Marie Valérie - Deník nejmilejší dcery císařovny Alžběty Rakouské

Marie Valérie - Deník nejmilejší dcery císařovny Alžběty Rakouské https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36488/bmid_marie-valerie-denik-nejmilejsi-dcer-YMO-36488.jpg 4 17 4

Arcivévodkyně Marie Valérie si psala deník od svých osmi let. Nejprve z pohledu dítěte, později dospívající dívky, líčí drobné epizody i zásadní události odehrávající se v jejím okolí, svěřuje se se svými názory na život na vídeňském dvoře, který neměla v lásce stejně jako její matka, píše o příhodách v matčině bavorském domově a zapisuje si zážitky z cest, na kterých matku provázela. Zmiňuje se o lidech ze své bezprostřední blízkosti, zamýšlí se nad svým složitým vztahem k otci i matce, pohoršuje se nad nenáviděnou otcovou "přítelkyní" Kateřinou Schrattovou, kriticky pohlíží i na bratrovu manželku Stefanii. Sledujeme její prvotní rozpaky nad případným ženichem Františkem Salvátorem, které se záhy změnily v hlubokou lásku. Najdeme zde i smutná, svou bezprostředností otřesná svědectví o tragických událostech v rodině, o záhadné smrti korunního prince Rudolfa i tragické smrti císařovny...... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Marie Valérie von Österreich - Das Tagebuch der Lieblingstochter von Kaiserin Elisabeth , 1998


více info...

Přidat komentář

Booky84
17.04.2023 4 z 5

Zajímavé a neobvyklé čtení vedené formou deníkových zápisků. Ze mě je to zase jiný pohled na historii. Kniha obsahuje i mnou oblíbené rodokmeny, časovou osu a bohatou obrazovou dokumentaci.

MichaelOfficial
18.11.2020 5 z 5

Líbí se mi jeji střízlivý pohled na členy rodiny a jeji názory a taky to, že s klidem řekla že deníky jeji Císařské matky nebudou dobrým a pravdivým zdrojem. Taky si uvědomovala své postavení a přála si i pro svého bratra aby se jemu dostávalo lásky, kterou dostávala (jen) ona.


Elea
14.02.2017 4 z 5

Zajímavý popis chování členů císařské rodiny, především císařovny Alžběty, trochu jiný pohled než je obvyklé.

Chemiczka
13.05.2013 4 z 5

Tenhle výběr zajímavých zápisu z deníku arcivévodkyně Marie Valerie (logicky nelze publikovat celé deníky a je nutné je přepast do řeči dnešních čtenářů a navíc nezajímavé pasáže zkrátit nebo odstranit) pro mne byl celkem milé a oddechové čtení. Navíc udává rozdílný pohled na císařskou rodinu - především císařovnu Alžbětu. Marie Valérie, prostě byla rozmazlená maminčina holčička.
To, že byla nejmilovanějším dítětem Sisi je už celkem rozšířený fakt, ale stejně mne pořád udivuje jak tohle své dítě protěžovala na úkor ostatních (ze zápisku je jasně patrné jak na ní korunní princ Rudolf žárlil, právě kvůli matčině lásce, která mu už od dětství chyběla) císařských dětí.
Na doplnění znalostí a faktů o rodině předposledního císaře Rakouska-Uherska je kniha ideální.

Štítky knihy

Habsburkové Sisi, císařovna Alžběta Bavorská, 1837–1898 19.-20. století

Autorovy další knížky

Martha Schad
německá, 1939
2007  76%Marie Valérie - Deník nejmilejší dcery císařovny Alžběty Rakouské
2005  78%Stalinova dcera
2006  81%Císařovna Alžběta a její dcery
2013  69%Stefanie von Hohenlohe: Hitlerova židovská špionka
2011  72%Milovaly vůdce

Kniha Marie Valérie - Deník nejmilejší dcery císařovny Alžběty Rakouské je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce15x
Chystám se číst10x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x