O povinnostech

O povinnostech https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204000/bmid_o-povinnostech-204000.jpg 4 56 56

Přidat komentář

lernami
12.03.2023 3 z 5

Dílo mě velmi překvapilo jeho nadčasovostí, zejména v oblasti lidské mentality mi potvrdilo, že některé věci se ani po staletích nemění.

Paulus.1987
24.08.2021 3 z 5

Mé hodnocení rozhodně není výrazem neúcty k Ciceronově nepopiratelné moudrosti a výjimečnosti. Avšak ve srovnání s Aureliovými Hovory k sobě a Senekovými Listy Luciliovi mi Ciceronovo dílo připadalo mnohem náročnější, méně srozumitelné a poněkud nezáživné.

Na druhou stranu uznávám, že jsem možná na četbu tohoto filozofického díla neměl „správně nastavenou hlavu“, takže klidně mohl být problém na mé straně. V tuto chvíli však musím plně souhlasit s uživatelem Fishik.


EsoRimmer
08.07.2020 5 z 5

Velmi pěkné čtení a zároveň svědectví o době dávné. S něčím lze souhlasit, s něčím polemizovat. Pravdou však zůstává, že Cicero dokázal (nejen v Povinnostech) podat ucelený obraz antického myšlení. Velkou výhodou je také krásný jazyk v dobrém českém překladu s podrobným poznámkovým aparátem.

Freiherr
17.03.2019 5 z 5

Ciceronovy názory se v mnohém blíží stoicismu Senekovu - proto mě také zaujaly. Kromě nadčasových myšlenek musím vyzdvihnout i formální stránku - každé myšlence je v textu poskytnut dostatečný prostor k jejímu rozebrání a k vyslovení závěru. Nejzajímavější pro mě byly kapitoly týkající se dodržování či nedodržování daných přísah a slibů. Cicero v této věci zastává názor, že někdy nemusíme slib dodržet (např. slib daný pod nátlakem nebo slib, jehož splněním bychom uškodili osobě, které jsme jej dali). Připojuji citaci, která mě zaujala:
Nic tak nesvědčí o duchu nesvobodném a malicherném jako láska k bohatství a nic není čestnější a velkodušnější než pohrdat penězi, jestliže je nemáme, a jestliže je máme, užívat jich k dobročinnosti a štědrosti.

Fishik
27.12.2015 3 z 5

Po přečtení Hovorů k sobě od Marka Aurelia jsem přečetl i tuhle knihu, ale ta mi už tolik nedala, ze začátku celkem zajímavé, bohužel postupně se myšlenky stále opakovaly, ale rozhodně pro lidi co se zajímají o filosofii důležité dílo. Aurelius byl pro mě ale záživnější a lépe se četl.