Obřad

Obřad https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510561/bmid_obrad-R2f-510561.jpeg 4 226 76

Případy Eleny Blancové série

1. díl >

Temná rituální vražda po sedmi letech opět otřásla celým Madridem. Obětí trýznivého zločinu se stala další mladá žena, která měla těsně před svatbou.Tehdejší pachatel byl dopaden a dosud si odpykává trest, takže existují jen dvě možnosti: buď má následovníka, anebo je uvězněn nevinný. Ve strachem svíraném městě čeká inspektorku Elenu Blancovou největší výzva její kariéry. Podaří se jí rozplést případ, jehož kořeny vedou do nejtemnějších koutů lidské mysli?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín
Originální název:

La novia gitana , 2018


více info...

Přidat komentář

Gracian1964
17.04.2024 4 z 5

Veľmi vychvaľovali aj vychvaľujú pani autorku. Vždy som potom veľmi opatrný a podozrievavý. Našťastie tentoraz to nebolo také vypuklé, i keď... Bizarný spôsob vraždenia, hm.... Čo všetko sú schopní spisovatelia vymyslieť, aby zaujali a boli originálni. Ale dobre, kašlime na to... Prečítal by som si aj druhú knihu, obávam sa však, že si ju nekúpim, túžba až taká silná nie je....

Dragon
11.04.2024 4 z 5

Žeby som mal nového obľúbeného autora? :-)
Najskôr som sa náhodou dostal k Purpurovej sieti, čo je druhá kniha v sérii a príjemne ma prekvapila. Príbehom, zápletkou, napätím, štýlom...a tak som si povedal, musím skúsiť aj prvý diel.
A rozhodne som nebol sklamaný, práve naopak.
Opäť veľmi zaujímavý príbeh o temnej rituálnej vražde, ktorá sa už v minulosti stala - mladá žena tesne pred svadbou, dierky v hlave, červíky vložené do mozgu, ktoré ženu zaživa požierajú...

Výborne spracovaný triler, pohltí vás, zaujme, drží v napätí. Je tam dostatok tajomna, pochmúrnosti, zvráteností...ale aj civilného života. Stále neviem, či je inšpektorka Elena Blancová skôr obľúbenou postavou, ale určite je zaujímavou. Dobre vykreslenou, nie tuctovou.
Niečo ako Kim Stonová, či Helen Graceová, len v Španielsku:-)

Taký je aj príbeh a samotný štýl autora (či skôr autorov) - je trošku iný, ako sme zvyknutí, svojský a miestami som uvažoval, ako dokázali traja muži napísať takýto komplexný prípad. Krátke svižné kapitoly, flashbacky do minulosti, ktoré vám bližšie ku koncu dávajú zmysel a všetko do seba zapadá. Uveriteľné a realistické.


Kniholapka
04.03.2024 4 z 5

Dobře zpracovaný thriller, místy občas trochu moc protáhlý. Četl se však příjemně a díky krátkým kapitolám, stránky mizely pod očima. Řekla bych další z povedených kousků....A poprvé jsem odhalila vrahy...JUPÍÍ :-)

ester4597
03.03.2024 5 z 5

Tak tohle bylo teda něco

Dokonalý thriller, který vás naprosto pohltí a než se nadějete budete ho mít přečtený.
Příběh byl tajemný, pochmurný a při takové atmosféře budete mít neustále husí kůži.

Inspektorka Elena Blancová vyšetřuje vraždu mladé dívky, která měla těsně před svatbou. Ale ukázalo se, že téměř stejná vražda byla před sedmi lety. Sedí teda ve vazbě skutečný vrah nebo je nevinný ? Tuhle otázku si budete pokládat celou knihu a při rozuzlení zápletky se na to budete koukat s otevřenou pusou.

Inspektorka Elena je přesně ten typ ženy, které se budete raději vyhýbat a do příběhu se hodila dokonale, nic si nenechala líbit a do všeho se vrhala po hlavě. Elena tu řeší nejen vraždu, ale každý den se musí potýkat se ztrátou syna.

Konec knihy mě naprosto ohromil a nemůžu se dočkat až se pustím do druhého dílu .

Nel_ita
17.02.2024 3 z 5

Temný a omšele vyhlížející přebal knihy odpovídá i jejímu naladění. Atmosféra mi chvílemi přišla téměř hororová a některé popisy byly na můj vkus příliš naturalistické. Námět byl vcelku zajímavý, ovšem přišlo mi, že chce autor hlavně šokovat nechutnými okolnostmi i pachatelem samotným. Hlavní postava je zajímavá a cítila jsem vůči ní sympatie, ale nestala se mou oblíbenkyní. Nedoporučila bych tuto četbu citlivým povahám, ale řekla bych, že není úplně špatná.

Dáma s hrnstjm
11.02.2024 3 z 5

Hm, tak tohle bylo pro mě šlápnutí vedle. Zápletka jako taková nebyla špatná, ale ty postavy... hlavní vyšetřovatelka přesně podle vzorce toho, co teď "frčí," má svoje démony, ale přesto je nejschopnější mezi všemi schopnými. Nicméně tady to bylo posunuto o level výš - promiskuita, grappa, otravné karaoke - za mě pokus o famme fatale z pera tří pánů ve středním věku. Dále mi neseděl přítomný čas, různé přehmaty v tykání a vykání, španělská jména také na čtivosti nepřidala. Od půlky jsem se nutila dočíst jen ze zvědavosti, abych zjistila, jak páni autoři vyřeší zápletku. Druhý díl si asi nechám ujít...

Dani25
30.01.2024 5 z 5

Riadne drsná, ale dobrá detektívka. Odporúčam len silnejším povahám. Rozne rozvetvenia deja a aj preto som netušila kto vlastne je vrahom a to mám rada. Len nechápem, prečo v takmer každej súčasnej krimi je hlavný vyšetrovateľ v podstate alkoholik a pritom zvláda svoju prácu. Určite si prečítam pokračovanie série.

PetikH2O
05.01.2024 5 z 5

Je to děsně dobrý. V podstatě parta vyšetřovatelů jako je Kim Stone, ale ve Španělsku. Líbí se mi osobní linka Elen a jsem zvědavá, jak bude pokračovat.

pipetion
24.12.2023 4 z 5

Detektivka, která splnila má očekávání a bonusem pro mě bylo španělské prostředí.
Napínavé čtení, rychlý sled událostí, temný případ.
I když závěr na mě působil překombinovaně, určitě si přečtu další díl.

evilunicorn
16.12.2023 4 z 5

Hmm, tohle bylo pro mě docela překvapení, zvlášť díky tomu, jak se děj v poslední třetině vyvíjel..Je to sice tak trochu "laicky" napsané, co se týče policejní práce, ale možná že právě díky odbourání té složitosti vyšetřování je ta kniha o dost čtivější.. Zároveň mě bavilo Španělsko, přece jen těch severských a amerických krimi je přehršel. Konec navnadil na další díl, určitě si jej přečtu. Podtrženo sečteno, tenhle thriller se na scéně určitě neztratí.

Olous1
23.11.2023 5 z 5

Tak trochu jinak napsaná detektivka. Nejdříve mě trochu odradilo malé hodnocení čtenářů,ale vůbec se to nepotvrdilo, že kniha nic moc. Ba naopak,byla jsem mile překvapená. Trochu mi dělali potíže jména,ale za chvilku si zvyknete. Za mě skvělé počteníčko. Jo a ten konec wow,to jsem nečekala. Prostě kniha mi sedla,100%. Jdu na další díl.

jaroiva
21.11.2023 4 z 5

Zvláštně psané. Poněkud nechutné.
Už od začátku jsem pochopila, že to nepsala ženská (ne, že by ženy neuměly nechutné thrillery, ale ta ženská psychologie je spíš ze světa mužských snů, než z reality). Takže jsem si našla, že autorka je vlastně trio autorů :).
Líbí se mi španělské prostředí a španělská jména a názvosloví. Příjemná změna.
A přesto, že se mi kniha v zásadě líbí, moc bych ji nedoporučovala. Nejsem nijak cimprlich, ale mouchy a červy fakt nemusím.
A možná raději ani nechci vědět, jak bude pokračovat ten úplný konec knihy.

VěraČamková
28.10.2023 3 z 5

Kniha z jiného soudku, dala se přečíst, ale je pro silnější žaludek.

sidonka
16.10.2023 4 z 5

Pozvolný začátek detektivky, která vás do sebe vtáhne najednou jste v hororovém thrilleru, kde není nouze o překvapivé zlomy v ději

SSTknihy
04.10.2023 4 z 5

Příjemná změna oproti té hromadě skandinávských a britských detektivek. Španělské prostředí bylo osvěžující, stejně jako trochu odlišný způsob vyšetřování. Hlavní hrdinka se sice nevymaňuje z obvyklých klišé (trauma, alkohol, podivné záliby), ale čtenář si k ní dokáže najít cestu, stejně jako k jejím kolegům.
Příběh samotný je uvěřitelný, dostatečně děsivý a bez nelogických zvratů. Krátké kapitoly posouvají děj rychle kupředu a nechybí ani závěrečné dramatické finále.
Navíc vás Obřad lehce naláká na pokračování, což rozhodně hodlám zkusit.

lucakuca
13.09.2023 3 z 5

Čtivé a kruté čtení. Bolestivé. Pro mě však jaksi studené, takové odtažité.
Hrdinka a její tým. Tým a jeho specializace je nepopsaný list. Každý tam má svou jedinečnou vlastnost, o kterou pečuje až do konce. Ta je vzteklá, ten je klidný, ta je stará, ten je divný...
U působení muk jsem si tak pro sebe zahuhlala: "Asi au."
Hodně matoucí:
a) španělská neotřelá jména
b) přítomný čas vyprávění v kombinaci se španělskými neotřelými jmény
Takže než jsem se zorientovala, tak jsem třeba půl stránky netušila, zda je to chlap nebo ženská.

hana1039
09.09.2023 5 z 5

Audiokniha:
Nevěděla jsem,co mě opravdu čeká, ale tohle určitě né... zvrácený náboženský rituál,při kterém nesmíte při poslechu / čtení,nic konzumovat... už se nemůžu dočkat až vyjde další díl, protože ten konec ????!!!!

marekB78
30.08.2023 5 z 5

Kniha mě hodně překvapila. Myslím v kladném smyslu. Dobře se četla, napínavá do poslední stránky a zajímalo by mě, jak to bude pokračovat...

JaneSour
25.08.2023 5 z 5

Knihu jsem precetla jednim dechem. Kniha byla ctiva, proste skvela. Dej byl velmi propracovan. Tesim se na dalsi knihu s inspektorku Elenu, protoze takhle to nemuze skoncit. :))

annes
25.08.2023 4 z 5

Některé popisky (třeba představování jednotlivých postav) mě moc nenadchly. Naopak motiv vražd se mi líbil, jen tedy ten závěr byl dost drsný. Postava hlavní hrdinky je skvělá, zpustošená a neutěšená a zároveň systematická a výkonná.
Konec knihy a celý podtext mi zanechal pachuť v ústech a žaludek celkem na vodě. Ale já jsem citlivá a ještě rodič malého malého dítěte, tak mě to hodně vzalo.
Nicméně to byl skvělý případ s dobrou zápletkou, zvraty a napětím, takže pro nadšence Oddělení Q a tak určitě doporučuji :-)