Poslední Vánoce v Paříži

Poslední Vánoce v Paříži https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422511/bmid_posledni-vanoce-v-parizi-lHq-422511.jpg 4 115 50

Dopisy plné humoru, lásky a naděje. V srpnu 1914 Anglie vstoupila do války. Studenti Tom a Will, plni nadšení, dobrovolně narukovali. Willova sestra Evie a její kamarádka Alice stejně jako ostatní předpokládaly, že válka nemůže trvat dlouho. Naplánovaly tedy společný vánoční výlet do Paříže. V dopisech, které si přátelé posílají, proniká na povrch krutost války, jež poznamenává jejich životy a z naivních dívek a chlapců se stávají dospělí lidé. A jejich společné Vánoce v Paříži se stále odkládají... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Motto
Originální název:

Last Christmas in Paris , 2017


více info...

Přidat komentář

čef
27.01.2024 4 z 5

Dopisová smršť se mne, abych byl upřímný, zpočátku příliš nedotkla, je zde mnoho balastu a málo příběhu. Dojemné to však je, osudy britských vojáků za 1. světové války to samozřejmě hravě dokáží. O této válce byly již napsány tuny knih, a proto zde přeci jen oceňuji právě originální přístup a zachycení tak trochu duše vojáků na polích flanderských a jejich milých kdesi v dálce.

Čtenářka73
01.11.2023 5 z 5

Nádherná, něžná knížka, u které jsem si dost pobrečela. Ačkoliv se odehrává za války, čiší z ní naděje a optimismus.
Většina lidí tenkrát (v roce 1914) předpokládala, že válka nemůže trvat dlouho. Nepřipomíná vám to něco? :-(


Renike
28.10.2023 5 z 5

Další nádherná kniha psaná ve formě dopisů, co jsem četla. Obálka krásná, nechápu, že jsem si právě tuhle překrásnou vánoční knihu přečetla až s takovým odstupem od vydání. Od prvního dopisu mě totiž vtáhla do děje a neopustila až do konce. Příběh dojemný, plné lásky, síly, naděje a přátelství a nechyběla ani slza ke konci. Doporučuji - chytne Vás za srdce.

luciella10
21.02.2023 5 z 5

Dlouho mě žádná kniha tak nedojala a nevehnala slzy do očí. Nejsem typ, který se dojímá. Melancholická, plná bolesti a zmaru, ale i v tom všem jiskry naděje, lásky a přátelství. Kniha ve formě dopisů není lehká ke čtení, tato se četla jak po másle.

hzd
14.02.2023 5 z 5

Nejdříve jsem si nemohla zvyknout na to, že je kniha psaná pouze formou dopisů. Ze začátku jsem se musela ke čtení i nutit, ale když jsem se začetla, tak se mi knížka moc líbila.

vera5841
17.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Příběh z období první světové války.
Musím přiznat, že mi forma vyprávění pomocí dopisů příliš nevyhovovala. Některé části jakoby chyběli a u některých dopisů bylo hodně nelogické, jak by se k nim Evelyn na stáří dostala (za všechny třeba dopis od Amandine pro Williama - jak by se k němu dostala matka Amandine, když ho dostal William? Nebo veškeré dopisy, které posílali Alici, do redakce atd).
Samotný příběh byl spíše smutný a velice mě mrzí, že se nedozvíme více o jejich životě po válce.
Ovšem co musím opravdu pochválit jsou poznámky pod čarou, kde jsou především zajímavosti z války.

HDosoudilová
11.04.2022 4 z 5

Tuto knihu jsem rozečetla již v prosinci, chtěla jsem ji číst právě v období Vánoc. Ovšem ukázalo se, že to není úplně vhodné vánoční čtení. A tak jsem knihu odložila a vrátila se k ní až v únoru. I přesto, že je kniha psaná hlavně formou dopisů, nečetla se snadno. Je to náročné a ne moc veselé čtení, příběh se odehrává během první světové války. Ale zároveň je plný naděje, síly, lásky a přátelství.
Vlastně nemůžu říct, jestli jsem k hlavním hrdinům měla nějaký vztah. Ze všech jsem cítila velké odhodlání, sílu a naději. Možná i určitou naivitu.
Celou dobu jsem však byla zvědavá, jak jednotlivé postavy skončí a co bude dál. Netrpělivě jsem vyhlížela konec války a rozuzlení celého příběhu. Jelikož již na začátku známe osud jen jedné ze všech postav. Přiznám se, že jsem občas měla nutkání několik dopisů přeskočit. Jsem ráda, že jsem to neudělala. Ochudila bych se tak o několik zásadních informací, které do sebe na konci hezky zapadnou.
Nakonec jsem s knihou velmi spokojená. Závěr je dojemný, tudíž mi ukápla i slza Jen doporučuji tuto četbu zvolit spíš na jiné období než právě to vánoční. I když děj s Vánoci souvisí.
A moc se mi líbí obálka.

Venny345
16.03.2022 5 z 5

Román v dopisech znamená jediné - balanc na velmi tenké hraně. Buď vše navazuje a je, jak má být, nebo se vám děj rozpadá pod rukama. Tady však můžu říct, že první možnost byla splněna. Autorky si daly velmi záležet. Ač se to nezdá, tak i dopisy ve vás mohou navodit atmosféru celistvého románu, od kterého se nelze odtrhnout. A má to jednu velkou výhodu - akce, drama, zápletky a rozuzlení v hojném počtu na rozdíl od nudných a zdlouhavých popisů, které tak často odrazují od některých románů. Za mě příjemné čtení, které vás chytne za srdce.

Jenny46
11.02.2022 4 z 5

Příběh, který je psaný formou dopisů a není to jednoduché čtení.
Román, který chytne za srdíčko a nutí vás přemýšlet...

Duccan
26.01.2022 4 z 5

Čteno v rámci čtenářské výzvy 2021. Bohužel jsem si knihu zapomněl vzít na silvestrovský pobyt, takže dočteno až v lednu.
Nicméně to stálo za to. Na dopisech je skvěle vidět, jak se s průběhem času měnilo vyznění a naléhavost každého listu. Na začátku mi to přišlo nudné, v průběhu čtení stále zajímavější. Celkově je to velmi nadprůměrné čtení.

Šánka
09.01.2022 5 z 5

Za tuto knížku jsem Ježíškovi moc vděčná, tak dlouho jsem si ji toužila přečíst. Je psána formou dopisů, není to má první kniha takto napsaná a autorkám se to velmi povedlo. Na pozadí první světové války se odehrává tento nádherný, (nejen) romantický příběh.
Prožívala jsem s Evie, Willem, Tomem a Alicí jejich počáteční nadšení, hrdost i optimismus, že válka brzy skončí a oni společně oslaví Vánoce v Paříži. Ale také tu tíhu, šílenou nesmyslnost války, rozčarování i ztrátu iluzí, jejich vystřízlivění a také jejich lásky a naděje....
Je to dojemné, krásné, smutné a za mě nejméně pětihvězdičkové čtení.
Velké doporučení!

Gibis
06.01.2022 5 z 5

Krásný, i když často smutný příběh z 1. světové války psaný v dopisech. Ze začátku jsem se musela soustředit, abych vnímala kdo komu zrovna píše, ale za chvíli mi byly postavy tak blízké, že už jsem to ani nevnímala. Bylo krásné, jak se vztah Toma a Evie přes dopisy vyvíjel a já celou dobu doufala ve šťastný konec. Samozřejmě i nejedna slza ukápla :)
V závěru se mi líbilo vysvětlení obou autorek, jak vlastně knihu psaly, když žily každá v jiném časovém pásmu. Když jedna spala, druhá psala a ráno dopis poslala mailem té druhé a zase naopak, to mi přišlo hodně zajímavé.
A po dočtení mám docela chuť vrátit se ke staré komunikaci se svými kamarádkami a napsat jim dopis na nějaký krásný dopisní papír :)

Monika1717
03.01.2022 5 z 5

Knížku jsem si vybrala, protože o Vánocích čtu vánoční knížky. To jsem se ale sekla. Přesto jsem knihu dočetla a všem ji doporučuji. Je to moc pěkné, i když smutné čtení o 1. světové válce. I forma je netradiční - dopisy, balíčky, telegramy. Kniha se mi moc líbila, dávám 5 hvězdiček.

makki.xoxo
03.01.2022 5 z 5

Když jsem si v knihovně vybírala knizku na romantické oddechove čtení, které jsem planovala mezi pohadkama o Vanocnich svátcích, vybrala jsem tuto knihu prave díky hezké obálce a vánočnímu názvu. Až když jsem knihu začala číst, pochopila jsem, ze to nebude pro duši oddechove čtení na Vánoce, protože první světová válka sebou nesla smutek a zoufalost.
Kniha mě i přesto velmi uchvátila a moc ji doporucuji. Nebyl to první historicky roman, co jsem četla, takže mám co porovnávat.
Čtení knížky rychle “odsejpalo” díky psanou formou dopisu.
Moc se mi líbil charakter hlavnich postav a bylo mi velmi lito Willovi brzké smrti.. ale to byla realita války.
U těchto knížek mě nikdy nepřestane bavit porovnávat dobu, ve které žili oni a ve které žijeme my, kdy všechny zprávy jsou odesílány prostřednictvím sms, sociálních sítích, a adresát si je přečte téměř hned, ne až po uplynutí několika dnů či tydnu.
Jsem rada, ze jsem na knihu náhodou narazila a mrzi mě, ze od autorek není přeloženo více knih do češtiny.

Elulilinka1
02.01.2022 3 z 5

Knížku jsem četla v rámci čtenářské výzvy 2021, přesto bych po ní i bez výzvy nespíš dříve či později sáhla. Ale že bych s ní byla úplně spokojená, to říci nemohu.

Ačkoli jsem si myslela, že mě bude čtení "dopisové korespondence" hrozně bavit, chvílemi jsem měla chuť knížku odložit a už se k ní nevrátit. Takže za mě malé zklamání, ale koho baví tento typ knížky a milé postavy k tomu, určitě jí dejte šanci ;D.

ydnac
28.12.2021 4 z 5

Válka zasáhla do přátelství Toma, Willa a Alice.
Chlapci narukovali a mysleli si, že za pár týdnů budou doma.
Nevěděli, že všechno bude jinak...
Děj je vyprávěn formou dopisů a to se mi líbilo :-)
Tom a Alice si v nich svěřují své pocity, myšlenky, představy, přání a informace o situaci doma a na frontě.
Přátelství trvající skrze dopisy bylo úžasné a doufala jsem, že se na konci všichni setkají...
Čtivé, smutné, ale i plné naděje na budoucnost a vytoužené Vánoce v Paříži :-)

knihovnička007
18.12.2021 5 z 5

Kniha to byla úžasná, místy hodně smutné čtení, což je dáno tématem války. Moc dobře se mi četly stránky psané formou dopisů, tento styl mi vyhovuje.
Více na FB Tučňákův knižní svět nebo v Recenzích.

Marika Vanova
13.12.2021 5 z 5

Voilá, dočteno a spokojeno. Poslední vánoce v Paříži vypadají a to i díky pěkné obálce, jako romantická a lehká odpočinková četba jen pro ženy, ale myslím si, nenechte se zmást. Je to místy hodně syrový, znepokojující příběh z období první světové války, poskládaný z dopisů, což se mi nakonec hodně líbilo. Nemohu upřít čtivost a i trochu té romantiky, ale hlavně přeměnu lidského pohledu na svět z bestarostného v dospělý a vědoucí a příliš mnoho vidoucí.
Určitě doporučuji.

Kaduri
18.11.2021 5 z 5

Skvelá, skvelá kniha.
Priznávam, že v minulosti som cítila istý rešpekt pred epistolárnymi románmi, váhajúc, či sa dokážem plne vnoriť do príbehu, či dokážem udržať pozornosť. V súčasnosti knižky písané formou listovej korešpondencie aktívne vyhľadávam. A táto patrila k tomu najlepšiemu, čo tento žáner ponúka.
Prvá svetová vojna 1914-1918. Sledujeme prerod vojakov odchádzajúcich na front plných nadšenia a túžby po dobrodružstve až po totálnu stratu ilúzií. Vnímame zmenu postavenia žien, ich aktívne zapojenie do pracovného života. “Starý svet" prestal existovať, nastal prerod celej spoločnosti.
A Evie, Tom, Alice, Will - ich listy plné humoru, ľudskosti, nádeje, ale i strachu a bolesti, budú vo mne ešte dlho doznievať.
Nenechajte sa odradiť formou písania knižky.
Bolo to moc krásne čítanie.
Určite odporúčam.

SumýšIrena
23.09.2021 5 z 5

Ze začátku jsem se musela trochu poprat s tím, že čtu jen samé dopisy, ale v průběhu čtení jsem to přestala vnímat. Původně jsme chtěla dát jen 4*, posledních 30 stran mě ale úplně dostalo. Proto dávám plný počet.