Michal Prokop: Ztráty a návraty

Michal Prokop: Ztráty a návraty https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455320/bmid_ztraty-a-navraty-IHt-455320.jpg 5 14 6

Název vzpomínek rockového zpěváka Michala Prokopa ZTRÁTY A NÁVRATY přesně vystihuje jeho více než padesátiletou kariéru. Publicista Michal Bystrov se s ním setkával téměř dva roky. Vznikla tak kniha, která podrobně mapuje hudebníkův osobní i umělecký život. Nechybí pohled na Prokopovo desetileté působení v politice i moderování televizního pořadu Krásný ztráty. Stěžejní však zůstávají muzika a lidé kolem ní. Knižní rozhovor opisuje obdivuhodný oblouk od anglicky zpívaného debutového alba Blues In Soul přes spolupráci s Josefem Kainarem na desce Město Er a přes léta tápání v „popíku“ až ke šťastnému objevu té pravé pěvecké polohy. Uprostřed šedivého husákovského Československa se v roce 1984 zrodil „nový“ Michal Prokop, jehož písně plné městské lyriky zlidověly. Tisíce návštěvníků jeho koncertů s ním dodnes zpívají nejen „Funebráky“ a „Bitvu o Karlův most“, ale i další hity, které zalezly pod kůži několika generacím posluchačů. Knihu v grafické úpravě Karla Halouna a Luďka Kubíka zahajuje předmluva Jiřího Černého. Najdeme v ní i komentáře Prokopových kolegů, diskografii, řadu fotografií a dobových dokumentů. Michal Prokop ji uzavírá stručně: „Měl jsem v životě asi kliku, protože až na několik smolných let se mi podařilo pracovat v profesi, která je zároveň mým koníčkem, a potkal jsem úžasné lidi.“... celý text

Přidat komentář

petrarka72
04.02.2024 5 z 5

Jedním slovem zážitek. Dějiny bigbítu kombinované s dějinami Česka/ Československa a těmi osobními Michala Prokopa. Setkání s osobností, která mě fascinuje spoustu let. Vynikající autor a interpret. A člověk - pevný, neuhýbající, respektuhodným způsobem (sebe)kritický. Atmosféra šedesátek a sedmdesátek je přesná, množství informací o hudební scéně zahlcující (v dobrém), lom v polovině života, který ho vrhl do politiky, byl šťastný, ale díky za to, že se vrátil k muzice! Byla jsem v Lokti, když oprášil Město Er - a bylo to neuvěřitelné.

callahanh
11.08.2022 4 z 5

Michal Prokop patří k velmi úzké skupince umělců v naší zemi, kteří něco dokázali a stojí za to si jich vážit. Knižní rozhovor od Michala Bystrova to jen potvrzuje, protože Prokop se nebojí žádného tématu, nevyhýbá se i vyloženě nepříjemným kapitolám své kariéry, k nimž se staví čelem a vzhledem k tomu, že nakoukl i do politiky, dokáže precizně objasnit, jak to v ní (ne)funguje. Nejvíce se ale čtenář dozví o vývoji československého rocku, který byl tvořen poctivě a talentovanými lidmi, navíc vzhledem k malému trhu a prostoru se vesměs jen několik hudebníků točilo v různých kapelách, které ale měly vysokou úroveň. Je sice pravda, že někdy se rozhovor mění v dialog, ale to mi osobně nevadí, protože polemika nikdy neuškodí, navíc není konfrontační a oživí trochu stereotypní styl otázek a odpovědí. Asi tu mohlo být vícero zmínek o těch nejzásadnějších albech a písních, na druhou stranu by se pak asi nedostalo na to ostatní, případně by to celé muselo být ještě o něco delší, což je pak otázka, zda je to ještě únosné, ačkoli zrovna Michal Prokop patří k těm, u nichž by to nevadilo. Velmi záslužný počin o trochu nenápadné, ale hodně významné osobnosti československých kulturních dějin. 85 %


led.zep
11.05.2022 5 z 5

Během jednoho roku se mi shodou okolností sešly tři knihy rozhovorů se třemi našimi hudebními legendami: Ještě hraju vestoje (Luboš Andršt), Byl jsem dobrej (Vladimír Mišík), a tato. A všechny stojí za přečtení: nejen že se přímo od pramene dozvíte „jak to tenkrát bylo“ a uvědomíte si, jak je vlastně ten náš bigbítový rybníček malý, když se ti nejlepší muzikanti střídali v několika málo kapelách a byli u všech zásadních počinů naší rockové historie, ale hlavně máte jedinečnou příležitost nahlédnout do duše velmi zajímavých osobností. A z nich právě v této knize zpovídaný Michal Prokop mi – na rozdíl od ryzích muzikantů Andršta a Mišíka – přijde jako člověk nejvrstevnatější a nejzajímavější. Drobnou vadou na kráse – arci nejspíš jen pro mě – je „technika“ rozhovoru: zatímco v případě Ondřeje Bezra jde o klasická interview otázka – odpověď, přístup Michala Bystrova je v některých pasážích více dialogem, což mi u rozhovoru s takovou osobností trochu vadí. Ale i tak všichni odvedli skvělou práci a díky za ni.

alzbeta4340
24.04.2021 4 z 5

Rozhovor s Michalem Prokopem se samozřejmě točí kolem jeho hudební kariéry, ovšem zajímavý je také pro reálné zhodnocení a popis doby jen nedávno minulé. Něco bylo pro mě zbytečně podrobné a někde bych zase uvítala delší zastavení, ale celkově je tohle určitě povedená kniha.

slunicko1958
04.02.2021 5 z 5

Knihu tvoří jeden dlouhý rozhovor, který je rozdělen do několika částí podle období, které právě MP prožívá. MP se nebrání sebekritice, moc dobře si uvědomuje, co se mu v životě nepovedlo a na co může být právem hrdý.
Oceňuji dodatečné texty - Prokopovy myšlenky či výroky uspořádané podle doby, kdy je pronesl, povídání jeho přátel, známých či spolupracovníků o MP, podrobná diskografie apod. Nechybí ani bohatá sbírka fotografií.
Skvělé by bylo, kdyby byla kniha v pevné vazbě, ale i tak jsem spokojená.

hnatlubo
01.02.2021 4 z 5

Dobře udělaný rozhovor, škoda jen několika nepřesností.