Nežádoucí efekt

Nežádoucí efekt https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22447/nezadouci-efekt-22447.jpg 4 44 8

Novinář Andrew se vydává pátrat po další z řady záhad. Na místě, kam ho tajemný dopis pozval, nachází rozsáhlé deníky dvou dávno zesnulých iluzionistů, další dobové dokumenty a kouzelnické pomůcky. Do tajemného světa iluzí ho uvádí sympatická lady Katherine, pomáhá Andymu rozpomenout se na rané dětství a přijít na kloub tomu, proč si myslí, že má dvojče.... celý text

Literatura světová Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Triton
Originální název:

The Prestige , 1995


více info...

Přidat komentář

knihoun
16.12.2022 3 z 5

za mě dobrý, ale horší než film (super) a horší nez Převrácený svět (geniální), kdybych je potkala v obráceným pořadí, nebyla bych zklamaná

jarynek
31.07.2019 4 z 5

Nebylo to špatné, ale i pro mne ve srovnání s výborným filmem kniha pokulhává. V knize je pár hluchých míst a zbytečných odboček od hlavního děje, které základnímu motivu životního souboje dvou iluzionistů nic nepřinášejí a po dočtení je hodnotím jako spíše nadbytečné. Částečné zkrácení by tedy pro knihu bylo přínosem. Stěžejní příběh je psán čtivou formou deníku a dobře vyobrazuje postupně se měnící vztah obou hlavních protagonistů. Nevím, jak by na mne kniha zapůsobila bez znalosti filmu, protože téma je dobré a oroginální, ale právě při znalosti filmu ve mne po dočtení i přes nepochybné kvality příběhu, zavládlo mírné zklamání.


Albertos
27.10.2017 4 z 5

Ať chci nebo nechci, musím konstatovat, že film byl výrazně lepší. Tady prostě chybí nějaké ty wow efekty, které člověka totálně překvapí, a kterých ve filmu byl randál.
Ono té knize trošku ubírá fakt, že je členěna na dvě poloviny, oddělené drobným intermezzem v podobě vypravěče. Možná, kdyby tam byly větší průstřihy těmi deníky, bylo by to lepší, ale kdyby byly ryby v....však to znáte.

Každopádně příběh je to výborný a originální. Určitě bych ale asi doporučil se nejdřív podívat na ten film, at si užijete víc to překvapení, a pak si přečíst tu knihu, která tam poměrně hodně jinak, ale podrobnějc vysvětluje duševní pochody těch dvou ;)

scr00chy
13.08.2017 3 z 5

Film je o dost lepší. Knížka skoro vůbec nevyužívá příležitostí pro budování napětí, promrhává překvapivé zvraty, což ve filmu naopak fungovalo na výbornou. Místo toho je jakákoli překvapivá informace suše a nezajímavě vysvětlena.

I tak jsem si čtení docela užil, protože mě bavilo sledování rozdílů oproti filmu. Nolanova adaptace je však podle mě výrazně povedenější. Osekala všechny nezajímavé části (jako dějovou linii ze současnosti a nedůležité informace z deníků) a soustředila se na to hlavní – konflikt mezi kouzelníky, jehož začátek je ve filmu mimochodem o dost lépe vymyšlený a uvěřitelnejší.

flanker.27
11.08.2016 5 z 5

Výborně napsaná kniha, která má svým způsobem smůlu, že byla zadaptována způsobem, který možná předlohu v očích mnoha lidí přebije. Podle mě vedle sebe adaptace i kniha mohou velmi dobře fungovat, obojí je dost odlišné, i když základ je stejný. Kniha má především vynikající formu, deníky jsou psané tak, jako by je opravdu psaly dvě osoby z konce 19. století (v tomto oceňuji i dle mého dost podařený překlad), kromě toho je velmi čtivá a oproti filmu nabízí jednu dějovou linii navíc. Oproti filmu vyznívá závěr knihy ještě temněji a hororověji. Na druhou stranu jsem rád, že byla zadaptována do filmu tak, jak byla, film tak nabízí jiný pohled na stejnou zápletku.

Elysion
13.02.2016 5 z 5

Napsat vědeckofantastickou knihu, která je založena na deníkových zápisech dvou iluzionstů je prostě originální, nikdy jsem na nic podobného nenarazila. Kniha je dost napínavá, díky rozložení na jednotlivé příběhy je jako detektivka, získáváte postupně jednotlivé dílky skládačky a s každým dalším získaným dílkem vyvstává řada nových otázek, na které nutně potřebujete znát odpověď.
Přečetla jsem si ji, abych viděla srovnání s filmem, který mě naprosto uchvátil – hrozně se od sebe odlišují, např. ve filmu vůbec není časová rovina odehrávající se v současnosti a konec si Nolan úplně překopal, ale přesto jsou to oboje zajímá díla, která vřele doporučuju.

Rade
11.03.2015 4 z 5

Zajímavá a opravdu originální kniha. Film Dokonalý trik Christophera Nolana se mi ale líbil víc, prostě proto, že byl mimořádný. Filmový děj spolu se závěrem se poněkud od obsahu knihy liší.

Budly
14.12.2012 4 z 5

Jediná kniha, ktorú som kedy čítala a bola horšia ako film. Nechcem povedať, že bola vyslovene zlá. Veľmi zaujímavá a fascinujúca, lenže... Nolan je Nolan (režisér filmu). Preto vždy, keď počujem, že knihy sú VŽDY lepšie ako filmové spracovania, tak odpovedám, že to nie je pravda a práve tu sa mi to dokázalo.
Ak čakáte, že je to podobné filmu, tak dosť vzdialene. Áno, sú tam dvaja eskamotéri, nejaká tá žena jedného z nich, rivalita... Ale ak si chcete prečítať túto knihu a čakáte, že sa to bude podobať filmu (ako zväčša to tak býva, že sa film podobá knihe a len občasne sa zmenia fakty) tak budete veľmi prekvapení a možno si potom budete tiež vravieť, že prvá kniha, ktorá je horšia (ale nie zlá!) ako film.

Štítky knihy

zfilmováno mágové dvojčata Nikola Tesla deníkové záznamy World Fantasy Award (cena)

Autorovy další knížky

Christopher M. Priest (p)
anglická, 1943 - 2024
2005  86%Nežádoucí efekt
1997  83%Převrácený svět

Kniha Nežádoucí efekt je v

Přečtených60x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených3x
Knihotéce35x
Chystám se číst59x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x