Neviditelný svět

Neviditelný svět https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356692/bmid_neviditelny-svet-cFX-356692.jpg 4 58 22

Malá Ada vyrůstá v 80. letech v Bostonu se svým otcem Davidem, který je ředitelem počítačové laboratoře. Podivínský, výstřední a osamělý génius David vychovává i vzdělává svou dceru sám a denně ji bere s sebou do zaměstnání, kde se plachá Ada seznamuje se světem virtuální reality a programování přirozeného jazyka. Souběžně s tím, jak laboratoř získává věhlas, vynořují se znepokojivé otázky stran Davidovy minulosti. Když navíc Davidova mysl a paměť začínají selhávat, ujímá se Ady jeho kolegyně...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

The Unseen World , 2016


více info...

Přidat komentář

Agatha84
23.10.2022 2 z 5

Rozhodně zajímavá myšlenka, kterou se však ne zcela poutavě podařilo přenést do slov. Po přečtení poslední stránky si říkám, co by mělo být oním nezapomenutelným (natož pak mysteriózním).... Vše působilo tak bezbarvě, bezmocně, nevýrazně, až se mi zdá, že to možná přeci jen byla ztráta času.

aralka
26.09.2022 5 z 5

Naprosto výjimečný román.... obdivuji autorku, že měla odvahu vybrat si pro svůj příběh toto čtenářsky ne příliš atraktivní vědecké prostředí počítačových programátorů, umělé inteligence a virtuální reality a dokázala na této platformě zpracovat a čtenářům citlivě podat tak nevšední, přesto velmi láskyplný vztah otce a dcery, a to naprosto jedinečným a nezapomenutelným způsobem....kniha mi připadá zajímavá jak stavbou celého příběhu, neobvyklým prostředím, tak postupným rozkrýváním tajemství, a množstvím autentických informací z oboru informatiky, matematiky a logiky / Alan Turing aj./. Kromě uvedených štítků se román ještě zabývá dalšími i kontroverzními tématy jako je náhradní mateřství, výchova dětí homosexuály, kryptografie atd. atd. Je to skutečně poctivý a výborně napsaný román, na který jen tak nezapomenu ....


ZÓNA
05.06.2022 4 z 5

Milovníky záhad a tajemství zřejmě román nepotěší.
Ano, knihou se vine linie tajemství a je postupně rozkrývána, až nakonec dospěje k řešení.
Ale primárním cílem knihy je ukázat lásku, ztrátu a přesto znovu nalezené štěstí. Alespoň tak já chápu odkaz textu, který je napsán sofistikovaně, ale citlivě, až s mateřským zaujetím...
Je zde nastolena otázka viny a jistého trestu, ale takový odkaz se nabízí spíše ezotericky vnímajícím čtenářům. Ostatním učaruje dětský, posléze dospělý svět výjimečné Ady, ztraceného člověka ve světě dospělých, který nakonec pozná pravdu, resp. i štěstí.
Kniha se čte velice dobře, jedná se o pravověrný román, kterých se na pultech knihkupectví moc nenalézá. S krásnými postavami a příběhem, jež nemá větších vad.
K dokonalosti schází určitý druh nonšalance, která by text povýšila a učinila jej zábavnějším a přístupnějším širší čtenářské obci.
Přesto pociťuji radost z přečteného a rád bych si přečetl další romány od této skvěle píšící autorky.

mysak518
30.04.2022 3 z 5

Knihu jsem ze začátku furt odkládal a nemohl se stále začíst ale od půlky mě kniha začala bavit tak jsem ji dočetl

Zuknihomol
09.11.2021 4 z 5

Kniha se mi líbila. Svým námětem je originální a dokáže upoutat pozornost. Milé Adě jsem její osud nezáviděla. Kniha je někdy poněkud zdlouhavá a vlečící se, zvlášť na začátku příběhu, ovšem postupně se rozvíjí a svými zvraty a silným příběhem dokáže čtenáře zaujmout. Ještě jsem nečetla knihu, kdy by podstatnou část děje vyprávěl robot, takže plusové body :)

ennlady
28.08.2021 3 z 5

Nemůžu říct, že bych byla z knížky úplně odvázaná, ale zas tak špatné to nebylo. Čekala jsem něco víc mysteriózního, takže nějaký čas mi trvalo, než jsem se s příběhem sžila. Osud Davida se plně odkryje až na konci knihy a je to smutný příběh štvance, ale ani život jeho dcery Ady není procházka růžovou zahradou. Rozhodně je to čtení vzbuzující silné emoce, většinou smutek a lítost. Úplný závěr mě trochu zaskočil.

Alma5
23.06.2021 4 z 5

Málem jsem knihu odložila, neboť v první třetině se odvíjí podle mně pouze hodně smutný příběh bez jakýchkoliv příznaků tajemna. Naštěstí jsem tak neučinila, následné odkrývání osudu otce bylo velmi poutavé. Taky oceňuji hodně podrobně popsaný závěr.

Sofonisba
18.05.2021 4 z 5

Příběh rodinného tajemství vyprávěný lidmi a robotem současně. Do posledních stránek zůstávalo stále něco nevyřčeno - a to mě hodně bavilo :)

kramlinka88
31.03.2021 4 z 5

Milá, příjemná a nenáročná kniha :-) Popisuje život mladičké Ady, která vyrůstala jen s otcem. Nebylo to úplně wow, ale líbilo se mi to :-)

Stanas513
17.01.2021 5 z 5

Kniha mi padla do oka v knihovně, tak jsem si ji vypůjčila. Příběh byl zajímavě podán, líbilo se mi střídání dějů v čase. Myslím, že bych mohla použít do Výzvy, protože kniha je částečně vypravována retrospektivně.

orson
11.01.2021 5 z 5

Překvapivý román. Líbilo se mi, že při čtení jsem neměl tušení, kam se děj posune, resp. co se v minulosti hlavní postavy stalo a jen jsem hádal. Takže napětí od začátku do konce. Do toho příjemné (alespoň pro mne - programátora) prostředí IT společností, no paráda. A závěr mě překvapil, to už byla jen taková třešnička na dortu.

5tužka
23.08.2020 5 z 5

Knihu jsme přečetla jedním dechem za dva dny :) Příběh krásně plyne, napětí nepolevuje, prostě parádní. ovolená, jak má být.

Scathia
14.08.2020 4 z 5

Zajímavý příběh. Mysteriózního tam tedy není, ani co by se za nehet vešlo, ale jinak jde o povedený příběh rozplétání jednoho životního tajemství.

TomTomis
08.07.2020 5 z 5

Zpočátku jsem se nemohl začíst a říkal jsem si, zda jsem neudělal touto koupí chybu, ale nakonec mě postavy začaly bavit, děj se postupně odkrýval a nabýval zvláštních významů. Ne vždy jsem rozuměl všemu z oboru počítačů a matematiky, ale i tak... Pěkný příběh, který stál za to.

Danago
09.05.2020 5 z 5

Nádherný a poutavý příběh Davida a Ady- otce a dcery, jejich mimořádný vztah a Davidovo tajemství.
Celá kniha mě neskutečně bavila.
Krásný román skoro rodinná sága, jen jsem tam trochu marně hladala to mysteriózno . Snad trochu nádech sci-fi, ale jenom maličko a i bez toho by to byl skvělý příběh.

gleti
30.11.2019 5 z 5

Ano, životní příběh malé Ady je zajímavý, ale mě daleko více zaujaly osudy jejího otce. Jeho boj s homofóbii, se státní správou (mccarthismus) s nemocí. Přes všechny překážky však dokázal vybudovat úžasnou věc.

sadlo
30.08.2019

Skvělé počteníčko. Od začátku až do konce. Komu doporučit? Kdo má rád např. Poslední kabriolet, tak zkuste se začíst do Neviditelného světa.

magnolia
30.07.2018 4 z 5

Kdybych před touto knihou nečetla jiné, které mě zaujaly více, tak bych možná dala vyšší hodnocení. Takto jsem nejvíce ocenila působivé vztahové pasáže, týkající se Adina dospívání a sbližování s dalšími lidmi, její tápání a odhodlání. I celý příběh má něco do sebe a téma umělé inteligence má v příběhu důležité místo, umím si představit i zfilmování této knihy. Občas jsem přeskakovala, a také mě několikrát zarazily chyby v textu (kromě záměn koncovek i to, že požár ohlásil detektor kovu !). Ale román je v mnoha směrech zajímavý, nenechte se odradit.

martin7679
19.04.2018 5 z 5

Pozor, možná se jedná o spoiler:
Vztah dcery a otce, její pocity, jak o sobě přemýšlí, vzorce chování a sžívání se s kolektivem třídy ... to pro mě byl zajímavý zážitek. Líbil se mi příběh otce, zasazený do doby, která mu nepřála.
Struktura příběh je dobře poskládána z časových linií, které se nepředbíhají, naopak přesně do sebe zapadají.
Mysteriózní asi moc ne, sci-fi hlavně v epilogu, ale pozor, jsem IT člověk, tedy mé vnímání je tímto zkreslené.

Moonrose
12.04.2018 5 z 5

To byla TAK krásná kniha. Zezačátku jsem se nemohla pořádně začíst, ale lehce za půlkou už jsem nedokázala dát knihu z ruky a musela ji dočíst na jeden zátah.
Chci další knihy od této autorky!