Poustevník v Himaláji

Poustevník v Himaláji https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119879/poustevnik-v-himalaj-119879.jpg 4 4 1

Tato kniha obsahuje 18 kapitol – např. pití čaje, filozofie a veselost, posvátná moc ticha a další. Pobyt Paula Bruntona v ústraní, plný událostí a hlubokých duchovních zážitků, prožitých v posvátných horách oblasti Tehri. Tato kniha je jen deníkem, ale je mnohem zajímavější než pečlivě propracované dílo, neboť nese pečeť upřímnosti a otevřenosti, již lze obyčejně nalézt jen v denících a zápiscích. Dovoluje nám přístup do nejskrytějších myšlenek nadaného spisovatele. Během pobytu, který je popisován v této knize, byl Dr.Paul Brunton pravděpodobně jediným bělochem, který žil v této málo známé části státu Tehri. Jeho myšlenky, jak jsou vyjádřeny zde i v jiných knihách, se hodí k tomu aby vedly lidi ze Západu i Východu, kde stále větší počet lidí přijímá západní způsob života a myšlení. Shrnuto v kostku, lze říci, že poselství z Himaláje je TICHO, to Ticho, které nese dech Boha ve svém mlčení. V tomto Tichu může lidstvo nalézt svůj důkaz o jsoucnosti Boha.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy Filozofie
Vydáno: , Iris RR
Originální název:

A Hermit in the Himalayas , 1936


více info...

Přidat komentář

Klamm
26.06.2014 3 z 5

Paula Bruntona uznávám a má moji důvěru a obdiv. Smekám před jeho husarskými kousky jako poustevničení, noc v pyramidě atd. Protože byl ale prý povahy skromné a své duchovní kvality nerad vyzdvihoval, převažují nad nimi v této knize spíše zdlouhavé popisy krajinek, a oslava přírody, což já moc nemusím.
A o čem že může člověk psát, když je sám na takovém malebném místě, jakým je samotná střecha světa, tak blízko nebe? Třeba o putování po strmých, kamenitých stezkách, o rozjímání nad dopisy od svých žáků, o kráse noční oblohy, o setkáních s divokou zvěří, o oslavování panoramat a scenérií Himaláje a konečně o hledání božského ticha.
Pokud nejste pecivál, ale nadšený cestovatel, filozof, tramp a milovník přírody, myslím, že budete s knihou spokojen. Na můj vkus bylo ale té oslavy přírody v knize trochu moc.

PS: Při četbě jsem si několikrát vzpomněl na knihu Walden, aneb život v lesích, kde mě Thoreau jako první, začal unavovat svými zdlouhavými popisky přírody. Od té doby s tím mám problém...
55%

Štítky knihy

cestopisné příběhy psychologické příběhy duchovní literatura

Autorovy další knížky

Paul Brunton
anglická, 1898 - 1981
1994  93%Tajnosti Egyptské
1995  94%Tajnosti indické
1991  93%Tajná stezka
1994  85%Poustevník v Himaláji
1994  90%Zápisky Paula Bruntona. Svazek 5, Emoce a etika / Intelekt

Kniha Poustevník v Himaláji je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce15x
Chystám se číst5x
Chci si koupit7x