Návrat domů

Návrat domů https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521276/bmid_navrat-domu-WLk-521276.jpg 4 123 46

Je Štědrý večer roku 1959. Na konci horkého dne se na pozemku jednoho velkolepého sídla najde mrtvola. Když je obyvateli přivolána policie, poklidné městečko Tambilla se stává dějištěm vyšetřování nejzáhadnější vraždy v dějinách jižní Austrálie. O mnoho let později v Londýně pátrá novinářka Jess po příběhu, který by vydal na reportáž. Potřebuje ho jako sůl – je nezaměstnaná a sotva vychází s penězi. Když ale dostane zprávu, že její milovaná babička Nora leží zraněná v nemocnici, odsune práci stranou a vrací se do Sydney. V Nořině domě objeví knihu o skutečných zločinech, jež popisuje dávno odložený případ: tragédii rodiny Turnerů z roku 1959. A jakmile se začte, zjistí, že mezi nechvalně proslulou vraždou a její rodinou je šokující spojitost…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Homecoming


více info...

Přidat komentář

malina097
14.04.2024 5 z 5

Hezké, moc hezké, proto dávám plný počet bodů. Líbí se mi styl psaní autorky,zápletka je také zajímavá i .když je fakt,že jsem někdy měla pomotané malinko osoby.Hlavně se mi líbil popis krajiny a okolí, já jsem fakt tou alejí k domu šla až tak jsem byla v ději zosobněná.Fakt jsem se ani chvilku nenudila i ,když je kniha dost silná. Prostě mám ráda takovou tu skoro rodinnou ságu s detektivní zápletkou a přiznám se,že ten konec jsem takový nečekala.Asi nejsem předvídavý detektiv.Vždy ,když si v knize zvyknu na osoby a ke konci zestárnou jako tady tak je mi jich lito ,prostě i uroním slzu.Vyhledám možná ještě další knihu autorky,protože jsem byla spokojená,,,fakt.Takže pokud mohu radit přečtěte si hezkou odpočinkovou knížku a nebudete litovat.Hezky den.

Renca.ch
03.04.2024 5 z 5

Zajímavý spletitý román, kniha se dobře četla, mohla být kratší. I když čtenář od začátku tuší, jak by to mohlo dopadnout, tak konec je nečekaný a všechny události se propojí. Nora ani Polly mi nebyly moc sympatické, někdy se chovaly nepochopitelně. Doporučuji k přečtení.


čef
20.03.2024 4 z 5

Hodně spletité rodinné drama, kde se jen pomalu a hodně rozvláčně odhaluje pozadí smrti ženy a jejich dětí v jednom podivném domě na jihu Austrálie v roce 1959. V roce 2018 se vydá jedna z potomků zúčastněných na této tragédii zjistit, co se tehdy vlastně stalo. Zápletka tedy OK. Co však nebylo tak docela chutné, je celkový rozsah díla a také styl vyprávění s mnoha dějovými skoky. Pět set stránek dnes dokáže odradit leckoho a určitě zejména skupinu mladých, zvyklých na stručnost mobilních zpráv. Ostatním přeji hodně trpělivosti.

Jiparis
07.03.2024 5 z 5

Skvěle napsaný příběh o utajovaných rodinných tajemství, která je těžko skrývat a navěky pohřbít. Bonusem navíc je poutavě popisovaná krajina Austrálie.

Edita1702
04.03.2024 5 z 5

Je to krásná kniha, velmi pečlivě popsané prostředí ve kterém se příběh odehrává, i lidské povahy, které jak poznáte při čtení nejsou jen růžové jak se na pohled zdá, někdy se mě zdálo že se nedočkám vyřešení případu, ale ten konec, ...ten konec stojí za počkání

petronella1
02.03.2024 5 z 5

Po poslední knize, která mě moc nezaujala, jsem zase spokojená

iška
01.03.2024 4 z 5

Tento příběh plyne pomalu jak horké letní odpoledne. Je tu spousty časových smyček a nejrůznějších drobných odboček. A do toho všeho je umně zabalena detektivní zápletka. Ledacos nás napadá, něco je nakonec zcela jinak a něco ne. Chce to udělat si čas, ponořit se a nechat se zvolna unášet vyprávěním.

genduna
29.02.2024 5 z 5

Velmi čtivá napínavá kniha, jen jsem se chvílemi ztrácela v časových liniích. Celkově hodnotím knihu jako velice vydařenou.

ennlady
27.02.2024 5 z 5

Po dost dlouhé době od přečtení Hodinářovy dcery, která mě moc neoslovila, se mi dostala do rukou tato knížka... a to byla tedy jiná káva! Ze začátku se pravda nic moc nedělo, nebo se nedělo nic moc zajímavého, ale pak!!! Skvělá zápletka, skvělý děj, skvěle vykreslené postavy! Příběh tří žen, tří generací, tří časových rovin, kde jen máloco je takové, jak to vypadá. Navíc krásná australská příroda, opravdu jsem měla pocit, že to všechno vidím, slyším a cítím, jak už zde bylo napsáno. Konec mě překvapil na 50 %, jako asi kdekoho. Jedna část mi byla vcelku jasná a myslela jsem si to samé o části druhé, ale tohle by mě tedy fakt nenapadlo. Takže DOPORUČUJI.

HaHa11
25.02.2024 4 z 5

Oproti několika předcházejícím knihám autorka značně ubrala na sentimentu a věnovala se příběhu. Zajímavému, napínavému, tajuplnému a zamotanému až do posledních stran. Čtenář je v samotném závěru vystaven takovým kotrmelcům, že s povděkem vzpomíná na jistotu, ve které setrvával po většinu knihy. Několik časových rovin, občasné flashbacky, nezapomíná se ani na utěšenou australskou přírodu (ovšem s mírou), některé náhody spíše neuvěřitelné, logika sem tam dostala zabrat, ale čtenář nesmí být hnidopich! Za čtyři, a možná i trochu více, ale prostě Tajemství letního odpoledne je jen jedno ...

Lucie.B
24.02.2024 5 z 5

Nádherná kniha, přečteno jedním dechem. Jen mi je líto, že už to skončilo

Mandlevest
12.02.2024 5 z 5

Moje oblíbená spisovatelka Kate Morton mě opět spolehlivě a od prvních stránek dokázala vtáhnout do svého mistrně napsaného příběhu, plného tajemné atmosféry, překrásného popisu australské přírody, v městečku Tambilla, ve starodávném domě zvaném Halcyon. A kdo už od této úžasné vypravěčky něco četl, ví, že se dočká hodně spletitého příběhu, plného tajemství a skrytých vášní a nenaplněných tužeb a zde také tragické události, která zasáhne do života tří generací, a to vše v důmyslně propletených třech dějových linkách, které Vám nedají vydechnout. Nevím, jestli, pro mě, byl tento román nejlepší, ale podlehla jsem mu absolutně a ráda. A že je autorka mistr překvapivých konců s dokonale propracovanou zápletkou, dokázala i v tomto příběhu. Nádherné čtení, sice složitější a pomalejší, ale věřte, že stojí za to.

berila
06.02.2024 4 z 5

Co napsat, začátek, odehrávající se v historii, mě návnadil. Pak přišla dlouhá nuda v přítomnosti, už jsem to chtěla vzdát, naštěstí se děj vrátil zpět do minulosti a už to byla paráda až do konce. Pěkná detektivní zápletka, část jsem si dala brzy dohromady, ale zbytek ani náhodou. Určitě doporučuji k přečtení.

ydnac
05.02.2024 4 z 5

HALCYON.

Slovo, za kterým se skrývá tajemství...
Jess pracuje v Londýně, ale když dostane zprávu, že její babička měla nehodu a je v nemocnici, okamžitě se vydá za ní.
Vrací se po letech domů.
Jaké ji čeká odhalení?
Jedno je jisté, o své babičce rozhodně nevěděla všechno...

Příběh v němž jsou náhody, neštěstí, soucit, vražda, závist, pomsta, ale také láska a pochopení.

Začátek mě hodně navnadil, opět se zde střídá vyprávění z minulosti a současnosti.
Prostředek mě malinko ukolébal častým opakováním.
Na konci mě něco překvapilo a něco jsem už tušila :-).
Celkově je to moc hezká kniha :-).

MirKop
01.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Unikátní příběh, jehož největší předností jsou ty paralely mezi 1959, 80 a 2018 - historie jednoho městečka a panského sídla, změny, které je postihly za desítky let, postavy, které najednou po mnoha desítkách letech ožijí a sehrají fenomenální přestavení. Opravdu jsem s Norou, Jess a Polly v té Tambille byl, představoval jsem si, jaké to musí být, odhalit jednotlivá zákoutí nejen Halcyonu, ale i městečka jako takového.

Díky knize jsem si uvědomil, jakou historii vlastně ukrývá každé město, ulice, les...kudy se někdo někdy procházel zahloubený do vlastních myšlenek, žijící život úplně jiný, než žijeme dnes my. Jaké to muselo být...žili tady rodiny s vlastními osudy, radostmi i slastmi a vše se vlastně prolíná do dnešních dnů..

Těžko to popsat...

---- (SPOILER) ----
Kdo je Polly ve skutečnosti, si asi dal mnohý z nás dohromady relativně brzy, stačilo kalkulovat její věk, mimino v košíku...jen mě vrtalo hlavou, jak se to celé událo..myslel jsem dokonce, že prsty v otravě má samotná Nora...nicméně nakonec Percy - mimino v růžích - pocit, že jej někdo sleduje - Nora obcházející své kolečko, uslyší pořvávat mimino, jde k němu ( Percy si ničeho nevšimne...), vezme ho...) To mi celé trošku přišlo přitažené za vlasy. Možná to šlo vymyslet nějak jinak...

Tak či onak, příběh to byl parádní, četlo se to skvěle a za mě NA JEDNIČKU!

Danago
30.01.2024 5 z 5

Krásný příběh. Děj je hodně zamotaný střídají se zde dvě časové linky , do toho kniha , která vyšla před léty a popisuje starou tragédii. Všechny směry vedou k rozluštění této nevyřešené tragédie a k odhalení nejednoho tajemství.
Příběh je skvělý. Jen mě hodně mrzí změna obálky, kniha v knihovně nesedí k ostatním knihám od autorky .

NikyTaky
26.01.2024 2 z 5

(SPOILER) Tak musím říct, že jsem se na knihu moc těšila, anotace zněla lákavě, obálka je krásná. Ale tyjo, co to bylo? Celých 350 stran jsem se strašně nudila, až pak se to začalo pozvolna rozjíždět. Kniha mě svým dějem absolutně nevtáhla, v půlce jsem odtušila zápletku a čekala co teda bude a jak to bude. Postavy mi taky nebyly zrovna dvakrát sympatické, až na Jessicz. Nora, která je posedlá kontrolou a v podstatě ve svůj prospěch shazovala Polly, která nebyla tak marná, jak z ní matka dělala. V podstatě ji víc ublížila než pomohla. Konec je vražedné trojté salto, to zas Polly pěkně naložila, to si snad ani člověk nezaslouží. Musím říct, že mě to dost zklamalo, vůbec mi to nenavodilo takovou tu tajemnou atmošku, kdybych dychtila to přečíst div ne na jeden zatah. Zklamalo mě i to, že se dozvídáme jak to celé na konci bylo a “kdo s kým, jak a za kolik ale absolutně nic, prostě se to přejde. Mě by víc zajímalo, jak se k tomu pak Polly postavila, jak si to potom se svými nově získanými sourozenci vyříkala, jak to bylo s Polly a Jess dál. Takový nedokončený konec. Musím říct, že mě kniha zklamala.

galinek
26.01.2024 5 z 5

Skvělá kniha, autorku mám moc ráda, musím přiznat, že začátek pro mě byl trošku kostrbatější, ale pak příběh nabral obrátky a četba se stala drogou,..... jen se přiznám, že postavu Nory jsem asi od půlky knihy opravdu jen velmi těžce snášela..... Doporučuji!

Elapheg
25.01.2024 5 z 5

Kniha: Návrat domů od Kate Mortonové je opravdovým kandidátem na její nejlepší knihu. Návrat domů pojednává o Nořině vnučce Jess, která je novinářka, zrovna nemá práci, má málo peněz a dostane navíc ještě zprávu z nemocnice, že Nora její babička je v nemocnici s úrazem. Jess neváhá a jede babičku navštívit do Austrálie do nemocnice. V Nořině domě, kde Jess dočasně bydlí, najde knihu o skutečných zločinech, které popisují tragédii ze Štědrého dne 1959, kdy v městečku Tambilla v Austrálii dojde k podivuhodnému úmrtí. Jess kniha zaujme a zjišťuje, že popisovaná tragická údalost má souvislost se samotnou Norou a Nořinými blízkými a tak se Jess pustí se do vlastního vyšetřování o šedesát let později, co se tenkrát asi skutečně stalo. Na zadní straně knihy je napsáno: "Mnohovrstevný román, který překvapí i ostřílené detektivy", a je tomu skutečně tak. Kniha rozebírá tragédii ze Štědrého dne z roku 1959 z vícero pohledů. Nakonec ale autorka čtenáře vede ke konečnému rozuzlení toho, co se opravdu stalo a jak a kdo, spolu s mnoha dalšími dovysvětleními jiných osudů hlavních postav knihy. No jestli čekáte zamilovaný román, budete zklamáni. Toto je drama, kde je kniha spíše detektivkou, ani rodinné vztahy nejsou dokonalé, i když zde nechybí hluboká mateřská láska, dobré přátelství, ale hlavně víceronásobné tajemství všech protagonistů knihy. Není to moje první kniha Kate Mortonové, vím, že píše skvěle, ale dokázala mě na konci velice překvapit, i když už jsem si myslel, že všechny souvislosti mi již byly knihou předestřeny, mýlil jsem se. Některé tipy mi vyšly, ale wau efekt se nakonec přece jenom konal a to je dobře. Hodnotím jako zatím její nejlepší knihu, navíc s krásnou přebálkou, takže jestli máte knihu po ruce a nevíte, co vybrat za knihu, neváhejte a sáhněte po ní. Za mě jednoznačně pět hvězd a veliké doporučení. Paní autorce tleskám. :-)

kathla
19.01.2024 5 z 5

Tato autorka je sázka na jistotu. Opět propracovaný příběh s famózním rozuzlením.