Nevěstince a nevěstky

Nevěstince a nevěstky https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181453/bmid_nevestince-a-nevestky-w3z-181453.jpg 4 28 11

Další svazek populární edice Zmizelá Praha přináší výběr historického fotografického materiálu velmi nezvyklého zaměření. Lokály a zařízení dětem nepřístupné, místa spojená s nočním životem města slibují zážitek velmi nevšední.

Přidat komentář

Afilada
13.11.2023 3 z 5

Řadu zmizelá Praha považuji obecně za skvělou. Zde jsem ale byl trochu na rozpacích, samozřejmě je správné zaznamenat, kde byly jaké "podniky", ale nějak se to dílo rozpadá, mixovat dobové fotografie "personálu" s nepříliš zřetelnými/zdařilými fotografiemi budov, to mi moc nesedlo. Každý žánr má svoje, rád vyhledávám jak starou erotiku, tak staré budovy, ale v jedné publikaci dohromady mi to trochu vadilo.

los
10.07.2020 3 z 5

v rámci ediční řady odborně nejslabší, nevyvážený svazek, téma bohužel svádí k popularizaci a senzačnosti, redaktor měl autory na několika místech radikálně umravnit


mot33
12.02.2020 5 z 5

Super stare fotky,jako v každém díle.

flare
10.04.2019 4 z 5

Beru mapu a vyrazim do me,predevstim stare casti,Prahy...oujeee

Devorah
08.01.2019 5 z 5

Kniha skvěle popisuje prostředí pražských zašlých uliček, dává nám nahlédnout pod pokličku honosných podniků, ale i těch nejšpinavějších hampejzů, které bychom v Praze našli. Je tematicky rozdělena po pražských částech a doplněna o obrazovou část, takže se skvěle hodí jako průvodce po současné Praze.
Úvodní studie se zabývá tématem prostituce ve více aspektech. Zmiňuje např. i její biblickou úlohu, dále se zabývá úlohou morální, nezapomíná popisovat tehdejší politickou situaci a taktéž zmiňuje nejznámější tehdejší salóny, prostitutky, ale i slavné klienty. Jako pomyslný bonbonek lze hodnotit zmínku o literátech, kteří nejen navštěvovali zmíněné salony, ale čerpali zde inspiraci pro svá – mnohdy nezapomenutelná – díla.
Teď již zbývá jen vzít knihu do ruky a můžete tak vyrazit bloumat po skrytých zákoutích Prahy zmizelé.

Hamec
06.10.2018 4 z 5

Tuhle edici doporučuju číst s mapou po ruce.

KuroHaru
01.07.2018 5 z 5

Trošku dekadentní, ale přesto mimořádně zajímavá kniha, v níž dominuje obrazová část tvořená dobovými erotickými fotografiemi a snímky pražských domů, kde bylo nejstarší řemeslo provozováno. V životě by mě nenapadlo, kolik takových pochybných podniků se v té době mohlo v Praze nacházet! Kniha rozhodně stojí za přečtení, rozšíří vám obzory :)

daza.dt
01.02.2018 5 z 5

nečekala jsem, že jich bylo tolik :). Opravdu bohatá obrazová dokumentace. Čte se rychle.

Daydreamer
02.03.2016 4 z 5

Nevěstince, pod různými nazvy, jako třeba "Kabaret", Heaven (!?!), a podobně, najdete v Praze samozřejmě i dnes. Nejsem znalec a o exkurzi v dnešních podnicích bych opravdu, ale opravdu nestál. Nicměně, za pomoci stroje času, bych nějaký z těch starších rád navštívil :-).

pfa
01.06.2014 5 z 5

Publikace od mé oblíbené Paseky, která má mimochodem pěkný a zajímavý design, Nevěstince a nevěstky se rozhodně nijak nelekněte, ba naopak. Dobové fotografie a kresby vás povedou, a ty neřestný holky provedou, starou Prahou, její atmosférou v tomto smyslu a na chvíli snad i vtáhnou třeba do jakéhosi zakázána…

[9/10] Literatura faktu; Společenské vědy, Historie Prahy
(Blog: http://www.databazeknih.cz/blog/pojednani-vysle-z-nevestek-1766)

vhojta
29.03.2014 4 z 5

Myslim, že Nevěstince a nevěstky jsou ideální kniha pro pamětníky. Kupte ji dědovi. Pro dvacetiletou pražskou náplavu je kniha spíš jen soupis míst ve stylu: Tady byl tenhle bordel, tady byl tenhle bordel a v týhle uličce (o který slyšíte prvně v životě) čekaly ženský na amanty přímo na ulici. Dovedu si představit komentovanou procházku s autory, pokud bude ještě jednou příležitost, určitě bych neváhal. Zvlášt, pokud by nezačínala trapně ve dvě, ale třeba v devět večer.

Záměrně nemluvím o první části, kde na (tušim) třiceti stránkách hutnýho textu je popsána vyčerpávajícim způsobem historie prostiruce (nejen) v Praze z přelomu 19. a 20. století. Zajímavosti jsou nahňácaný na sebe, takže doporučuju pár zajímavých pasáží vypsat pro zapamatování.

Obrazová příloha, která tvoří snad 101 % knihy má skvělou atmosféru. Pro mě ale zase: Ideální pozvat nějakýho starýho páprdu na sklenku whisky a nechat si vyprávět. Zážitek by byl o to větší.