Zaslíbené země

Zaslíbené země https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487779/bmid_zaslibene-zeme-IjT-487779.jpg 5 121 32

Optimisté série

< 2. díl

Michelovi Marinimu je sedmnáct let a právě odmaturoval. Poflakuje se po Paříži, hraje fotbálek a oddaluje chvíli, kdy se zapíše na univerzitu. Plány? Odjet do Izraele za Camille, která tam žije v kibucu, s Leicou v ruce objevovat svět a najít Cécile, milou jeho bratra Francka. Franck, přesvědčený komunista, zůstal po dezerci z armády v Alžírsku a rozhodl se zasvětit svůj život zachraňování světa: má vyměnit rudou hvězdu za mnišský hábit? Poslední nenapravitelní optimisté se točí ve víru svých lásek a tajností a srdce jim plní všechny naděje převratné doby, v níž žijí. Paříž, Alžír, Tel Aviv, Petrohrad A čtyři desetiletí mezi roky 1964 a 2007, mezi rozkladem koloniálních říší a pádem železné opony, desetiletí plná příslibů a nadějí, to je rámec, do nějž Jean-Michel Guenassia zasadil intimní epopej o jedné generaci, vzrušující a barvitý obraz doby, velkolepé vyprávění o našich iluzích.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Les Terres promises , 2021


více info...

Přidat komentář

netopýr088
11.03.2024 5 z 5

Pekný, dobre napísaný román. Nemá veľmi zmysel, rozoberať knihu vzhľadom na prvý diel, ale Zasľúbené zeme bez znalosti Klubu nenapraviteľných optimistov, ako samostatné dielo neobstoja, takže tomu v komentároch nižšie, rozumiem.

Katka2382
13.01.2024 5 z 5

Pěkný, ale jednička je prostě Jednička.


Disease
04.12.2023 3 z 5

Od Optimistů dost velký sešup. Tohle je většinu času regulérní telenovela. Jediné, co mě odradilo od odložení, bylo politické pozadí, rozvoj nově svobodného Alžirska a počátky státu Izrael mě bavily asi nejvíc.

Janina2609
10.11.2023 5 z 5

“Avšak stejně jako Mojžíš musel jsem na zemi zaslíbenou jen zdáli pohlížet...Země zaslíbená, kde ta se nachází? Sníme o ní, ale je to jen klam, jméno, které dáváme našim iluzím, nikdo ji nikdy nenajde. “

Stejně jako první díl moc pěkné čtení. Sledujeme prolínající se příběh dvou bratrů - jednoho v izraelské Haifě a druhého (nejen)v Alžíru. Jejich cesty ovlivňuje hledání a nalézání žen spojených s jejich minulostí.
V druhém díle prožijeme pokračování osudů známých i nových postav kolem hlavního hrdiny Michela v rozsahu 40 let (1965-2007). Shodou okolností čtení o Izraeli, Židech emigrujících z východu a zakládání kibuců u Galilejského jezera poblíž Golanské výšiny je dnes víc než aktuální.

A čtyřlístek

“Nikoho by ani nenapadlo předpokládat, že mají ty čtyřlístky jakoukoli ochrannou moc ale naše čarovná mysl nás ponouká ke snění. Takže když už ho člověk má, radši si ho nechá, protože jeden nikdy neví. Důležité je doufat, chtít věřit, a když se pak na nás usměje štěstí, myslíme si, že nám osud přece jen maličko píchnul."

Noonian
15.07.2023 2 z 5

No... přišlo mi to jako, že vytáhl poznámky k Optimistům co nepoužil a doplnil tam pár dalších nápadů a hurá... No za mě je to o moc slabší než ten "první díl". Ten měl myšlenku, tohle je opravdu jen nastavovaná kaše...

123Lussy
21.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Jsem typ člověka, kterej si knihy, který přečte, potom moc nepamatuje. A i když jsem četla optimisty před rokem, bála jsem se, že už si toho moc pamatovat nebudu. Naštěstí autor vždycky postavu přiblížil, za což jsem mu vděčná.

Mně se druhej díl líbil. Možná i víc než ten první, možná proto, že všem se moc líbil a mně zas tolik ne.
V druhém díle sledujeme osud Michela, jeho bratra Francka a pak některých dalších postav. Osud Michela se mi líbil nejvíc a vadilo mi, že ve druhé části knihy nedostal tolik prostoru. Zato bratrův osud mě občas nudil - asi mě prostě nezajímají jiné země (zaslíbené?), ani náboženství, ke kterému se později dostal.
Občas mi ale přišlo, že všechno bylo hrozně ideální, romantické. Opravdu by byl muž ochoten riskovat všechno, jen aby viděl svou dávnou manželku? Aby si mladý kluk dojel pro svou milou?
Co mě taktéž mrzelo, bylo to, že Cécile nedostala v románu tolik prostoru, kolik si zasloužila. A mě napadá otázka, zda činu, co provedla, později litovala?

"Kolik statisíců vzrušujících knih, okolo kterých projedeme bez povšimnutí? Kolik tisíců význačných autorů, o kterých se nic nedozvíme, jako kdyby neexistovali?" (s.101)

A já jsem ráda, že tohohle autora znám a že tohle dílo jsem si přečetla.

Juagustin
21.04.2023 5 z 5

Bývá to tak, že druhý díl nedosáhne kvalit dílu prvního. Ani Zaslíbené země z tohoto pravidla nevybočily, přesto stále jde o knihu, kterou neváhám ohodnotit pěti hvězdami. Guenassia se opět odvázal a vybudoval široce rozkročený román, postihující jak nejosobnější lidské konání v rodině a vztazích, tak i svět vysoké politiky, s několika paralelními příběhy, které jsou propojeny rodinnými vazbami a občasným setkáním jejich postav. Uplatnil svoji hlubokou znalost i lásku k Alžíru a podle toho, jak věrohodná je epizodní kapitolka z Prahy, věřím, že stejně dobře zachytil i život v Izraeli nebo Rusku. Kniha se čte velmi dobře, Geunassia opět dokazuje, že je Mistr Vypravěč. Pravda, v poslední čtvrtině jsem občas měl dojem, že knize dochází dech, čas se zrychluje a roky letí, autor se stále méně zabývá detaily, jako by se začal obávat, že už nestihne ty příběhy "pochytat" a nějak uzavřít. Ale i tak téma hledání zaslíbené země, kterou nakonec musíme hledat sami v sobě a nepřestat hledat navzdory tomu, že bloudíme a nenalézáme, jsem v knize nacházel vrchovatě.

"Nestačí věřit, je třeba chtít věřit." (s. 35)
"Život darebáka je jako ledovec, jen zhruba z desetiny se ukáže v trestním rejstříku." (s. 83)
"Boha o nic nežádáme, Bohu dáváme." (s. 429)

engelbert
15.04.2023 4 z 5

Velmi příjemně se mi četl tento neokázalý, velebný, hluboce lidský příběh. Příběh, co dokáže zavinit a zničit přehnaně důsledný idealistický pitomec vedený těmi nejvznešenějšími úmysly. Příběh, co musí takový idealista prožít, aby vystřízlivěl. Příběh o hledání štěstí, o vlivu zázraků na náš život, nebo našeho života na vznik zázraku?

V této sérii se opakovaně objevil motiv vojáka, který dezertoval kvůli své lásce k ženě, a stane se tak psancem. Myslím, kromě Francka/Paula, též Carmonu, který se mihnul ve Vysněném životě Ernsta G. Čekal jsem, že bude dále rozvinuta Igorova služba Izraeli, když se mu připomněli v uralském Kunguru.

Můžeme se těšit na na další pokračování, kde se Franck vrátí zpět do Francie a Charlie si najde nový život v Itálii?

Amazonka72
12.02.2023 3 z 5

Moje srdcovka je kniha Klub nenapravitelných optimistů. Tolik jsem se těšila na jeho pokračování, zde však nastalo zklamání.
Pokusím se shrnout, co se mi na knize líbilo, a co považuji za faktory, které moje hodnocení snižují. Bylo příjemné vrátit se mezi staré známé a sledovat jejich další osudy. Myslím si však, že časové rozpětí, ve kterém se druhý díl odehrává, bylo zbytečně velmi dlouhé, resp. díky desítkám let (až do nového tisíciletí) jsem někdy ani nestíhala zaregitrovat, kolik vlastně je všem protagonistům let... Dále mi přišlo, že některé osudy byly opravdu již překombinovány. A přikláním se k názoru některých předchozích čtenářů, že postava a příběh Franca byl ke konci již "přitažený za vlasy". Těch podivných náhod a rozhodnutí bylo už moc. Navíc jsem mu nevěřila.
V některých osudech bylo těžké se orientovat a vyznat, např. příběh Cecile se tak podivně proplétal mez jednotlivými časovými obdobími a pak úplně vyšuměl do ztracena.
A pak najednou vsuvka a 20 stránek věnovaných Pavlu Cibulkovi a situaci po sametové revoluci v naší zemi. Velmi mě vždy potěší, když se některý zahraniční autor ve svých knihách věnuje i naší malé středoevropské zemi, ale proč se zde najednou, z ničeho nic, objeví Pavel Cibulka? To jsem opravdu nepochopila.
Nejvíc mě asi zaujal příběh Igora Markšiše, kdyby celou knihu věnoval jeho příběhu, vůbec by mi to nevadilo.
Takže, za mě tři hvězdičky - není to špatné čtení, pan Guenassia je zkušený vypravěč, ale asi měl v tomto případě trochu ubrat... a možná by celý román vyzněl zajímavěji.

Bubo19
22.01.2023 5 z 5

Knihy tohoto autora mám ráda, líbí se mi styl psaní i překvapení, která se v jeho knihách objevují. A tak když jsem zjistila, že vychází pokračování Klubu nenapravitelných optimistů, musela jsem si knihu přečíst. Tentokrát se příběh odehrává v průběhu dalších 40 let. Zjistíme, jak se dařilo nejen Michelovi, ale i některým členům klubu a asi nejvíc se kniha věnuje Franckovi. Jediné, co mě mrzí, že se Michel už v druhé půlce knihy skoro neobjevuje a taky, že některé postavy zmizely ze scény a my se nedozvíme, jak to s nimi dopadlo.

"Nikdy nepůjčuje své knihy. Nikdy. Za žádných okolností. Zvláště ne ty, na kterých vám záleží, protože už je nikdy neuvidíte, míra návratnosti je nepřímo úměrná kvalitě románu. Ve většině případů přátelé ty knihy přečtou, zapomenou, že jim nepatří, a půjčí je jinému kamarádovi. Dávat z ruky musíte jedině špatné romány, co nestojí za přečtení, jednak si tím uvolníte místo v knihovničce, jednak vám to pomůže eliminovat přátele se špatným vkusem."

stanislav6289
22.01.2023 2 z 5

Po Klubu je tohle “pokračování” zklamáním a nastavovanou kaší plnou až příliš podivných náhod, nefunkčních a nedotažených odboček.

zuzulique
02.01.2023 5 z 5

Po rokoch opäť stretnúť obľúbených knižných hrdinov. Neopísateľný pocit.

Ence
02.12.2022 2 z 5

Je pozoruhodné, jak první díl dokázal zaujmout a druhý otrávit. Těch kotrmelců, přerodů, náhod a debilních rozhodnutí hrdinů, kteří bez váhání během okamžiku zahazují to, co léta budovali, by vydalo na sto životů. Postava Francka je odporná už v jedničce, takže fakt, že se dvojka točí právě kolem něho, není zrovna něco, nad čím jsem zajásal.

Gracian1964
26.10.2022 5 z 5

Súhlasím s väčšinou tu prítomných komentárov. Autor sleduje a rozvíja príbehy rôznych postáv, známych už z predchádzajúceho príbehu o klube nenapraviteľných optimistov a pridáva k nim niekoľko ďalších osôb a ich story, deje sa to v priebehu štyridsať rokov, takže dej je časovo rozsiahly a hojne bohatý. Páčilo sa mi to, ale určite sa mi viac páčil Klub.

dadako
26.10.2022 5 z 5

Nemyslím si že kniha dosahuje kvalit předchozího dílu, ale přesto byla úžasná. Některé osudy bavili více jiné méně. Nejsabší byl ten Franckův, ve stylu úloví cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. V jeho případě bych ale dobré úmysly nahradil zaslepeností, aneb jak říká největší český myslitel, Horší než lidé, kteří nedokáží přijmout myšlenku, jsou ti kteří ji nedokáží opustit. Na druhou stranu u Pavla se mi moc líbil jeho návrat do Prahy. V obou knihách měl minimální prostor, ale toto se mi líbilo. Přiznávám, že to je asi dost subjektivní.

Veveruška1992
09.10.2022 4 z 5

Tolik jsem se na to těšila, "Optimisté" si mě sami vybrali v knihovně, když na mě zírali z police, a já si je pak musela koupit a přečetla je mockrát, a tak jsem byla šťastná, že se autor rozhodl k určitým postavám vrátit.....a tohle dílo chvílemi zase vrátilo to kouzlo, ale povětšinou jsem si prostě říkala proč je tam toho tolik? Připadalo mi to občas jako z rychlíku, tolik se toho nakouslo a pak rychle (ne)dopovědělo, aby se mohlo skončit jinam, autor neustále jenom všechno popisoval, i pocity a emoce svých postav, a to mnohdy dost povrchně, prostě nemohla jsem si pomoct, ale přestalo mi to připadat jako román, spíš místy jako dějepisná mikrohistorická studie, oni jako exponáty z akvária, se kterými jsem se sžívala jak přes tlusté sklo... nakonec se i z Michelových pasáží ke konci vytratila ich forma, což mě mrzelo, protože bych ráda znala až do konce jeho perspektivu, byla pro mě důležitá..... Prostě je to celé takové rozporuplné, nemělo to takovou katarzi, příběh Igora a Saši v Optimistech mě zdrtil, třeba na pochopení Viktora, jehož příběh by mohl vydat na román, jsem dostala tady pár stran a pomalu žádné vysvětlení, nečekám od děl, že mi všechno naservirují jak na podnose, ale aspoň nástin motivace přijít mohl....ale i tak jsem ráda, že jsem si to mohla přečíst, jen prostě méně je někdy opravdu více....3,5 z 5, zaokrouhleno nahoru pro Michela, Cécile, Louis a Igora...

Marcela52
18.09.2022 3 z 5

Od tohoto autora jsem už četla více knih a nejvíce mě zaujal Klub nenapravitelných optimistů. Po deseti letech, která uplynula od vydání tohoto úspěšného a vynikajícího románu, jsem se těšila na pokračování. Z mého pohledu už jde o dost slabší příběh, ve kterém se setkáváme opět s jeho hrdiny na cestě za láskou a při hledání jejich zaslíbených zemí. Čekala jsem více, takže jsem pak některé pasáže přeskakovala a nakonec knihu nedočetla. Zdálo se mi to už příliš překombinované, i když je to román svým způsobem ojedinělý a určitě si své čtenáře najde.

boticelli
07.09.2022 5 z 5

Román nás zatáhne přes Paříž, Florencii až do Maroka a dál do Alžíru, další část se odehrává v Izraeli, v Haifě, podíváme se i do Ruska - Petrohradu či tehdejšího Stalingradu (kde stojí největší ženská socha světa!) a závěrem se dostaneme až do Prahy. Velká cesta, velký román. A vůbec mi zpětně nevadí, že jedna z hlavních postav, Franck, mi sympatická nebyla. Jediná menší vada na kráse mi je zakončení románu ala John Irving, ale budiž!

blacklucie
20.08.2022 4 z 5

Chápu potřebu autora pustit se do pokračování Optimistů, ale podle mě se to ukázalo jako nepřekonatelná laťka. Sice jsme u Guenassii už zvyklí na příběhy plné neuvěřitelných náhod, ale tady už to bylo za hranou, stejně jako pasáže, kdy se hlavní hrdinové právě dozvěděli nějakou překvapivou informaci, kde mi text připomínal úryvky z Cimrmana :) To, že se některé postavy chovaly zcela absurdně, byl zřejmě záměr a uznávám, že je můj problém, že mě to iritovalo.
Nicméně, možná částečně z nostalgie a lásky k Optimistům, nemohu hodnotit jinak, než vysoko, jen to chtělo nemít přehnaná očekávání.

toni-az
15.08.2022 2 z 5

Vážení přátelé ne. Jak jsem byl nadšen z Klubu, tohleto "pokračování" bylo utrpení za trest. Všechny původně sympatické postavy se začaly chovat divně a nesympaticky, nesnesitelná je linie s Franckem, která zabere asi půl knížky. Ne že by autor neuměl psát, to nakonec dokázal v prvním díle, ale tady se příběh táhl jak žvýkačka na zábradlí. Obsaženo časově v podstatě celé životní období, nicméně o to povrchněji. Navíc se to celé točilo kolem náboženství, politiky a vychovávání cizích dětí. Ani jedno z těchto témat mě ani trochu nezajímá, tak jsem kvůli tomu možná trochu zaujatý.

Nicméně pár momentů bylo celkem zajímavých (Florencie, Petěrburg, Praha), takže nějakou tu hvězdičku utrousím.