O nebi / O vzniku a zániku

O nebi / O vzniku a zániku
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29576/bmid_o-nebi-o-vzniku-a-zaniku-lXd-29576.png 4 9 9

Přidat komentář

DarthSoren
14.06.2022 3 z 5

Aristotelés - první vědecký systematik a velká filozofická osobnost. O nebi/O vzniku a zániku je věhlasné dílo, které však pro laického čtenáře pravděpodobně s každým desetiletím stárne tím víc. Pro filozofickou obec je to ale pořád zajímavá práce, zejména díky svojí komplexnosti. Dnes je již většina názorů zde popsaných dáááávno vyvrácena, resp. byli navržené nové modely, proto je možná pro někoho i úsměvné číst aristotelovic "průpovídky". Proto se snažím být v hodnocení objektivní a dávám 3*. Jako filozof oceňuju Aristotelův vlyv a fakt, že se právě tohle dílo stalo kánonem vědeckého a později i náboženského, i když ve značně pokroucené formě, myšlení. Až pokud nepřišli pánové Kopernik a Galilei...
Z pohledu laika to ale může být hodně zastaralé a nudné čtení, když samozřejmě vůbec pochopí o čem to sakra tenhle vousatý Řek psal.

alef
21.11.2016 4 z 5

Jaké, že jsou výsledky Aristotelových zkoumání? ... posuďte sami:

"všechna jednoduchá tělesa mají přirozený pohyb ... a každý pohyb má svůj opak ... pouze to, co má svůj opak, může vznikat a zanikat"

"sféra nebeská protiklady nemá ... na kruhu není protiklad ... nebeská tělesa se skládají z éteru ... svět nevznikl, je věčný"

Proti Aristotelovi vystoupil Filopónos, ... našel chyby v jeho uspořádání světa, upadl však v zapomnění, protože katolická církev ho zavrhla a tak neměl Aristoteles oponenta ... zato ve středověku, který následoval, velkého přívržence, kdy celá katolická církev hájila tento "pohanský" model světa :-).

A co bylo dál? ... Pak přišel Koperník, který navrhl jiný model světa než tento uznávaný aristotelský, protože se mu zdálo, že svět není nehybný... Země se otáčí kolem své osy... Slunce nezapadá a nevychází (poznáváte? ... Platónský názor :-) ... Koperník toto své pojednání věnoval papeži a ten ho dal na index :-) .... později tento názor obhajoval i Galileo Galilei ... a oba byli odsouzeni :-).


Autorovy další knížky

Aristotelés
řecká, -384 - -322
2008  82%Poetika
1996  84%Etika Níkomachova
1995  76%O duši
2003  76%Metafyzika
1998  87%Politika