Víš, že nemusíš?

Víš, že nemusíš? https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507256/bmid_vis-ze-nemusis-HqY-507256.jpg 4 110 31

Marie se ze závažných rodinných důvodů vrací do Prahy a s sebou si přiváží neplánované překvapení. K nemocnému otci a ustarané matce jí tak přibyde ještě zátěž v podobě neveselé budoucnosti samoživitelky. Katce pro změnu dělají starosti čerstvě dospělé děti, zejména nezaměstnaný Matěj, kterému až příliš vyhovuje pohodlí mamahotelu. Vše se navíc zkomplikuje, když do situace začne zasahovat exmanžel Karel a na scéně se objeví nový muž, který se zdá být jeho pravým opakem. Zvládne Marie nezáviděníhodnou pozici bez pomoci bývalého přítele? A obhájí si Katka svou těžce vydobytou svobodu?... celý text

Přidat komentář

ArwenAragorn
09.04.2024 4 z 5

80%

Knížka se mi líbila stejně jako první díl. Zase ze života. Autorka mě zatím nikdy nezklamala.
Přečtěte si ji.

dlabikk
09.04.2024 4 z 5

Tak i druhý díl jsem si užila. Trochu méně humorná, smutnější, ale zase ze života. Každého z nás toto jednou potká. Doufám, že budou namluveny i další autorčiny knihy :o)


99jana99
08.04.2024 4 z 5

Kniha se mi líbila o trochu míň než první díl, i tak knihu doporučuji.

Kackac77
14.02.2024 5 z 5

Audiokniha
Právě jsem doposlouchala pokračování knihy Nemusíš! - Víš, že nemusíš! a opět se mi moc líbila. Příběh studentky Marie, která se vrací ze studií v Anglii domů pomoci mámě s nemocným tátou a její kamarádky Katky - starší rozvedené mámy dvou těsně dospělých dětí. Autorka nám na příbězích těchto dvou žen ukazuje, jak je někdy těžké se rozhodnout. Život nám někdy nabízí něco, co vypadá jako po všech stránkách dobré řešení, ale dát na ten pocit, že to přesto není ono, a jít tou druhou cestou, která je jeden velký otazník, je sakra těžké, ale zároveň jediný způsob, jak stát sám za sebou. Za mě moc dobrá knížka.

FoxFox
25.01.2024 3 z 5

Možná jsem četla moc brzo po prvním dílu, a nebo to bylo interpretací audioknihy, ale bohužel pokračování Nemusíš! mě bavilo o něco méně. Už to nemělo ten inspirativní náboj, jako první díl, kterým to za mě mohlo skončit.

klokan.1905
22.01.2024 5 z 5

Víš, že nemusíš?
Vím... ;-) Jenže já chtěl... Chtěl jsem vědět, jak se dál budou vyvíjet životní osudy dvou hrdinek z předchozího dílu, a to studentky Marie Vlčkové a maminky dvou, nyní již dospělých dětí, Kateřiny Kovářové...
V případě, že byste uvažovali o čtení této knihy, tak ji na chvilku odložte a sáhněte nejprve po prvním dílu, který nese název Nemusíš!
Proč? Jednoduše proto, že jednak byste o dost přišli, ale také proto, že již v prvním dílu zjistíte hodně důležitých informací o Marii i Kateřině... Nemusíte mít strach, první díl se čte fakt dobře a myslím, že pak budete muset sáhnout po pokračování Víš, že nemusíš?
Na pokračování jsem se opravdu těšil a splnilo plně moje očekávání... K samotnému pokračování neprozradím vůbec nic...
Sáhl jsem po knihách, kterými jsem o vánočních svátcích obdaroval manželku... Byl jsem mile překvapen, knihy se mi četly skoro samy a vždy jsem je s radostí a očekáváním otvíral... Už se těším na další příležitost pro dárek manželce, určitě jí od autorky nějakou knihu vyberu...
No tak jo, holky, i si ji rád přečtu... ;-)
Dagmar Digma Čechová sice NEMUSÍ, ale mohla by uvažovat o pokračování? ;-) Prostor pro pokračování tady určitě je... ;-)

veronika9761
20.01.2024 5 z 5

Trochu me zklamal zivotni posun Marie, ktera mi z prvniho dilu prisla ohromne ambiciozni a mela pred sebou nalinkovanou budoucnost v zahranici. Jinak pribeh potesil, a klidne by to mohl byt serial. Hrdinky sympaticke, pribeh plynul bez hluchych mist, fakt fajnovka. No a snad uz se proberu i ja. Nemusim.

mirinda973
03.01.2024 3 z 5

Špatné to určitě nebylo. Ale spíš takové nemastné neslané.
Líbilo se mi, jak se střídá vyprávění dvou hlavních postav a navazuje na sebe.
Určitě ještě nějakou knížku od autorky ještě zkusím
3,5*

stesti.s.knihou
22.12.2023 3 z 5

Jelikož si na @audiolibrix platím členství, každý měsíc se mi připisuje kredit, za který si můžu pořídit novou audioknihu. A občas se mi tam těch kreditů nasbírá více a já sáhnu po náhodné neověřené knize.
Stejně tomu bylo v tomto případě. S autorkou jsem doposud neměla zkušenost, celkem mě zaujala anotace knihy, tak jsem ji koupila a až poté začala pátrat, co vlastně autorka píše a jak to čtenáři hodnotí. A byla jsem překvapena! Jedná se tedy spíše o čtení pro ženy, ale autorka je v posledních letech poměrně plodná a evidentně i oblíbená (na Databázi mají všechny její knihy nad 80%).
Zjistila jsem také, že Kniha víš, že nemusíš? je volným pokračováním prvního dílu s názvem Nemusíš! Tu jsem tedy nečetla, ale ničemu to nevadilo.
V knize Víš, že nemusíš? se prolínají osudy dvou hlavních postav, Marie a Katky. Každá z nich je v jiné životní situaci, v podstatě řeší nástrahy každodenního života a to, jak se s nimi vyrovnat. Marie - svobodná, těhotná žena, na níž se upne bývalý přítel z minulosti. Katka - fotografka, rozvedená, s dospělým synem, který celé dny sedí doma a hraje hry. Řekla bych, že se jedná o takové prototypy ženských hrdinek a situací, které řeší. Ale ve finále mi to asi nevadilo. Kniha je fajn díky pozitivnímu vyznění, které obsahuje.
V porovnání s jinými českými autorkami realisticky popisujícími každodenní život rodin/žen/mužů (napadá mě hlavně Petra Soukupová) mě tato kniha až tak moc nenadchla, budu tedy jedna z mála, která nebude hodnotit tak vysoko. Nicméně poslech to byl fajn, oddechový, s přesahem a objev autorky mě překvapil :)
3,5/5

Lka
26.11.2023 5 z 5

Audiokniha :
Volné pokračování knihy Nemusíš! Pohodové čtení, takové ze života . Tahle kniha byla trochu smutnější, ale takový je život a i v běžném životě jsou nemoci a umírání. Knihu jsem si užila, poslech byl skvělý díky Lucii Juřičkové.

Eagle78
13.11.2023 5 z 5

Hezky navázané pokračovaní prvního dílu, ale přitom nevynucené. Příběh, který určitě mohl napsat sám život. A že to není vždy lehké. To ale nemůže pochopit nikdo, kdo něco podobného nezažil.
Já bych autorce doporučil, místo vymýšlení třetího dílu napsat druhý díl k některým dalším jejím románům.

knihovniceS
25.09.2023 5 z 5

Víš, že nemusíš?
Pro mne to byla „pokračovací jízda“ ... Dvě ženy různého věku, různých povah, jejich nejen milostný život a střetnutí....Opravdu pěkné čtení, od kterého jsem se nemohla urvat..
Dášo, děkuji, přála bych si číst o dalších osudech Katky a Marie. Neuvažujete o třetím díle? Teď je to na 5 hvězd.

Potvurka735
18.09.2023 3 z 5

Příběh je hezký. téma reálné. Mě se kniha bohužel četla docela pomalu, nemohla jsem se začíst tak, abych vydržela delší dobu. Za mě to není špatné, ale ani hit. Hodně podobné Vasilkové.

anovy64
28.08.2023 5 z 5

Ano, tato kniha se autorce zase povedla. Líbí se mi, že se nejedná o žádnou červenou knihovnu, děj je celkem realistický, i když Katčiny známosti mi nejsou zrovna sympatické a její jednání taky moc ne. Mariina dějová linka je tentokrát přijatelnější, i když ani ona mi k srdci moc nepřirostla. Kdyby paní Čechová napsala další pokračování, určitě bych si jej přečetla.

Lenndy
23.08.2023

Na další díl jsem narazila náhodou na Audiotéce.A stejně jako ten první se mi moc líbil.

BlueberryMuffin
12.08.2023 5 z 5

Tak první autorčina duologie přečtena. :) První díl jsem si tedy v podstatě vůbec nepamatovala, ale nedá se říct, že by to extra vadilo. Marie mi tu byla milejší než v jedničce. A oba příběhy se od ní přirozeně rozvinuly dál, je vidět, že pokračování nevzniklo jen aby bylo. ;) Měla jsem tedy jedno tušení ohledně Katčina syna Matěje, které se nevyplnilo, ale nevadí. :D A Bady byl prostě skvělý!

lucie5636
03.08.2023 5 z 5

Když jsem v květnu dostala volné pokračování Víš, že nemusíš? nemohla jsem se dočkat, až začnu číst. Jako naschvál se na mě kupil jeden úkol za druhým a před usnutím jsem ani nestačila rozsvítit lampičku a už jsem spala. No co s tím?... Začala jsem si asi po měsíci brát knihu s sebou aspoň na přestávky do práce. Jak mě se od té Katky a Marie těžko vracelo do toho pracovního režimu! Chtěla jsem - Musela jsem - proste vědět, jak se poperou se všemi překážkami, které jim paní Čechová přichystala - a že chudák Marie dostala zabrat.
Děj byl opět čtivý, svižný a zajímavý. Emoce létaly nahoru a dolu, a přesně to mám na knihách od autorky ráda. Za ty pozdní příchody z přestávky - a výčitky od kolegyň - to rozhodně stálo.

sarka9488
25.07.2023 5 z 5

Koupit si Čechovou není nikdy šlápnutí vedle. Co kniha, to skvělé čtení.
Takže dávám opět 5* a budu si muset asi vyhradit speciální poličku v knihovně pouze pro Digmu:-))

rumova_kulicka
21.06.2023 4 z 5

Tento druhý díl mě bavil o poznání více než první. Marie teda chudák dostala naloženo, bylo mi ji moc líto. Kateřinu a její milostné avantýry jsem si neoblíbila ani teď, ale líbí se mi, jak se z těch dvou staly kamarádky. Kdyby bylo pokračování jejich osudů, vůbec bych se nezlobila. Autorku jsem si zařadila do oblíbených a určitě si přečtu i další její knihy.

libuse6749
10.06.2023 5 z 5

To si myslím, kolik mám načteno a přesto objevuji další a další české autory, jejichž styl mi sedne, jak poklice na hrnec.

Tentokrát se jednalo o mé seznámení s autorkou @dagmardigmacechova a jejím novinkovým románem Víš, že nemusíš?

Bylo to natolik skvělé čtení, že jsem se okamžitě vrhla i do knížky, která mě vrátila v příběhu zpět o 7 let a vyšla pod názvem Nemusíš! Obě tedy doporučuji, jen buďte chytřejší a čtěte je raději postupně.

Knížky na sebe volně navazují a v obou se setkáváme s hlavními hrdinkami Katkou a Marií, zároveň poznáte i jejich rodiny, kolegy, partnery i přátele.

Děj v první knížce začíná červnem 2013 a končí v červnu 2017, druhá knížka přeskakuje do srpna roku 2019 a končí lednem 2020. Krátké kapitoly střídají příběhy Katky a Marie, takže naprosto přesně víte, čím hrdinky právě procházejí, jaké mají trápení či před jakými rozhodnutími stojí.
Velmi originálně jsou v obou knížkách řešeny názvy kapitol. Prvním slovo, či začátek věty je zvýrazněno tučně a rovnou navazuje vyprávěním.

Hlavní hrdinky čelí nástrahám, které přináší sám život. Jsou uvěřitelné, reálné, každá z nás bojuje s podobnými. Autorka umí probudit u čtenářek emoce a mává s nimi sem a tam. Děj je napínavý a čtenářsky zajímavý. Některé kapitoly jsou plné smutku, slz i beznaděje, střídá je však vyváženě humor a nechybí ani romantika, sex.

Obě dvě knížky ovšem přinášejí poselství. Ukazují, že cesta ke změně není jednoduchá, je naopak někdy velmi klikatá, místy jde do strmého kopce. Pro mnohé ženy tak může být čtení velmi inspirativní a může jim dodat odvahu udělat velký a důležitý krok pro sebe samu.