Dějiny klasické sociologie

Dějiny klasické sociologie https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39378/dejiny-klasicke-sociologie-39378.jpg 4 32 5

Kniha podává výklad učení sociologů 19. a počátku 20. století z perspektivy změn, jimiž prochází moderní společnost v současné době. Autor vychází z analogie mezi krizí tradiční společnosti, z níž se zrodila modernita, a dnešní krizí organizované modernity, jejíž příchod byl z různých úhlů zachycen v teoriích klasiků sociologie. Snaží se tak na jedné straně podat výklad základních kategorií sociologického myšlení u zhruba desítky předních sociologů 19. a počátku 20. století, na druhé straně pak usiluje o teoretické propojení této myšlenkové tradice s nejaktuálnějšími problémy dnešní doby. Autor dospívá k přesvědčení, že mnohé prvky sociologické tradice mohou posloužit k orientaci v proměnách, jimiž prochází modernita v současné době. Kniha bude doplněna rozsáhlými biografickými a bibliografickými přílohami.... celý text

Přidat komentář

jsemvlastovka
22.09.2023 5 z 5

Jsem velmi příjemně překvapená čtivostí a srozumitelností. Očekávala jsem se, že půjde o nudný, nezáživný výčet jmen, dát a teorií, a nakonec je z toho nesmírně zajímavá kniha, kterou jsem nakonec přečetla celou a udělala si z ní podrobné poznamky, ačkoli to je nad rámec povinností a obvykle tak aktivní nebyvam. :)

Kabuky
30.05.2022 5 z 5

Kvalitní publikace.


Moiseiwitsch
11.01.2020 5 z 5

Kniha je určena ke studiu základů sociologie. Doporučuji ke studiu všem, kdo se o sociologii zajímají. V knize je shrnuto učení velikánů sociologie - Auguste Comte, Max Weber atd.

Tatopulos
15.06.2019 5 z 5

Skvělá kniha, díky ní jsem se začal zajímat o sociologii. Autor umí vtáhnout do historie 19. století a do ideologií, které nás provází. Kapitoly o sociologických a politologických termínech, klasicích sociologie a politologie s anotacemi a rozbory jejich děl, doplněné autorovou kritikou.

Gizminek
26.04.2013 5 z 5

Toto je výborný přehled sociologického a myšlenkového vývoje lidstva. Málokdo umí napsat učebnici takto záživně.