Neopouštěj mě

Neopouštěj mě https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458849/bmid_neopoustej-me-kei-458849.png 4 716 153

Nedotýkej se mě série

< 2. díl >

Bojí se lásky. Ale ještě více se bojí, že by ho mohla ztratit… S Lucou byla Sage šťastná jako nikdy dřív. Ukázal jí, co znamená důvěřovat sobě samé i druhému. Co znamená žít. A milovat. Ale Sage znovu, tentokrát silněji než kdy jindy, dostihla její temná minulost – a zničila právě začínající štěstí ještě v základech. Ať se Sage snaží sebevíc, nemůže na Lucu zapomenout. Každý den bez něj je pro ni jako den bez části vlastního Já. Existuje pro oba ještě vůbec nějaká šance, když mezi nimi na základě nevyřčené pravdy a manipulací vyrostla tak obrovská zeď, že už se přes ni ani jeden nedostane?... celý text

Literatura světová Pro ženy
Vydáno: , Red
Originální název:

Verliere mich. Nicht. , 2018


více info...

Přidat komentář

Zuzíček77
15.03.2024 5 z 5

Kniha plynule pokračovala, tam kde předchozí skončila. Rozjezd je trochu pomalejší ale potom to jede na plné obrátky. Kniha se četla sama, děj opravdu plynul rychle. Sage v tomto díle projde velkou změnou, není to ještě úplně bez úzkostí ale posun je tam velký. Lucu jsem si oblíbila již v prvním díle, líbil se mi popis jeho osoby. Jejich romantická linka byla opravdu povedená. Musím říct, že druhý díl mi přilnul k srdci více než díl první.

kacenka6144
13.03.2024 4 z 5

Celé je to zbytečně zdlouhavé. Stačila by jedna knížka, kde by se aspoň něco dělo. Druhému dílu dávám nakonec 4*, ale oba by si zasloužily tak 3,5.


zamilov.do.knih
10.03.2024 1 z 5

tuhle recenzi píšu šíleně pozdě po dočtení a je tomu tak proto, že jsem se pořád snažila si celou duologii srovnat v hlavě, ale marně. pořád jsem toho názoru, že se mi to nelíbilo, ale nevím, jak svůj názor vyjádřit, abych někoho, komu se knížka líbila, neurazila. protože na jednu stranu asi chápu, proč se lidem líbí – řeší důležité téma a někdo, kdo prožívá něco podobného jako hlavní hrdinka, se v ní mohl najít a třeba mu kniha mohla s problémem i pomoct. ale na stranu druhou mě prostě celou dobu štvalo, že spolu postavy nekomunikovaly. teď budou někteří namítat: "ale právě o to šlo, že měla strach o tom někomu říct," ale sakra! dusit všechny svoje problémy v sobě nikdy nikomu nepomohlo! no a s tímto se pojí i postava lucy, která mi v tomto díle přišla dost nereálná, protože si myslím, že nikdo nemá tolik trpělivosti jako on. týpek očividně věděl, že se se sage něco děje a čekal třeba nevím půl roku klidně jako beránek a vůbec nepůsobil, že by ho sralo, že mu sage pořád po tak dlouhé době nedůvěřuje. ale v reálu to prostě takhle nefunguje. pokud svoje strachy budete před každým skrývat a uzavírat se před nimi, oni ztratí trpělivost a vztahy mezi vámi se naruší. a je to pochopitelný, protože se budou cítit, že jim prostě dostatečně nevěříte. a v neposlední řadě mi tahle knížka přišla strašně nudná a zbytečně natahovaná. kdyby se oba díly osekaly, tak by z toho mohla klidně být jedna fajn knížka, ale protože autorka první díl utla zvratem, tak pak musela psát dalších 400 stran prakticky o ničem (děj druhého dílu by se rozhodně vešel tak na 100 stránek) jenom proto, aby jí to vyneslo víc peněz (tak to na mě působilo). a naopak konec, ve kterém je důležitá konfrontace s příčinou problému, na mě působil strašně nevěrohodně a odfláknutě, no prostě zklamání.
abych to nějak shrnula, tak za největší problém považuju tu zdlouhavost vyvolanou nekomunikací postav. takhle to vypadat nemá! a pokud se autorka snažila knihou předat nějaké poselství, tak z mýho pohledu ne úplně správně (ale oceňuju, že sage vyhledala pomoc u psycholožky!). a i když vím, že jdu hodně proti proudu, tak tuhle sérii prostě doporučit nemůžu.

Péťa Z.
03.01.2024 3 z 5

Po víc než roce a půl jsem si přečetla druhý díl. První se mi líbil, tento už o něco míň. Tentokrát jsem si ani nepoznačila žádnou pasáž, která by mě zaujala... Příběh se vyřešil a stejně tak nejspíš zapadne. Za pár měsíců si detaily jen těžko vybavím. Odpočinkové čtení to je, ale už se ke knize nevrátím.

Nattali.ka
06.11.2023 2 z 5

(SPOILER) Druhý díl knihy podobně jako první zbytečně zdlouhavý a natahovaný možná ještě více než předchozí, děj se rozjede až v posledních 100 stránkách, kdy se Sage konečně svěří se svou minulostí o zneužívání. První 2/3 knihy se točí stále kolem vztahu Sage a Lucy, zlomené srdce z dvoutýdenního vztahu a nestálé řešení jejich vztahu jakože jsou bývalí partneři mi přišlo až komické, ale tak pro cílovku teenagerů to může být blízké téma. Závěr sice končí kladně, ale přišlo mi to uspěchané, vyhrocená situace a najednou po tolika letech trápení policie to vše přijala a vyřešila během odpoledne. Knihy mají potenciál, ale myslím, že rozdělení do dvou dílů jim jen uškodilo, polovina by se dala vypustit, čekala jsem to lepší dle hodnocení. Díky motivu a tématu knihy přidávám hvězdičku.

klarinka9974
04.11.2023 4 z 5

Knihu jsem začala číst, hned co jsem dočetla první díl ale do prvních 100 stran, jsem si myslela, že knihu ani nedočtu. Od začátku se příběh hrozně vlekl, pořád se opakovalo to samé, pocity, špatná nálada. Ale jak překonáte tyto nudné kapitoly, konečně se dostanete do zajímavého děje. Kde se konečně něco děje a že toho je. Sage se začne měnit a dostane rozum, Luca projeví své city a v neposlední řadě, dojde konečně na to největší zlo, kdy vyhraje spravedlnost. Oba dva díly měli něco do sobe a knihy se mi líbily.

Safrika
01.11.2023 3 z 5

Tento dil jsem cetla jen z duvodu, abych vedela jak to dopadne, kdyz prvni dil byl useknuty uprostred. Cetlo se dobre, pribeh fajn, ale uz jsem na tohle stara :).

kalinka99
05.10.2023 3 z 5

Za mě nic moc. Příběh se vlekl. Ke konci se začalo něco dít, ale to bylo všechno.

kindlova42
21.09.2023 3 z 5

No čekala jsem od druhého dílu trochu víc. První mě moc bavil a hned jsem chtěla v příběhu pokračovat, ale vše se zde táhlo, Sage myšlenky se furt opakují dokola. Upřímně se mi tady i docela zprotivila. Ta jediná část, která mohla být skutečně zajímavá byla uspěchaná.

Lucie.285
17.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Příběh pokračuje přesně tam, kde skončil první díl, kdy vztah mezi Lucou a Sage není ideální a opět najíždíme na Slow burn linku. Docela dost děje se věnuje Sage přátelům a tak jsem čekala, že ke konci se autorka nějak zmíní i o nich, ale kdo ví, třeba si jejich Story nechává v záloze na další knihy, pokud ne, tak je to škoda, protože opravdu mnoho stran se tu věnuje i jim a pak vlastně člověk vůbec neví, jak nakonec skončili, popřípadě s kým. Další věc, co mi opravdu udivilo bylo, že když vyšla jedna z pravd ven Luca byl neskutečně překvapen, například o tom, že trpí panickými ataky neměl dle tohoto dílu ani páru, přitom v první knize mi přišlo, že zhruba tuší, že něco není v pořádku, ještě vzhledem k tomu, že několikrát tuto ataku měla i před ním. Jinak Luca je prostě hrdina se vším všudy. Příběh je krásně zakončen a nakonec i v tom našem světě se stále najde spravedlnost.

Didi15
10.07.2023 5 z 5

Taková dívčí jednohubka ,kde Lucu by chtěla každá):))Velice čtivé, o hodně lepší než Lenka Lanczová za mého mládí :-D

Juici
22.06.2023 4 z 5

.. A ten pocit si v sobě uchovám už navždy ..

Druhý díl byl o hodně utahanější než první. Některé části jsou tak únavné a zbytečně zdlouhavé. Kniha je i přesto velmi čtivá a to mě pohánělo dopředu.

Čekala jsem větší zaměření na chvilky, které hlavní dvojice trávila o samotě. Konec by mi stačil, ale pokud je víc jak půlka knihy utahaná, mohl by být o to víc rozepsaný. Chybí mi ukončení příběhu u ostatních, ale jak jsem již četla, chystá se volné pokračování. Tak třeba se tam dozvíme, jak se mají i ostatní kamarádi Luca a Sage.

FejKýý
19.05.2023 4 z 5

Tak a mám to za sebou. Říkám si škoda. Měla jsem ráda svět Sage a Lucy. Každopádně si stále myslím, že stačilo udělat jen jeden díl. Příběh byl už lepší v tom, že se tam neřešil tak extrémně strach Sage. Za konec jsem každopádně ráda i když to asi bylo jasné. Jsem ráda, že se vše krásně vyřešilo. Jen mi tam chyběla na konci linka s Norou, škoda.

Zuzi_cte
18.05.2023 5 z 5

Celkem dlouho jsem tuto serii odkladala, nevim ani proc. Rozhodne me knizky prekvapily. U prvniho dilu jsem mela trochu problem se zacist, trvalo pro me dyl nez se to rozjelo. Ale zase ten konec byl pekny sesup.
Luca je neuveritelne uzasna postava. Cekala jsem namysleneho frajirka ale on je sympaticky, ferovy a hrozne hodny. Celkove mam fakt dobry pocit po precteni teto serie :-)

Jája92
16.05.2023 4 z 5

Nedalo mi to, abych se po prvním dílu nepustila ihned do pokračování. Naštěstí jsem knihu Nedotýkej se mě začala číst až v době, kdy již byl k dispozici i druhý díl.
Kniha je téměř stejně čtivá jako první, i když obsahuje slabá místa. Byla jsem trochu roztrpčená z chovaní Luca, protože jsem o něm získala jinou představu v pilotním díle.
Mám ráda příběhy ze školního prostředí a tady byla univerzita dost upozaděna.
Ale přesto jsem se nemohla odtrhnout od čtení a s napětím jsem sledovala, jestli dostane Sage odvahu svěřit se svým tajemstvím.
Rozuzlení na konci knihy přišlo trochu moc hladké. Epilog se odehrává po dvou a půl letech... Dost bych přivítala příběhy i vedlejších postav.

Čtenářka368
02.05.2023 4 z 5

Pokračování druhé knihy bylo víc zaměřeno na vývoj událostí ohledně traumat z dětství hlavní postavy. A samozřejmě se do hry vrátil Luca. I když mě kniha opět pohltila, už tam byly slabší pasáže, včetně rozuzlení.

Máca216
19.04.2023 5 z 5

Moc hezké

michaelakoc
24.03.2023 4 z 5

Včera/dneska v noci přečteno za 7 a půl hodiny. Nemohla jsem odolat. Věděla jsem, že kniha pokračuje tam, kde skončil 1. díl a jednoduše jsem potřebovala vědět, jak to se Sage příběhem dopadne.

Na začátku mám trochu pocit, že se Luca nechová podle vzorce z prvního dílu a trochu mě to ruší. Na druhou stranu on se asi chová podle vzorce ze začátku 1. dílu, kdy v ženách nemá důvěru a nechce se s nimi sblížit. Luca ublíží Sage, ale nevydrží to dlouho, protože mu na ní pořád záleží a tak je tu pro ni, i když ne romanticky.

Sage si nepřeje nic jiného, než být s Lucou, je to jediný muž, kterému se kdy přiblížila a do kterého se zamilovala. Ale její minulost jí brání s Lucou být, protože mu nemůže říct pravdu, abych ochránila Noru.

Co se ale stane, když minulost zaťuká, doslova, na jejich dveře a Sage už nemůže zabránit tomu, čeho se nejvíce obávala. Jak dopadne setkání Sage s Alanem? Jak dopadne setkání Lucy s Alanem? Co udělá Luca, až se dozví celou otřesnou pravdu? Co udělá Alan, až zjistí, že to už není pouze jejich tajemství? Dostojí své výhružce?

Prvnímu dílu jsem dala 9,5/10, tomuto dílu dávám 9/10, ale pouze proto, že jsem chvíli trochu ztracená v chování Lucy a také protože Sage tady, až na Alana, už tak moc neřeší svůj psychický stav a například polibek s Gavinem bych nečekala, a pár dalších věcí.

Velké drama na konci a epilog, který jsme všichni chtěli.

JaAnička
13.03.2023 3 z 5

A pokračujeme v krasojízdě. Nacházíme hrdiny přesně tam, kde jsme je v prvním díle opustili...plus mínus týden - nebo něco. Naše hrdičky se dohádaly a do svých sporů zatáhnuly i další nevinné přihlížející, o jejichž osudech jsme se ani v závěrečném stereotypním "o dva a půl roku později" moc nedozvěděli. Přesně v takový moment se nabízí dvě možnosti - buď teda dodat, co se s ostatními stalo...škola, vztahy... nebo o tom pomlčet, ale vzápětí vydat volné pokračování, na které bych byla opravdu natěšená, protože Apríl, Megan, Gavin, Connor, Cam i náš nováček Aaron jsou sympatičtí a to kolikrát víc než hlavní postavy. A taky protože jinak jsou jejich naznačené linky vlastně spláchnuté do záchodu (pokud nějaký další díl je, jenom není přeložený, pak se za svůj hysterický výstup omlouvám).
EDIT: volné pokračování bude - čekáme na překlad!
Trochu jsem doufala, že jejich vztah bude teď tak trochu "víc", bylo tam tolik příležitostí, které mohly být víc energické spádové a akční, ale suma sumárum...většinou bylo všechno odbyto buť mlčením, nebo větami "dlouho jsme si povídali", "a tak jsem mu všechno řekla" , "mlčeli jsme a dívali se na film". Hrdinka, přestože nám pořád opakuje, jak si prošla hroznou traumou - to ji neberu -, je tady najednou docela v pohodě a jediné, co ji trápí, je Alan. Jo jasně, rozumím, vývoj postavy tam prostě musel být.
Jinak z typologické stránky: poznámek pod čarou není tolik a nejsou tak moc cringe.

JoMia
12.02.2023 4 z 5

Tato kniha na mě působila o něco lépe než první díl. Místy se děj docela vlekl a byl nezajímý a zdlouhavý. Konec, který by se naopak dal hezky rozepsat, na mě byl příliš uspěchaný, což je škoda.

Štítky knihy

pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Laura Kneidl
německá, 1990
2020  84%Nedotýkej se mě
2021  84%Neopouštěj mě
2021  79%Někdo nový
2021  72%Ve skrytu stínů
2022  73%Někdo jiný

Kniha Neopouštěj mě je v

Právě čtených5x
Přečtených992x
Čtenářské výzvě127x
Doporučených49x
Knihotéce458x
Chystám se číst282x
Chci si koupit97x
dalších seznamech15x