Muži Marie Terezie

Muži Marie Terezie https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328332/bmid_muzi-marie-terezie-yPz-328332.jpg 4 19 12

V době vlády Marie Terezie byly vedle krvavých válek taky uskutečněny reformy s dalekosáhlou, dodnes platnou účinností. V devíti bohatě ilustrovaných, živoucích portrétech představuje autorka ty muže, kteří měli pro Marii Terezii velký význam. Na jedné straně soukromé vztahy, na druhé její politické rádce a generály.

Literatura světová Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Maria Theresias Männer , 2015


více info...

Přidat komentář

sabina5156
06.01.2023 4 z 5

V porovnání s "Děti Marie Terezie" trochu zajímavěji napsané. Kniha obsahuje velké množství potvrzených historických skutečností ale nevyhýbá se ani tehdejším domněnkám různým fámám. V podstatě se jedná o velmi čtivou knihu, která se zabývá primárně vztahem Marie Terezie ke každému muži jejího života - počínaje otcem a končívaje až u jejího prvorozeného.

drakamena
23.01.2022 4 z 5

Krátké medailonky devíti výjimečných mužů z okolí Marie Terezie. Jako úvod do tématu naprosto vyhovující. Lidsky napsané, nejen suchá data.


Cokomilka86
12.01.2022 4 z 5

Zajímavá kniha o mužich kolem Marie Terezie jen bych ocenila více informací. Jde o mou oblíbenou autorku, tématu Habsburků rozumí.

Gweny
18.04.2021 4 z 5

Kniha zajímavá svým obsahem ale už méně zpracováním. Jsem částečně zklamaná. Chyba hned na úvodní stránce? Proč?! Další zbytečné chyby a překlepy v textu. Celkem malé písmo nahuštěné na stránkách. Nedobře se mi kniha četla i když její potenciál je vysoký.
Vyzdvihnout je třeba, jakou práci si dala autorka s historickým materiálem, kolik musela přečíst korespondence i kronik. Opravdu klobouk dolů.
Marie Terezie jakožto jedna z nejmocnějších žen historie mě fascinuje už bezmála 15 let. Stále se (nejen) díky literatuře dozvídám mnohé z jejího života, který nikdy nepřestanu obdivovat.

Jirinamac
09.09.2019 4 z 5

Dočetla jsem se spoustu zajímavostí ze života kolem M.T. ale i o době jejího panování.

zuzka9813
07.09.2018

hodně dobrá kniha. O mužích kteří stojí za úspěchy v její panovnickè kariéře

Princezna22
01.09.2018 5 z 5

Velice dobře napsáno. Kniha čtivá,četlo se mi to strašně dobře. Marii Terezii mám ráda,takže tato kniha pro mě byla docela povinnost přečíst,ale i kdyby ne tak je fajn něco málo o ní vědět více. DOPORUČUJI

konicekbily
22.06.2018 5 z 5

Pro toho, kdo se zajímá o historii v našem malém středoevropském území, poskytuje knížka mnoho informací o tom, proč se Marie Terezie udržela tak dlouho u moci a o těch, kdo jí při vládnutí pomáhali.

harena
12.03.2018 5 z 5

Malá a útlá knížečka plná zajímavostí z historie, psaná vtipně, čtivě, žádný nudný školní dějepis. Marie Terezie šikovně a obezřetně volila své rádce a tak upevňovala svou moc. Opravdu moc zajímavé informace, bavila jsem se a přiučila. Doporučuji.

pobijecmuch
23.01.2018 5 z 5

Kniha je o mužích v životě Marie Terezie - tedy hlavně František Štěpán Lotrinský, její syn Josef II a dalších 7 mužů, kteří byli v jejím životě pro ni nějak důležití. Bez těchto mužů by Marie Terezie patrně nebyla tak silnou a mocnou panovnicí. Knihu napsala rakouská spisovatelka, která informace čerpala výhradně z archivů Schönbrunnu.

Sisssi
30.12.2017

Tak jsem se dozvěděla, že Marie Terezie milovala jízdu na koni a kolotoče. Jak někdo může v tomto kontextu přeložit slovo "Karussell" výrazem "kolotoč", to je mi vskutku záhadou. Marie Terezie nemilovala kolotoče, ale karusely. Překladu by trocha pilování neuškodila. Dodatek z 24. 1. - Karusel je kratochvíle na koních, často v kostýmech, kdy se předvádí různé figury a tanečky.

JakubiRa
23.02.2017 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Jde o devět medailonů mužů, kteří se objevili v životě Marie Terezie. Velmi poutavě napsáno. Jazyk není nijak složitý. Střídají se popisné pasáže s dynamickým vyprávěním. Pokud se chcete dovědět informace ze zákulisí života Habsburků očima rádců, lékaře či generálů, o kterých se v učebnicích dějepisu nemluví, doporučuji.