Odsouzeni k modernitě

Odsouzeni k modernitě https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275022/mid_odsouzeni-k-modernite-zR6-275022.jpg 5 15 4

Kniha esejů Odsouzeni k modernitě dokládá v jedenadvaceti kapitolách jednoduché tvrzení: Ani moderní společnost se nevyhnula tomu, o čem byli staří Řekové přesvědčeni, že je osudem veškerých dějin. Nevyhnula se pohybu v kruhu. U řady problémů, s nimiž se moderní společnost od svých počátků potýká, se mění pouze vnější kulisy, jejich povaha zůstává stále stejná. Stejná je i bezmocnost, s níž tváří v tvář těmto problémům stojíme. Překvapivě neměnné jsou stesky na krutost lidských osudů, na sociální nespravedlnost, na podlost finančních spekulantů a na zkorumpovanost politiky. Svědectví o odsouzení ke stále témuž nachází Jan Keller v románech století devatenáctého i v novelách století dvacátého. Nalézá v nich rovněž dlouhou řadu projevů toho, co bývá vydáváno za příznaky takzvané postmoderní společnosti. Diagnóza modernity v dílech literární klasiky se překvapivě shoduje s mnohem pozdějšími a dokonce současnými sociologickými teoriemi.... celý text

Vydáno: , Novela bohemica
více info...

Přidat komentář

Inika
08.08.2021 5 z 5

Nalézání paralel mezi klasickou literaturou a díly různých sociologů je zajímavý přístup. Navíc je to čtivě napsané a díky tomu velmi dobře stravitelné. Snad jen poslední kapitola, která má sloužit zároveň jako závěr, mi jinak dobrý dojem z knihy kazila naprosto zbytečným a rušivým zpolitizováním.

Moiseiwitsch
11.01.2020 5 z 5

Místy depresivní četba, přesto nesmírně zajímavá. Jedna z nejlepších knih co profesor sepsal.


panKubik
12.07.2016 4 z 5

I když se Jan Keller vysmívá sociálnímu konstruktivismu, mám dojem, že přesně to udělal se všemi klasiky, které ve své knize použil. Nicméně se tato kniha dobře čte a nutí člověka se zamyslet nad rozdělením moci v (post)moderní společnosti.

Blue
20.01.2016 5 z 5

Kniha s mimořádně odpudivou obálkou, která ale zase na druhou stranu stoprocentně přitáhne zraky návštěvníka knihkupectví. Text je svěží, jak je ostatně u autora zvykem, takže kromě poučení a neotřelých a inspirativních pohledů na některé společenské jevy a literární díla se člověk při čtení i usmívá. Navzdory tomu, že to vlastně není veselé čtení. Pozoruhodný interdisciplinární počin, který lze upřímně doporučit ke čtení a následnému uvažování.