Mužství

Mužství https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49851/bmid_muzstvi-0px-49851.jpg 4 31 7

Od počátku minulého století ovládlo naši civilizaci ženské hnutí, které výrazně přispělo ke změně v chápání vztahu muže a ženy. Aby ale byla zachována určitá rovnováha, je podle autora třeba založit hnutí mužské, které se bude zabývat tématy otcovství, role muže v rodině, na pracovišti i v životě a položí základy pro nové přijetí mužské role v postmoderním světě.Steve Biddulph nově pohlíží na postavení mužů v dnešní společnosti, ukazuje jim směr, kudy se vydat, aby pochopili sami sebe. Odhaluje nové rozměry vztahu mezi otci a jejich dětmi a upozorňuje na důležitost mužského elementu ve výchově. Kniha je plná praktických rad, příkladů ze života, humorných kazuistik i citátů slavných osobností.Je určena mužům hledajícím cestu, otcům a synům, kteří se snaží mezi sebou vytvořit nový, lepší vztah, mužům prožívajícím krizi středního věku, ale zaujme i ženy, jež chtějí mužům lépe porozumět - ať už svým partnerům, otcům, či synům.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Rodina
Vydáno: , Portál
Originální název:

Manhood , 2005


více info...

Přidat komentář

vejnar
19.08.2020 4 z 5

Dárek od mé milované Lucie. Kniha se mi líbila a opsal jsem si pár zajímavých myšlenek.

"Pokud je otec doma pouze hodinu večer, pak se matčiny hodnoty, jakkoli úžasné, mnohdy stanou jedinými hodnotami v domě."

"Žena se v prvním roce hormonálně přepne na silné pouto k dítěti. Buďte ji oporou a buďte trpělivý, ona se k vám vrátí!"

"Aby byl muž dobrým vůdcem, musí mít základní otcovské vlastnosti – musí se starat, chválit, klást nároky, vyžadovat kázeň, dělat si legraci a mít na zřeteli pokroky jednotlivých členů týmu."

"Kárejte v soukromí, chvalte veřejně."

"Nic není v psychice dítěte tak mocné jako potřeba lásky a uznání."

"Vyvrcholení je konstelace pocitů fyzických, psychických i emocionálních, jež mají nekonečně mnoho odstínů."

Skala317
07.06.2020 5 z 5

Je stále viac mužov, ktorí si uvedomujú svoje obmedzenia, závislosti, nedoliečené rany a mnohí skutočne úprimne kráčajú vpred. Iba cez uvedomenie, pomenovanie, prijatie a vyliečenie týchto častí je možné v nájsť v sebe to kým sme.

Táto cesta je často trpká a spočiatku sa môže zdať, že nevydáva žiadne plody. No kto sa skutočne vedome rozhodne kráčať cestou svojej sily, je vždy chránený a je mu poskytnutá pomoc. A len tak môže objaviť svoje Svetlo a silu v sebe samom. Nadobudnúť vyšší zmysel života. Jednou z týchto pomocí je aj táto kniha...

Bidduplh mužskú energiu a jej aspekty rozvíja do mnohých rovín- od uvedomenia si svojich rán, liečenie seba, vzťah s naším biologickým otcom, vzťah k sebe, ženám, deťom, iným mužom. Opisuje tu divokosť muža ako usmerniť svoju energiu a nasmerovať ju. Kniha sa neodvoláva na žiadne náboženstvo. Je písaná štýlom terapeuta, psychológa, ktorý má bohaté skúsenosti s prácou s ľuďmi.


Kniha- Mužství rozvíja a ukazuje mužskú stránku v celoplošnej forme. Napríklad o knihe Cesta pravého muža som tu napísal, že je ako penalta vo futbale. Rýchla, dravá a ukazujúca presne a jasne, čo má byť ukázané.

Mužství je však ako celý futbalový zápas. Širšia, obsahovo zložitejšia, pútavejšia. Miestami náročnejšia na čítanie. Povedal by som, že okrem samotného futbalového zápasu obsahuje aj tréningy hráčov... Je to rozsiahla kniha, ktorá sa nečíta ľahko ani rýchlo. Autor sa často odvoláva citáciami na iných spisovateľov píšucich o mužskej tematike. Povedal by som, že je akousi malou encyklopédiou v mužskom svete. Nie je nábožensky orientovaná ako Z chlapca kráľom, ani dravá a strhujúca ako Cesta pravého muža. Okrajovo obsahuje múdrosti oboch spomínaných kníh, no má vlastnú tvár.

Obsah:

V čem tkví problém
Sedm krokú k mužství
Osvobození pro nás ostatní
Vy a Váš otec
Sex a jeho duchovní smysl
Muži a ženy
Být opravdovým otcem
Dobrá škola pro chlapce
Práce podle srdce
Opravdoví mužští přátelé
Divoký duch muže
Mužské skupinky


Mužská energia neznamená zvádzať ženy oceľovým telom a svalmi, ani drahým autom, peniazmi, postavením v práci, či veľkým penisom. Pre mňa znamená skutočne si uvedomiť svoje rany a slabosti, závislosti, pomenovať ich a vedome, ukotvene s nimi pracovať. Rozlišovať, čo je a nie je pre mňa vhodné. Byť maximálne úprimný sám k sebe aj za cenu, že dávne priateľstvá a známosti už nemusia byť tak úprimné ako sme si mysleli. Nenechať sa ovplyvňovať názormi iných, ale mať na veci svoju vlastnú hlavu a srdce. No tiež byť vnímaví a otvorení. Dať slobodu sebe aj druhým a chrániť, postaviť sa najprv za seba. Rešpektovať druhých na ich ceste, ich rozvoj a duchovnú vyspelosť, no tiež si držať svoje. Byť otvorený výzvam a názorom druhých a keď treba, vhodne s nimi pracovať. Mužská energia je však oveľa viac.

Tak ako muž v minulosti šiel do boja s mečom, dnes často zvádza najprv boje so sebou, vo svojom vnútri a srdci. Je na čase postaviť sa zoči-voči svojim závislostiam. A na to treba odvahu. Učí sa byť úprimný a uvedomelý. Vnímať realitu zoširoka a nie len z istých bodov. Muž sa stáva rytierom svojho srdca najprv pre seba až potom pre iných. Keď si uvedomí, že nie je boj a nič nie je dobré ani zlé.

Že nie je od Boha oddelený, že je jeho súčasťou, sám je Bohom... Všetko je Jedným. Je tu pre to, aby sa učil a získal seba samého. Vybrúsil sa z kameňa a obalov, ktoré na seba nabral... A v tej rytierskosti je často rozvaha, nadhľad, múdrosť, že každý sme Jedno a často nie je všetko zlato, čo sa blyští..


Měnící
02.10.2018 5 z 5

Pro mě to byla nejlepší kniha o Mužství vůbec. Šla rovnou k věci a otevřela mi oči. Je mi líto, že se již nedá koupit.

Elman
15.01.2016 4 z 5

„Většina mužů nežije svůj život,“ píše autor v první kapitole. Hlavními viníky tohoto stavu jsou podle něj osamělost, nutkavá soutěživost a celoživotní citová ostýchavost. Jako řešení nabízí sedm kroků k opravdovému mužství.
Ke knize jsem se dostal po přečtení díla „Železný Jan“ od Roberta Blye. Biddulph v mnohém na Železného Jana navazuje, ale jako terapeut přistupuje k tematice mužství v dnešním světě přímočařeji a srozumitelněji.
Feminizmus osvobodil ženy, ale pro muže dneška nenabízí uspokojivé odpovědi. Dnes už nelze být neomaleným hrubcem, který se k ženám chová surově. Ovšem cesta úplného opaku, kterou mnoho mužů pod vlivem feministických myšlenek učinilo, jim neumožnila objevit pravou podstatu mužství, o získání úcty od žen ani nemluvě. Podřízenost rozhodně není rovnoprávnost.
Autor nabízí zcela jinou cestu a činí tak přístupným a inspirujícím způsobem.
Nelze souhlasit se vším, co nám autor v knize předkládá. Jako spokojeného ateistu mne jisté spirituální pasáže nechávají chladným. Na konci knihy dokonce sklouzává Biddulph k jisté formě utopického naivizmu, ale jako celek nemá prozatím kniha konkurenci, alespoň já o žádné nevím.
Knihu lze doporučit mužům (i ženám) každého věku. Lze v ní nalézt odpovědi na mnohé problémy, s nimiž se muži moderního doby potýkají.

Jonny
07.06.2015 3 z 5

Porvé jsem ji četl, když mi bylo 20 let - to mi měla kniha co říct, dnes už ani moc ne...

kamibe
06.04.2012 5 z 5

Myslím si, že by tuto knihu měly číst i ženy, protože by pak mužům daleko lépe rozuměly. A mohla by pak odpadnout zbytečná nedorozumění, kterých je mezi oběma pohlavími doposud stále velmi mnoho.
Kniha je výrazně členěna do krátkých kapitol s výstižnými nadpisy. I proto se v ní dobře čte - člověk může nalistovat náhodně či cíleně něco, co ho zrovna upoutalo nebo o čem si přečíst chce právě teď.
Zaujala mě kapitola věnovaná mužskému elementu ve školách a Biddulphův návrh sedmi kroků ke školní reformě.
Ale nejvíc se mi líbí, jak široce toto téma autor pojal, kolik nejrůznějších úhlů pohledu nabídl.
Takovéhle knihy jsou veskrze prospěšné.

inikori
26.10.2011 5 z 5

Jediná svého druhu u nás (neměl jsem ještě v ruce Knihu o mužství) a proto dávám pět hvězd i přes dost nezáživný akademický začátek a zavádějící obal. Kniha, kterou není nutné číst od začátku do konce, nicméně kniha, do které může nahlédnout každý muž a najít si svoje téma. Biddulph je rozumný muž, nežene se do extrému, čtenářům přináší nápady, inspiraci, uklidnění.