Planeta žije

Planeta žije https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79492/bmid_planeta-zije-57Q-79492.jpg 5 46 12

Tato kniha vznikla na základě seriálu natočeného pro britskou televizní společnost BBC, který uvedla rovněž Československá televize v roce 1987. Obě díla navazují na předcházející seriál a knihu Život na Zemi (Panorama 1986), v nichž se jejich tvůrci pokusili popsat evoluci živočichů a rostlin na naší planetě za poslední tři tisíce miliónů let a nastínit vznik a vývoj různých živočišných skupin, jenž vyvrcholil rozvojem savců s člověkem na samém konci vývojové cesty. Předkládaná kniha je naopak přehledem současného stavu života na Zemi. Zkoumá, jak si zástupci starobylých skupin živočichů rozdělili životní prostředí planety spolu s představiteli vývojově pokročilejších forem a jak se přizpůsobili nepřebernému množství rozmanitých biotopů, jež Země skýtá. Tu a tam se mohou příběhy obou knih poněkud překrývat, ovšem rozmanitost zvířeny a rostlinstva je tak obrovská, že v mnoha případech jsou stejné epizody ilustrovány druhy naprosto jinými než v předchozím díle. Kniha vznikala současně s televizním seriálem. Není proto jeho přímým potomkem ani vedlejším produktem. Obě díla můžeme považovat za bratrance vycházející z téhož výzkumu, který je výsledkem mnohaletého úsilí, studia a cestování. Jako taková se tedy liší i podobají. A doufejme, že i vhodně doplňují.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Panorama
Originální název:

The Living Planet , 1984


více info...

Přidat komentář

KITT
30.11.2022 5 z 5

Tohle je nejlepší kniha o přírodě. Tak neskutečně zajímavé informace o všem možném v přírodě. Tak skvěle podané, že tuto knihu nedokáže nic překonat. Dozvěděl jsem se tu tolik zajímavosti, které jsem vůbec nevěděl. Příroda je tak dokonale uzpůsobena, a je podivuhodné, jak se dokáže postarat o všechno, co vytvořila a jak do sebe všechno zapadá. Bohužel na konci knihy je také psáno, jak je narušena vlivem člověka. Doporučuji k přečtení a také zamyšlení.

LunaL.
23.12.2021 5 z 5

Nejlepší encyklopedie, kterou jsem kdy četla! Je hezky rozdělená na oblasti, popisuje jak zvířata, rostliny, tak i podnebí nebo zvyky domorodců. Nějaké věci jsem znala ze školy, ale opravdu pochopila až díky této knize! Tak jsem se začetla, že většinu knihy jsem měla přečtenou během týdne. Pak na mě bylo těch informací moc, chtělo to změnu, ale trvalo mi, než jsem se k ní zase vrátila.
Určitě zkusím nejnovější knihu od Davida A.,jsem na ni zvědavá.
doporučuju!!


Lac
28.11.2020 5 z 5

Sir Attenborough správně tvrdí, že až se lidi sami vyhubí, život bude pokračovat dál.

jana8352
31.07.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila je perfektní, tak jako autorovy dokumenty.

plomusujonak
17.07.2020 4 z 5

Když tuhle knihu čtete, je to, jakoby jste sledovali úžasné dokumenty od Davida Attenborougha, na nichž jsem v dětství vyrůstal. Většina kapitol na sebe plynule navazuje a také, jak to bývá i v těch dokumentech, je v knize hezky řečeno, že bychom se měli k přírodě chovat šetrně. Bylo mi však trochu líto, že kniha jmenovala takové množství zvířat, že fotografie jako ilustrace nestačily k dostatečnému pokrytí, takže jsem si ze stručného popisu nedokázal pořádně představit, jak některý tvor vypadá, a to jich znám dost. Samozřejmě, že si můžete obrázek jmenovaného zvířete vyhledat na internetu, ale někdy takové hledání dá dost zabrat a dlouho trvá, hlavně když třeba zrovna nemáte přístup k internetu. Musel jsem se také občas ke čtení nutit.

Horal123
21.01.2020 4 z 5

Autora uznávám jako vynikajícího populátora vědy. Mimo jiné pracoval jako ředitel BBC.

Žlutotemenný
05.05.2019 5 z 5

Seriál jsem viděl, ale povím vám, tohle je úplně jiná jízda. Zde jsem to více prožíval. Pravda však je, že evoluce je ošemetná a ne každý na ni věří. Já jsem někde u prostřed. Mám však rád zvířata i rostliny a tak o nich prostě čtu. Pak je jen na mě, čemu věřit, co odpudit a co podporovat.

Naias
12.02.2019 5 z 5

Táto kniha je presne taká ako jej autor. Úžasná.

Mimir
02.02.2019 5 z 5

Pravdepodobne všetci poznáme aforizmus: sto krát počuť je menej ako jeden krát vidieť a ani desať kníh o džungliach či savanách nenahradí precítený okamih v týchto ekosystémoch. Vidieť stádo antilop mierumilovne spásať obrovské africké savany alebo prales v celej jeho impozantnosti je zážitok, ktorému sa len sotva vyrovná fotografia v knihe, či dokument. Odhodlať sa napriek tomu priblížiť rôznorodosť planéty Zem každému takouto formou, vyžaduje silnú túžbu zdielať spomenutú nádheru aspoň čiastočne. Kto iný by bol povolanejším k tejto neľahkej úlohe než David Attenborough, ktorého entuziazmus a nadšenie z prírody je tak úprimné ako neskrývané.

Ála11
24.05.2018 5 z 5

je to super kniha.

Heřmis
19.02.2015 5 z 5

I když je kniha už poměrně letitá, tak je skvělá - plná zajímavých informací a nádherných fotek. David Attenborough si s přírodou skvěle rozumí...

Finskej
07.02.2014 5 z 5

Dalo by se říci, že volné pokračování Života na Zemi - kdo má jednu (z obou knih), měl by si pořídit i tu druhou. Provedení opět kvalitní, opět spousta nádherných fotografií, takže kromě mozku se nenudí ani oko.