Na odvrácené straně

Na odvrácené straně https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374904/bmid_na-odvracene-strane-8Ru-374904.jpg 4 102 102

Na zastíněné straně Měsíce založil excentrický miliardář Fletcher Brass kolonii, která slouží jako vězení pro ty nejtěžší zločince na Zemi. Ale kolonii využívají také váleční zločinci, zabijáci, sexuální maniaci - i turisté toužící po extrémním dobrodružství. Protože neexistuje ve vesmíru místo, kde byste sehnali silnější drogy, nebo levnější plastickou operaci... Ale bombový útok na kolonii je jenom začátek...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Leda
Originální název:

The Dark Side , 2016


více info...

Přidat komentář

katallinka
28.09.2023 2 z 5

Nápad asi dobrý, ale délka a provedení bylo špatné. S knihou jsem se hrozně trápila. Nemůžu říct, že by mě to vyloženě nebavilo, ale na každou super kapitolu byly čtyři neskutečně nudné. Kniha mě uvrhla do obrovské čtecí krize, takže jsem se musela hrozně nutit číst a tím pádem 2,5*.

Sammy.Boy
04.06.2023 3 z 5

(Čtenářská výzva) Ve finále to nebylo tak zlé. Nápad se sci-fi noir detektivkou je skvělý, na celé knize vlastně asi to nejlepší (spolu s kapitolami vraždícího běsnění), ale jakmile prostě čtu něco déle jak měsíc, není to úplně ono. Asi jako kdybych se já sám ocitl NA ODVRÁCENÉ STRANĚ Měsíce a tápal.


Ma1keL
17.04.2023 3 z 5

Tak na to, že jsem myslel, že mě to nebude moc bavit po tom pomalejším začátku, tak pak se to hezky rozjelo. Sice jako nic extra sofistikovaného nečekejte, ale jako oddychovka je to parádní. Hrozně se mi líbilo, jak se autor informoval o měsíci a jak úžasně vše popisoval ! A na to, že nemám rád detektivky, tak tento příběh byl opravdu zajímavý a ani mi nevadilo, že se z většiny jednalo o vyšetřování, jelikož detektiv Zackon mi opravdu přirostl k srdci !

Ochutnávka:
Rose Harmony žije na Měsíci. A je vražedkyně. A Hříšnice. A prostitutka. Za pevnou sazbu dělá ruční práci, elektrohonitbu, lízačku, píču v hubě, rodeo, 69, 2 x 2, půl napůl, polykání, tantrický sex, trojku, šlehačku, pozdvižení, dominu, Marii Celeste a některé méně extrémní formy pissingu. Za smluvní cenu vám taky na celou noc udělá přítelkyni, pornohvězdu, stydlivku, poslušnou holčičku nebo vládkyni koulí. Za žádných okolností by však nedělala mlhovinu, chilli doga, fisting, hru na trombon, yettiho, parní válec, bramboračku nebo rozbitej trakař.

Jack Bauer
26.03.2023 4 z 5

Klasická detektivka zasazená do měsíčního prostředí. Popis Měsíce, jak tam vše funguje mě zaujal hned od první kapitoly, samotný příběh už je takový tuctový. Hezky se to čte, nejvíce mě bavily slovní hříčky s androidem tak jak ve Spasitelovi s mimozemšťanem.

No,..tak děkuju"
Ne, já děkuji vám,pane, Poskytl jste mi vynikající příležitost dokázat, jak hodlám odměňovat dobré služby. Nezapomenu na vás. A doufám, že vaše kolegyně přežije, abyste ji mohl po libosti jebat, pokud jste ji nejebal doposud."

MichaelNewchop
25.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Anthony O'Neill přečetl asi tak pětačtyřicet knih o měsíci, než se sám pustil do jeho odvrácené strany. Na knize je to sakra znát. Svéráznému poručíku Damienovi Zackonovi (Zákonovi) jsem okamžitě začal držet palce a nezklamal mě. Tuto atmosférickou noirovskou sci-fi detektivku mohu jen doporučit.

KapitánSmrt
09.01.2023 4 z 5

Napínavá sci-fi neo-noirová detektivka se správně zamotaným dějem a docela sympatickými hrdiny. Autor je slušný spisovatel, dokáže vykreslit živoucí svět, plný autentických postav. Děj nenudí, nabízí i slušné množství různých odboček a zákoutí, které dokreslují celkové dění. Nejde o žádnou hlubokou literaturu plnou existenciálních otázek, ale jakožto příjemná oddechovka rozhodně pobaví a rozhodně neurazí ani čtenářův intelekt.

ThomasRuhe
01.08.2021 3 z 5

Tuhle knihu jsem si v knihovně půjčil jenom náhodou. Nebylo to zase tak špatné. Prostředí Měsíce a fungování společnosti, která zde žije je dobře vymyšlené. Překvapivě nejzdařilejší jsou kapitoly s vraždícím androidem, který se řídí jakýmsi ,, desaterem'' ,a podle něj jedná. Vlastně to je kodex pouček šéfa Měsíce Fletchera Mosase. Vyšetřování vedené poručíkem Zackonem je dobře napsané a postupně dospěje i k zajímavému konci...
Kniha se četla dobře, všechno zhruba funguje a neměl jsem s příběhem nějaký výrazný problém, hodnotím tak solidní trojkou.

sgjoli
19.03.2021

Přiznám se, že když jsem se do této knihy kdysi pouštěla, měla jsem fakt obrovská očekávání. V roce 2018, kdy kniha u nás vyšla, jsem ji měla v nejvíce očekávaných novinkách toho roku. Námět skvělý, navíc můj oblíbený žánr sci-fi v kombinaci thrilleru a detektivky. To znělo něco jako pro mne. Ale... :-(
I když jsem se moc těšila, nakonec jsem se nedostala ani ke straně 100 a knihu odložila nedočtenou. Nezáživné, nudné, suchopárné, na mne příliš strohý styl psaní, kvůli kterému jsem se nedokázala vůbec ponořit. Dost jsem se nudila a s každou přibývající stranou jsem měla pocit, že je mi ta kniha fakt jedno. Což mne doteď fakt dost mrzí, že se pro mne kniha stala zklamáním...

kaffa
22.10.2020 2 z 5

(SPOILER) moc mě to nepřesvědčilo.... nejvíce mě štvaly tří stránkové pasáže o minulosti postavy, o které ste předem věděli, že ji stejně killnou.... to už sem pak přeskakovala automaticky.... stejně jako nějaké další hutné mega odstavce vnitřních monologů a podobně.... příběh nebyl sám o sobě zlý nebo nezajímavý, ale závěr zůstal v podstatě neodhalen, můžeme se jen domnívat, že padouchem byl skutečně ten, co byl odstraněn, a nebo jestli jím byl někdo jiný.... stejně tak mi nepřišla přesvědčivá záminka v úplném závěru knihy pro to, aby se poručík vracel.... jeho příklon k "nelegálnosti" mně též nepřesvědčil.... škoda nevyužitého potenciálu

Lenka.Vílka
13.10.2020 4 z 5

"Doom (Empty) - Palaye Royale"

Sice Damien Zackon není takovej bourák jako Takeshi Kovacs, ani takovej nezbednej floutek jako Carter Sloan. Ale i tak jsem si užila každou stránku téhle knihy.

Na knihu jsem se moc těšila. Hlavně proto, že jsem si podle anotace představila, o čem kniha bude. No...a ona byla nakonec o něčem jiném. Čekala jsem akční noirovou detektivku, která se odehrává na Měsíci. Ale dostala jsem zamyšlenou inteligentní detektivku s hrdinou ošklivějším než je Jonah Hex. A stejně to byl sympaťák!

A teď k ději a tomu dilematu. Na Měsíc vás odklidí do vašeho soukromého vězení. Ale taky je tam místo, kam se dostanete dobrovolně, když chcete dělat věci, za které by vás na Zemi zavřeli. Skvělej biznis. Tak proč je tam teda policie? A je to skutečná policie nebo si tam na to jenom hrajou? Byla jsem prostě zvědavá, zda by policajti teda vyšetřovali onu vraždu, kdy by šlo o někoho jiného...vtipné je ale zde i to, že ani ty policajti nejsou bez hříchu. Jinak by nezačali dělat v Očistci...

A málem bych zapomněla, je to sci-fi, že? Tak tam musí být minimálně jeden android, kterýmu šplouchá na majáku. Přeci jen zabíjí na potkání. Nebo přeci jen ví moc dobře co dělá, aby se dostal do Očistce? A nebudu lhát, on i ten vraždící android byl vlastně sympaťák. Svým zvráceným způsobem...a taky ten, kterej sleduje našeho androida zabijáka...

Takže, jo, kniha má tyhle dvě linky, které začnou dávat smysl časem. Lépe se mi četlo o androidovi. Bylo to vtipnější a ujetější. (Shodou okolností dnes dávaly dva díly Futuramy a oba měly s námětem v knize dost společného, takže beru jako osud, že jsem dočetla zrovna dnes.) Zackon byl super, ale tajemný pán %@^@ byl o žďibec lepší. V tomhle případě mě 4☆ mrzí, ale měla jsem vždy problém se začíst, když jsem měla s knihou pauzu. Což bylo způsobeno přítomným časem vyprávění. Je to můj problém, že mi to dělá problém, já vím. Ale to neznamená, že to nemůže ovlivnit moje hodnocení, je to moje hodnocení.

Leč je základní příběh sám o sobě chytlavý, nechápala jsem některé negativní komentáře zde. Po dočtení je chápu. Není to kniha pro každého. Proč? Autor zvolil dost zvláštní způsob vyprávění. Už jenom to, jak jsou napsané první dvě kapitoly. Jak se čtenář dozví o minulosti hlavních postav. A veškeré vsuvky, kterými navazuje dál do děje. Chápu, že by to nemuselo každému sednout, ale mě to sedlo a bavilo. Autor jde totiž hodně hluboko do toho, jak to chodí na Měsíci. No, až na ten přítomný čas, no :D

Za co cením překlad jsou jména postav vzhledem k jejich znění v originále :)
Za co bych vydavatele učinila nezaměstnaným, je anotace. Ta v knize. Jsou v ní dost velký faktický chyby. Jenom jedna věc je ale ok. Že v ní narozdíl od originálu nevyžvaní jméno toho androida, takže komu to zapaluje trochu pomaleji, bude trochu překvapený....

Klidně si od autora přečtu další knihu (ne ty dvě, co tady má vedené, to není pro mě), ale musí to být sci-fi.

olle3
30.09.2020 2 z 5

Verdikt: Povrchní, nudné, navíc odfláknuté. A jestli se pletu? Jestli do toho autor dal všechno a vydal ze sebe to nejlepší? O to je to horší.

Eyghon
16.08.2020 2 z 5

Velké očekávání, velké zklamání. Příběh není špatný, ale podání je hrozné. Přeskakoval jsem celé bloky textu, které byly pro děj zcela zbytečné. Větu "řidič nasedne do auta a odjede" autor dokáže natáhnout na 20 řádků. Popisy, popisy a zase popisy - cesta měsíční krajinou (kde nic není) může potom trvat i několik stran. Bez nudných částí by kniha měla cca 220 stran. Ale jak jsem napsal výše - samotný detektivní příběh je v pohodě.

blackoutzuzi
12.05.2020 5 z 5

Na odvrácené straně je velmi propracované dílo, plné zajímavých informací a černého humoru, který zřejmě ne každému sedne – ale pokud máte rádi Tarantina a jeho tvorbu, je velká pravděpodobnost, že vás tento román bude bavit! Na své si přijdou i milovníci detektivek, sarkasmu a sci-fi :)

FireOfFilth
21.12.2019 3 z 5

Po přečtení této knihy jsem lehce zklamán. Kniha se četla dobře, ale bohužel mě žádnou částí extra nezaujala a nezůstal mi v mysli žádný wau moment.
Ano jedná se o detektivku odehrávající na Měsíci. Máme tu jednoho poručíka, který vyšetřuje vraždy, které jsou spojeny z velkým magnátem, který vládne Odvrácené straně.
Nejvíc mě bavili pasáže s androidem, ty byly opravdu humorné a zároveň drsné. Nejméně bohužel rozhovory poručíka s Fletcherem Mosasem či jeho dcerou.
Nakonec nějaké zajímavé úryvky.

"Klídek, vole." mírní ho šéf kapely. "Musíme hlasovat. Věříš na demokracii, nebo ne?"
"Věřím v kapitalismus, ve svobodné podnikání a také v přirozená práva."
Přesně - takže se bude hlasovat a většina rozhodne, jo?"
"Já jsem většina," pronese android.
"Ne ty seš jeden hlas. A já jsem druhej hlas. Takže jeden hlas říká, že jedem do Očistce, a druhej že nejedem."

A ještě jeden.

"Šílený vědec sestrojí z částí těla obludu. Obluda se vydá do lesa a zabije holčičku, která se tam potuluje. Je namístě se ptát, kdo za to nese největší odpovědnost. Šílený vědec, nebo obluda?
"Odpověď na vaší otázku je zřejmá, pane."
"Vážně?"
"Samozřejmě, pane - není to ani vědec, ani obluda."
"Takže kdo nese největší odpovědnost?"
"Ta holčička v lese."
"Ta holčička v lese?"
"Protože si nezajistila patřičnou ochranu, pane."

Celkové hodnocení 60%

Gurus
15.10.2019 4 z 5

Super konec :) jinak to bylo takové pohodové čtení :) Rozhodně se mi četla lépe než Artemis a hlavně tam nebyla žádná protivná holka co se chová jako puberťák (viz moje hodnocení u Artemis).

p.s. určitě nesrovnávat s Marťanem...,ale jak jsem psal výše tak s Artemis.

tereza5767
19.09.2019 3 z 5

Celkem fajn detektivka, lehce se čte. Kniha mě ale extrémně nenadchla, ale ani neurazila.

soukroma
13.08.2019 5 z 5

Dobré odreagování, přitom tam bylo vše včetně poučení: technika, vesmír, lidi, androidi, emoce, moc, násilí (hodně ošklivého násilí). Konec poněkud pohádkový, nepřekvapivý, a oč androidovi jde podle M. kodexu, se v průběhu vyjasňovalo přiměřeně rychle.
Ta jména byla také skvělá (nevím, jak je to v originále): Mosas, Zlata a samozřejmě "Zekon" (tedy Zákon, skoro). A samozřejmě Leonardové...
Trochu mi po dočtení zatrnulo: jak by se nám to líbilo, kdyby Black byl prosťáček z masa a kostí - takových cílevědomých individuí naočkovaných nezraditelným a nezpochybnitelným kodexem je kolem nás čím dál víc (a mnozí se neštítí absolutně ničeho).

"Svému stínu nikdy neutečeš. Ale...v temnotě svůj stín nevidíš..."

Suma sumárum 90% a výjimečně musím souhlasit s citací na zadní straně obálky, nevystihla bych to lépe: "Vyprávění skandálně, bizarně, neodolatelně zábavné."

Pozn.: zjistila jsem také, že vlastně autora znám, před pěti lety jsem četla Říši věčnosti - docela zajímavá věcička. Ovšem úplně jiná než toto.

ZÓNA
09.08.2019 4 z 5

Měsíční detektivka ze staré školy.
Autor nejde cíleně za napětím a záhadami, ale věnuje se Měsíci i po stránce geologické, historické a společenské.
Jeho budoucnost Měsíce, která je úzce spjata i s historií Země je vskutku brilantní...
Příběh je ve výsledku jednoduchý, ale postavy v románu nádherné, záměrně ztělesňující dobro a zlo.
Některé pasáže mírně nudí a proto ubírám jednu hvězdičku.
Román charakterizuje jedna myšlenka... Tam kde byste nečekali chlípnosti, najdete je. Kde čekáte násilí, až zvěrstvo-objevíte je. Ale nejsou stěžejním rysem celého příběhu. Tím je inteligence autora a jeho umění psát.

Damato
08.08.2019 5 z 5

Koho nefascinuje měsíc? Ode dneška , při pohledu na něj , budu vědět, co na té druhé straně je. Fascinující, úděsné .... je to možné?????
Naprosto mě četba uchvátila....i když v tom děsivém smyslu slova...ale přesto, že tento druh literatury nečtu a kniha se ni dostala do rukou jaksi omylem , četla jsem v jednom tahu - něco ve smyslu.... všechno se má jednou zkusit :-)

Kerdix
09.07.2019 5 z 5

Dávám pět, jelikož mě to udrželo v napětí až do konce. Nebyla to taková pecka, jak jsem očekávala, ale na letní odpočinek příjemné čtení.

Autorovy další knížky

Anthony O'Neill
australská, 1964
2018  72%Na odvrácené straně
2011  76%Říše věčnosti
2002  60%Šahrazád - Útěk z Bagdádu