Dvě místa na slunci

Dvě místa na slunci https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382518/bmid_dve-mista-na-slunci-eDG-382518.jpg 4 142 31

Poutníci série

< 2. díl >

Lovelace byla kdysi jen umělou inteligencí na tunelářské lodi. Když se po zhroucení a restartu systému probudí v umělém těle, nic si nepamatuje. Přesto musí znovu začít žít ve světě, kde je sama její existence ilegální. Technička Chilli, která spolu se svými kolegy pro Lovelacinu záchranu nasadila krk, je odhodlaná jí se životem v novém světě pomoci. Chilli má totiž s novými začátky vlastní zkušenosti. Chilli a Lovey společně zjistí, že i když je galaxie nezměrně rozlehlá, pro opuštěnost v ní není místo. Román Dvě místa na slunci se bude líbit fanouškům Firefly, Josse Whedona, Mass Effectu a Star Wars.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Host
Originální název:

A Closed and Common Orbit , 2016


více info...

Přidat komentář

LordSnape
31.07.2022 4 z 5

Abych byl upřímný, tak výsostně nemám rád trilogie, pentalogie, mnohologie a další různé dvacetisvazkové série, kde je příběh rozplizlý na x knihách. U série Poutníci jsem ke druhé knize přikročil, protože mě první díl moc bavil a v podstatě se jedná o samostatný příběh, který jen volně navazuje na události předchozí. Musím ale říci, že se mi to už nečetlo tak lehce, čímž jsem byl zpočátku lehce zaskočen. Osobně mám tvorbu Becky moc rád, líbí se mi jak přemýšlí a jak píše, navíc jsme stejný ročník, ale tady je hlavní hrdinka na můj vkus až moc uplakaná i když chápu, proč tomu tak je. Po lehkém vystřízlivění z onoho "zklamání" jsem nakonec stejně zvedl o hvězdu hodnocení a knihu si nechám. V sérii pokračovat budu. Překonám to.

alishek
31.07.2022 5 z 5

Ze začátku jsem si říkala, jaké to bude, když už Lovey nebude na palubě Wayfarer, ale kniha byla skvělá. Sledovat ze začátku dva oddělené příběhy, kde si dvě postavy hledají svůj důvod, proč žít, hodně působivé.


Skřítek77
29.03.2022 4 z 5

I když jde o druhou část série „Poutníci”, kniha na první díl navazuje velmi volně, a rozvíjí příběh jedné z vedlejších postav předchozího dílu. Pokud oba díly (tak jako já) čtete s delším časovým odstupem a z první knihy už si toho moc nepamatujete, tak to nijak nevadí.
Kniha je opět vyprávěna spíše pomalejším tempem a soustředí se na vztahy a emoce jednotlivých postav, zejména v souvislosti se soužitím rozdílných ras (problémy s jejich odlišnými potřebami, zvyky, smyslovým vnímáním apod.) a je zde minimum akčních scén. Spíše než drsnou akční sci-fi tak můžete očekávat v zásadě milý a pozitivní příběh, který ale otvírá i některá morální dilemata související s čím dál větším využitím technologií ve všech oblastech našeho života. Mně se tato laskavá a originální sci-fi moc líbila.

jjanca
13.02.2022 3 z 5

Myslela som si, že mi bude posádka z prvej knihy chýbať, ale príbeh Sindry a Chilli mi bohate stačil. Najviac ma bavil príbeh Jany a Sovy, ktorú som si od začiatku obľúbila. Na konci knihy sa linky Jany/Chilli a Sindry krásne spojili. Bolo to fajn oddychové čítanie, ale žiadny wau efekt sa nekonal.

Turmee
10.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Tak tohle jsem zhltla jako malinu. Přitom jsem vůbec nečekala, že nepůjde o klasické pokračování - stejné postavy, další dobrodružství.
Druhý díl propojuje dvě dějové linky - historie Chilli a existenciální problémy Lovey. Popisy prostředí, techniky, ras, pocitů, myšlenek...všechno to sedí, je to uvěřitelné a neskutečně čtivé. A navíc to má nějakou tu hlubší myšlenku, která se nevtíravě představuje mezi řádky a nutí čtenáře k zamyšlení.
Fakt super.

kneslova
21.08.2021 4 z 5

Tak první díl se mi líbil víc , ale porad to bylo celkem zajímavé , hlavně linka Jany23. Abych řekla pravdu chyběli mi hrdinové z prvního dílu ..

kedlis
14.08.2021 4 z 5

(SPOILER) Nejdřív jsem myslela, že mi bude chybět parta z prvního dílu, ale tohle je opravdu super rozšíření světa poutníků a postavy mě chytly za srdce. Obzvlášť třeba AI, kterým v reálném životě neholduji.
Jelikož se autorka v knize soustředí jen na dvě hlavní postavy dal se jejich příběh prohloubit. Skvělé myšlenky, které jsou opravdu nenuceně vneseny do příběhu tomu všemu dodaly třešničku na dortu (tak to bylo i v prvním díle) např. konsent, rasismus ale i mnoho dalšího. K tomu všemu je to prostě čtivý jako blázen.

Shashlick
02.08.2021 5 z 5

Nemůžu si pomoct, ale tato série se mi čte prostě skvěle. Postavy, svět i děj (i když není nikterak akční) mě dokážou pohltit a nepustí až do konce knihy.

enymey
10.05.2021 5 z 5

Ze začátku mě mrzelo, že už tu nejsou postavy z předešlého dílu, ale postupně jsem si zamilovala i postavy nové. Nakonec jsem knihu odložila s takovým tím správným pocitem "škoda, že už to skončilo". Takže opět pět hvězdiček.

broskev28
18.04.2021 5 z 5

Jsem nekritická čtenářka, já jsem opět byla nadšená.
A vůbec mi nevadilo, že tam nejsou poutníci a že se vlastně seznamuju s novými postavami. Pro mě to bylo zajímavé, místy fascinující, velmi uvěřitelné, a lidské, jakkoli se celý děj odehrával na Port Coriolu a ras se tam vystřídá poměrně mnoho. A to nemluvím o Vylepšených . . .
Místy zde najdete velmi zajímavé a trefné, takřka aktuální postřehy:

"Život je děsivej. Nikdo z nás k němu nemá návod. Nikdo z nás netuší, co tu děláme. Takže nejjednodušší způsob, jak čelit realitě a neposrat se, je věřit, že nad tím vším máš nějakou kontrolu. Když věříš, že máš kontrolu, tak věříš, že seš na vrcholu. A když seš na vrcholu, tak všichni, co nejsou jako ty, no ti teda musí bejt někde níž, ne? Takhle to dělá každá rasa. Pořád dokola a dokola. Je úplně jedno, jestli to dělají sobě navzájem, nebo nějaké jiné rase, nebo někomu, koho stvořili.
Tys studovala historii. Ty to znáš. Dějiny jsou jeden dlouhej seznam všech sviňáren, co si navzájem provádíme."

kurama45
21.02.2021 4 z 5

„Sova řekla, že nevadí, když je jí smutno kvůli Šedesátce čtyřce a kvůli všemu zlému, co se stalo v továrně. Řekla, že takový smutek nikdy tak úplně nezmizí, ale časem trochu poleví. Zatím nepolevil. Jana si přála, aby si pospíšil.“

Jú, ono je to ešte krajšie ako prvá časť. Jedna z mála kníh, v ktorej ma zaujala aj dejová línia odohrávajúca sa v minulosti. Oproti jednotke to tu Chambersová rozohrala v trochu komornejšej zostave, zato to všetko nebolo také „slniečkárske“.
Jedna dejová línia rieši osobnostnú krízu umelej inteligencie a to, ako sa vysporiada s tým, že je zrazu v ľudskom tele, tá druhá rozpráva príbeh malého dievčatka, ktoré sa narodilo na planéte, kde sa ľudstvo zahrávalo s prírodou a ono je bohužiaľ jednou z tých, ktorí to schytali. Je to príbeh o človiečiku, ktorý sa s pomocou inej umelej inteligencie vzoprie vopred nadefinovanému osudu. Ku koncu knihy sa obe línie krásne spoja a zacelia.
Ťažisko propagandy sa mimochodom presunulo z homosexuality k transgendru a fluidnosti pohlaví. To som už vôbec nedávala, ale ok, dalo sa to pomerne ľahko filtrovať.
Autorka píše jednoducho, ale umelecky. Číta sa to ako po masle.

Bola to taká tá technologická rozprávka pre dospelých, v ktorej sa skrývala truhlička s tým, že sa máme mať radi, máme na seba byť milí, nemáme kritizovať, ani súdiť.

DericCaster
10.02.2021 5 z 5

Těšil jsem se na pokračování série a užil jsem si to. Je to skvělé oddechové sci-fi. Nejsou tu velké kosmické bitvy a hromady mrtvol. Kniha mi tak trochu příšla i jako psychologie ve stylu "kdo jsem a být, či nebýt." Přesto a možná právě proto se mi líbila. Čtení mne bavilo a odpočinul jsem si u ní. Už teď se těším na další pokračování...

aneta3874
17.01.2021 5 z 5

Povídání jedné umělé inteligence o novém smyslu života v kombinaci s dojemným příběhem ženy, která byla stvořena pro strojovou práci. Přesto se obě svým primárním účelům vzepřely a našly v sobě odvahu "žít". Krásné.

Šárka_D
29.12.2020 5 z 5

Já tu Becky miluju, a to jsem od ní četla jen dvě knížky, ale jak ona umí psát! Nese vás příběhem, nešetří stránkami, a vy i tak knihou proletíte, až vám je na závěr líto, že nemá ještě tak o dvě stovečky stran navíc. Ráda jsem se vrátila do barvitého prostředí známého z prvního dílu této volné trilogie, musím vyzdvihnout skvělou psychologii postav, svižné dialogy a svět, který autorka pečlivě vystavěla. Další, prosím!

hudeckovam.
20.12.2020 4 z 5

Dvě místa na slunci mi nepřišla tak silná, jako první díl, ale i tak jsem si knížku moc užila. Myslím, že se budu po nějaké době znovu vracet.

peedbook
13.07.2020 5 z 5

Super čítanie ... Dej plynie príjemným tempom ...

bibi.r
26.05.2020 4 z 5

Sci-fi sledující životní příběh dvou postav - Sidry a Chilli.
Poutníci nejsou klasické akční scifi, ale spíš takové vyprávění obyčejného všedního života neobyčejných postav v neobyčejném světě. Zápletka je vlastně veškerá žádná a kdo ji očekává bude určitě zklamán.
Rozhodně mě více zaujal život Jany/Chilli, i když asi nejsem spokojena s tím, kam to po slibném začátku zamířilo.

Rozhodla jsem se, že poslední díl už číst nebudu. Dle anotace je jasné, že sice opět zamíříme do známého vesmíru, který Becky Chambers tak úžasně vystavěla, ale budou tam opět nové postavy. Tohle u dílových knih nemám ráda. Když už je to sakra dílovka, tak tam musí být větší část všech postav.

Pozor spoiler:
Velmi mě zklamalo, že se v knize a to ani na konci neobjevila původní posádka lodi Poutník. Pořád jsem na to totiž čekala a očekávala "šťastné" shledání.

SedllY
21.04.2020 3 z 5

Super oddechovka, avšak předchozí díl mě bavil o kapku více.

salamandrina
24.01.2020 5 z 5

Bavilo víc než první díl

tweed
06.12.2019 5 z 5

Poutníci jsou v podstatě pohádkoví (a o tomto díle to platí dvojnásob), ale každý si v životě někdy zasloužíme přečíst něco milého! Sice už neobjevujeme tolik nových vesmírných ras jako v jedničce, ale osobně mi to zcela vynahradilo poznávání sapientů z pohledu UI a i když druhá dějová linka z dětství Chilli nebyla až tak originální, přečetla jsem ji jedním dechem. Nebo spíše - dvěma dechy.