Úvod do sociologie

Úvod do sociologie https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39379/uvod-do-sociologie-39379.jpg 4 65 8

Již páté vydání oblíbené učebnice seznamující čtenáře se základními kategoriemi moderní sociologické teorie, hlavními směry sociologického myšlení a předními osobnostmi sociologie 20. století.

Přidat komentář

Kabuky
30.05.2022 5 z 5

Klasika.

Eldar80
01.08.2021 3 z 5

První polovina se mi líbila, protože obsahovala spoustu informací, o kterých mě nikdy nenapadlo přemýšlet a nový úhel pohledu. Kniha mě tak přišla dost zajímavá a poučná i pro lidi, které sociologie nezajímá.
Dobrou úroveň měly ještě definice pojmů. Jen škoda, že některá hesla nebyla zpracována a odkazovala se na samotný text. Krátké biografie některých sociologů na konci už byly příliš stručné.
Druhá polovina je horší. Celý text vyznívá prudce teoreticky. Ostatně Keller o tom na několika místech píše, že je to jeden z problémů sociologie, kdy se odbornými termíny popisují všeobecně známé věci.
Pobavily mě základní paradigmata sociologického myšlení. Nedávno jsem četl psychologické typy od Junga a tak se vyloženě nabízí, že ke konsensuálním teoriím by se přikláněli introverti a ke konfliktním extroverti. :)
Bylo tam pár podivných tvrzení, ale aby to bylo úplně akorátní, tak by to musela napsat řada vzdělaných lidí. Antropolog, biolog, ekonom, filozof, historik, politolog, psycholog, religionista, sociolog...
Sociologie je tak nějak mezi vším. Jenže takové stádo intelektuálů by nejspíš nezvládlo sepsat něco tak konzistentního jako Keller. Text je hutný a vyžaduje pozornost. Ostatně je to učebnice a ne populárně naučné.
Hodnotil bych lépe, kdyby byly vypracovány všechny pojmy a lepší biografie sociologů. A aspoň nějaký směr výkladu. Začátek je užitečný, ale druhá polovina je už výlučně učebnice sociologie. A to dost teoretická.
Fascinující, že tohle se někdo učí. A já blbec vystudoval informatiku... Když to vychází opakovaně, tak to asi svůj účel splňuje. 75% 3,5*


stanlus
21.07.2021 3 z 5

Standardní publikace zasvěcující čtenáře do úvodu do této disciplíny. Bývá vhodná pro studenty humanitních oborů do jejich prvního ročníku. V porovnání s Úvodem do sociologie Jana Jandourka se mi jeví méně čtivá a laicky srozumitelná, nicméně velmi šikovný je zdejší slovník sociologických pojmů na konci knihy.

anna4413
27.11.2018 4 z 5

Kniha poutavým způsobem seznamuje se základními sociologickými směry, přístupy a mysliteli. Přesto mi v psaném projevu profesora Kellera cosi bránilo v rychlejší četbě, ale všem kdo na vysoké škole absolvují nějaký základní kurz sociologie bych knihu jako doplnění studia rozhodně doporučila.

panKubik
29.01.2015 5 z 5

Základní přehled sociologie, ke kterému je vždy dobré se vrátit, když si chcete ověřit nejasnost.

_Michelle_
14.07.2014 odpad!

Úmorné a velice nudné čtení, které pro mě nemělo žádný přínos.

Hanichka
08.11.2013 4 z 5

Rozhodně skvěle napsané, čtivá forma, která k tomu obsahuje spoustu informací. Líbí se mi, že také nabízí alternativní pohledy na současné problémy. Dále oceňuji, že u většiny problémů se autor zabývá argumenty odpůrců i podporovatelů. A také nezapomíná zdůraznit, jak nic není černobílé.
Nemůžu tedy popřít, že mě kniha přinutila přemýšlet a zvýšila můj zájem o sociologii (a četbu dalších Kellerových knih).

Dala bych knize hvězdiček pět, ale na konci jsem narazila na jedno tvrzení, které mi přišlo lehce manipulativní a to mi dojem z knihy zkazilo. Proto jenom čtyři.

Sinn
19.05.2012 4 z 5

Velice čtivá učebnice, vhodná jak pro studenty sociologie, tak i pro širokou veřejnost. Hlavní směry sociologického myšlení i vybraní autoři jsou zde představeni srozumitelně a poutavě.