Sisi a její děti

Sisi a její děti https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182915/bmid_sisi-a-jeji-deti-sSG-182915.jpg 4 25 25

Životní osudy dětí císařovny Alžběty byly odlišné stejně jako se lišil její vztah k nim. Smrt malé Žofie a Rudolfova sebevražda uvrhly císařovnu do nejhlubšího smutku, Giselin život kolem ní plynul, aniž mu věnovala zvláštní pozornost. Nejmladší dceru Marii Valérii naopak zahrnovala až přemrštěnou mateřskou láskou. Autorka citlivě líčí vývoj nesourodého čtyřlístku urozených dětí a zároveň nám přibližuje Sisi coby matku. Císařovna Alžběta zvaná Sisi byla excentrická, přepjatá a nenáviděla život na císařském dvoře. Stále častěji se vydávala na cesty a trýznila své tělo nejrůznějšími kúrami i cvičením, aby zůstala navždy mladá a krásná. Ale co to znamenalo pro děti - mít takovou matku? Své první dvě děti, Žofii a Giselu, chtěla mít Alžběta nejprve neustále nablízku. Avšak s tchyní, arcivévodkyní Žofií, sváděla zarputilý mocenský boj, dokud nenastala první katastrofa: Na společné cestě po Uhersku dvouletá Žofie zemřela. To byl šok, z něhož se Alžběta jen těžce vzpamatovávala. Její zájem o děti poté skoro ustal. Gisela a Rudolf byli svěřeni pod tchyninu ochranu, Rudolf si musel protrpět krutou vojáckou výchovu. Žádné ze starších dětí si mateřské péče příliš neužilo.Gisela se v šestnácti letech provdala za prince Leopolda Bavorského, Rudolf i v dospělosti marně bojoval o úkol, který by odpovídal jeho schopnostem. Když si v Mayerlingu společně s baronesou Vetserovou vzal život, byla to pro Sisi největší životní rána. Zcela jiný vztah měla Sisi k svému nejmladšímu dítěti, Marii Valérii, kterou zahrnovala nesmírnou láskou. Dovolila jí též provdat se z lásky za arcivévodu Františka Salvátora - třebaže s ním později císařská dcera neměla vždy na růžích ustláno.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Sisi´s Kinder: Leben im Schatten einer exzentrischen Mutter , 2011


více info...

Přidat komentář

sabina5156
06.01.2023 3 z 5

Sisi je velmi zajímavou historickou postavou, která do veřejného mínění v tehdejší době vnesla řadu velmi revolučních myšlenek. Například se poprvé začalo mluvit o psychických poruchách nebo o poruchách příjmu potravy. Složitost její povahy ji bránila v racionálním uvažování nad sebou samotnou, což v důsledku vedlo k absolutnímu nedostatku sebereflexe a to i ve vztahu ke svým vlastním dětem. Kombinace psychických problémů, nelehké pozice i velmi složitých pravidel habsburského dvora ji vedla k neustálým pochybám o všem kolem sebe. Kromě ní samotné, jelikož její disciplína a perfekcionismus sloužili jako určitá berlička a argument pro každé její jednání. Všechny tyto aspekty její povahy se odrážely na vztahu k jejím dětem. Kniha je velmi dobře vystavěná, příběh je jasný ale věcný. Čte se dobře.

Noisette73
25.09.2020 5 z 5

Krásně napsaná knížka, Sissi mě rozčilovala tím jak každému dítěti měřila jiným metrem.


KITT
25.10.2015 5 z 5

Výborně napsaná kniha, velmi dobře se četla. Dozvěděl jsem se spoustu informací nejen o dětech císařovny Sisi, ale také mnoho zajímavostí o samotné Sisi, které pro mě byly zcela nové. Tuto knihu hodnotím jako jednu z nejlepších knih o císařovně Alžbětě.

ritz
16.09.2014 5 z 5

Velmi poutavě napsaná knížka, je zajímavé, jak má člověk zkreslený pohled na některé historické osobnosti.

Markett
25.07.2014 5 z 5

Opravdu krásná knížka. Dozvěděla jsem se mnoho věcí o dětech císařovny Sisi. Občas jsem byla mírně překvapená, že neměla se svými dětmi příliš blízký vztah. Autorka vylíčila osudy všech velmi pěkně a já podle toho velmi kladně hodnotím. :)