Ostrov Hitra

Ostrov Hitra https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525216/bmid_ostrov-hitra-65c287ecdf8c9.jpg 4 179 41

Na ostrove Hitra pri pobreží Nórska zmizne osemročný chlapec. O tri roky neskôr sa sem vracia aj vyšetrovateľka vrážd Mia Krügerová, ktorá si tu chcela siahnuť na život. Miestne dievča ju úpenlivo prosí o pomoc pri hľadaní nezvestného chlapca, a hoci Mia už viac nie je policajtkou, nedokáže dievča odmietnuť vzhľadom na dávne udalosti a pustí sa do pátrania. Osloskú vyšetrovaciu jednotku Holgera Muncha síce rozpustili, no keď na ostrove nájdu zavraždené šestnásťročné dievča a pri jeho bezvládnom tele chlapcovo meno napísané krvou, privolajú ho k prípadu a poveria ho jeho vedením. Spolu s Miou sa pustia do vyšetrovania zločinu, oveľa komplikovanejšieho, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Hitra , 2023


více info...

Přidat komentář

mirunda
07.04.2024 5 z 5

Tento díl mě bavil mnohem víc než předchozí. Mia byla Mia a Munch byl Munch. Tento případ byl zamotaný a až do úplně samotného konce jsem netušila, kdo je pachatel. Fakt že ne.

konicekbily
06.04.2024 4 z 5

Moje oblíbená autorova řada. Pěkný styl, propracovaná zápletka, rychlý začátek, nečekaný konec. Zdálo se mi, že ve střední části autor natahuje zbytečně děj, postrádal jsem rychlejší postup.


Petronela16
03.04.2024 3 z 5

Prikláňam sa k hodnoteniu JustWomen, že začiatok chytí, koniec nepustí, ale ten stred u mňa tiež "pokulhával". Nemám viac čo k tomu dodať, nie zlé, ale poznám aj lepšie.

tereza_p
17.03.2024 4 z 5

Jo! Takhle si představuji oddechovou detektivku. Vlastně k tomu nemám moc co víc říct. Bavilo mě to, dobře se to četlo. Jsem ráda, že mě autor nezklamal. A zároveň doufám, že ještě něco s Holgerem a Miou napíše.

Evule *
09.03.2024 5 z 5

Čtivé a napínavé jako celá série. Ke konci jsem nemohla knihu odložit, jen ten úplný závěr bych si uměla představit jinak. Těším se na pokračování.

šipek
07.03.2024 5 z 5

Za mě velice dobrá série a snad se dočkáme i pokračování. Krátké kapitoly takže čtení krásně utíká a hned jsme na konci. Závěr knihy byl za mě dost překvapivý.
Moc pěkná severská detektivka.

Sabina335
04.03.2024 5 z 5

Tak jo, celou dobu jsem sázela na někoho úplně jiného, ale jak už je u tohoto autora zvykem, posledních pár stran vám ukáže, že jste úplně mimo. Za mě super, jako všechny předchozí knihy. Jen tak dál!!!!

Jenda75
03.03.2024 4 z 5

Tato kniha je opět plná napětí. Děj se odehrává velmi rychle a čtenář si ani neodpočine. Velmi knihu doporučuji.

Hella
26.02.2024 4 z 5

Výborné. A když už si myslíte, že vás nic nepřekvapí, tak úplný závěr ještě rozhodně ano.

Vikk
23.02.2024 4 z 5

Z celé série se mi tato líbila asi nejvíc. Pěkně čtení. Na Hitru se v létě asi zajedu podívat, když už budu poblíž...

Vesmich
20.02.2024 4 z 5

Kamarádka knihovnice mě informovala, že Mia už se celkem uklidnila a už se nic nového nedozvíme o její sestře, což mě také uklidnilo a pustila jsem se do toho. V příběhu je toho dost a je to celé zamotané, Mia jezdí po ostrově na motorce sem a tam V ŠORTKÁCH, tak tomu se mi moc věřit nechce, detektiv pátrá a kouří jednu za druhou, tomu se mi věří docela snadno. Záhada co tam ta Mia pořád přeměřuje se nakonec taky vyjasnila, zlo bylo odhaleno, dobro zvítězilo a hurá na Bahamy.

Čmeláček
07.02.2024 5 z 5

Nedokázal jsem odolat a hned po dočtení prequelu jsem se pustil do další knihy z téhle mojí oblíbené série. A zase to bylo skvělé počteníčko, knihu jsem skoro nedal z ruky, dokud jsem neměl hotovo :). Mia a Holger se vyznamenali a případ to byl napínavý, takže dávám svých většinou obvyklých pět stars a doporučení! :)

MoireDeTardis
02.02.2024 4 z 5

Další strhující případ Mii a Holgera. Líbí se mi, že do poslední chvíle nemáte ani tušení, kdo to udělal. Jako další bonus považuju úvod knihy, kde se vracíme zpět k případu z prequelu série a dozvídáme se pár dalších informací, který zjevně spoustě lidem v závěru Vlka chyběly. Severská krimi je prostě kvalita :)

85098211
02.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Do Norska se vždycky ráda - aspoň formou knihy ;-), podívám a setkání s Miou Krügerovou a Holgerem Munchem mne opět potěšilo. Ostatně jako obvykle ;-). Tentokrát se hned na začátku beze stopy ztratí osmiletý chlapec, který na svém kole nedojel krátkou trasu od kamarádky domů. Děj se potom posune o tři roky dál, kdy se Mia vrátila na ostrov Hiltra, aby skončila se svojí kariérou policistky. Snad každému je hned ale jasné, že tohle dopadnout nemůže ;-). A tak se Mie porouchá auto a ona na ostrově uvázne. Při té příležitosti ji požádá jedenáctiletá Sofie, aby se pokusila ono zmizení z minulosti vyřešit. Mia sice chvíli váhá, ale posléze jí to nedá a do vyšetřování se samozřejmě pustí ;-). Paralelně k tomu dojde k záhadnému znesvěcení oltářního obrazu, které vyšetřuje místní policista Erikson. A aby toho nebylo málo, ve vyřazeném člunu je nalezeno něco, co všechny šokuje... Na místo je tedy přizván vyšetřovatel Holger Munch - a tým je kompletní ;-).
Kniha je opět napínavá a rozuzlení překvapivé. Navíc já mám pro autora slabost ;-), a proto snad ani nemohu hodnotit jinak, než plným počtem. No a samozřejmě bych byla moc ráda, kdyby se konalo pokračování...

Becca_books
28.01.2024 4 z 5

Letos asi po třech letech není mou první knihou roku Bryndza :) I když jej mám připraveného :)
Ostrov se mi po Vlkovi líbil maličko víc. Přišlo mi tam zbytečně moc zápletek a moc lidí. Závěr byl strašně uspěchaný. Jakoby autor psal a psal, rozvíjel spletitosti příběhu a stovek postav a najednou mu došlo, že papírová kniha o tolika stranách by mohla někoho snadno zabít když mu spadne na hlavu, tak to rychle ukončil.
V lese visí anděl se mi zatím z celé série líbila nejvíc.

MaJa264
19.01.2024 4 z 5

Celý román byl jako dlouhý výstup na horu a pak rychlý sesup dolů. Víme, že Munch si tisíckrát zapálil a Mia stokrát prošla trasu ztraceného chlapce, ale co ten konec, který autor tak uspěchal... Nicméně za 4* a Vlk už čeká na přečtení.

bee88maja
08.01.2024 4 z 5

Severní vítr je krutý, i když je vedro na zalknutí :).

Nebylo to zlé, ovšem ten závěr mi přišel, šup honem rozplést všechny nesrovnalosti, ať máme čištý stůl. Napnutost, kterou od podobných žánrů trošinku očekávám, se nekonala. Za mne byly obyvatele ostrova, trochu průhlední :) anebo už nevěřím na neposkvrněné a mírumilovné pozemšťany :))

Mája777
06.01.2024 5 z 5

Páté setkání s Miou a Holgerem a první kniha tohoto roku a opět příjemné čtení. Já tu dvojku můžu. A je fajn, že se Mia dala do kupy. A vrah byl zase překvapení. Těším se na pokračování a doporučuji.
(6. 1. 24 - 456 - 1)

Kudlanka03
03.01.2024 4 z 5

Na tento díl jsem se těšila moc. Úderná dvojice Mia a Holger.
Už od první knihy, což u mě byla V lese visí anděl jsem věděla, že jsem našla tu správnou míru akce, příběhu, osudů hlavních hrdinů i napětí.
V tomto díle Ostrov se setkáváme se Sofií, která Miu, která je i na Hitře známá chce požádat o pomoc v pátrání po jejím kamarádovi.
A tak to začíná znovu.
Konec možná trošku rychle useknutý, ale já věřím, že i další díl bude skvělý.
V anotaci se pak dočteme, že Mia se vrátila na ostrov Hitra s úmyslem udělat za svojí policejní kariérou tlustou čáru. Jedenáctiletá Sofie ji však přemluví, aby se pokusila vyřešit záhadné zmizení jejího kamaráda. Místnímu policistovi Eriksenovi zase dělá starost znesvěcený oltářní obraz v kostele. Pátrání po pachateli ho zavede až do vyřazeného člunu, v jehož podpalubí čeká hrůzná podívaná. Na místo je povolán vyšetřovatel Munch. Ustojí malé společenství nejkrásnějšího norského ostrova otřes vyvolaný bestiálními zločiny?

rumova_kulicka
02.01.2024 5 z 5

Knihu jsem zhltla ani nevím jak. I když bych nějaké výtky mít mohla, tak dávám plný počet.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány ostrovy

Autorovy další knížky

Samuel Bjørk (p)
norská, 1969
2015  85%V lese visí anděl
2016  82%Sova
2019  78%Clona
2022  81%Vlk
2023  86%Ostrov

Kniha Ostrov Hitra je v

Právě čtených20x
Přečtených235x
Čtenářské výzvě43x
Doporučených9x
Knihotéce142x
Chystám se číst153x
Chci si koupit68x
dalších seznamech4x