Soudný den

Soudný den https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440635/bmid_soudny-den-edF-440635.jpg 4 61 23

Pragocalypsa série

< 5. díl

Jste připraveni na konečné zúčtování? Měli byste být, protože vtělené zlo právě míří do Prahy. Otevření dimenzionální trhliny bylo pouhou předehrou, ten hlavní boj teprve přijde. Bude se při něm cestovat časem, budou se přepisovat dějiny a psát nové. Události posledních dní jsou však plné krve a nemyslícího, zfanatizovaného násilí, které se v touze po čerstvém mase nezastaví před ničím. Vyvyan se ocitá ve spárech někoho, kdo mu poodhalí jeho pravou podstatu, kterou však v sobě Vyvyan ne a ne najít. Jeho znovuobjevení bratři dělají svému pánu čest, přišli splnit misi s jasným cílem – a ten pro Řád nevypadá vůbec dobře. Existuje pro Prahu a celý svět ještě nějaká naděje a má vůbec cenu zachraňovat zkažené lidstvo? Otázka, zdali krvavá oběť má či nemá cenu, je v tuto chvíli bezpředmětná: nově příchozí kati ji nekladou, zabíjejí rovnou a bez šance na poslední přání. Série Pragocalypsa se nezadržitelně řítí do finále. Poslední, pátý díl s názvem Soudný den je nejnovějším příspěvkem nakladatelství Fantom Print do soudku určeného pro fajnšmekry žánru městské fantasy. Jan Urban, neúnavný krotitel zombií, spasitel i drtič naší Matičky stověžaté a především autor úspěšné série má pro vás rozuzlení, na které jste tolik napjatě čekali.... celý text

Přidat komentář

Zathira
13.06.2023 4 z 5

(SPOILER) První polovinou jsem se musela prokousat a mohou za to pasáže s Luciferem, které mě nebavily a až agresivně se mi snažily vnuknout názor autora na dnešní svět. Ne, že bych se spoustou věcí nesouhlasila, ale v dobré knize to prostě číst nechcete.

Druhá polovina už zase patřila staré dobré Pragocalypse, která si mě získala hned s prvním dílem.

Z postav jsem si nejvíce oblíbila asi Vandu, Rafaela(morous to sice byl, ale spravedlivý), i ten Kamil mi prostě nějak přirostl k srdci, bez něj by to nebylo ono a samozřejmě Marika...asi proto, že máme podobný charakter a přistihla jsem se, že u některých pasáží reaguji stejně jako ona. A bez skrupulí, její umírání ve Vyvyanově náruči jsem obrečela, což se mi stává jen málokdy.

Celkově se tato série zařadila k mým srdcovkám a když budu procházet známá místa, která se tu objevila, vždy si na ni a řeholníky vzpomenu. Díky, pane Urbane. Tento svět opouštím fakt s lítostí.

Biomed
24.09.2022 5 z 5

Hektiké zakončení této ságy mě velmi potěšilo. Na velký počet postav jsem si nakonec zvykla, ale mělo to neblahý vliv na to, komu mám fandit a koho mít v oblibě. Zajímavý je i přebal knihy. Trosky v troskách - jak ukázkové.


Budulman
05.03.2022 3 z 5

Nemůžu si pomoct, po naprosto skvělých čtyřech dílech a u každého jsem nešetřil hvězdičkami, tenhle dostane max 3 a to jen proto, že se druhá půlka aspoň nějak dala a chtěl jsem to mít komplet.
Jinak by tenhle díl nafasoval bohužel dvě...
Trošku SPOILER, asi... možná...
První polovina úplně zbytečné výplně, která v celku spíš nedává žádný smysl a pointa s Phobosem mi bohužel asi uniká doteď. Vlastně ani s panem Luciferem... A celkově divočina se zombíkama byla podivně překombinovaná, jakoby už po čtvrtém díle někdo ztratil nit...
Vyvyanovo "hláškování" v tomhle díle posouvá hranici ad absurdum a je až neuvěřitelně otravné a zbytečné. Prostě divně nucené...
Asi bych to tentokrát nedočetl, kdybych nechtěl vědět, jak to celý dopadlo a kdybych přes tu půlku, která obsahovala ten zvláštní až skoro rasistickej balast, nějak neprokousal.
Klidně mohlo být namísto toho víc vysvětleno Phobosovo odbočení, nebo Eliška... Furt by to bylo zajímavější.
A to jsem si první čtyři díly upřímně opravdu užíval, i když už tam se některý myšlenky skoro překlopily někam, kde bych to u tohohle druhu literatury asi vůbec nečekal.
Mno, jsem zmatenej jak Vyvyan na úplným konci...

mokova
08.10.2021 5 z 5

Pětka má na začátku trošičku delší úvod, než se prokoušete k tomu co čekáte, ale má to svůj důvod. Celkově supr čtení a za mně správný konec. Co mně ve všech dílech nepřestalo bavit jsou hlášky a v tomhle dílu speciálně jedno jméno, které mělo tolik zkomolenin, že jsem se místama hodně nasmála. Určitě Pragocalypsu můžu jen doporučit, nebudete litovat.

ShamanElder
21.08.2021 5 z 5

Tady není co řešit. Jasných 100%. Je krásně vidět,m jak se pan spisovatel za tu celou sérii krásně posunul, pochopil, kde byly chyby, nechal se vést svými čtenáři a pak napsal dokonalý pátý díl ke své Pragocalypse. Vřele celou sérii doporučuji.
A koukám, že už má načatou další sérii. Sice ten obal je podivný, ale vypadá to temně.

Lenka.Vílka
21.08.2021 5 z 5

Tak jsme tady. Po třech letech (mínus pár týdnů), pěti knihách a větě: "Pokud se ti ti nebude líbit, napiš to alespoň hezky.", nastal Soudný den. Ok, pro někoho to bylo od první knihy trochu víc let, ale co mi do nich  :D
(Sorry, ale stále moc dík za doporučení prvního dílu.)

Soudný den začíná tak, jak končila Nemrtvá inkvizice. Se zombíkama a Luciferem. Takže na jedné straně tady máme stále ten boj proti zombíkum a na druhé straně...vlastně co? Něco jako "koukej, lidi si to stejně vždycky poserou, proč jim furt dávat šanci". A nebylo to špatné. (Asi protože jsem si Lucifera představovala jako Marka Pellegrina :D ...)

Vlastně to bylo hodně dobrý. První polovina byla hodně čtivá (takže jsem úplně zahodila myšlenku, že poslední dvě knihy mohla být jedna trochu proškrtaná, ale tím by bylo o jednu knihu míň, čili míň zábavy, hloupá já!) a najednou byl skoro konec a už se to všechno mezi sebou rubalo...jako o život. A to doslova.

Musím ale říct, že se mi zakončení líbilo. Byla to zajímavá a zábavná cesta :) celá tahle série. Chtěla jsem dát čtyři a půl, což bych tady stejně musela zaokrouhlit, ale spravedlivě bych nemohla dolů, takže nasrat, to se nedává zábavě tak dobrý, že jí přečtěte za jedno odpoledne, protože chcete vědět, co bude dál...

Elea
04.08.2021 4 z 5

Hodně zajímavá série, krásně se četla, stále se něco dělo, Vyvyan byl nepřekonatelný.

MMM999
30.06.2021 5 z 5

Pro me jeden z TOP pribehu. Doufam v pokracovani :)

kethy
29.05.2021 5 z 5

Solidní a napínavé ukončení série. U všech pěti knih jsem se bavila. Odkazy na filmy, hudbu a jistá dávka humoru nás doprovází po celou dobu. Vyvyana jsem si oblíbila a určitě i několik dalších hlavních hrdinů. I když, tady je celkem zvláštní, rozhodnout, kdo je hlavní hrdina. Je jich tu prostě víc a čtenář si může vybrat, komu je kdo blíž k srdci.

T800
08.02.2021 4 z 5

Finále bylo tedy hektické, to se nedá zapřít. Mám však pocit, že ačkoliv celá série byla povedená, na konec příběhy zapomenu. Už teď se mi ztrácí v paměti, kdo zemřel, kdo zůstal a jak k tomu finále došlo. Ale nevadí, přesto je to celé čtivé, vtipné a pohodové. Určitě všechny knihy ze série doporučuji.

MichalKal
23.11.2020 3 z 5

Poslední díl série mě celkem zklamal. Celková série byla super ;)

shabazza
22.11.2020 2 z 5

Bez debat nejslabší díl této serie. Vtipy dětinské, děj chabý až žádný a k tomu všemu si pan Urban do knihy promítnul své nejhlubší rasistické a xenofobní já, až se to místy vážně nedalo ani číst.

Ingenír
14.11.2020 5 z 5

Jo, paráda. Vůbec žádné zklamání. Sice jsem čekal tvrdší konec, ale i tak se pan spisovatel trefil do mého gusta. Ta úvodní pasáž se mi líbila víc, ale finále jsem si také užil.
Našel jsem i tři povídky na dané téma. V jednom nejmenovaném časopise vyšly jako přílohy. A také nejsou špatné. Jen škoda, že sem nejdou vložit a že třeba nevyšly jako doplněk k poslední knize.

Davidsonová
25.10.2020 4 z 5

Nebyla jsem překvapena ani zklamána. Finále bylo očekávaný, ale cesta k němu byla hrbolatá. Jednou nahoře jednou dole. Opět jsou nejlepší scény napsány v přítomnosti Vyvyana, který se vlstně stará o tu dobrou pohodovou náladu. Pravda, tady je trochu vážnější, ale i tak. Trocha humoru je potřeba. Jinak vše okolo už jasne směřuje do trosek, ale ještě je naděje. Čekala jsem brutálnější konec.

MoireDeTardis
24.09.2020 4 z 5

Téměř nedobrovolně přiznávám, že dost velkou část knihy mě to dost štvalo, protože migranti, muslimové apod nejsou úplně moje oblíbený téma. Naštěstí toho nebyla plna cela knížka a ve výsledku to bylo super. Bylo to komplikovaný, což je ostatně vždy, kdy se připlete cestování časem do děje, ale spousta věcí dávala větší smysl. Byly tam ty emoce, nemůžu ani prásknout, kdo za to mohl, abych nespoilerovala :D
Ze všech knih má tahle na databázi knih nejvyšší hodnocení, pro mě byla ale nejlepší trojka.

hanzmb
21.09.2020 4 z 5

Ty 4* jsou spíš za celou sérii. Tento díl jednoznačně nejslabší. Čekal bych, že autor po 4 letech od posledního dílu nenápadně v textu připomene základní charakteristiky postav. Bohužel. Taková bomba, abych to četl znova to zase není. Osobně mě nejvíc bavila první polovina. Ty Luciferovy hlášky na téma srovnání -filií nebo přijímání utečenců do EU byly vtipné. Pak ale najednou to hnal do finále. Vraždil/nevraždil. Všechno muselo spět k finále, aniž by to mělo logiku. Hlavně aby hrdina zvítězil. Fuj. Tohle je jak hodně špatný fantasy film pro -náctileté.

slawa.cap
15.08.2020 3 z 5

(SPOILER) Tak tohle byly hrátky s čertem. Ale bohužel asi nejslabší díl. První půlka hrozně nudná, jediné pořádné hlášky které Vyvyan sypal byly o čertech. Kolem Lucifera a andělů spousta nezodpovězených otázek. Přišla mi spousta nelogičností a chyb: Vanda si sundá brýle a strčí do kapsy aby se je o pár řádků zase sundala z očí. Andělé rozpoutají mezi řeholníky jatka, ale snad nikdo z nich neubude (čest vzácným výjimkám), to tam bylo tolik křoví, nebo co? Na to že autor čekal víc než 3 roky na vydání, tohle si mohl ošetřit. Chtěl jsem si celou sérii pořídit do knihovničky, ale po tomhle díle jsem trochu na vážkách. Čekal jsem monstrózní grande finále, ale byla tu spousta vaty a nic nebylo pořádně dotaženo do konce. Autor mohl líp využít potenciál, který si 4 knihy chystal.
Asi se mnou většina nebude souhlasit, ale já se fakt těšil a opravdu jsem čekal mnohem, mnohem víc, ale dostal jsem jen průměrnou knížku po několika bezkonkurenčních předchozích částech.

pobijecmuch
08.08.2020 4 z 5

Zakončení této série nebylo špatné, přesto si myslím, že to je nejslabší díl. Začátek trochu utahaný, linka s Luciferem kupodivu po určité době hodně zajímavá. Urban v knize použil snad všechny lidové přísloví a hlášky, kde se objevuje čert, pekelník, peklo, satan, atd.
Slovní obraty má Urban určitě lepší, než v posledních knihách Kotleta.
Tak tuto sérii máme konečně zakončenou a jsem zvědavý, zda se od autora dočkáme ještě něčeho nového.

Pivoňka12
23.07.2020 5 z 5

Vše se posunulo, vše se (možná) vyřešilo. Pan Urban zdárně dovedl do finále svou ságu Pragocalypsa. Vlastně všechny ty knihy jsem si užívala, ráda je četla a jistě se k nim opět vrátím. Příběh je rozdělen do několika částí akce, hledání a reakce. Finální souboj byl povedený, Vyvyan opět vyvedený a ostatní nejsou podvedení....čtenář může být spokojen.
Jsem zvědavá, zda pan Jan Urban napíše další příběhy, mám pocit, že s každou knihou trochu povyrostl.
Pětici knih o Pragocalypse mohu jen doporučit.

shey
17.06.2020 4 z 5

Souhlasím, že první část knihy, byla nudnější. I když se s názory na určité děje s Luciferem ztotožňuji :) Pak už to ale začalo odsejpat a já kouzlu řeholníků zase propadla.