Odsunuté vzpomínky

Odsunuté vzpomínky https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35449/odsunute-vzpominky-35449.jpg 4 5 1

Spisovatelka a publicistka Alena Wagnerová zachytila v prvních Odsunutých vzpomínkách zkušenost jedné generace sudetských Němců s odsunem a údělem vyhnance v poválečném Německu - zkušenost těch, kteří v době války byli dětmi. Nevtíravá působivost knihy je dána mimo jiné tím, že Wagnerová ve svých rozhovorech především citlivě naslouchá životním příběhům druhých lidí.... celý text

Přidat komentář

Fidibus
11.01.2022 4 z 5

Smutné zamyšlení nad osudem vyhnaných Němců formou vzpomínek několika, kteří odešli jako děti. Paradoxně to měli jednodušší než jejich rodiče, i když i na nich se tyto smutné události podepsaly. Vesměs se shodují, že nemají kořeny a domov. Ve své nové vlasti nezapadli, většinou je nechtěli přijmout. Někteří se už do původního domova u nás nedokázali vrátit. Objevuje se myšlenka solidarity, tolerance a to, že se tito lidé více snažili uspět. Obyčejní lidé se s odsunem vypořádávali lépe než ti s větším majetkem a postavením.
Poplatné době vzniku, tedy kolem roku 1989, dnes už se česko-německé vztahy posunuly. Líbilo by se mi občas víc k jednotlivým lidem, někde jsou vzpomínky opravdu až od vyhnání.