Tajnosti indické

Tajnosti indické https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62726/tajnosti-indicke-62726.jpg 5 23 7

Cesta Paula Bruntona po Indii a jeho pátrání po duchovních tajemstvích. Původní originál knyhy byl vydán v r.1934...to překládal K.Weinfurter. Toto je opravené vydání z roku 1987- vydané dědici (syn Kenneth Thorston Hurst) v překladu A.Krejčové

Žánr:
Duchovní literatura , Esoterika, astrologie, okultismus

Vydáno: , Iris RR
Originální název:

A Search in Secret India , 1934


více info...

Přidat komentář

Skala317
10.07.2022 4 z 5

Vynikajúca a aj zvláštna kniha. Prvotina Paula Bruntona. A pre mňa aj prvá kniha od tohto autora. Dielo sa stalo ihneď po vydaní veľmi populárne. Pri čítaní knihy ma zaujalo hneď niekoľko vecí:

Paul Brunton sa tu javí ako veľmi racionálny a logický človek. Čistý pragmatický intelektuál, ktorý vstupuje do mystického a intuitívneho indického sveta s pomerne veľkou skepsou.

Jeho kapitoly o Šrí Ramanovi Maharišim z tejto knihy, sú síce preslávené, no samotný Ramanasramam už tak nadšený z tejto knihy nebol. Nakoľko viem isté súvislosti priamo z iných veľmi osobných kníh, ktoré napísali priami učeníci Šrí Ramanu Maharišiho a spomínali aj Paula Bruntona, tak si záverečné autorove nadšenie zo Šrí Maharišiho nechávam tak trochu pri zemi. Neviem... Akoby som mu to tak úplne neveril. Neveril, že by autor dokázal tak rýchlo precitnúť z hlavy do srdca...

Aj keď pri Ramanovi Maharišim asi bolo možné všetko.

No nech je to akokoľvek, je jasné, že Paul Brunton do Indie ísť mal a mal napísať túto nanajvýš ojedinelú knihu. Je obdivuhodné ako veľa a do detailov dokázal zachytiť. Všetky slová, rozhovory sú autentické. Navštívil mnoho jogínov aj špekulantov, pravých aj nepravých, ľavých aj pravých... aj všelijakých...

No nakoniec bol predsa len privedený opäť k Šrí Ramanovi Maharišimu, aby ucítil to, prečo tam prišiel...

Kniha aj keď je veľmi osobná, autentická, nečítala sa mi ľahko. Možno aj čiastočne kvôli istému skepticizmu zo strany autora, no ťažko povedať. Zase Paul Brunton sa s plniacim perom asi aj narodil, čo je vidieť a cítiť v celej knihe. Krásne opisy postáv a zážitkov.

V knihe je možno nájsť obrovskú múdrosť a vidieť na akom stupni vedomia môžu byť rôzni učitelia a jogíni. Áno, nie je vždy zlato, čo sa blyští... Isté je , že autor touto knihou urobil obrovský kus mravenčej práce. Mierne negatívum, ktoré tu cítim je akoby zaľúbenie autora sa do seba samého.
Neviem si pomôcť, trochu tu cítim autora akoby touto knihou chcel poukázať aj na seba. Napíšem hlúposť ak napíšem, že tu od autora cítim istý nádych špekulanstva? Možno to je moja ilúzia. Pokojne. Vôbec nechcem mať pravdu.

Vidíte..... autor chodil po celej Indii, stretával sa s mnohými ľuďmi, ktorí dokázali neuveriteľné veci a ja tu sedím za počítačom a hodnotím jeho prácu. Ufff... Má to vôbec význam? Prečítajte si a určite Vás kniha posunie.

mahavan
19.04.2019 3 z 5

Skvělá faktografická kniha o indických jóginech a jejich schopnostech. Rozhodně doporučuji! V některých věcech jedinečná. Člověka četba chytne. Škoda jen, že už budou všichni po smrti. PB se občas pokouší o vlastní interpretaci jevů (je mimo), naštěstí jde jen o pár stránek z celé knihy, takže se to dá zkousnout - to je asi jediná nudná část z celé knihy. Jinak super četba! ;-) Škoda, že musel cestu předčasně ze zdravotních důvodů ukončit, bývala by byla kniha asi úplnější.
Kniha trochu vyznívá jako oslava Maharišiho coby největšího indického jógina. I v ČR je dost oslavován. Zde nesouhlasím, proto to trochu okomentuji: 1) Prý Maharišiho proslavil právě až PB, jinak do té doby nikdo moc o něm nevěděl, byl to jen místní světec. 2) Mahariši dosáhl jen mentálního osvobození. Člověk je ale bytost komplexní obsahující např. ještě duševní vlastnosti, emoce, city, pudy a mající také fyzické tělo. V tom budete se mnou souhlasit. Mahariši to ale zcela pominul a doplatil na to. Zemřel na rakovinu ruky, neschopen se vyléčit, přestože ho Indové prohlašovali za Boha :-). Lékaři ho nedokázali vyléčit. Proto při setkání s různými guru, je potřeba být ve střehu a zkoumat čeho dotyčný vlastně dosáhl. Případně jestli nejsou jinde lepší nauky beroucí v potaz člověka celého (opravdu celého a ne jen jako)... Pak se člověk vyléčí i z rakoviny bez pomoci lékařů.


Shuma
13.01.2016 5 z 5

Skvělá kniha, doporučuji všem k přečtení.

Avalong
17.03.2015 5 z 5

Úplne sa dokážem do jej slov ponoriť. To čo kniha obsahuje je ďaleko viac ako len záhady a zaujímavosti zo sveta "nevzdelanej" indie, jogy, mystiky. Obsahuje vnuknutie k hlbšiemu hľadaniu. Prehlbuje túžbu po poznání a nabúrava svet, aký ho poznáme.

tonda0
15.11.2013 4 z 5

Od této knihy jsem čekal hodně. Už proto, že se nedá v podstatě nikde sehnat. Dávno je vyprodána a i v antikvariátech nikde neleží. Na bazaru za ni jeden člověk dokonce chtěl 1200,- Kč. Když mi ji půjčil jeden přítel, byl jsem asi pro velká očekávání zklamán. Kniha není špatná, vypráví o autorově putování po Indii a o hledání pravého mudrce. Krásně demonstruje známé "1. Janův 4:1 Milovaní, nevěřte každému vnuknutí, nýbrž zkoumejte duchy, zda jsou z Boha; neboť mnoho falešných proroků vyšlo do světa. ".
Osobně se mi víc líbila kniha Tajnosti Egyptské.

nickname
22.12.2011 5 z 5

Supr. Určitě doporučuji

fes
08.02.2011

Je mi líto, ale tento, stejně jako další zde uváděné tituly P. Bruntona, nepřeložil Karel Wenfurter.
K.W. skutečně přeložil první vydání této knihy vydané ve 30. letech, nikoliv však další.

Autorovy další knížky

Paul Brunton
anglická, 1898 - 1981
1994  93%Tajnosti Egyptské
1995  94%Tajnosti indické
1991  93%Tajná stezka
1994  85%Poustevník v Himaláji
1994  90%Zápisky Paula Bruntona. Svazek 5, Emoce a etika / Intelekt

Kniha Tajnosti indické je v

Přečtených30x
Doporučených2x
Knihotéce31x
Chystám se číst16x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x