Pokušení A-ZZ

Pokušení A-ZZ https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26661/bmid_pokuseni-a-zz-UrG-26661.jpg 4 164 24

Napínavý a vtipný vědecko-fantastický román vyjadřuje autorovo přesvědčení, že ani technický pokrok a relativní blahobyt nezbaví lidskou přirozenost jejích nedostatků. Sci-fi ve své realistické podobě. Odehrávající se v blízké budoucnosti. Kontrast běžného ubíjejícího života a dramatických mimozemských epizod.

Přidat komentář

jfialova
18.09.2023 3 z 5

Z dnešního pohledu trošku úsměvné, po téměř 40 letech je zajímavé srovnat současnost a tehdejší představu autora :-) Každopádně wrikom je teda určitě lepší název než chytré hodinky! Líbí se mi autorův styl, takový lehce básnický, jemně přecházející z třetí do první osoby. Postavy mi ale nesedí, v tomto jsem bohužel trochu pesimista. Myslím, že morálka by šla stranou. Možná dřív byli lidi čestnější nebo co, ale dnes, kdy má každý jen samá práva a žádné povinnosti, mi to přijde jako strašná utopie.

Lele61
19.06.2023 4 z 5

Páral na dalším "výletě" do oblasti žánru sci-fi, tentokrát představuje čtenářům planetu Agala. Opět vydařené, vtipné, podané s mírnou nadsázkou a také lehce filozofické (i když si osobně myslím, že jeho Válka s mnohozvířetem je ještě malinko lepší). Mám tohoto autora a jeho specifický styl psaní zkrátka rád.


Renek
18.09.2022 4 z 5

Párala jsem si zamiloval už v pubertě přečtením "Profesionální ženy". Tento první pokus o Sci-fi mne zpočátku zanechával chladným, ale postupně mě kniha začala ohřívat stejnou intenzitou jako wrikomy na rukou testovacích subjektů :) . Příjemně gradovala a bavila.

los
08.10.2021 3 z 5

před 40 lety sci-fi, dneska realita: "chytré" hodinky jsou dokonce ještě "výkonnější" než hnědé náramky

Ava365
08.12.2020 4 z 5

Zajímavé téma, dobře se čte.

LideCtete
02.10.2020 4 z 5

Když jsem poprvé četla Párala (Radost až do rána), chodila jsem do prváku. Jeho lehce ujetý styl mě iritoval a bavil zároveň. Proto mi přišlo docela milé, že se na svá tehdejší stará kolena vrhl na sci-fi - nějak mi ty jeho nadsázky a prazvláštní slovní obraty k fikci pasovaly líp. Už jen ta jména! Takže Aranka a Šarlík mě neskutečně bavili. Taktéž náměstek Navara a Juna Jandeková, co se opíjela vermutem. Jen tak na okraj podotýkám, že popis řeckého ráje a všech tamních radovánek a jeho srovnání s uplakaným československým koncentrákem mi na tehdejší dobu přišly velmi odvážné a velmi silné - už jen proto, že cestovat z hodiny na hodinu na taková místa bylo prostě za socíku nemyslitelné. Zápletka se celkem povedla a konec byl docela dramatický, i když návrat po letech byl pro mě trochu zklamáním.
A když jsem zavalena úkoly, zatímco ostatní mají leháro, vždycky si vzpomenu na litinová kolena Miloška Zvěřiny.

žabi-babi
29.03.2020 5 z 5

Na střední (možná už na základce) jsem tuhle knížku přečetla určitě víc jak desetkrát. Strašně mě fascinovala. Musím se k ní vrátit :)

Ventimiglia
25.12.2018 2 z 5

Přečetla po letech znovu kvůli výzvě. Kdysi jsem od V. Párala četla prakticky vše (do 90. let, pak už nic), takže návrat ke stylu, který docela důvěrně znám a který mi dnes přijde poměrně laciný: všechno, co popisuje, má lákavé barvy a delikátní chutě, ale brzy se přejí a začne nudit. Dalo se číst vlastně jen kvůli tomu procesu pokoušení, který má svá rafinovaná místa (touha jedné z postav publikovat amatérské verše; ale svou roli hrají, jak jinak, i i střevíčky z hadí kůže; to druhá ženská představitelka už je jenom pitomá...). K zamyšlení je popis toho, jak nic ze zázračně nabytých radostí (ať už je to kariéra či kosmetická vylepšení) nepřináší postavám trvalejší pocit štěstí a často se obrací proti nim. Touha po lásce a po štěstí je velké téma, ale to už Páral rozebral třeba v Soukromé vichřici - a mnohem lépe.
Ovšem ženy, ach, jsou zde bytosti slabé a bezbranné, tak snadno podléhající; jedině muži, třeba i ti, co volný čas naplňují šoupáním modelů autíček po koberci, nějaký čas pokušení vzdorují, a kdyby nebylo těch nemožných žen, třeba by mužně odolali... Jestliže styl laciný, tak toto už nechutné, konec nahlouplý.

maryska09
29.09.2018 3 z 5

Velmi milé retro sci-fi ve stylu mistra Párala.

SSTknihy
10.09.2018 4 z 5

První ze sci-fi čtyřlístku Páralových knih (další jsou Romeo & Julie 2300, Válka s mnohozvířetem a Země žen), odehrávající se v zemi, kde budiž splněno každé vaše přání a skryté touhy. Jenomže nic není zadarmo a na Agale platí víc než kde jinde „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“. Páralovo oblíbené téma – vztah mezi mužem a ženou – tu přerůstá v otázku toho, co si vlastně přejeme, po čem toužíme, co věříme, že nás udělá šťastnými a hlavně kolik jsme za to ochotni zaplatit. S jasnou formou nadsázky, ale varovným podtextem Páral opět baví. Kdo má rád jeho styl psaní, nebude se nudit.

Sněžková
30.07.2018 5 z 5

Pan Páral má pro mě kouzlo. Jeho příběhy se čtou hladce, slova kloužou jako užovky v mokré trávě.
Příběh Agaly, planety, která je schopna nabídnout úplně všechno a taky úplně všechno vzít, je sice trochu scifárna, ale ukazuje, co všechno jsou lidé schopni udělat. Ať už v tom dobrém nebo ve zlém. A taky dokazuje, že lidstvo je sice zkažené, ale když je potřeba, semkne se a vytrvá.

Isew
27.01.2018 5 z 5

Četla jsem před maturitou. Vzpomínám si, jak jsem se měla učit maturitní otázky a já raději četla tuhle knížku. Moc hezké vzpomínky.

Hamec
02.10.2017 4 z 5

Hodně dobrý...
Vtipný moment odkazující k době vzniku románu: I v době přileb pro zvýšení IQ, mikroelektroniky, mezihvězdných letů a elektro-aut se vám může stát, že vám zmizí stěrače.

jindra-svita
18.09.2017 5 z 5

Připadá mi, že se v poslední době a explozi stále nových knih a autorů na Vladimíra Párala a jeho vizionářské knihy trochu zapomnělo, a je to škoda. Tuhle knihu už jsem párkrát četla a když jsem si ji znovu vzala teď do ruky, uvědomila jsem si, jak je stále současná. Právě nedávno mluvili někde o tom, co bychom dělali, kdyby teroristé například v Praze hrozili otrávením vody. A přesně tenhle modelový případ tam vlastně Páral má. A hle, po pár desítkách let, a může to být i skutečnost. Ale hlavně - v téhle knize, ale i v jeho jiných, mě fascinuje, jak dokáže vystihnout charaktery a jak se snaží objevit v každém zárodek slušného člověka. A tenhle optimismus v době, plné tv násilí, vražd a mnoha detektivních seriálů, mi velmi lahodí.

Dandulka
02.07.2017 5 z 5

Už je to sice nějakou dobu, co jsem tuhle knihu četla, ale moc se mi líbila. Mám autora moc ráda, v knihovničce mi stojí mnoho jeho knih.

Pajina68
14.07.2016 5 z 5

Jedna z těch hodně povedených knih od Párala.

beluca
27.04.2016 5 z 5

Sci-fi žánr vůbec nevyhledávám, ale tato kniha mně velice pozitivně a mile překvapila a navíc od českého autora :-).

woodward
17.10.2015 5 z 5

Dost netradiční česká scifi, fakt mě potěšila.

Emule
05.05.2015

Páral - a s filozofickým přesahem. Byla jsem příjemně překvapená.

p.stranska
19.12.2014 4 z 5

Při hodnocení jsem trošku váhala...na toto téma už jsem četla silnější příběhy(Pán much), ale Páralův styl mám ráda a krom toho posledních několik stránek příběhu mi šel až mráz po zádech, s jakou bravurou autor trefil podstatu lidské povahy. Dílo si 4 hvězdy určitě zaslouží.