egypťan dr. Osman Muchtára Fakrí, jenž ve stopách nejobratnějších mystifikátorů moderních dějin prodal smyšlenou koncesi na stavbu železnice přes Arabskou poušť až do Mekky. Pražské mordy provázejí své vyprávění přesným určením míst, na nichž se popisované skutky odehrály, takže se čtenář může vypravit v jejich stopách.... celý text

Přidat komentář

TessieB
09.09.2023 5 z 5

Velmi čtivě a zajímavě zpracované případy z minulosti naší republiky. Moc se mi líbily vybrané dobové fotografie, autoři odvedli skvělou práci!

iv.ča
22.08.2023 5 z 5

Jako vždy skvěle napsaná kniha o Praze a jejích obyvatelích od nakladatelství Pražské příběhy.


Ulala
07.02.2023 5 z 5

Pro milovníky Prahy a milovníky detektivek velmi poutavé čtení. Ráda si přečtu další.

DraculasLady
23.11.2022 5 z 5

Perfektní pokračování po první knize pražských mordů, které ještě více láká po putování Prahou a objevování míst spojených s událostmi vyprávěných na těchto stránkách. Některé případy se člověku vybaví i ve spojitosti s radou Vacátkem z kriminálního seriálu o hříšnících z Prahy. Doufám, že pan Hrubý bude pokračovat dalšími - nyní válečnými roky.

lenikhor
17.08.2022 5 z 5

Je to hodně poutavě a čtivě napsáno. I přes velký rozsah stran (405) se dá kniha přečíst rychle. Líbilo se mi, že je v knize použito hodně dobových článků z novin, dokonce jsem si jeden i vyhledala v databázi digitální knihovny (ndk.cz) a opravdu se jedná o přesné citace. Takže oceňuji, že si dal autor práci a snažil se čtenářům předložit fakta z dobového tisku...

PetraRehackova
31.03.2022 5 z 5

V knihovně má oba díly .Je to velmi dobře napsané,čtenáři kteří mají rádi detektivky a prostředí staré Prahy si určitě přijdou na své. Doporučuji

ondras666
02.02.2022 5 z 5

Příjemné čtení pro milovníky historie a detektivek. Reálné případy, které se staly v Praze, spousta fotografií a docela zajímavých informací.

RyxiraAmyGinger
11.01.2022 5 z 5

Ještě mi chybí poslední příběh Otylie Vranské, respektive kousek z něj, ale rozhodla jsem se využít toho, že dítě spí a sepsat své dojmy.
Bavilo mě to. Hodně mě to bavilo. Některé příběhy jsou krátké, některé relativně dlouhé, ale pokud máte méně času a jste nuceni číst po kouskách (jako já), je to úplně ideální. Velkým plusem je taky hodně fotografií a grafické zpracování obecně se mi líbilo (mapka před začátkem každé kapitoly). Úplně jsem dostala chuť si udělat procházku s knihou v ruce.

Mdarcy
09.11.2021 5 z 5

Oba díly by rozhodně neměly chybět v knihovně žádného milovníka staré Prahy a detektivních příběhů z dob, kdy moderní kriminalistika byla ještě hodně v plenkách. Hrdinou mnohých z nich je vrchní rada Josef Vaňásek, který řešil ty nejtěžší případy a pro práci vyloženě žil a který byl také předobrazem filmového rady Vacátka.
Obě knížky jsou vyloženě návyková záležitost, protože jakmile začnete, nemůžete se odtrhnout. Je fajn, že příběhy jsou členěny do kratších kapitol, dále je tam spousta zajímavostí z kolikrát dost nelehkého života běžných lidí a taky fotek (občas ne pro úplně slabé povahy). Po přečtení se na Prahu nebudete dívat nikdy už stejně. Kolikrát se přistihnete, že kolem něčeho v knize zmíněného jedete a vybavíte si, co tam dřív bylo a co se tam stalo. Takže nemůžu než vřele doporučit.