Prázdné sliby

Prázdné sliby https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478164/bmid_prazdne-sliby-zOo-478164.png 4 513 124

Prázdné sliby série

1. díl >

Brie víly nenávidí a odmítá s nimi mít cokoli společného, i kdyby to mělo znamenat, že bude hladovět a žít na ulici. Ale když je její sestra prodána sadistickému králi dvora temných víl, aby tak splatila dluh, udělá Brie cokoli, aby ji získala zpátky. Klidně uzavře dohodu s králem samotným: ukradne pro něj tři kouzelné předměty ze Světlého dvora. Získat přístup mezi světlé víly, to se však snadněji řekne, než udělá. Brie má jedinou možnost: bude předstírat, že je potenciální nevěstou prince Ronana. Brzy se do něj však doopravdy zamiluje. Je ale odhodlaná nenechat se rozptylovat tím, co jí říká srdce, a přijme pomoc od skupinky odpadlíků z řad temných víl, kteří mají vlastní tajné cíle. Brie tak začne trávit spoustu času s jejich záhadným vůdcem Finnem... odolávat jeho svůdnému šarmu není o nic snadnějši. Brie je teď chycena mezi dvěma nebezpečnými dvory a musí se rozhodnout, komu věnovat svou věrnost a své srdce. Zvolí si správně?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

These Hollow Vows , 2021


více info...

Přidat komentář

petitsoleill
24.04.2024 2 z 5

Krásný případ, kdy vám obálka knihy prozradí obsah a nepřinese nic navíc. Prý must read pro fanoušky Dvora trnů a růží a Krutého prince. Doslova. Taková pěkná vykrádačka se zcela předvídatelnými "zvraty". Kdyby mi bylo 15 let a ani jednu z výše uvedených knih bych ještě nečetla, hodnotila bych lépe.

zatoulane_knihy
06.04.2024 4 z 5

PRÁZDNÉ SLIBY

Je to první díl DUOLOGIE. Jestli máte rádi zápletky, zvraty a otázky je to knížka pro vás.

Potom co jsem tuto knížku přečetla, jsem zjistila, že hodně lidem nesedla. Jako vždycky jdu proti davu. Mě se osobně tyto příběhy moc líbí. Jen podle mě hlavní hrdinka dělá až moc zbrklá rozhodnutí.

Hlavní hrdinka žije v říši lidí, kde lidé uzavírají nesmyslné smlouvy, aby přežili. Bohužel jednu smlouvu uzavřela i ona se svojí sestrou, kde se upsaly splatit dluh své tetě. Jednoho dne, tetě dojde trpělivost a její sestru prodá do říše víl.

Hlavní hrdinka se bude snažit získat svoji sestru zpátky za každou cenu, i když to znamenalo ucházet se o ruku prince ze světlého dvora, i když ze srdce nenávidí vily a vše co představují.

Takže se máte na co těšit. Za mě to bylo dobře napsané a zanechalo to ve mě silné pocity, které ve druhém díle dávaly smysl.


LuckaK.088
28.03.2024 3 z 5

Kdo už má něco v tomto žánru načteno, tak srovnání s jinými autory (především mrkám směrem paní Maas) se prostě nevyhnete. A jelikož paní Maas prostě umí, je těžké nevidět to lehké pokulhávání. Kdo nečeká originalitu, bude spokojený. Kdo čeká originální fantasy, tak u této série si na své nepřijde.

Když ale odhlédnu od výše zmíněného, tak celkově se mi série líbila. Ve druhém díle mě sice malinko unavovalo neustálé sebeobviňování Brie, ale vyvážil to gradující děj a neustálá "akce".
Co hodnotím pozitivně, tak to, že autorka smrskla sérii do dvou dílů, a uměle ji nenatahovala.

3* (kdybych předtím nečetla jiné série, kterými se autorka zcela zjevně inspirovala, tak bych dala 4*, ale za tu neoriginalitu musím dát hvězdu dolů, to by nebylo vůči jiným autorům fér).

miskami19
04.03.2024 3 z 5

Příběh měl silný potenciál i přes značnou "inspiraci" ve slavných dílech tohoto žánru. Každopádně byla každá věc už od začátku strašně průhledná. Chyběly ty tajemství a zvraty, protože hned je vám hned vše jasné. Také hrdinka a celkový vývoj postav byl takový plochý. A hlavní hrdinka, která nemá moc sympatie, dělá vše spíše zmatečně. I svět měl větší potenciál, něž byl nakonec knížce dán. Celé to uvítaní čtenáře do světa moc nefungovalo, ať už zrychlenými a někdy až nenavazujícími scénami, nebo jen slabým popisem.
Jak řekla moje kamarádka "Prostě věděla co letí a tak se přes to chtěla dostat do podvědomí."
Čtu převážně tento žánr a tak můžu s klidným srdcem říct, že kniha patří mezi tu hodně slabší polovinu a proto vůbec nerozumím zaprvé hodnocení u knihy a zadruhé její virálnosti.

nicandra
24.02.2024 3 z 5

No toto! Velice čtivé, ale nějak mám pocit, že je těch dějových zvratů až příliš. To by snad vydalo i na čtyři knihy...
Celou dobu si lámu hlavu, kde je pravda, kdo lže a kdo to myslí dobře, ale každou chvíli vypadá jako hajzl někdo jiný. Rozuzlení mi nějak nestačilo, ono to totiž mohlo dopadnout i úplně jinak. Jako kdyby to celou dobu autorka psala tak, aby si mohla do poslední chvíle rozmýšlet, jak to nakonec nechá vyznít, no a pak si hodila kostkou...

Zuzi_cte
06.01.2024 5 z 5

Uz je to nejaky ten patek co jsem cetla Dvory (pro me nejvic srdcovka) ale i presto, ze tady je hodne podobnosti tak jsem si to uzila. Chapu, ze nekomu to muze byt trnem v oku ale ja si lebedila. Kapitoly pekne odsypaly, Brie mi sedla hned od zacatku. A i vztahy hlavnich postav mezi sebou byly pekne vykreslene. Jsem rada, ze je to jen duologie a nebude se dej zbytecne natahovat jak zvykacka na x dilu. A jeste zminim, ze se mi fakt ale fakt libi obalka. Takze ja knizku urcite doporucuji :-)

AlcaLou
13.12.2023 5 z 5

Tak tento příběh mě naprosto pohltil. Po dlouhé době kniha (i když jsem přečetla plno skvělých knih), kterou jsem jen nerada odkládala a četla jsem kdykoli jsem mohla. Byla jsem v napětí, jak se vše vyvrbí. Často jsem v recenzích četla, že se kniha podobá Dvorům a dalším knihám. To nemohu posoudit, protože jsem je ještě nečetla. Možná o to víc jsem si ji užila. Byla skutečně velmi čtivá, postavy jsem si oblíbila. A ten konec? Musela jsem jít hned pro druhý díl. Knihu moc doporučuji a jsem nadšená.

pogmanka
25.11.2023 5 z 5

Ze začátku jsem se nemohla úplně začíst, ale později jsem se do příběhu úplně ponořila a užívala si příběh a furt dumala, kdo je teda ten správný, kdo špatný a kdo víc a kdo mín. Nakonec mě to opravdu hodně chytlo a hned se vrhám na další díl.

scarletblue
16.10.2023 4 z 5

Příběh se mi líbil. Jistě opět musím konstatovat, že knihy postrádají kouzlo a propracovanost S. J. Maas, přesto mě tento vílí svět okouzlil a ráda si od autorky přečtu něco dalšího.

terez.book
15.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Přiznejte se. Komu na konci knihy projela myšlenka:,, Aaa! Ten PARCHANT!! :D "
První polovina mě moc neuchvátila, každopádně příběh se pak dost rozjel a já byla neustále na vážkách a nemohla se rozhodnout za jakým princem jde pravda. Konec fakt dost překvapil. Asi jsem stejně naivní jako hlavní hrdinka.

Moňa_čte
18.08.2023 4 z 5

Skvělá vílí fantasy, u které se stoprocentně nebudete nudit. I přes to, že mi trochu připomínala Dvory od Maasové, jsem si čtení užila a doporučuji si ji přečíst. Určitě existují i lepší knihy, ale i tak se těším, až si přečtu druhý díl.

Malinali
02.06.2023 5 z 5

Víly, magie, kouzelný svět, typická fantasy pro dívky a ženy. Mě se příběh moc líbil a těším se na další díl. Navíc hrdinka je zrzka, což já také, takže za to je hned jasná jedna samozřejmá hvězdička navíc ;-)

Alice Crowleyn
08.05.2023 2 z 5

Nejdřív musím zmínit, že jsem knihu četla v originále, takže nemůžu hodnotit český překlad.

Každopádně jsem takhle zklamaná po přečtení knihy již dlouho nebyla. Příběh je jen slátanina několika již existujících (a velice populárních) knih. Některé scény jsou tak podobné jiným příběhům až si člověk říká, jestli je to vůbec legální. Hlavní hrdinka je otravná, dětinská a tak hloupá, že to ani není možné. Osobně na mě působila jako sotva dvanáctileté dítě a ne sedmnáctiletá dívka, která měla doposud opravud těžký život a musela se sakra otáčet, aby vůbec sebe a sestru nějak uživila.
Děj postrádá emoce a hloubku. Strohé a nezajímavé. Jen jsem se modlila, aby už byl konec.

Hrůza.

Lucík118
19.04.2023 5 z 5

Krásná kniha. Četlo se to jedním dechem a ten konec, tak to jsem nečekala. Napínavý děj a mělo to krásný spád.
Trochu mi to připomínalo Dvory od Maasové, ale to mi vůbec nevadilo a rozhodně jsem zvědavá, jak se to bude vyvíjet dál.
Za mě můžu jedině doporučit.

tereza2982
08.04.2023 3 z 5

Četlo se to celkem příjemně a děj i svižně ubíhal. Upřímně však, pokud nad tím člověk začal více přemýšlet, musel by se dost rozčilovat. To, že je kniha velmi podobná jiným svého druhu (Finn je taková kopie Rhyse ze Dvorů, to bylo hned první co mě napadlo), to by člověk odpustil. Přece jenom je asi těžké se nečím neinspirovat, ale co mi vyloženě vadilo je ten zkratkovitý děj, který mnohdy nedává smysl. Nejsem čtenář, který by si potrpěl na dlouhé popisy míst, atd., ale zcela upřímně, právě díky šikovně napsanému popisu místa, pocitů... se dokážete do knihy vcítit a dokážete mít pocit, že jste uvnitř spolu s postavami. Tady tohle úplně chybí. U některých scén člověk až žasne (a né v dobrém), jak ty postavy jednají zkratkovitě a zcela bez logiky, jak jsou přeskakovány scény, které by jiné autor zcela jistě ještě rozepsal na minimálně dvě strany, aby dovytvořil celý ten obraz. Za mě tedy lehké zklamání. Když jsem u toho vypla hlavu a přestala nad tím tak přemýšlet, tak to ještě šlo. Určitě to ale nebude kniha, ke které bych se někdy v budoucnu vrátila. Jsem zvědavá na druhý díl.

6493
07.04.2023 3 z 5

Příjemné a čtivé fantasy, které vás bude bavit hlavně v případě, že od toho neočekáváte nic víc, než fajn zábavu.
Je hodně vidět, že se autorka nechala inspirovat v jiných fantasy i klasických dílech, nenabízí tak nic nového, nicméně to na čtivosti příběhu neubírá. Výrazné podobnosti jsem našla třeba v Popelce, Dvorech od SJM, Krásce a zvířeti, Selekci a Grisha trilogii.
Nepůvodnost knihy mi tolik nevadí, jsou to všechno náměty, které mě baví, takže přimhouřím obě oči a jdu dál.
Co mě ale neuchvátilo byla hromada nevyužitých nápadů, dějových linek, rozvoje postav a místy pěkných nesmyslů, které knihu ponížili na průměrný počin.
Zabaví, ale pokud chcete být uchváceni, raději běžte v knihkupectví o regál dál.
***
Poznámka k českému překladu, dost hrůza, takové zneužití a zprznění slova potenciál ve všech podobách, to se nedělá!

katee21
18.02.2023 4 z 5

Není to fantasy, ze kterého byste si sedli na zadek. Ale pořád je to skvěle vytvořený fantasy svět a skvělý příběh.
Je to fantasy které vám místy bude připomínat Dvory od Maasové, Krutého prince od Holly Black a ze začátku možná i Selekci.
Je to první díl nového fantasy, takže se trochu dalo čekat, že se do přibližně poloviny knihy nic moc dít nebude, ale musím přiznat, že i ve druhé polovině, jsem se sem tam nudila. Ke konci kniha ale začala pořádně šlapat, o zvraty není nouze a je to skvělé.
Jediné co mi troooošičku vadí je, že se mi daleko víc zamlouvá Finn, tak uvidíme, jak to bude ve druhém díle. Každopádně pro všechny, kdo mají rádi milostné trojúhelníky, je to must read!

LadyD
14.01.2023 4 z 5

Tak to bylo něco. Musím říct, že jsem ani v nejmenším nečekala, že mě to tak chytne. Od první kapitoly jsem byla naprosto ztracená. Ponořila jsem se do příběhu a nevnímala jsem čas. Tolik zajímavých a nečekaných zvratů. I když poslední kapitoly mě nepotěšily, protože mám v knize svého favorita, kterému jsem přála jiný osud. Ale něco mi říká, že v druhém díle to bude lepší a už se nemůžu dočkat, až se do toho pustím.

Pokud váháte, zda číst nebo ne.. rozhodně doporučuji. Mám teď neskutečnou chuť, stát se vílou :D

Bryel
13.01.2023 4 z 5

"Ten blbeček se usmívá. Nikdy se nesměje, ale tohle nejtrapnější ráno mého života je samozřejmě chvíle, kdy se rozhodne samolibě usmívat."

Prázdné sliby mě bavily. Příjemně čtivé YA fantasy s dobře napsanými charaktery. Finn a Brie mají skvělou chemii a že se opakují motivy jiných autorů? V základu jsou podobné prvky (a to ty, které mě velmi potěšily :-)), ale jejich uchopení je odlišně. Za mě vřele doporučuju.

Jlozkin
11.01.2023 4 z 5

Knizku jsem si objednala, protoze me zaujala popiskem. Az potom jsem si precetla kritiku a byla mirne zklamana, i presto jsem se do ni dala. Dvory jsem jeste necetla, ale Selekci ano a byla jsem ze zacatku vazne zklamana, ze to je na zpusob selekce, ale pozdeji jsem poznala, ze to tam vubec neni podstatne a od pulky knihy jsem se do ni zamilovala. O vikendu kupuju druhy dil.

Štítky knihy

víly, rusalky pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Lexi Ryan
americká, 1981
2021  76%Prázdné sliby
2022  78%Zvrácená pouta
2024  0%Láska zrozená ve lži

Kniha Prázdné sliby je v

Právě čtených22x
Přečtených638x
Čtenářské výzvě67x
Doporučených47x
Knihotéce315x
Chystám se číst347x
Chci si koupit124x
dalších seznamech9x