Mne soudila noc

Mne soudila noc https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76124/bmid_mne-soudila-noc-KYU-76124.png 4 275 31

Psychologický román, v němž autorka, mladá lékařka, řeší závažnou společenskou otázku: zda totiž lékař má právo bez závažných zdravotních, sociálních nebo eugenických příčin zničit zárodek v lidském těle. Příběh, vyprávěný retrospektivně v rámci jedné noci, vrcholí dramaticky smrtí mladé ženy, u níž měl být nedovolený zákrok proveden. Tragický účin je zvýšen tím, že nešťastná oběť je v blízkém příbuzenském a citovém vztahu k oběma medikům, kteří se podjali provedení pokoutního, v tomto případě vražedného činu. S oběma neodpovědnými mediky ostře konstrastuje starý lékař Ruth, hájící důsledně humanistické poslání medicíny. Hlavní význam románu je v přesvědčivém zdůraznění ethické náročnosti zdravotnické práce.... celý text

Přidat komentář

sajanka
24.08.2023 5 z 5

Přímo se stotožňuju s předešlým komentářem.

Lidka
28.08.2022 5 z 5

Tak abych měla doslova husí kůži se mi po přečtení knihy stává opravdu zřídka. A tady se mi to stalo. A musela jsem si sednout a vstřebat celý ten příběh, který jednak řeší závažné zdravotní téma, ale i to, jak někdy stačí souhrn nešťastných náhod a i dobrý úmysl se zvrtne ./ Nic neprozrazuji, protože hned na prvních stánkách se dozvíte co se stalo. /
Kniha vydaná v roce 1970, trochu jsme změnili i názor na problematiku kterou řeší, ale to vůbec nic nemění na psychologickém náboji toho příběhu.
Ta kniha je slabá jen počtem stánek, vše ostatní je v ní silné.


intelektuálka
29.11.2021 5 z 5

Výborná novela z roku 1957 - o poslání medicíny - o zázraku zrození života - ale také o prospěchářství a egoismu ....

Postavy dvou mediků - Jana a Alberta - idealista a cynik ....

" ..... společnost, která se chodí modlit a stejným dechem tě pomluví a okrade ....
....... a přitom si připadá vysoko nad tebou, protože ty to nevíš ...."

Příběh jedné temné noci, která se navždy vryje do života dvou mladých mužů ....

Člověk ani noc nemají právo soudit - Jana a Alberta bude soudit vlastní svědomí ....

Pavelpi
28.09.2021 4 z 5

Jedna z mála knih, které se touhle problematikou zabývají. Je to drsné a současně i dost smutné.

Mahuleno
10.05.2021 5 z 5

(SPOILER) Mne soudila noc -
velmi dobře zvolený titul knihy.
Myslím, že čtenář se dovede vcítit do pocitů medika Jana, který po tragické chybě prožívá krutou noc plnou strachu, zoufalých úvah a výčitek svědomí. Výčitek, které si neodvolatelně ponese s sebou do dalšího života.
V myšlenkách se vrací k dosavadnímu životu, který byl ovlivňován kamarádstvím s Albertem. Albert – Janův zkušenější kamarád, který sám pokládá svůj odlišný přístup k životu za pragmatický, z vnějšího nezaujatého pohledu se ovšem takový přístup jeví spíše jako cynický.
-
„Vztahy k lidem se nesmějí přehánět. Chci pracovat, a dobře, ale žádám protihodnotu. Nejsem Kristus. Lidé nestojí za oběti.
Poznal jsi někdy někoho, komu šlo víc o druhé než o něho samotného? Já ne. Ale to je přirozené. Horší je, že to každý zastírá, nejen jiným lidem, ale i sám sobě. A to je nemravné.
Nevěřím jim. Všichni jsou trochu dobráci, to ano, ale v jádru jsou egoisti, bezohlední, zlí.
A každého z nich si koupíš. Každý je na prodej.“
-
Z diskuzí s Albertem vychází Jan vždy trochu nalomený a nakonec slevuje částečně ze svých zásad.
-
Nemohl jsem si to všechno srovnat v hlavě. Je to jen póza? Nebo je Albert opravdu dál než já? Ale kdo ví, zda není jeho skeptický postoj přece jen výhodnější. Aspoň se v nikom nezklame.

Kdybych tak mohl tak mohl prožít jeden život jako naivní chlapec Jan s úzkostlivě čistou morálkou, v přesvědčení, že se do puntíku držím kladných zásad. Klid, žádné pochyby. A druhý, rvavý a bez výčitek, jak to dělá Albert. Život utržený za syrova, náruživý. Ničit přitom, brát všechno, i to nejsvětější, a strhávat z toho surově krásu. Nakonec sečíst oba životy jako početní úkol, a pak se znovu rozhodnout a začít žít plně a rozvážně.
-

Příběh Jana a Alberta je vyprávěn způsobem, který nutí čtenáře přemýšlet o jejich životních prioritách. Je zřejmé, že autorka čerpala z bohatých životních i profesních zkušeností – byla lékařkou, neuroložkou.

Chesterton
28.01.2021 4 z 5

Temnota. Hra s ohněm. Smutek.
Podepisuji SSTknihy.
3/4

pocketka
24.01.2021 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Vynikající, nepřekonatelný Ivan Trojan, který Vás provází celým příběhem, nenechá Vaše myšlenky ani na chvilku plynout jiným směrem. Věřím, že i kdybych knihu četla, bude stejně poutavě napsaná a bude mít spád jako ona audiokniha.

nadali
08.08.2020 4 z 5

Pro mě stále aktuální téma. Knihu jsem četla před mnoha lety, velmi mě oslovila a pomohla mi pochopit.

Monika1717
24.06.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila,doporučuji. Nechtěné mateřství, nelegální potrat nebo výslech před komisí. Co si vybrat? V tehdejší době to opravdu nebylo jednoduché.

RH faktor
08.06.2020 5 z 5

Autorka, která mě nevtirave provází moji životní literární poutí... Princ a Skřivánek, Dům u nemocnice, Až bude padat hvězda... Dlouhá léta jsme o sobě nevěděly a potom, díky knihobudkám, Zlaté rybky, Nevěra a Mne soudila noc... Mám knihy této paní spisovatelky moc ráda. Jsou hluboké, nanejvýš citlivé, plné vhledu, nadhledu, síly, slabosti, odvahy zbabělosti; zkrátka plné vší lidskosti. Poctivě a krásně napsané. Obávám se, že takové knihy už se snad ani nepisou...

hanka0630
06.06.2020 5 z 5

Taková síla na tak malém prostoru! Autorka lékařka s tak krásnou češtinou a s takovým množstvím empatie. Moc hezké čtení.

růžovámakrela
22.10.2019 5 z 5

Strhující novela, svou dějovostí, zasazením do jednoho místa a krátkýho času připomíná divadelní drama. Vynikající, morálně dusivý a znepokojující. Autorka dokázala vystihnout strach a pochyby hlavního protagonisty bezchybně i na tak malý ploše, což málokdo umí, většinou se to každýmu rozplizne na čtyři sta stran, z toho dvě stě je totální nuda, páč je to furt dokola. Tohle je zkrátka jedna z knih, na který nepůjde zapomenout, který rezonujou v hlavě ještě dlouho.

borupet
21.10.2019 5 z 5

Úžasná kniha, ke které jsem se už několikrát vrátila. Téma potratů v napínavé dějové linii, aktuální v kterékoliv době. Valja Stýblová je moje velice oblíbená autorka.

Mirka2778
02.06.2019 5 z 5

S medikem Janem prožíváme jeho soudnou noc, po tom co nešťastně zabil svou sestru.
V době kdy bylo nemyslitelné, ponižující a všeobecně vylučující být svobodnou matkou a zároveň trestné podstoupit, nebo vykonat kyretáž, paní Stýblová nám předkládá potrat ze všech úhlů. Nesoudí, neodsuzuje, neobhajuje, jen nás nutí se zamyslet. Doporučuji!

Kdybych tak mohl prožít jeden život jako naivní chlapec s úzkostlivě čistou morálkou, v přesvědčení, že se do puntíku držím kladných zásad . Klid, žádné pochyby. A druhý, rvavý a bez výčitek, život utržený za syrova, strhující. Ničit při tom, brát všechno, i to nejsvětější a strhávat z toho surově krásu. Nakonec sečíst oba životy jako početní úkol, a pak se znovu rozhodnout a začít žít plně a rozvážně.

Radka1911
09.05.2019 5 z 5

Velice sugestivní, smutná, napínavá novela. Je až neuvěřitelné, že to byla autorčina prvotina.

yellowbanna
01.02.2019 4 z 5

Těžké čtení. Tedy tématem, zpracováním je naopak kniha velmi čtivá. Ale líčení emocí a strachů hlavního hrdiny, jeho pozorování a odvozování pocitů dalších postav a strohé, ale velmi přesně vystižené popisy některých událostí jsou velmi sugestivní. Poslední stránky jsem hltala, ovšem se vzrůstající tísní. Nečekala jsem, že na mě bude mít autorčina prvotina vydaná v 50. letech 20. století letech až takový účinek.

*Výzva 2019 - 3. Kniha od ženské autorky s mužskou hlavní postavou

stanza
05.01.2019 4 z 5

Psychologická analýza do nitra mladého medika Jana, který prožívá děsivou noc, při které svou vlastní vinou přichází o svojí sestru Stanku. Silné a stále aktuální téma i po tak dlouhé době. Kniha se v době svého vydání stala bestsellerem a byla přeložena do angličtiny.

JitrniPoutnik
07.10.2018 4 z 5

Autorce se povedlo na mě přenést úzkost, ironii a podivnost situací a životů hlavních i vedlejších postav. Přečteno za den. Nelze odsoudit, jen přečíst a přemýšlet...

SSTknihy
10.09.2018 4 z 5

Novela útlá svým rozsahem, ale široká svým obsahem. Emotivní příběh tří mladých lidí, které osudová chyba smetla z mírně šikmé plochy na dno pekla. Skvěle vykreslené charaktery, překvapivý závěr, napětí, vypjaté emoce, otázka viny, svědomí – téma, které je stále aktuální i po těch téměř padesáti letech.

Péťa1950
31.05.2018 5 z 5

V době napsání knihy velice aktuální téma.Krásně vykreslené povahy všech zúčastněných, mě kniha hluboce zasáhla. Poprvé jsem ji četla jako velice mladá v roce 1970. Vrátila jsem se k ní i po letech.