Převrácený svět

Převrácený svět https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22449/bmid_prevraceny-svet-IpK-22449.jpg 4 32 6

Napříč kontinentem se pomalu sune Město. Po kolejích, stále znovu pokládaných a vytrhávaných, sleduje přízračný bod optima. V jeho zdech žijí lidé v přísné organizaci a řádu. Helward Mann odchází z města Země za svěřeným úkolem a netuší, co ho čeká za hradbami. Díky evidentním maličkostem, jež nemůže ignorovat, mu pomalu proniká do vědomí realita okolního světa. Planeta se nezdá být Zemí; svět a vesmír se zásadně liší od jeho znalostí. Svět je převrácený; planeta nekonečné velikosti existuje v konečném vesmíru.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Inverted World , 1974


více info...

Přidat komentář

Disease
15.08.2022 4 z 5

Kvalitní mix vědecké a lehce dystopické scifi, které sice k dokonalosti něco chybí, ale i tak je to silně nadprůměrná záležitost.

Fatis04
28.01.2021 4 z 5

Musím přiznat, že knížka se mi četla opravdu skvěle a moc se mi líbila, nechybí nečekané rozuzlení, za mě palec nahoru opravdu dobrá sci-fi


ludek.n
03.06.2020 4 z 5

Planeta nekonečné velikosti v konečném vesmíru, hyperbola otáčející se kolem vlastní osy, svět bez konce i bez začátku a v něm město pohybující se z místa na místo v nikdy nekončící honbě za přízračným optimem. Úžasný nápad, jenž je skvěle zpracovaný, dovedl Christopher Priest elementárními maličkostmi téměř k úplné dokonalosti. Jeho pojetí světa mu sežerete i s navijákem, který si na vás připravil. Žasnete nad fyzikálními paradoxy, hloubáte nad odlišnostmi převrácené reality… ale především se bavíte. Postavy pravda nepůsobí zrovna přesvědčivým dojmem (jsou tak trochu nanicovaté a na první pohled dost povrchní), ovšem to prostředí, ta skvostná myšlenka a vlastně i celá dějová linka, kterou pan Priest stvořil, tento handicap hravě smazává. Vše je podáno natolik jasně a přehledně, že autorův záměr pochopí i ten, kdo ve škole na hodinách fyziky nedával pozor a četl si pod lavicí dobrodružné příběhy.

Finn69
14.11.2016 3 z 5

Tak tohle bylo opravdu zvláštní čtení. Přiznám se, že abych si představil svět ve tvaru hyperboloidu, musel jsem si ho nakreslit :-) A k tomu autor přidal ještě prapodivnou fyziku a město, které se tou podivnou krajinou posunuje na kolejích stále směrem k severu (nebo jihozápadu?), kde leží neustále unikající "optimum". Prostě opravdu bizarní věc, už jenom kvůli popisům prostředí to stojí za přečtení.
Příběh už bohužel tak originální a neobvyklý není, čili dal bych 5 hvězd za nápady a dvě hvězdy za příběh, suma sumárum tři a půl.

kurcatovium
07.08.2013 5 z 5

Od téhle útlé knížečky jsem nečekal mnoho, ale o to více jsem byl překvapen. Budování atmosféry neznáma a jen pozvolné odhalování tajemné roušky je naprosto famózní a už jen díky tomu stojí kniha za to. Co je Město zač? Kde je ono Optimum? Co se stalo se Zemí? Co zakřivení prostoru a času? Tohle a chuchvalec dalších otázek se postupně rozmotá až v úplném závěru a člověk je tak ke čtení nenávratně přikován od začátku do konce.

hoopoo
18.02.2013 5 z 5

Zajímavá vize světa, kdy se se vzdálením od domovského vozidla začne měnit realita - změna rozměrů, času.. Mladík se snaží zjistit, co za touto záhadou stojí.

Autorovy další knížky

Christopher M. Priest (p)
anglická, 1943 - 2024
2005  86%Nežádoucí efekt
1997  83%Převrácený svět