Mrazivá náruč

Mrazivá náruč https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506347/bmid_mraziva-naruc-VMZ-506347.png 4 197 88

Ve chvíli, kdy devatenáctiletá Valerie jen o vlásek unikne pronásledovateli, netuší, že tím právě odsoudila k smrti svého o dva roky mladšího bratra Romana. Dosud byla přesvědčená, že ví o svém milovaném bráškovi vše. Po jeho smrti však vyvstávají nečekaná tajemství, při jejichž odhalování Valerie probudí i démony vlastní minulosti. Ani Romanova šestnáctiletá přítelkyně Laura nemá již na první pohled úplně ideální rodinu. Navíc má brzy vyjít najevo zcela zásadní fakt, který změní víc, než by jí bylo milé... Příběh inspirovaný autorčinými zážitky z dětství ukazuje, co všechno může odstartovat jedna tragická událost.... celý text

Přidat komentář

anezkatrp
22.04.2024 5 z 5

Jsem šťastná, že jsem na knihu narazila v knihovně. Příběh mě chytl od první stránky. Nakonec jsme se čtením končila pozdě v noci. Doufám, že má autorka na cestě další knihu.

Airelle
10.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Už od přečtení Dokonalého propojení jsem na svůj seznam oblíbených českých autorů zapsala vynikající autorku Janu Jánskou.

Mrazivá náruč mi přišla skvěle propracovaná, není tu tolik postav jako u Dokonalého propojení, a přesto mi pohledy z různých úhlů přišly velmi zajímavé a skvěle doplňovaly děj.

Líbí se mi, že až do konce není jisté, kdo je vrahem. Nemám ráda, když vraha odhalím moc brzy, a ještě míň když mi ho odhalí sám autor, protože se to pak vždy zvrtne v pro mě nudnou policejní práci.

V knize nechybí ani pořádné psychologické drama, kdy Vás zákonitě musí dojmout Valeriin příběh, která kvůli své matce neměla lehké dětství. Musím říct, že jsem dlouho necítila k nějaké postavě takovou antipatii jako k její matce Marcele. Postavy autorka umí napsat opravdu fenomenálně, mám pocit, že občas stejné lidi, jakými byly postavy v knihách, potkávám na ulici.

Dokonce jsem se dočkala i romantického příběhu, který byl sice jen na pozadí, ale to jiskření mezi postavami bylo téměř hmatatelné.

Závěrečný zvrat byl natolik wau, že nad ním doteď přemýšlím. Knihu Vám doporučuju všemi deseti!

Za štafetu moc děkuji @janskajanna

IG: @freya_zlaskykpribehum


Saranceee
05.03.2024 5 z 5

Tak tohle byla jízda. Zvrácená matka, vlastně obě matky. Autorka bravurně vykreslila charaktery postav, přesně vystihla prostředí, že jsem vždycky měla pocit, že jsem při tom. Ať už jsem četla o Valériině rodině, policistech nebo drogovém prostředí. Svět nula byl něco, ještě teď mi běhá mráz po zádech. A babča Macháčková? Ta byla top! Vlastně mi až teď došla spojitost názvu s příjmením hlavní hrdinky a dějem! Tleskám i za romantickou linku, která vůbec nerušila, a za skvělé policisty, oblíbila jsem si všechny. Doufám že autorka brzo něco napíše, protože tohle bylo úplně top, kort když jde o Českou spisovatelku.

Hvězdinka
23.02.2024 3 z 5

Já mám s touto autorkou problém, druhá kniha a opět zklamání, ale asi nejsem cílový čtenář, přišlo mi to jako young adultovka. Pro mě to nebyl thriller, vražda tu byla jen jaksi do počtu, více se řešil vztah matka - dcera. 2,5 hvězdičky

domiii97
23.02.2024 5 z 5

Autorka vytvořila příběh, v němž se snoubí silné emoce s probíráním vážných témat. Vražda společně s vyšetřováním a hledáním vraha je více než napínavá a čtenář si nejednou potrápí šedé buňky mozkové.

Děj rychleji ubíhá i díky krátkým kapitolám a střídáním pohledů mezi postavami. Vyprávění Laury je ve formě deníkového záznamu, což ozvláštnilo děj.

Mrazivá náruč útočící na psychiku sice není oddechovou četbou, ale i tak čtenáře nepustí, dokud nebude na poslední stránce knihy.

Děkuji @janskajana za možnost přečíst si knihu v autorské štafetě

KamilaBaj
02.02.2024 5 z 5

Naprosto povedená kniha!

Atara16
29.01.2024 5 z 5

Čtivá kniha..vraha jsem neodhalila...

Nunynka
28.01.2024 4 z 5

Kniha byla čtivá a tím pádem jsem ji i docela rychle přečetla. Bavila mě,to určitě,ale dalo by se z tohoto tématu "vytřískat" víc.

lulucinax
27.01.2024 4 z 5

Začátek knihy mě úplně dostal. Valerie mi bylo strašně líto. Chování její matky k ní bylo naprosto otřesné, ještě v takové situaci. Má nenávist k její matce Marcele přetrvala až do samého konce knihy.
Jedná se o velmi čtivý psychothriller, který jsem nerada odkládala. V thrillerech mám celkem dost načteno a přestože se mi pachatele povedlo odhadnout celkem brzy, vůbec to nevadilo a byla jsem zvědavá, jak se bude příběh ubírat dál. Nemohla jsem si nevšimnout, že kromě toho, že většina postav byla šílená, téměř všichni hrdinové měly ve jméně “R, náhoda? Nemyslím si: Valerie, Roman, Marcela, Bára, Marie, Laura, Igor, Radim, Marek, Petr, Jirka...
Moc děkuji autorce za příležitost si knihu přečíst, byl to opravdu mrazivý zážitek, na který jen tak nezapomenu.
Co si z knihy odnáším je to, že i když jsme vyděšení, všímejme si prosím okolí.

Pája699
26.01.2024 2 z 5

Nevím, jestli je to tím, že tato kniha má vysoké hodnocení a já jsem automaticky čekala čtenářskou bombu :-) to se ale opravdu nestalo. Kniha s tímto příběhem mě vůbec nenadchla a nebavila.....asi jsem čekala něco jiného.

Celou dobu jsem čekala, kdy přijde nějaký zvrat, napětí, co vás nepustí se od knihy odtrhnout.....nic takové nepřišlo.

Upřímně, ani žádná z postav mi k srdci nepřirostla.....zítra nebudu vědět, o čem kniha byla.

nela3812
24.01.2024 5 z 5

Wau! Četla jsem spoustu skvělých ohlasů a na knihu jsem se opravdu těšila. Nečekala jsem ale, že se do knihy až tak ponořím a příběh mě vtáhne od první strany. Vůbec se nešlo odtrhnout!

Příběh napínavý, promyšlený a nechybí ani psychologické hry a lehká romantická linka. Ze začátku jsem si říkala, že bych tm tu linku mít ani nemusela, ale byla tak drobná a nenápadná, že do celkového kontextu krásně sedla a příběh i mírně pozvedla. Ačkoliv to nepotřeboval, protože pátrání a samotná vražda, jsou zpracované naprosto dokonale a nemám co bych vytkla. Prostě jsem jen seděla a četla. Naprosto vtažená do vyprávění a celé zápletky. Vraha jsem neodhadla...

V příběhu se vyskytuje poměrně dost postav a pánové na kriminálce mi chvilku dělali zmatky. U nich bych ráda poznala ještě trochu víc jejich charaktery, minulost - aby pro mě bylo snazší je mezi sebou rozlišit. Jinak si však nemohu stěžovat a všechny postavy mě bavili, charakterově se odlišovali a skvěle se doplňovali. Lehce jsem bojovala také s Laurou a jejím jednáním na veřejnosti vs v deníčku, nedokázala jsem si to dlouho dobu spojit v jednu osobu.

Vrcholem jsou také psychologické hry, jejichž největší vliv je vidět v první polovině příběhu. Několik scén mě opravdu zasáhlo a donutilo přemýšlet, soucítit s hlavní hrdinkou Val. V tyto okamžiky jsem ani nedýchal a otáčela další stránky, abych věděla co za tím vším je. Byla jsem překvapená, kam až autorka příběh dovedla.

Moc doporučuji!

Hodnocení: 4,5/5

kramlinka88
05.01.2024 5 z 5

Co říct k této skvělé knize ? Musím uznat, že se mi líbila o něco víc, než Dokonalé propojení :-)

Kniha je rozčleněná do krátkých kapitol a příběh můžeme sledovat vícero očima, což mám velmi ráda ;-) Děj je ke všemu velmi napínavý a nutí vás to číst pořád dál a dál :-)

Začínáme z pohledu Romana, sedmnáctiletého mladíka, který se za podivných okolností snaží dostat domů. Potká cestou divného muže a bohužel i svého vraha :-(

Příběh dále sledujeme očima jeho o dva roky starší sestry Valerie a jeho matky Marcely. Později také očima policejního vyšetřovatelského týmu. Také Valerie se snaží pátrat na vlastní pěst a díky ní se během řešení případu se dostaneme i do drogového doupěte.

Co bylo pro mě strašně těžké číst bylo chování matky k Val :-( Ta si díky vlastní matce prošla peklem, nejen v raném dětství, ale bohužel i v dospělosti :-( A celou dobu se snažila Romana před vším uchránit :-) Poznámka autorky, že čerpala z vlastního dětství tomu dodala ještě další rozměr navíc :-(

Postava Val se mi moc líbila a oblíbila jsem si také postavu všetečné sousedky paní Macháčkové :-D

V příběhu bylo také pár skvělých zvratů a pachatele jsem až do chvíle kdy to bylo jasné, neodhalila :-D Měla jsem určité tipy, ale ty se nepotvrdily :-)

Knihu velmi doporučuji a doufám, že se nám paní autorka brzy představí s nějakou podobně mrazivou novinkou :-)

LaCoccinelle
04.01.2024 4 z 5

Napínavá, čtivá knížka. Jen ten dějový zvrtat s matkou hlavní hrdinky mi tam moc neseděl...

lucie.svobodova
03.01.2024 5 z 5

Devatenáctiletá Valerie se vrací uprostřed noci z rozlučky se svobodou své spolužačky. Přijde ji, že ji někdo pronásleduje a ještě k tomu má divný telefonát z neznámého telefonního čísla. To její strach ještě umocní a spěchá domů.
Když se domů konečně dostane, řekne matce co se děje a ta zavolá policii.
Když policie dorazí, oznámí jim, že před barákem nalezli tělo bez známek života. Jednalo se o bratra Valerie - Romana.

Jak se Valerie vypořádá se smrtí svého bratra, kterému často byla spíše matkou, než jen sestrou?
Jak zvládne výkyvy nálad matky, která ji smrt bratra dává za vinu?
Nebude se z jeho smrti sama obviňovat? Mohla tomu zabránit?

Val se rozhodla, že musí vypátrat, co se jejímu mladšímu bráškovi stalo, poprosí o pomoc i svoji kamarádku Báru.
Na povrch začne vyplývat, že před ní Roman asi něco tajil.

Byli si opravdu tak blízcí, jak si Val myslela?
Proč před ni tajil svoji přítelkyni?
Nechtěl, aby se dozvěděla, z jakých poměrů pochází?
Nebo v tom bylo něco úplně jiného?
A co se tedy Romanovi skutečně stalo?
Proč se její matka chová tak zvláštně?

Celý děj plyne rychlostí blesku, protože knížku nebudete chtít odložit. Je plný zvratů, do konce si nebudete jistí co se vlastně stalo.
Musím vyzdvihnout, jak autorka naprosto bravurně vylíčila postavy, to vídám málokdy.
Kolikrát jsem měla husí kůži, že jsem myslela, že jsem spočinula v něčí mrazivé náruči .
Příběh je podán z pohledu několika postav, takže se nám postupně odkrývá vše z pohledu všech zainteresovaných postav a krásně se nám to propojí v jeden celek.

Pokud máte rádi psychothrillery, určitě po tomhle díle z pera české autorky sáhněte, protože je to .

EvikU.
11.12.2023 5 z 5

Knihu jsem otevřela na dvakrát. Moc dobře se četla. Krátké kapitoly, děj odsejpal. Zajímavé postavy. Místy to opravdu bylo psycho a to mám ráda. Pitvání se v jednotlivých postavách a přemýšlet, proč se zrovna takhle chovají.

Vyšetřování bylo tak akorát, detektiv Igor se mi zamlouval. Valerii mi bylo hodně líto, jaké dětství si prožila a co jí ještě čeká s chorobně nemocnou matkou. Matky v knize všeobecně byly všechny psychopatky. I matka od Laury byla na ránu.

Otec Valerie byla také zvláštní postava, brala bych tam toho o něm víc. Škoda. Oblíbila jsem si sousedku Macháčkovou. Vrátím se k Valerii, nejsem si vůbec jistá, jestli to bylo reálné, to co si od 5 let prožila. Přijde mi to moc na pětileté dítě, ale třeba se mýlím.

Naopak postavu Marcely, matky, bylo velmi zajímavé číst. Domnívám se, že někteří duševně nemocný lidé svým lžím opravdu i věří. Malinko mi vadil konec, protože mi nekorespondoval se začátkem, s prologem. Naschvál jsem se vrátila a četla prolog znovu, ale ani tak mi to nedávalo smysl. I tak jsem si knihu užila, byla čtivá a to je hlavní.

LeSk
08.12.2023 2 z 5

Šlo to, ale žádná pecka to teda také nebyla, spíše jen lehká oddychovka. Nedá se to absolutně srovnat s psychothrillery od jiných autorů. Znatelné nedostatky ve vývoji událostí, již od začátku bylo celkem jisté, kdo byl vrahem. Znovu bych po této knize nesáhla, ale někoho kniha určitě zaujme.

SimonaBro
04.12.2023 5 z 5

Naprosto skvělý psychothriller z pera české autorky.

Eva398
02.12.2023 4 z 5

Příběh Valerie a její rodiny. Její dětství, vztah k mamince a bratrovi. Jak prožívala smrt bratra a hledala vraha. Pěkně se četlo.

Januli
23.10.2023 3 z 5

Nechala jsem se zlákat tak vysokým hodnocením knihy a že se jedná o psychotrihller. A bohužel za mě se nejedná o tak výbornou knihu na pět hvězd. Tím, že nemela moc stran, tak dej rychle tekl a pomohlo tomu i střídání postav. Valerii mi bylo moc líto, to co zažívala, by neměl zažívat nikdo. Pachatel a závěr mě taky nijak "neuspokojil".

Mon.CouCou
18.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Už v Dokonalém propojení mě Jana Jánská přesvědčila o tom, že má talent. Avšak Mrazivá náruč turbí svůj um o další level.

Recenze? Na začátku všechno pořádně zamotá a postupně se to po... :-)))

A teď vážně. Nikdo si nevybere, do jaké rodiny se narodí. Když tragicky zemře mladší bratr Valerie, vyšetřování otevře nejednu Pandořinu skříňku.
Označení "máma" by si měla každá žena zasloužit. Val se nevzdává a i přes bídu a nelidské podmínky se snaží bojovat. Nečekaně u staré sousedky nachází to, co doma nikdy neměla. Stará, senilní bába? Možná. Vždyť bratr Roman u ní pěstoval marihuanu. A otec? Člověk může žít v bublině celý život. V případě Romany ale praskla a najednou je všechno jinak. Najde cestu alespoň k Lauře, přítelkyní Romana? Nooo... s někým se sblíží. Jenže vražda se pod prah zamést nedá a nejen policie nachází důležité stopy.

Jana nadělila skoro každé postavě to, co si právem zasloužila. Jaký byl motiv, jestli zabíjel zahradník, nebo někdo z rodiny? To už si musíte přečíst.

Samotný příběh bych snad ani neřadila do trilleru, dokud mě nezamrazilo číst o Klokánku a nezletilých. Vždycky jsem zastávala názor, že to nejcennější, co můžeme dítěti dát, je domov, láska a vzdělání. Nedostanou-li děti ani jedno, má pak každá osobnost, co se postaví svému osudu, v mých očí neskutečný respekt.

Jani, děkuji moc za mrazivé čtení, které jsem zvládla za jedno odpoledne. Skvělé, doporučuji a těším se na další knihy :-)