Nech ten mech

Nech ten mech https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222977/bmid_nech-ten-mech-QU2-222977.jpg 4 14 6

Kniha pro děti z pera básníka, muzikanta, novináře a překladatele Michala Bystrova obsahuje verše, které autor napsal v posledních sedmi letech, během nichž s údivem, dojetím i pobavením sledoval, jak rostou jeho malé neteře a děti. Právě jim – Sáře, Nikolce, Aničce a Honzíkovi – adresoval většinu básniček, vyznačujících se jazykovou hravostí a smyslem pro lehkou absurditu, jež dává velký prostor čtenářově fantazii. Sbírka, jejíž titulní text zařadilo nakladatelství Host do výboru Sto nejlepších českých básní 2012, navazuje na poetiku Jana Vodňanského, Josefa Kainara, Jiřího Suchého. Každý verš prozrazuje autorův pevný názor na psaní tzv. dětských knížek: jeho krédem je nenudit, nepoučovat, nepodlézat malým čtenářům a rozhodně je nepodceňovat. Jak sám říká: „Když jsem v dětství četl ,Šlo povidlo na vandr, koupilo si skafandr‘, nevěděl jsem, co je povidlo, vandr ani skafandr, ale pamatuju si to dodnes.“ Pokud stejně plíživým způsobem pronikne do dětské duše knížka Nech ten mech, potom splnila svůj účel.... celý text

Přidat komentář

Litocha
13.01.2022 4 z 5

V názoru jsem někde mezi DK197 a ostatními. Několik básní je opravdu skvostných - melodických, hravých, fantazijních, se slovními hříčkami a pěkným vyústěním. Jiné jsou spíše průměrné, nedotažené, bez pointy. Nevím, jestli knížce prospívá, že - jak na přebalu podotýká i Daniela Fisherová - je to taková směs textů určených pro různé věkové kategorie. Některé verše totiž na mě (zvláště v kontrastu s jinými) působily hodně infantilně. Taky mi přišlo, že první texty ve sbírce (titulní Nech ten mech a o tátových chybách) nasadily laťku hodně vysoko a jen málo z pozdějších ji dokázalo překonat.
Grafická stránka - samotné básně i ilustrace - je "vychytaná", škoda, že se tolik nepovedla i obálka. Ocenila bych i tvrdé desky a lepší vazbu - kombinace velkého formátu knihy a nezpevněných desek způsobila, že už máme v knihovně obálku nepěkně zohýbanou, z jednoduše secvaklého "sešitu" už se navíc uvolňují vnější listy.
S hodnocením trochu váhám, ale právě díky snovým obrázkům a tomu, že opravdu povedené básně pro děti jsou dnes nedostatkové zboží, zaokrouhlím hvězdičky nahoru.

DK197
02.09.2021 3 z 5

KNIHA: Bohužel půjdu proti proudu. Obsahově mě knížka tolik neoslovila. Neříkám, že se tam nenajde několik fajn kousků (a dvě jsou přímo pětihvězdičkové), celkový dojem je však spíše podprůměrný. Navíc se mi nelíbí ani obálka knihy. Třetí hvězdičku přidávám ovšem za originální grafické zpracování.


zahradnice18
07.03.2020 5 z 5

To snad ani není pro děti. Hravé, vtipné, fantastické.

Osice
27.11.2019 5 z 5

Tak tohle je PECKA. Ke knížce jsem přišla náhodou. Vyřazovali ji z knihovny a protože jsem momentálně na rodičovské dovolená, tak jim to prošlo:-( Nejlepší básnická sbírka pro děti a zároveň dospělé, kterou jsem doposud četla!

Taková lehkost s jakou jsou verše napsané je obdivuhodná, fantazie, hravost, vtip a zároveň důvtip, snovost a dětskost si podává ruku s mimořádnou schopností uhodit hřebíček na hlavičku a výstižně glosuje dětské chování. Během čtení jsem u sebe zaznamenala několik druhů úsměvu (od melancholického až po hlasitý smích).

Jako bych slyšela dceru:
"Ještě se mi nechce spát,
ještě budu lelkovat
nožičkama zakopu
budu koukat do stropu

ještě se mi nechce spát
hodlám to tu studovat
očima i ušima
všechno mě tu zajímá

ještě se mi nechce spát
musím přece vzpomínat
co jsem dneska zažila
(a taky bych se napila)
... "
/Ještě se mi nechce spát/

"...
připravte se děcka na to
že tu kromě mámy s tátou
žijou lidi co si snad
vůbec nedovedou hrát
..."
/Blues pro Nikolku/

Kromě skvělých básniček, nejradši bych je sem vypsala všechny:-), jsou ve sbírce neskutečné ilustrace. Celá kniha působí jako celek dokonale.

hermína14
15.11.2018 5 z 5

Už jen ty obrázky pana Nikla by nakrmily fantazii samy. A pravolevá orientace je k ničemu; básničky se točí hlava nehlava:)...a ještě jsou milé a vzácně chytré.

bibi.r
19.01.2015 5 z 5

Výborná, vtipná a velmi zajímavě provedená básnická sbírka pro děti, rodiče, pedagogy i knihovníky :).